Controle willen houden

Maar vaak is dat een illusie

Je wilt graag controle over de situatie of je omstandigheden, misschien over je gezondheid en het liefst ook over je gevoel en je denken. Door mindfulness zou je erachter kunnen komen dat het zo niet werkt. Je kunt geen controle hebben over situaties, simpelweg doordat je niet weet wat er zal gebeuren in het volgende moment en welke dynamische invloeden van buitenaf een rol zullen spelen. Soms lijkt het erop dat je ‘de controle hebt’ en we zeggen dan ook wel eens: ik heb alles onder controle. Maar eigenlijk maak je jezelf dan maar wat wijs. Je kunt van tevoren nooit een juiste volledige inschatting maken van de situatie. Soms lijkt het er wel sterk op dat je de zaak onder controle hebt doordat het toch zo is gelopen als je van tevoren had gedacht; je verwachting werd ingelost! Maar niet alle verwachtingen of wensen zullen altijd worden ingelost. Integendeel. Vaak lopen de dingen anders dan dat we verwachten. Het leven is als een stroom, dynamisch, en verandert van moment tot moment. Vaak zonder dat je je ervan bewust bent.

Wat voor een situatie geldt, geldt ook voor omstandigheden. Degene die omstandigheden naar zijn hand kan zetten zou ik graag willen ontmoeten. Je zult het moeten doen met wat er is. Nu, op dit moment. De omstandigheden zijn steeds weer anders en vereisen telkens weer een andere actie. Elke situatie vraagt – mede door de wisselende omstandigheden – steeds weer om een unieke handeling. Dat is mindfulness: accepteren wat er nu is en op basis daarvan de juiste keuzes maken. Ik gebruik hiervoor graag het woord ‘spontaniteit’ (niet te verwarren met impulsiviteit!).

Degene die omstandigheden naar zijn hand kan zetten zou ik graag willen ontmoeten.

We kunnen allemaal tot op zekere hoogte goed voor onszelf en voor onze naasten zorgen. Als je met aandacht in het leven staat en mindfulness tot een belangrijke waarde hebt gemaakt, zul je gaan beseffen hoe je het beste voor jezelf en de mensen in je omgeving kunt zorgen. Daardoor heb je grote kans op een goede gezondheid en een hoog welzijnsniveau. Maar ondanks al je ‘inspanningen’ met mindfulness kun je natuurlijk toch getroffen worden door ziekte, een aandoening of andere gezondheidsbelemmerende zaken. Zo is de kans op longkanker lager als je besluit niet te roken, maar dat betekent niet dat je niet kunt worden getroffen door deze ziekte. Dat heb je niet in de hand. Controle blijkt wederom een illusie: gezondheid kun je bevorderen, maar niet controleren. Toch kan juist mindfulness je helpen, ook als je worstelt met je gezondheid of ziek bent. Door je te realiseren en te erkennen dat je ziek bent (en er niet voor te vluchten of er tegen te vechten) en keuzes te maken die genezing (mogelijk) ondersteunen en bevorderen. Dat is mindfulness.

Claire, een deelnemer aan onze mindfulnesstraining worstelt met het begrip ‘controle’. Ze vertelde me dat ze erin vastloopt, en dat: ‘acceptatie van mijn lichamelijk toestand soms voelt als berusting, het laten gebeuren (in negatieve zin), omdat ik het idee heb dat ik er controle over moet houden of er mee bezig moet zijn’. Wat Claire probeert is om actief (als actie, doe-modus) controle te houden op haar lichamelijke toestand. Door mindfulness is ze wel gaan begrijpen dat dat eigenlijk nutteloos is, maar ze houdt zich daar gevoelsmatig toch nog aan vast, waardoor denken (nieuw inzicht) en voelen (oud patroon) elkaar (nog) tegenspreken.

Door mindfulness krijg je de ruimte om werkelijk te beseffen dat je automatische gedachtepatronen vaak het juiste handelen in de weg zitten.

Door mindfulness krijg je de ruimte om werkelijk te beseffen dat je automatische gedachtepatronen en je gevoelens die daarvan het gevolg zijn vaak het juiste handelen in de weg zitten. Je maakt je vaak druk (stress), terwijl lichaam en mind juist gebaat zijn bij rust en ontspanning. De gevoelens van berusting (onmacht) waar Claire het over heeft komen voort uit automatische gedachtepatronen, in plaats van dat zij haar ervaring in het hier en nu weerspiegelen. Mindfulness kan je leren om de dingen in het juiste perspectief te zien en werkelijk te leven met datgene wat zich NU aandient. Als je ziet dat er weinig tot niets te controleren valt, ga je vanzelf steeds meer accepteren. En acceptatie maakt vrij.

Harrie Kolsteeg is psycholoog, executive coach en oprichter/directeur van StressWise, MindfulnessFabriek en het opleidingsinstituut StressWise Academy. Hij coacht leiders en managers op moedig leiderschap.

Harrie is auteur van het Mindfulnesstraining Werkboek. Op dit moment werkt hij samen met Cynthia Stijger aan ‘Werk aan WerkGeluk’, een boekje over lichter leven en je goed voelen op de werkvloer dat deze zomer verschijnt bij Uitgeverij Veder.

Lees meer artikelen
17 oktober, 2023

MCT (metacognitieve therapie), wat is het?

MCT is een innovatieve benadering in de psychologie die zich richt op de manier waarop we denken over ons eigen denkproces. In plaats van te focussen op gedachtepatronen, concentreert MCT zich op de overtuigingen die we hebben over denken en piekeren. Het doel is om cliënten te helpen een gezondere relatie met hun gedachten te ontwikkelen.

Lees verder
16 oktober, 2023

Metacognities, wat houden ze in binnen metacognitieve therapie?

Metacognities spelen een centrale rol in metacognitieve therapie (MCT). Metacognities zijn de overtuigingen, attitudes en kennis die we hebben over onze gedachten en over strategieën aangaande denken en voelen. Deze overtuigingen, attitudes en kennis kunnen negatief zien (zoals: ik kan het piekeren niet stoppen) of positief (zoals: piekeren helpt me om me voor te bereiden). In MCT focus je je voornamelijk op deze overtuigingen in het omgaan met piekeren en omliggende strategieën. Door de overtuigingen uit te dagen, kan je dit soort maladaptieve strategieën verminderen en je levenskwaliteit vergroten.

Lees verder
29 september, 2023

ACT en MCT: wat is het verschil?

ACT (Acceptance & commitment therapy) en MCT (Metacognitieve therapie) zijn beiden derde generatie gedragstherapie benaderingen, maar verschillen in hun focus en technieken. Terwijl ACT gericht is op acceptatie en het zetten van betekenisvolle stappen, legt MCT de nadruk op het veranderen van metacognitieve overtuigingen die denkstrategieën beïnvloeden. Hoewel ze overeenkomsten delen, hebben ze verschillende elementen die een centrale rol spelen.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie