CGT en ACT: wat zijn de verschillen?

Samenvatting

Het grootste verschil tussen traditionele cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance & Commitment therapy (ACT) is de houding tegen opzichte van de omgang met gedachten. Terwijl CGT zich richt op het veranderen van negatieve gedachtepatronen, benadert ACT deze vanuit een houding van acceptatie en afstand. ACT stimuleert een andere relatie met onze gedachten, in plaats van ze te vervangen met andere gedachten. Beide therapievormen hebben hun eigen unieke aanpak en voordelen. De onderliggende strekking van CGT is om problemen en symptomen te verminderen, terwijl het bij ACT gaat om acceptatie. 

De Basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Als je ooit CGT hebt ondergaan, weet je dat het zich voornamelijk concentreert op het identificeren en uitdagen van negatieve gedachtepatronen. Het idee hierachter is dat door onze gedachten te veranderen, we ook onze gevoelens en gedrag kunnen veranderen. Bijvoorbeeld, als je voortdurend denkt dat je zult falen, zul je waarschijnlijk angstig en ontmoedigd worden. Dit vergroot je kans dat je fouten gaat maken. Op deze manier kan je opmerken dat je gedachten werkelijkheid kunnen worden. CGT helpt je deze gedachten te herkennen, uit te dagen en te vervangen door positieve en meer realistische gedachten. Verander je de gedachten? Dan verander je ook de gevoelens en het gedrag. Ook al is dit een manier van hulpverlening die voor sommige mensen kan helpen, is het voor veel mensen moeilijk om hun gedachten uit te dagen en te vervangen.

Voorbij CGT: De Innovatie van ACT

ACT, daarentegen, benadert gedachten en gevoelens op een radicaal andere manier. In plaats van te proberen negatieve gedachten te veranderen of te bestrijden, leert ACT ons om ze te accepteren. ACT stelt voor dat we een stap terug doen, onze gedachten op een afstand observeren en onszelf eraan herinneren dat we niet onze gedachten zijn. Hierdoor kunnen we een andere, flexibele relatie met hen aangaan. In de CGT begrijpen ze goed dat gedachten een trigger kunnen zijn voor bepaalde gevoelens en gedrag. Maar je hoeft je gedachten dus niet per se te veranderen. Op het moment dat je je anders gaat verhouden tot je gedachten, met meer afstand, hebben je gedachten minder invloed op je. 

Een kernidee van ACT is dat het vermijden van negatieve gedachten en gevoelens vaak meer problemen veroorzaakt dan de gedachten zelf.  Door afstand te nemen van onze gedachten, onze gevoelens toe te laten en ons te verbinden met onze waarden, kunnen we richting geven aan ons leven. Zelf in de aanwezigheid van negatieve gedachten en emoties.

Opsomming verschillen CGT en ACT

  • CGT focust op het veranderen van negatieve gedachten, terwijl ACT zich richt op het nemen van afstand ten opzichte van gedachten.
  • CGT werkt aan het aanpakken en rechtzetten van gedachten, terwijl ACT meer gaat over het opbouwen van een andere relatie met onze gedachten.
  • CGT is meer probleemoplossend, terwijl ACT meer procesgericht is, met een focus op toewijding aan waarden.

Persoonlijke Ervaring

Vanuit de psychologie kennen wij CGT erg goed. Het is een effectieve vorm van therapie die goed helpt in het verminderen van angsten en depressies. Toch blijkt uit steeds meer onderzoeken dat het ombuigen van gedachten voor veel mensen niet een effectieve strategie is. Dat is precies het stuk waar ACT zich onderscheidt. Met ACT leer je om de innerlijke rust te vinden, ongeacht de storm van gedachten in je hoofd. Als StressWise hebben we geleerd dat het niet erg is om interne turbulentie te ervaren. Ongeacht wat er van binnen gebeurt, kan je betekenisvolle stappen zetten, terwijl je de moeilijke emoties bij de hand neemt en kritische gedachten van een afstand bekijkt.

Conclusie

Zowel CGT als ACT zijn waardevolle benaderingen in de wereld van psychotherapie. Terwijl CGT zich richt op het veranderen van onze gedachten, moedigt ACT ons aan om ze te accepteren en ons te focussen op wat we echt belangrijk vinden in het leven. Afhankelijk van je behoeften en situatie kan de ene aanpak effectiever zijn dan de andere. Maar het belangrijkste is om de therapie te vinden die resoneert met jou. Mocht je hulp willen bij het bepalen wat de juiste vorm van therapie voor jou is, meld je dan hier aan voor een vrijblijvend adviesgesprek door op de button te klikken. Wil je meer ontdekken over CGT? Kijk dan op deze pagina

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
5 november, 2023

Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Defusie is een cruciale component binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze techniek helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit.

Lees verder
2 november, 2023

Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie