Hoe verschilt ACT van traditionele cognitieve gedragstherapie?

Samenvatting

Het grootste verschil tussen traditionele cognitieve gedragstherapie(CGT) en Acceptance Commitment Therapy(ACT) is de houding tegenover omgang met gedachten. Terwijl CGT zich richt op het veranderen van negatieve gedachtepatronen, benadert ACT deze vanuit een houding van acceptatie en afstand. ACT stimuleert een andere relatie met onze gedachten, in plaats van ze te vervangen met andere gedachten. Beide therapievormen hebben hun eigen unieke aanpak en voordelen.

De Basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Als je ooit CGT hebt ondergaan, weet je dat het zich voornamelijk concentreert op het identificeren en uitdagen van negatieve gedachtenpatronen. Het idee hierachter is dat door onze gedachten te veranderen, we ook onze gevoelens en gedrag kunnen veranderen. Bijvoorbeeld, als je voortdurend denkt dat je zult falen, zul je waarschijnlijk angstig en ontmoedigd worden. Dit vergroot je kans dat je fouten gaat maken. Op deze manier kan je opmerken dat je gedachten werkelijkheid kunnen worden. CGT helpt je deze gedachten te herkennen, uit te dagen en te vervangen door positieve, meer realistische gedachten. Verander je de gedachten? Dan verander je ook de gevoelens en het gedrag. Ook al is dit een manier van hulpverlening die voor sommige mensen kan helpen, is het voor veel mensen moeilijk om hun gedachten uit te dagen en te vervangen.

De Innovatie van Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT, daarentegen, benadert gedachten en gevoelens op een radicaal andere manier. In plaats van te proberen negatieve gedachten te veranderen of te bestrijden, leert ACT ons om ze te accepteren. ACT stelt voor dat we een stap terug doen, onze gedachten op een afstand observeren en onszelf eraan herinneren dat we niet onze gedachten zijn. Hierdoor kunnen we een andere, flexibele relatie met hen aangaan. In de CGT begrijpen ze goed dat gedachten een trigger kunnen zijn voor bepaalde gevoelens en gedrag. Maar je hoeft je gedachten dus niet per se te veranderen. Op het moment dat je je anders gaat verhouden tot je gedachten, met meer afstand, hebben je gedachten minder invloed op je. 

Een kernidee van ACT is dat het vermijden van negatieve gedachten en gevoelens vaak meer problemen veroorzaakt dan de gedachten zelf.  Door afstand te nemen van onze gedachten, onze gevoelens toe te laten en ons te verbinden met onze waarden, kunnen we richting geven aan ons leven, ondanks de aanwezigheid van negatieve gedachten en emoties.

Opsomming verschillen ACT en CGT

  • CGT focust op het veranderen van negatieve gedachten, terwijl ACT zich richt op het nemen van afstand ten opzichte van gedachten.
  • CGT werkt aan het aanpakken en rechtzetten van gedachten, terwijl ACT meer gaat over het opbouwen van een andere relatie met onze gedachten.
  • CGT is meer probleemoplossend, terwijl ACT meer procesgericht is, met een focus op toewijding aan waarden.

Persoonlijke Ervaring

Vanuit de psychologie ken ik CGT erg goed. Het is een effectieve vorm van therapie die goed helpt in het verminderen van angsten en depressies. Toch blijkt uit steeds meer onderzoeken dat het ombuigen van gedachten voor veel mensen niet een effectieve strategie is. Dat is precies het stuk waar ACT zich onderscheidt. Met ACT leer je om de innerlijke rust te vinden, ongeacht de storm van gedachten in je hoofd. Ik heb geleerd dat het niet erg is om interne turbulentie te ervaren. Ongeacht wat er van binnen gebeurt, kan je betekenisvolle stappen zetten, terwijl je de moeilijke emoties bij de hand neemt en kritische gedachten van een afstand bekijkt.

Conclusie

Zowel CGT als ACT zijn waardevolle benaderingen in de wereld van psychotherapie. Terwijl CGT zich richt op het veranderen van onze gedachten, moedigt ACT ons aan om ze te accepteren en ons te focussen op wat we echt belangrijk vinden in het leven. Afhankelijk van je behoeften en situatie kan de ene aanpak effectiever zijn dan de andere. Maar het belangrijkste is om de therapie te vinden die resoneert met jou. Mocht je hulp willen bij het bepalen wat de juiste vorm van therapie voor jou is, meld je dan hier aan voor een vrijblijvend adviesgesprek door op de button te klikken.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie