Defusie: wat is het?

Samenvatting

In de wereld van ACT, of Acceptance & Commitment therapy, is defusie een sleutelbegrip. Het staat voor de kunst van het ontkoppelen van onze gedachten, zodat we niet door ze worden geconsumeerd. Door dit proces leren we onze gedachten te zien als voorbijgaande verschijnselen, niet als absolute waarheden.

ACT: een verfrissende vorm van therapie

ACT is meer dan een therapievorm; het is een manier van leven. Het draait om het accepteren van je innerlijke ervaringen en het nemen van actie die in lijn ligt met je persoonlijke waarden. In plaats van te vechten tegen ongewenste gedachten of gevoelens, leert ACT ons deze te omarmen en er effectief mee om te gaan met praktische tools. Door deze unieke benadering worden mensen aangemoedigd om een rijker, volwaardiger leven te leiden, ondanks de aanwezigheid van pijnlijke emoties of ervaringen. Het gaat niet om het elimineren van pijn, maar om het vinden van betekenis en doel te midden van die uitdagingen. ACT opent op die manier de deur naar een authentiek en bevredigend leven.

Defusie: metafoor van het treinstation

Om het concept van defusie uit te leggen, kan je het metafoor van het treinstation gebruiken. Stel je voor dat je gedachten als treinen een voor een langskomen op het station. In plaats van op elke trein te springen die voorbijkomt, stelt defusie je in staat op het perron te blijven staan en de treinen te zien vertrekken zonder jou aan boord. Op een afstand. Op deze manier raak je niet verstrikt in elke gedachte, maar erken je ze simpelweg als tijdelijke en veranderlijke mentale gebeurtenissen. Met defusie train je jezelf dus om op te merken wanneer je je mee laat gaan met gedachten en kan dan vervolgens kiezen om op het perron te blijven staan.

Defusie: hoe het werkt

Het basisprincipe van defusie is het creëren van ruimte tussen jouzelf en je gedachten. Dit houdt in dat je:

  • Je gedachten observeert zonder oordeel, alsof je naar wolken aan de lucht kijkt.
  • Erkent dat gedachten slechts mentale gebeurtenissen zijn en niet per se de objectieve waarheid vertegenwoordigen.
  • Begrijpt dat je niet je gedachten bent, maar de bewuste persoon die je gedachten observeert.

Door dit proces kunnen we afstand nemen van overweldigende of negatieve gedachten. Het stelt ons in staat om ze in een breder perspectief te plaatsen, waardoor we minder snel verstrikt raken in hun inhoud en meer vrijheid ervaren in ons dagelijks leven. Deze video van Russ Harris kan heel mooi samenvatten waar defusie nou echt om gaat.

Wat zijn de effecten van defusie?

Als we volledig verstrengeld raken met elke pijnlijke of negatieve gedachte die in ons opkomt, kan dit leiden tot verhoogde stress, angstgevoelens en zelfs depressie. Door te leren afstand te nemen van deze gedachten, kun je een meer evenwichtige kijk op jezelf en de wereld om je heen ontwikkelen. Je verlicht je zorgen dus door onze gedachten minder serieus te nemen. Hieronder staan de effecten van defusie op een rijtje:

  • Meer Vrijheid: Door het creëren van afstand tussen jou als persoon en de gedachten die er zijn, ontstaat er minder beperking door belemmerende overtuigingen en de kritische stem.
  • Innerlijke Rust: Het vermogen om niet continu te reageren op elke opkomende gedachte leidt tot een kalmer innerlijke beleving waarin piekeren, zorgen maken en overmatig analyseren verminderen.
  • Ruimte voor Groei en verandering: Zonder het constante ‘lawaai’ van opdringerige gedachten ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor leren en ontwikkeling. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en positieve veranderingen.
  • Verhoogde Veerkracht: Door een flexibelere relatie met gedachten op te bouwen, kan men beter omgaan met tegenslagen en stressvolle situaties.
  • Authentiek Leven: Door los te komen van beperkende gedachten, voelt men zich meer verbonden met persoonlijke waarden en leeft men op een manier die voor hen betekenis geeft.

Conclusie

Defusie is een krachtig instrument binnen de ACT met veel positieve werkingen. Het biedt ons de vrijheid om onze gedachten niet als absolute waarheden te zien, waardoor we een meer vervuld en betekenisvol leven kunnen leiden. Wil je ontdekken hoe ACT jouw leven kan verrijken, bezoek dan onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
5 november, 2023

Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Defusie is een cruciale component binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze techniek helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit.

Lees verder
2 november, 2023

Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie