Defusie: wat is het?

Samenvatting

In de wereld van ACT, of Acceptance & Commitment therapy, is defusie een sleutelbegrip. Het staat voor de kunst van het ontkoppelen van onze gedachten, zodat we niet door ze worden geconsumeerd. Door dit proces leren we onze gedachten te zien als voorbijgaande verschijnselen, niet als absolute waarheden.

ACT: een verfrissende vorm van therapie

ACT is meer dan een therapievorm; het is een manier van leven. Het draait om het accepteren van je innerlijke ervaringen en het nemen van actie die in lijn ligt met je persoonlijke waarden. In plaats van te vechten tegen ongewenste gedachten of gevoelens, leert ACT ons deze te omarmen en er effectief mee om te gaan met praktische tools. Door deze unieke benadering worden mensen aangemoedigd om een rijker, volwaardiger leven te leiden, ondanks de aanwezigheid van pijnlijke emoties of ervaringen. Het gaat niet om het elimineren van pijn, maar om het vinden van betekenis en doel te midden van die uitdagingen. ACT opent op die manier de deur naar een authentiek en bevredigend leven.

Defusie: metafoor van het treinstation

Om het concept van defusie uit te leggen, kan je het metafoor van het treinstation gebruiken. Stel je voor dat je gedachten als treinen een voor een langskomen op het station. In plaats van op elke trein te springen die voorbijkomt, stelt defusie je in staat op het perron te blijven staan en de treinen te zien vertrekken zonder jou aan boord. Op een afstand. Op deze manier raak je niet verstrikt in elke gedachte, maar erken je ze simpelweg als tijdelijke en veranderlijke mentale gebeurtenissen. Met defusie train je jezelf dus om op te merken wanneer je je mee laat gaan met gedachten en kan dan vervolgens kiezen om op het perron te blijven staan.

Defusie: hoe het werkt

Het basisprincipe van defusie is het creëren van ruimte tussen jouzelf en je gedachten. Dit houdt in dat je:

  • Je gedachten observeert zonder oordeel, alsof je naar wolken aan de lucht kijkt.
  • Erkent dat gedachten slechts mentale gebeurtenissen zijn en niet per se de objectieve waarheid vertegenwoordigen.
  • Begrijpt dat je niet je gedachten bent, maar de bewuste persoon die je gedachten observeert.

Door dit proces kunnen we afstand nemen van overweldigende of negatieve gedachten. Het stelt ons in staat om ze in een breder perspectief te plaatsen, waardoor we minder snel verstrikt raken in hun inhoud en meer vrijheid ervaren in ons dagelijks leven. Deze video van Russ Harris kan heel mooi samenvatten waar defusie nou echt om gaat.

Wat zijn de effecten van defusie?

Als we volledig verstrengeld raken met elke pijnlijke of negatieve gedachte die in ons opkomt, kan dit leiden tot verhoogde stress, angstgevoelens en zelfs depressie. Door te leren afstand te nemen van deze gedachten, kun je een meer evenwichtige kijk op jezelf en de wereld om je heen ontwikkelen. Je verlicht je zorgen dus door onze gedachten minder serieus te nemen. Hieronder staan de effecten van defusie op een rijtje:

  • Meer Vrijheid: Door het creëren van afstand tussen jou als persoon en de gedachten die er zijn, ontstaat er minder beperking door belemmerende overtuigingen en de kritische stem.
  • Innerlijke Rust: Het vermogen om niet continu te reageren op elke opkomende gedachte leidt tot een kalmer innerlijke beleving waarin piekeren, zorgen maken en overmatig analyseren verminderen.
  • Ruimte voor Groei en verandering: Zonder het constante ‘lawaai’ van opdringerige gedachten ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor leren en ontwikkeling. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en positieve veranderingen.
  • Verhoogde Veerkracht: Door een flexibelere relatie met gedachten op te bouwen, kan men beter omgaan met tegenslagen en stressvolle situaties.
  • Authentiek Leven: Door los te komen van beperkende gedachten, voelt men zich meer verbonden met persoonlijke waarden en leeft men op een manier die voor hen betekenis geeft.

Conclusie

Defusie is een krachtig instrument binnen de ACT met veel positieve werkingen. Het biedt ons de vrijheid om onze gedachten niet als absolute waarheden te zien, waardoor we een meer vervuld en betekenisvol leven kunnen leiden. Wil je ontdekken hoe ACT jouw leven kan verrijken, bezoek dan onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
17 oktober, 2023

MCT (metacognitieve therapie), wat is het?

MCT is een innovatieve benadering in de psychologie die zich richt op de manier waarop we denken over ons eigen denkproces. In plaats van te focussen op gedachtepatronen, concentreert MCT zich op de overtuigingen die we hebben over denken en piekeren. Het doel is om cliënten te helpen een gezondere relatie met hun gedachten te ontwikkelen.

Lees verder
16 oktober, 2023

Metacognities, wat houden ze in binnen metacognitieve therapie?

Metacognities spelen een centrale rol in metacognitieve therapie (MCT). Metacognities zijn de overtuigingen, attitudes en kennis die we hebben over onze gedachten en over strategieën aangaande denken en voelen. Deze overtuigingen, attitudes en kennis kunnen negatief zien (zoals: ik kan het piekeren niet stoppen) of positief (zoals: piekeren helpt me om me voor te bereiden). In MCT focus je je voornamelijk op deze overtuigingen in het omgaan met piekeren en omliggende strategieën. Door de overtuigingen uit te dagen, kan je dit soort maladaptieve strategieën verminderen en je levenskwaliteit vergroten.

Lees verder
29 september, 2023

ACT en MCT: wat is het verschil?

ACT (Acceptance & commitment therapy) en MCT (Metacognitieve therapie) zijn beiden derde generatie gedragstherapie benaderingen, maar verschillen in hun focus en technieken. Terwijl ACT gericht is op acceptatie en het zetten van betekenisvolle stappen, legt MCT de nadruk op het veranderen van metacognitieve overtuigingen die denkstrategieën beïnvloeden. Hoewel ze overeenkomsten delen, hebben ze verschillende elementen die een centrale rol spelen.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie