Is er sprake van risico in ACT therapie?

Samenvatting

ACT therapie heeft zich gevestigd als een evidence-based therapeutische benadering die voor veel mensen effectief is gebleken. Net als bij alle vormen van psychotherapie, zijn er echter uitdagingen en vormen van risico. Zo kan ACT therapie een zwaar proces zijn waarin emoties eerst heftiger kunnen worden ervaren voordat je vooruitgang ervaart. Bovendien is het goed om in te zien dat voor de meeste mensen langdurige verandering niet binnen 1 of 2 sessies teweeg is gebracht.

Risico 1: ACT therapie kan een emotioneel zware reis zijn


Diepgaande Confrontatie met Emoties

Een kernprincipe van ACT is het volledig ervaren van wat er op dit moment gebeurt, wat betekent dat cliënten worden aangemoedigd om hun emoties, gedachten en opkomende herinneringen te erkennen en te accepteren zonder oordeel. Dit kan leiden tot intense, emotionele momenten. Soms kunnen oude wonden of trauma’s ontdekt worden, en hoewel dit vaak op termijn een positief effect heeft, kan het proces soms uitdagend en zwaar zijn. Uiteindelijk is het dus wel voor het hogere goed. Maar als je die bereidheid niet hebt, dan is dit een van de vormen van risico van ACT therapie.

De Reis van Acceptatie

Acceptatie, in de context van ACT, betekent niet passief iets te laten zijn wat er voorbij komt, maar eerder het actief omarmen van ervaringen zonder te proberen ze te veranderen. Dit is een radicaal andere benadering dan veel mensen van nature gewend zijn. Het kan enige tijd kosten om deze houding volledig te omarmen. Een uitdaging in ACT therapie kan dus zijn dat je de intentie hebt om ‘van dingen af te komen’, terwijl het binnen ACT therapie gaat om het toelaten van die dingen. Door deze instelling lukt het je juist beter om verlichting te ervaren in je leven.

Risico 2: ACT therapie werkt niet na 1 of 2 sessies

In onze huidige samenleving wordt er vaak naar snelle oplossingen gezocht. ACT therapie is echter een proces. Het doel is niet zozeer symptoomverlichting, maar het bevorderen van flexibiliteit en het leiden van een leven dat in overeenstemming is met persoonlijke waarden. Dit vereist tijd, geduld en toewijding. Als je dus op zoek bent naar een ‘quick fix’, dan is ACT therapie niet de juiste weg voor jou. Het kan zijn dat je niet naar enkele sessies geholpen bent met je hulpvraag.

Risico 3: ACT therapie is niet voor iedereen

Elk individu is uniek, en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Sommige mensen kunnen merken dat ze zich meer aangetrokken voelen tot andere vormen van therapie die zich meer richten op het veranderen of beheersen van symptomen. Traditionele cognitieve therapie (CGT) werkt bijvoorbeeld met het ombuigen en vervangen van gedachten, zodat onze emoties positiever worden. Dit kan voor bepaalde mensen werken, terwijl het voor andere mensen beter werkt om vanuit een accepterende houding naar gedachten en gevoelens te leren kijken. De beste manier om erachter te komen of ACT therapie wat voor jou is, is door het te onderzoeken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door video’s van Russ Harris op zijn Youtube-kanaal te bekijken. 

Openheid en toewijding

Toewijding in ACT therapie is essentieel. Zonder een sterke toewijding aan het proces en aan persoonlijke waarden kan iemands voortgang in de therapie beperkt zijn. Het is een reis van nieuwsgierigheid, ontdekking en misschien wel verbazing. Je leert nieuwe dingen over jezelf, zowel positief als uitdagend. Als je dit proces niet aan wil gaan met je volledige wezen, dan kan het zijn dat je niet veel uit een ACT traject haalt. 

Conclusie

Acceptance and Commitment therapy is voor veel mensen krachtig en transformatief. Het biedt een uniek perspectief op welzijn en geestelijke gezondheid, dat verschilt van traditionele therapeutische modellen. Toch kunnen er vormen van risico aan verbonden zijn die onderzocht dienen te worden. Door nuttige kennis te integreren, een accepterende houding aan te nemen en een open dialoog te onderhouden met een therapeut, kun je het meeste uit ACT halen en deze vormen van risico minimaliseren. Durf jij het avontuur aan? Lees dan meer over het afnemen van ACT therapie op onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
17 oktober, 2023

MCT (metacognitieve therapie), wat is het?

MCT is een innovatieve benadering in de psychologie die zich richt op de manier waarop we denken over ons eigen denkproces. In plaats van te focussen op gedachtepatronen, concentreert MCT zich op de overtuigingen die we hebben over denken en piekeren. Het doel is om cliënten te helpen een gezondere relatie met hun gedachten te ontwikkelen.

Lees verder
16 oktober, 2023

Metacognities, wat houden ze in binnen metacognitieve therapie?

Metacognities spelen een centrale rol in metacognitieve therapie (MCT). Metacognities zijn de overtuigingen, attitudes en kennis die we hebben over onze gedachten en over strategieën aangaande denken en voelen. Deze overtuigingen, attitudes en kennis kunnen negatief zien (zoals: ik kan het piekeren niet stoppen) of positief (zoals: piekeren helpt me om me voor te bereiden). In MCT focus je je voornamelijk op deze overtuigingen in het omgaan met piekeren en omliggende strategieën. Door de overtuigingen uit te dagen, kan je dit soort maladaptieve strategieën verminderen en je levenskwaliteit vergroten.

Lees verder
29 september, 2023

ACT en MCT: wat is het verschil?

ACT (Acceptance & commitment therapy) en MCT (Metacognitieve therapie) zijn beiden derde generatie gedragstherapie benaderingen, maar verschillen in hun focus en technieken. Terwijl ACT gericht is op acceptatie en het zetten van betekenisvolle stappen, legt MCT de nadruk op het veranderen van metacognitieve overtuigingen die denkstrategieën beïnvloeden. Hoewel ze overeenkomsten delen, hebben ze verschillende elementen die een centrale rol spelen.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie