Wat betekent cognitieve defusie in de context van ACT?

Samenvatting

In de wereld van ACT, of Acceptance and Commitment Therapy, is cognitieve defusie een sleutelbegrip. Het staat voor de kunst van het ontkoppelen van onze gedachten, zodat we niet door ze worden geconsumeerd. Door dit proces leren we onze gedachten te zien als voorbijgaande verschijnselen, niet als absolute waarheden.

ACT: een verfrissende vorm van therapie

ACT is meer dan een therapievorm; het is een manier van leven. Het draait om het accepteren van je innerlijke ervaringen en het nemen van actie die in lijn ligt met je persoonlijke waarden. In plaats van te vechten tegen ongewenste gedachten of gevoelens, leert ACT ons deze te omarmen en er effectief mee om te gaan met praktische tools. Door deze unieke benadering worden mensen aangemoedigd om een rijker, volwaardiger leven te leiden, ondanks de aanwezigheid van pijnlijke emoties of ervaringen. Het gaat niet om het elimineren van pijn, maar om het vinden van betekenis en doel te midden van die uitdagingen. ACT opent op die manier de deur naar een authentiek en bevredigend leven.

Cognitieve defusie: metafoor van het treinstation

Om het concept van cognitieve defusie uit te leggen, gebruik ik het metafoor van het treinstation. Stel je voor dat je gedachten als treinen een voor een langskomen op het station. In plaats van op elke trein te springen die voorbijkomt, stelt cognitieve defusie ons in staat op het perron te blijven staan en de treinen te zien vertrekken zonder ons aan boord. Op een afstand. We raken op deze manier niet verstrikt in elke gedachte, maar erkennen ze simpelweg als tijdelijke en veranderlijke mentale gebeurtenissen. Met cognitieve defusie train je jezelf dus om op te merken wanneer je je mee laat gaan met gedachten en kan dan vervolgens kiezen om op het perron te blijven staan.

Hoe het werkt

Het basisprincipe van defusie is het creëren van ruimte tussen onszelf en onze gedachten. Dit houdt in dat je:

  • Je gedachten observeert zonder oordeel, alsof je naar wolken aan de lucht kijkt.
  • Erkent dat gedachten slechts mentale gebeurtenissen zijn en niet per se de objectieve waarheid vertegenwoordigen.
  • Begrijpt dat je niet je gedachten bent, maar de bewuste persoon die je gedachten observeert.

Door dit proces kunnen we afstand nemen van overweldigende of negatieve gedachten. Het stelt ons in staat om ze in een breder perspectief te plaatsen, waardoor we minder snel verstrikt raken in hun inhoud en meer vrijheid ervaren in ons dagelijks leven.

Wat zijn de effecten van defusie?

Als we volledig verstrengeld raken met elke pijnlijke of negatieve gedachte die in ons opkomt, kan dit leiden tot verhoogde stress, angstgevoelens en zelfs depressie. Door te leren afstand te nemen van deze gedachten, kunnen we een meer evenwichtige kijk op onszelf en de wereld om ons heen ontwikkelen. We verlichten onze zorgen dus door onze gedachten minder serieus te nemen. Hieronder staan de effecten van defusie op een rijtje:

  • Meer Vrijheid: Door het creëren van afstand tussen jou als persoon en de gedachten die er zijn, ontstaat er minder beperking door belemmerende overtuigingen en de kritische stem.
  • Innerlijke Rust: Het vermogen om niet continu te reageren op elke opkomende gedachte leidt tot een kalmer innerlijke beleving waarin piekeren, zorgen maken en overmatig analyseren verminderen.
  • Ruimte voor Groei en verandering: Zonder het constante ‘lawaai’ van opdringerige gedachten ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor leren en ontwikkeling. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en positieve veranderingen.
  • Verhoogde Veerkracht: Door een flexibelere relatie met gedachten op te bouwen, kan men beter omgaan met tegenslagen en stressvolle situaties.
  • Authentiek Leven: Door los te komen van beperkende gedachten, voelt men zich meer verbonden met persoonlijke waarden en leeft men op een manier die voor hen betekenis geeft.

Conclusie

Cognitieve defusie is een krachtig instrument binnen de ACT met veel positieve werkingen. Het biedt ons de vrijheid om onze gedachten niet als absolute waarheden te zien, waardoor we een meer vervuld en betekenisvol leven kunnen leiden.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie