Zijn er risico’s verbonden aan ACT therapie?

Samenvatting

ACT therapie heeft zich gevestigd als een evidence-based therapeutische benadering die voor veel mensen effectief is gebleken. Net als bij alle vormen van psychotherapie, zijn er echter uitdagingen en mogelijke risico’s. Zo kan ACT therapie een zwaar proces zijn waarin emoties eerst heftiger kunnen worden ervaren voordat je vooruitgang ervaart in hoe je omgaat met je emoties. Bovendien is het goed om in te zien dat voor de meeste mensen langdurige verandering niet binnen 1 of 2 sessies teweeg is gebracht.

Diepgaande Confrontatie met Emoties

Een kernprincipe van ACT is het volledig ervaren van wat er op dit moment gebeurt, wat betekent dat cliënten worden aangemoedigd om hun emoties, gedachten en opkomende herinneringen te erkennen en te accepteren zonder oordeel. Dit kan leiden tot intense, emotionele momenten. Soms kunnen oude wonden of trauma’s ontdekt worden, en hoewel dit vaak op termijn een positief effect heeft, kan het proces soms uitdagend en zwaar zijn.

De Reis van Acceptatie

Acceptatie, in de context van ACT, betekent niet passief iets te laten zijn wat er voorbij komt, maar eerder het actief omarmen van ervaringen zonder te proberen ze te veranderen. Dit is een radicaal andere benadering dan veel mensen van nature gewend zijn. Het kan enige tijd kosten om deze houding volledig te omarmen. Een uitdaging in ACT therapie kan dus zijn dat je de intentie hebt om ‘van dingen af te komen’, terwijl het binnen ACT therapie gaat om het toelaten van die dingen. Door deze instelling lukt het je juist beter om verlichting te ervaren in je leven.

Direct langdurig resultaat verwachten

In onze huidige samenleving wordt er vaak naar snelle oplossingen gezocht. ACT therapie is echter een proces. Het doel is niet zozeer symptoomverlichting, maar het bevorderen van flexibiliteit en het leiden van een leven dat in overeenstemming is met persoonlijke waarden. Dit vereist tijd, geduld en toewijding. Als je dus op zoek bent naar een ‘quick fix’, dan is ACT therapie niet de juiste weg voor jou.

Is ACT geschikt voor Iedereen?

Elk individu is uniek, en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Sommige mensen kunnen merken dat ze zich meer aangetrokken voelen tot andere vormen van therapie die zich meer richten op het veranderen of beheersen van symptomen. Traditionele cognitieve therapie(CGT) werkt bijvoorbeeld met het ombuigen en vervangen van gedachten, zodat onze emoties positiever worden. Dit kan voor bepaalde mensen werken, terwijl het voor andere mensen beter werkt om vanuit een accepterende houding naar gedachten en gevoelens te leren kijken.

Openheid en toewijding

De ‘commitment’ in ACT therapie is essentieel. Zonder een sterke toewijding aan het proces en aan persoonlijke waarden kan iemands voortgang in de therapie beperkt zijn. Het is ook een reis van zelfontdekking, waarbij men nieuwe dingen over zichzelf kan leren, zowel positief als uitdagend. Als je dit proces niet aan wil gaan met je volledige wezen, dan kan het zijn dat je niet veel uit een ACT traject haalt.

Conclusie

Acceptance and Commitment Therapy is krachtig en transformatief. Het biedt een uniek perspectief op welzijn en geestelijke gezondheid, dat verschilt van traditionele therapeutische modellen. Door nuttige kennis te integreren, een accepterende houding aan te nemen en een open dialoog te onderhouden met een therapeut, kun je het meeste uit ACT halen en mogelijke risico’s minimaliseren.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie