Hoe helpt ACT therapie met het leven naar je waarden?

Samenvatting

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gaat niet alleen over het omgaan met emotionele pijn, maar vooral over het leven naar je ware waarden. Door barrières te identificeren en te overwinnen, helpt ACT therapie mensen om dichter bij hun authentieke zelf te komen en een betekenisvol leven te leiden.

Wat zijn ‘waarden’ in de context van ACT?

Waarden in ACT zijn niet moralistisch bedoeld, wat betekent dat ze niet een bepaalde afweging van ‘goed’ en ‘slecht’ zijn. In plaats van moralistische regels, zijn waarden gekozen levensrichtingen die ons een gevoel van doel en richting geven. Denk aan waarden zoals: verbondenheid, avontuur, leren, of zorgzaamheid. Ze werken als een kompas in ons leven, zodat we weten waar we heen moeten lopen om betekenis te kunnen ervaren.

Het proces van waarden identificeren

Het lijkt misschien eenvoudig, maar voor velen van ons(inclusief mijzelf), kan het identificeren van echte, persoonlijke waarden een uitdaging zijn. We zijn vaak vervreemd van wat we echt willen vanwege sociale druk, overtuigingen door de opvoeding of andere persoonlijke ervaringen. ACT gebruikt oefeningen en reflecties om ons te helpen deze waarden te (her)ontdekken. Zo wordt er in ACT therapie bijvoorbeeld het waardenkompas gebruikt, waarin je per gebied in je leven gaat vaststellen hoe belangrijk je het in jouw leven vindt en welke waarden daarbij passen.

Leven volgens je waarden

Het identificeren van je waarden is slechts de eerste stap. Ernaar leven is de volgende uitdaging. Hoe vaak hebben we onszelf niet voorgenomen om meer tijd met geliefden door te brengen, maar lieten we ons toch opslokken door werk? Of wilden we een nieuwe vaardigheid leren, maar lieten we ons weerhouden omdat we denken dat we daar niet de tijd voor hebben? 

ACT therapie helpt hierbij door middel van:

  • Het herkennen van obstakels die ons ervan weerhouden naar onze waarden te leven
  • Het ontwikkelen van vaardigheden om met deze barrières om te gaan
  • Het opstellen van concrete actieplannen die in lijn liggen met onze waarden, zodat we onze waarden praktisch en concreet vorm kunnen geven.

Voordelen waardegericht leven

  • Verhoogd welzijn: een verhoogd gevoel van welbevinden en tevredenheid over het leven.
  • Betere besluitvorming: Door te weten wat er voor jou toe doet, kan je leven volgens je kompas kan je helpen bij het nemen van beslissingen en het stellen van prioriteiten in je leven.
  • Sterkere relaties: Leven volgens wat jij belangrijk vindt, kan leiden tot gezondere en meer zinvolle relaties met anderen.
  • Meer veerkracht: Mensen kunnen beter omgaan met tegenslagen en uitdagingen in het leven.
  • Hoger zelfrespect: Een groter gevoel van eigenwaarde en zelfrespect.
  • Minder stress en angst: Door te leven volgens wat je belangrijk vindt, kun je een gevoel van doelgerichtheid en zingeving ervaren, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
  • Betere prestaties: Mensen die betekenisvol leven hebben vaak een grotere focus en toewijding, wat kan leiden tot betere prestaties op het werk of in andere gebieden van hun leven.

Conclusie

ACT therapie biedt ons niet alleen gereedschap om met emotionele en psychologische uitdagingen om te gaan. Het geeft ons ook de middelen om een authentiek en zinvol leven te leiden, gebaseerd op onze diepste waarden. Het is een reis van zelfontdekking en moed, ga jij het avontuur aan? Wil je verder ontdekken wat ACT therapie voor jouw specifieke situatie kan betekenen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie