Hoe lang duurt een gemiddeld ACT therapie traject?

Samenvatting

Als je overweegt om met ACT therapie te beginnen, vraag je je misschien af hoeveel tijd je moet investeren. Hoewel er geen vaststaand antwoord is, worden er enkele inzichten gedeeld in dit blog over de mogelijke duur van een ACT therapie traject.

Typische behandelduur

In de wereld van ACT is er geen afgesproken standaard behandelduur. Het hangt echt af van de individuele behoeften, doelen en omstandigheden van de cliënt. Sommige mensen vinden waardevolle inzichten en veranderingen in slechts enkele sessies, terwijl anderen baat hebben bij langdurige ondersteuning. In onze ervaring kunnen we wel aangeven dat 8-10 sessies voor veel mensen een diepgaande verandering teweegbrengt. Bij StressWise hanteren we daarom 8-10 sessies als typische behandelduur.

Invloeden op de duur

Factoren die de duur kunnen beïnvloeden zijn:

  • De specifieke problemen of uitdagingen waarmee iemand wordt geconfronteerd. Als je middenin een traumaverwerking zit bijvoorbeeld, kan langdurige therapie nodig zijn. 
  • Hoe gemotiveerd en betrokken iemand is bij het proces. Als je goed bezig bent om de oefeningen en tools te integreren in je leven, heeft dat uiteraard een positieve werking op de duur van de therapie.
  • De frequentie van de therapiesessies. De ene persoon wordt sneller geholpen door intensieve therapie waarin er sprake is van 2 sessies per week, terwijl anderen juist beter worden ondersteund met 1 sessie per twee weken. Dit is iets wat in overleg met je therapeut duidelijker voor je kan worden. 

Zelfstandig worden

Een mooi aspect van ACT is het idee van ‘waardengericht leven’. Dit betekent dat het doel niet noodzakelijk is om therapie te ‘voltooien’, maar eerder om de tools en strategieën te leren om volgens je waarden te leven. Je wordt dus eigenlijk geholpen om voor jezelf te zorgen zonder de hulp van een therapeut. Voor velen is dus het einde van de behandeling wanneer ze het gevoel hebben dat ze adequaat zijn uitgerust om dit zelfstandig te doen.

Het is essentieel om openlijk met je therapeut te communiceren over je gevoelens en ervaringen tijdens het proces. Samen kunnen jullie dan de kloppende beslissing nemen over wat de beste duur voor de behandeling is voor jou.

Een leven vol betekenis met ACT

Uiteindelijk is het doel van ACT niet om ons ‘beter’ te maken of om onze problemen te ‘repareren’. In plaats daarvan wil het ons helpen een vol en betekenisvol leven te leiden, ongeacht de uitdagingen die we onderweg tegenkomen.

Het herkent dat het leven soms pijnlijk en uitdagend kan zijn, maar het biedt ook de tools en strategieën om deze uitdagingen aan te gaan met openheid, nieuwsgierigheid en moed. Het leert ons om te leven volgens onze waarden, zelfs als het moeilijk is, en om elke dag te kiezen voor een leven dat voor ons zinvol is.

Conclusie

Hoewel er geen vaststaande duur is voor een ACT therapie traject, is het doel altijd om je uit te rusten met de vaardigheden en inzichten om een betekenisvol leven te leiden. Of dat nu in enkele sessies gebeurt of over een lange periode, het belangrijkste is de reis van groei en zelfontdekking. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in als je jouw situatie en mogelijkheden wil bespreken.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie