Wat is de duur van een ACT therapie traject?

Samenvatting

Als je overweegt om met ACT therapie te beginnen, vraag je je misschien af hoeveel tijd je moet investeren. De duur van een typische behandeling ligt tussen de 8 en 10 sessies. De lengte van een behandeling wordt beïnvloed door een aantal factoren zoals soort hulpvraag, inzet en frequentie van sessies. 

Duur van een typische ACT behandeling

In de wereld van ACT is er geen afgesproken standaard duur van een behandeling. Het hangt echt af van de individuele behoeften, doelen en omstandigheden van de cliënt. Sommige mensen vinden waardevolle inzichten en veranderingen in slechts enkele sessies, terwijl anderen baat hebben bij langdurige ondersteuning. In onze ervaring kunnen we wel aangeven dat 8-10 sessies voor veel mensen een diepgaande verandering teweegbrengt. Bij StressWise hanteren we daarom 8-10 sessies als typische duur van een ACT behandeling.

Invloeden op de duur van een ACT behandeling

Factoren die de lengte van een behandeling kunnen beïnvloeden zijn:

  • De specifieke problemen of uitdagingen waarmee iemand wordt geconfronteerd. Als je middenin een traumaverwerking zit bijvoorbeeld, kan langdurige therapie nodig zijn. 
  • Hoe gemotiveerd en betrokken iemand is bij het proces. Als je goed bezig bent om de oefeningen en tools te integreren in je leven, heeft dat uiteraard een positieve werking op de duur van de therapie.
  • De frequentie van de therapiesessies. De ene persoon wordt sneller geholpen door intensieve therapie waarin er sprake is van 2 sessies per week, terwijl anderen juist beter worden ondersteund met 1 sessie per twee weken. Dit is iets wat in overleg met je therapeut duidelijker voor je kan worden. 

Zelfstandig worden

Een mooi aspect van ACT therapie is het idee van ‘waardegericht leven’. Dit betekent dat het doel niet noodzakelijk is om therapie te ‘voltooien’, maar eerder om de tools en strategieën te leren om volgens je waarden te leven. Je wordt dus eigenlijk geholpen om voor jezelf te zorgen zonder de hulp van een therapeut. Voor velen is dus het einde van de behandeling wanneer ze het gevoel hebben dat ze adequaat zijn uitgerust om dit zelfstandig te doen.

Het is essentieel om openlijk met je therapeut te communiceren over je gevoelens en ervaringen tijdens het proces. Samen kunnen jullie dan de kloppende beslissing nemen over wat de beste duur voor de behandeling is voor jou.

Een leven vol betekenis met ACT therapie

Uiteindelijk is het doel van ACT therapie niet om ons ‘beter’ te maken of om onze problemen te ‘repareren’. In plaats daarvan wil het ons helpen een vol en betekenisvol leven te leiden, ongeacht de uitdagingen die we onderweg tegenkomen.

Het herkent dat het leven soms pijnlijk en uitdagend kan zijn, maar het biedt ook de tools en strategieën om deze uitdagingen aan te gaan met openheid, nieuwsgierigheid en moed. Het leert ons om te leven volgens onze waarden, zelfs als het moeilijk is, en om elke dag te kiezen voor een leven dat voor ons zinvol is.

Conclusie

Hoewel er geen vaststaande duur is voor een ACT therapie traject, is het doel altijd om je uit te rusten met de vaardigheden en inzichten om een betekenisvol leven te leiden. Of dat nu in enkele sessies gebeurt of over een lange periode, het belangrijkste is de reis van groei en zelfontdekking. Wil je meer weten over hoe ACT therapie je leven kan verrijken, kijk dan op onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
5 november, 2023

Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Defusie is een cruciale component binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze techniek helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit.

Lees verder
2 november, 2023

Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie