Wat is de duur van een ACT therapie traject?

Samenvatting

Als je overweegt om met ACT therapie te beginnen, vraag je je misschien af hoeveel tijd je moet investeren. De duur van een typische behandeling ligt tussen de 8 en 10 sessies. De lengte van een behandeling wordt beïnvloed door een aantal factoren zoals soort hulpvraag, inzet en frequentie van sessies. 

Duur van een typische ACT behandeling

In de wereld van ACT is er geen afgesproken standaard duur van een behandeling. Het hangt echt af van de individuele behoeften, doelen en omstandigheden van de cliënt. Sommige mensen vinden waardevolle inzichten en veranderingen in slechts enkele sessies, terwijl anderen baat hebben bij langdurige ondersteuning. In onze ervaring kunnen we wel aangeven dat 8-10 sessies voor veel mensen een diepgaande verandering teweegbrengt. Bij StressWise hanteren we daarom 8-10 sessies als typische duur van een ACT behandeling.

Invloeden op de duur van een ACT behandeling

Factoren die de lengte van een behandeling kunnen beïnvloeden zijn:

  • De specifieke problemen of uitdagingen waarmee iemand wordt geconfronteerd. Als je middenin een traumaverwerking zit bijvoorbeeld, kan langdurige therapie nodig zijn. 
  • Hoe gemotiveerd en betrokken iemand is bij het proces. Als je goed bezig bent om de oefeningen en tools te integreren in je leven, heeft dat uiteraard een positieve werking op de duur van de therapie.
  • De frequentie van de therapiesessies. De ene persoon wordt sneller geholpen door intensieve therapie waarin er sprake is van 2 sessies per week, terwijl anderen juist beter worden ondersteund met 1 sessie per twee weken. Dit is iets wat in overleg met je therapeut duidelijker voor je kan worden. 

Zelfstandig worden

Een mooi aspect van ACT therapie is het idee van ‘waardegericht leven’. Dit betekent dat het doel niet noodzakelijk is om therapie te ‘voltooien’, maar eerder om de tools en strategieën te leren om volgens je waarden te leven. Je wordt dus eigenlijk geholpen om voor jezelf te zorgen zonder de hulp van een therapeut. Voor velen is dus het einde van de behandeling wanneer ze het gevoel hebben dat ze adequaat zijn uitgerust om dit zelfstandig te doen.

Het is essentieel om openlijk met je therapeut te communiceren over je gevoelens en ervaringen tijdens het proces. Samen kunnen jullie dan de kloppende beslissing nemen over wat de beste duur voor de behandeling is voor jou.

Een leven vol betekenis met ACT therapie

Uiteindelijk is het doel van ACT therapie niet om ons ‘beter’ te maken of om onze problemen te ‘repareren’. In plaats daarvan wil het ons helpen een vol en betekenisvol leven te leiden, ongeacht de uitdagingen die we onderweg tegenkomen.

Het herkent dat het leven soms pijnlijk en uitdagend kan zijn, maar het biedt ook de tools en strategieën om deze uitdagingen aan te gaan met openheid, nieuwsgierigheid en moed. Het leert ons om te leven volgens onze waarden, zelfs als het moeilijk is, en om elke dag te kiezen voor een leven dat voor ons zinvol is.

Conclusie

Hoewel er geen vaststaande duur is voor een ACT therapie traject, is het doel altijd om je uit te rusten met de vaardigheden en inzichten om een betekenisvol leven te leiden. Of dat nu in enkele sessies gebeurt of over een lange periode, het belangrijkste is de reis van groei en zelfontdekking. Wil je meer weten over hoe ACT therapie je leven kan verrijken, kijk dan op onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
17 oktober, 2023

MCT (metacognitieve therapie), wat is het?

MCT is een innovatieve benadering in de psychologie die zich richt op de manier waarop we denken over ons eigen denkproces. In plaats van te focussen op gedachtepatronen, concentreert MCT zich op de overtuigingen die we hebben over denken en piekeren. Het doel is om cliënten te helpen een gezondere relatie met hun gedachten te ontwikkelen.

Lees verder
16 oktober, 2023

Metacognities, wat houden ze in binnen metacognitieve therapie?

Metacognities spelen een centrale rol in metacognitieve therapie (MCT). Metacognities zijn de overtuigingen, attitudes en kennis die we hebben over onze gedachten en over strategieën aangaande denken en voelen. Deze overtuigingen, attitudes en kennis kunnen negatief zien (zoals: ik kan het piekeren niet stoppen) of positief (zoals: piekeren helpt me om me voor te bereiden). In MCT focus je je voornamelijk op deze overtuigingen in het omgaan met piekeren en omliggende strategieën. Door de overtuigingen uit te dagen, kan je dit soort maladaptieve strategieën verminderen en je levenskwaliteit vergroten.

Lees verder
29 september, 2023

ACT en MCT: wat is het verschil?

ACT (Acceptance & commitment therapy) en MCT (Metacognitieve therapie) zijn beiden derde generatie gedragstherapie benaderingen, maar verschillen in hun focus en technieken. Terwijl ACT gericht is op acceptatie en het zetten van betekenisvolle stappen, legt MCT de nadruk op het veranderen van metacognitieve overtuigingen die denkstrategieën beïnvloeden. Hoewel ze overeenkomsten delen, hebben ze verschillende elementen die een centrale rol spelen.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie