Wat zijn de kosten van ACT therapie?

Samenvatting

De kosten van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) variëren aanzienlijk op basis van locatie, ervaring van de therapeut en duur van de sessies. Over het algemeen variëren de basisprijzen tussen 70,- en 125,-. Vergoedingen via zorgverzekeringen kunnen sommige kosten dekken (tot 60,- per sessie), maar dit hangt af van je polis. Werkgevers zijn ook steeds vaker bereid om een ACT therapie traject te vergoeden. Uiteindelijk is het cruciaal om de waarde van therapie af te wegen tegen de kosten.

Factoren die de prijs beïnvloeden

In onze ervaring met alle ACT therapeuten waar we mee hebben samengewerkt, verschilt de prijs van een sessie tussen de 70,- en 125,-. Er zijn verschillende factoren die de kosten van een ACT-sessie kunnen beïnvloeden:

  • Locatie: op elke locatie zijn er andere therapeuten beschikbaar. Zo zijn er in drukke steden vaak meer therapeuten, wat zorgt voor meer keuze en daardoor ook gevarieerde prijzen. Dit kan ervoor zorgen dat je in Amsterdam goedkoper therapie kan volgen, dan in een klein dorp. 
  • Ervaring van de therapeut: Een therapeut met jarenlange ervaring of gevorderde specialisatie in ACT kan hogere tarieven hanteren dan een minder ervaren therapeut.
  • Duur van de sessie: Sommige therapeuten bieden langere sessies aan, wat invloed kan hebben op de kosten. Vaak wordt ACT therapie in een blok van 60 minuten gegeven, maar andere therapeuten kiezen voor sessies van 75 of 90 minuten.

Vergoedingsmogelijkheden

Zorgverzekeringen dekken in sommige gevallen de kosten van ACT therapie. Maar, het is altijd belangrijk om je polis te controleren en vooraf te bespreken met zowel je verzekeraar als de therapeut. Sommige therapeuten hebben zich aangesloten bij beroepsverenigingen waardoor sommige cliënten een vergoeding kunnen verkrijgen via de zorgverzekeraar. Een beroepsvereniging waar veel therapeuten bij aangesloten zijn is de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg(NFG), waarvan je de vergoedingenlijst hier kan bekijken. Let op: de vergoedingen verschillen wel per beroepsvereniging, maar de meeste beroepsverenigingen komen meer overeen met de vergoedingen van NFG dan dat ze verschillen. Op deze manier kan je dus een beeld voor jezelf schetsen of er mogelijkheden voor je zijn rondom vergoeding voor ACT therapie. Wel moet de therapeut dan aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Krijg je een vergoeding? Dan kan je de factuur deels laten declareren bij je zorgverzekeraar.

Naast vergoedingen bij zorgverzekeraars zijn ook steeds meer werkgevers bereid om een ACT therapie traject te vergoeden. Dit kan natuurlijk spannend zijn, maar je therapeut kan je in dat proces begeleiden. Vaak geldt er een zakelijk tarief voor werkgevers die wat hoger uitvallen door de belastingvoordelen waar ze gebruik van kunnen maken.

Kosten en vergoedingen bij StressWise

Bij StressWise hebben we variërende prijzen, maar willen we wel graag een beeld voor je schetsen wat de gemiddelde investering is. Voor online therapie betaal je altijd de vaste prijs van 95,-. Op locatie hangt het af van de soort therapeut die beschikbaar is in de regio waar je in therapie wil gaan. Op locatie kunnen de prijzen daarom variëren van 90,- tot 130,- per 60 minuten. Wil je weten wat de precieze kosten zijn voor jouw locatie? Dan zoeken we dat graag voor je uit. Neem dan vooral hier contact met ons op door op de button te klikken.

Vrijwel alle ACT therapeuten bij StressWise zijn verbonden aan een beroepsvereniging, wat inhoudt dat bij de meeste aanvullende pakketten je een vergoeding kan krijgen. Deze vergoeding kan oplopen tot 60,- en is gemiddeld 40,-. De gemiddelde prijs met vergoeding is dan 55,- per sessie.

Wil je je ACT therapie traject graag laten vergoeden door je werkgever? Dan sturen we je een uitgebreide offerte mee die je naar je werkgever kan sturen. Op deze manier zien ze de waarde in om het traject voor je te vergoeden en de positieve impact die dat op jou heeft als werkgever en op hun bedrijf. We kunnen ook zelf de offerte naar je werkgever sturen als dat je voorkeur heeft.

Wil je graag verder de opties bespreken? Dan helpen we je graag. Plan dan hier een vrijblijvend adviesgesprek in door op de button te klikken.

Is het de investering waard?

Natuurlijk, kosten zijn een belangrijke overweging. Maar als je vertrouwen hebt in hoe ACT therapie je perspectief kan veranderen en je kan helpen een rijker, voller leven te leiden, dan weet je dat het elke cent waard kan zijn. Therapie is niet alleen een kostenpost; het is een investering in jezelf, je welzijn en je toekomst. Uiteindelijk blijft het natuurlijk wel je eigen afweging. 

Conclusie

De kosten van ACT kunnen variëren en worden beïnvloed door verschillende factoren. Terwijl prijs belangrijk is, is het ook essentieel om de waarde van de therapie in overweging te nemen. Neem de tijd om je opties te verkennen, zowel wat betreft therapeuten als vergoedingsmogelijkheden, om een beslissing te nemen die het beste bij jou past.

Lees meer artikelen
26 september, 2023

Is ACT therapie effectief bij PTSS?

ACT wordt steeds vaker toegepast bij PTSS-patiënten en toont veelbelovende resultaten. Dit artikel verkent de effectiviteit van ACT voor PTSS, ondersteund door een wetenschappelijke studie. Ontdek hoe ACT een ondersteunende factor kan zijn bij de verschillende symptomen van PTSS.

Lees verder
25 september, 2023

Hoe gaat ACT om met trauma?

ACT benadert trauma door cliënten te helpen een gezonde afstand te nemen van hun pijnlijke herinneringen, de moeilijke emoties rondom het trauma beetje bij beetje toe te laten, en te handelen in overeenstemming met hun waarden. Terwijl traditionele therapieën zich kunnen richten op het herbeleven van het trauma, het begrijpen waarom het is gebeurd of veranderen van gedachten over het trauma, richt ACT zich op het opbouwen van veerkracht en het vinden van betekenis zonder eindeloos te graven in het verleden. 

Lees verder
22 september, 2023

Bij welke problemen of aandoeningen is ACT effectief?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT in het bijzonder nuttig kan zijn.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie