Oefeningen in ACT therapie: wat wordt vaak gebruikt?

Samenvatting

Acceptance & Commitment therapy (ACT) staat bekend om haar unieke benadering en technieken die cliënten helpen zich te verbinden met acceptatie van wat er aanwezig is in het moment en hun waarden. Van mindfulness tot waardegericht leven. Laten we enkele voorbeelden van typische oefeningen bespreken die vaak onderdeel zijn van ACT therapie.

Mindfulness oefeningen voor in het dagelijkse leven

ACT moedigt aan om aanwezig te zijn in het hier en nu, wat betekent dat je leert om aandacht te besteden aan je zintuigen, gedachten en gevoelens in het huidige moment, zonder oordeel. Specifieke oefeningen die binnen ACT therapie worden gebruikt zijn: mindful bewegen, mindful eten en de body scan. In deze oefeningen gebruik je je aandacht om het huidige moment volledig te ervaren, waardoor je meer aanwezigheid, rust en focus kan ervaren. Je geeft daarin je gevoelens meer ruimte en kan daardoor beter met moeilijke ervaringen omgaan. Daarnaast leer je met mindfulness oefeningen om je aandacht te trainen en leer je dat je de controle hebt over wat je doet met je aandacht. Vandaag de dag leven we in een tijd van afleiding, waardoor we onze kracht weggeven. We zitten eigenlijk steeds meer als een zombie achter het stuur zonder dat we weten waar we heenrijden. Met mindfulness kunnen we weer bewust achter het stuur gaan zitten en bepalen wat we doen met onze aandacht en met onze acties.

Defusie-oefeningen: afstand nemen van je gedachten

Defusie een techniek waarbij cliënten oefenen met het nemen van afstand ten opzichte van hun gedachten. Hierbij leren cliënten gedachten te zien als voorbijgaande pakketjes van informatie in plaats van harde feiten. De kritische stem in je hoofd kan veel negativiteit met zich meebrengen wanneer je die stem gelooft. Door die kritische stem te defuseren, krijgt het minder macht over je. Een voorbeeld van een oefening die binnen ACT therapie wordt gebruikt rondom cognitieve defusie is het herhalen van vervelende gedachten op een gekke manier. Je kan bijvoorbeeld een negatieve gedachte heel vrolijk gaan herhalen, terwijl je aan het springen bent. De lading van de gedachte komt niet overeen met je lichaamshouding en de toon waarop je de gedachte herhaalt. Probeer het maar eens uit, het kan je verrassen! De lading kan erdoor verminderen en dat is een van de manieren om afstand te nemen van de kritische stem. Russ Harris heeft ook een mooie geanimeerde video gemaakt over defusie die je kan bekijken.

Zelf-als-context oefeningen: je ervaringen nuanceren

Bij deze categorie oefeningen gaat het om het zien van jezelf vanuit een breder perspectief. Het begrijpen dat jij niet je gedachten, handelingen, overtuigingen, gevoelens of herinneringen bent. Vaak kunnen we bepaalde ervaringen van vroeger onszelf aanrekenen en kunnen we deze ervaringen verbinden aan wie we zijn als persoon. Als we bijvoorbeeld iets vervelends doen, dan kunnen we onszelf gaan zien als een ‘vervelend persoon’. Een typische oefening in ACT therapie is om je ervaringen te nuanceren, door te zeggen ‘Ik gedroeg me die dag op een vervelende manier, want ik was geïrriteerd dat dingen niet lekker op werk liepen’ in plaats van ‘ik ben een vervelend persoon’. Hierdoor kan je de lading verminderen van ervaringen, door in te zien dat we niet onze vroegere keuzes en ervaringen zijn. Daar kan dan voor in de plaats komen dat we onszelf verbinden met een diepere identiteit, los van onze geschiedenis.

Waardegerichte acties: betekenisvol handelen

Een belangrijk onderdeel van ACT therapie is het verbinden met je waarden, waardoor je meer richting in je leven kan ervaren. Een kompas voor betekenis als het ware. Een typische oefening binnen ACT therapie is het invullen van je levenskompas. In deze oefening reflecteer je over 13 gebieden van je leven en wat je nou echt belangrijk vindt rondom deze gebieden. Vervolgens wordt je uitgenodigd om een paar van deze waarden om te zetten in concrete behapbare actiestappen, zodat je je leven meer betekenis kan geven.

Conclusie

De technieken en oefeningen in ACT zijn ontworpen om mensen te helpen een vrijer en betekenisvoller leven te leiden, in overeenstemming met hun diepste waarden. Deze oefeningen bieden een frisse en effectieve benadering voor persoonlijke groei. Van mindful wandelen tot het betekenisvol handelen. Wil je meer informatie hebben over soorten oefeningen en hoe je die precies doet? Kijk dan ook vooral op deze pagina voor een opsomming. Wil je ontdekken wat ACT therapie voor jou kan betekenen? Kijk dan op onze ACT-pagina voor meer informatie.

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
5 november, 2023

Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Defusie is een cruciale component binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze techniek helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit.

Lees verder
2 november, 2023

Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie