Bij welke problemen is ACT therapie effectief?

Samenvatting

Acceptance & commitment therapy (ACT) is een veelzijdige therapie die wordt aanbevolen voor diverse psychologische problemen. Van angst, depressie en burn-out tot chronische pijn. Laten we in dit artikel bekijken voor welke uitdagingen ACT therapie in het bijzonder nuttig kan zijn.

Problemen met angst

ACT therapie helpt individuen om te gaan met lastige gedachten en moeilijke gevoelens (waaronder de angst zelf) die vaak gepaard gaan met angstproblematiek. Door middel van defusie, kan men leren om kritische gedachten los te laten. Op deze manier krijgen de gedachten minder invloed op je waardoor ze minder angst veroorzaken. Angstige gedachten zijn immers vaak de voedingsbodem voor de ervaring van angst. Omdat we denken dat er een gevaar is, ervaren we angst. Met afstand van dit soort gedachten, kan je ervoor zorgen dat angstgevoelens niet onnodig escaleren. In plaats van vast te zitten in een negatieve spiraal, leer je met ACT therapie de angst bij de hand te nemen en ondanks de angst betekenisvolle stappen te zetten. Dit kan ook eng zijn! Maar toch leer je om dit te doen, in behapbare stapjes.

Problemen met depressie

ACT therapie is ook effectief gebleken in het omgaan met de uitdagingen rondom een depressie of depressieve klachten. Het helpt bij het accepteren van negatieve emoties rondom depressie, waardoor de intensiteit van depressieve gevoelens niet oplopen tot onnodig lijden. Door het leren accepteren van deze gevoelens, kan men voorkomen dat ze vast komen te zitten in een versterkte depressie. De kritische stem in het hoofd van mensen die kampen met depressie, kunnen ook resulteren in meer depressieve klachten. Door afstand te doen van de negatieve gedachten en ervaringen die vastzitten aan de kritische stem, kan je de negatieve spiraal van depressie verminderen. Bovendien kan je meer betekenis toevoegen aan je leven met ACT therapie, waardoor je het licht weer kan gaan zien aan het einde van de tunnel. Van passiviteit naar met betekenis actief zijn.

Stress en burn-out problemen

ACT therapie biedt mindfulness-technieken en bevordert een waardengericht leven, essentieel bij het leren omgaan met stress en het voorkomen van een burn-out. Door meer ruimte voor jezelf te creëren, leer je grenzen te respecteren en keuzes te maken die in lijn zijn met persoonlijke waarden. Dit draagt bij aan een groter gevoel van betekenis en dient als buffer tegen stress en uitputting.

Verslavingsproblematiek

ACT therapie kan mensen ondersteunen bij het identificeren van triggers en patronen die bijdragen aan verslaving. Door zich bewust te worden van deze patronen en bewuste keuzes te maken, kan men verslavingsgedrag verminderen. Het verslavingsgedrag wordt vervolgens vervangen door waardengericht gedrag. ACT leert daarbij om te gaan met de negatieve gedachten en lastige emoties die bij dat proces kunnen komen kijken.

Chronische pijn en ziekte

Voor diegenen die kampen met chronische pijn, biedt ACT therapie hulpmiddelen om op een accepterende manier met pijn om te gaan. Door het accepteren van fysieke pijn, lijkt de impact ervan vaak af te nemen. Dit komt omdat de strijd tegen pijn vaak meer leed veroorzaakt dan de pijn zelf! ACT therapie helpt bij het ontwikkelen van een gezondere relatie met de pijn, waardoor de algehele kwaliteit van leven kan verbeteren. Bovendien wordt er gekeken naar betekenisvolle stappen die genomen kunnen worden, zodat het leven ondanks de pijn een positieve wending krijgt.

Een brede toepassing bij veel soorten problemen

Een van de opmerkelijke aspecten van ACT therapie is de veelzijdigheid ervan. Naast de hierboven besproken problemen, kan ACT ook helpen bij andere uitdagingen zoals een laag zelfbeeld, perfectionisme en piekeren. Zelfs bij trauma kan het positieve effecten hebben op de kwaliteit van leven.

Conclusie

ACT therapie is een veelzijdige en krachtige benadering die kan worden toegepast op een breed scala van psychologische uitdagingen. Door zich te concentreren op zowel acceptatie als actie, biedt het mensen de middelen om zich te bevrijden van beperkende patronen en naar een bevredigender leven te bewegen. De toepassing van ACT therapie strekt zich uit tot verschillende gebieden van het leven, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor persoonlijke groei, zelfs in het aangezicht van uitdagingen en problemen. Wil je meer ontdekken over ACT therapie en wat het voor jou kan betekenen? Kijk dan op onze ACT-pagina

Lees meer artikelen
17 oktober, 2023

MCT (metacognitieve therapie), wat is het?

MCT is een innovatieve benadering in de psychologie die zich richt op de manier waarop we denken over ons eigen denkproces. In plaats van te focussen op gedachtepatronen, concentreert MCT zich op de overtuigingen die we hebben over denken en piekeren. Het doel is om cliënten te helpen een gezondere relatie met hun gedachten te ontwikkelen.

Lees verder
16 oktober, 2023

Metacognities, wat houden ze in binnen metacognitieve therapie?

Metacognities spelen een centrale rol in metacognitieve therapie (MCT). Metacognities zijn de overtuigingen, attitudes en kennis die we hebben over onze gedachten en over strategieën aangaande denken en voelen. Deze overtuigingen, attitudes en kennis kunnen negatief zien (zoals: ik kan het piekeren niet stoppen) of positief (zoals: piekeren helpt me om me voor te bereiden). In MCT focus je je voornamelijk op deze overtuigingen in het omgaan met piekeren en omliggende strategieën. Door de overtuigingen uit te dagen, kan je dit soort maladaptieve strategieën verminderen en je levenskwaliteit vergroten.

Lees verder
29 september, 2023

ACT en MCT: wat is het verschil?

ACT (Acceptance & commitment therapy) en MCT (Metacognitieve therapie) zijn beiden derde generatie gedragstherapie benaderingen, maar verschillen in hun focus en technieken. Terwijl ACT gericht is op acceptatie en het zetten van betekenisvolle stappen, legt MCT de nadruk op het veranderen van metacognitieve overtuigingen die denkstrategieën beïnvloeden. Hoewel ze overeenkomsten delen, hebben ze verschillende elementen die een centrale rol spelen.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie