Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Samenvatting

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

De kern van waarden binnen ACT therapie

Waarden zijn als kompassen die ons richting geven in het leven. Ze zijn niet te verwarren met doelen, want waar doelen haalbaar en meetbaar zijn, zijn waarden richtinggevend en diepgaand. Waarden zijn niet na een bepaald moment ‘klaar’ of ‘gedaan’. Ze geven je langdurige richting die je helpt om een leven op te bouwen die voor jou betekenisvol is. In ACT therapie worden waarden beschouwd als diepgewortelde verlangens over hoe we ons leven willen leiden en wie we willen zijn. Of het nu gaat om liefde, eerlijkheid, avontuur of integriteit, onze waarden zijn uniek voor ons en bieden een fundamentele gids voor onze acties.

Toegewijde actie in dienst van waarden

Zodra we helder hebben wat onze waarden zijn, kunnen we stappen zetten om in overeenstemming met die waarden te leven. Dit is waar toegewijde actie om de hoek komt kijken. Toegewijde actie gaat over het ondernemen van stappen, groot of klein, die in lijn zijn met onze waarden, zelfs als dit betekent dat we obstakels of uitdagingen onder ogen moeten zien. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is zinvol en het leidt tot een vervuld leven. Kortom, het is het WAARD.

Hoe waarden en toegewijde actie samenwerken

Het mooie van waarden en toegewijde actie is dat ze hand in hand gaan. Waarden geven ons een reden, een ‘waarom’, terwijl toegewijde actie ons de ‘hoe’ biedt. Hier is hoe ze samensmelten:

  • Bepalen van waarden: Dit kan gedaan worden door reflectie, meditatie of gesprekken met een therapeut. Het gaat om het diep graven en echt begrijpen wat voor jou belangrijk is.
  • Kiezen van toegewijde acties: Eens je jouw waarden kent, kun je specifieke acties kiezen die deze waarden belichamen. Dit kan variëren van het nemen van grote levensbeslissingen tot het dagelijks maken van kleine keuzes.
  • Evalueren en bijsturen: Net als een kompas, moeten we soms onze koers bijstellen. Door regelmatig te checken of onze acties nog steeds in lijn zijn met onze waarden, kunnen we blijven groeien en ons leven in de gewenste richting sturen.

De uitdagingen van leven volgens waarden en toegewijde actie

Het klinkt misschien eenvoudig, maar het leven volgens je waarden en het ondernemen van toegewijde acties kan uitdagend zijn. We worden vaak geconfronteerd met externe druk, afleidingen, of interne belemmeringen zoals angst of zelftwijfel. Daarom is het zo belangrijk om vast te houden aan je waarden en toegewijde actie als gidsen, zelfs in moeilijke tijden. Het is daarom belangrijk om regelmatig stil te staan bij je waarden en in te zien waarom dit je waarden zijn. Het kan zijn dat deze reflectie resulteert in de aanpassing of bijsturing van bepaalde waarden. Het is niet erg om het kompas bij te stellen, zolang het kompas maar niet volledig uit wordt geschakeld. Dan weten we namelijk niet meer waar we heengaan in ons leven.

Conclusie

Waarden en toegewijde actie vormen samen een deel van de ruggengraat van ACT therapie. Ze geven ons de tools en motivatie om ons leven te leiden op een manier die zinvol en bevredigend is. Door helder te krijgen wat onze waarden zijn en vervolgens stappen te ondernemen die in lijn zijn met die waarden, kunnen we een leven van betekenis en doelgerichtheid leiden. Wil je graag geholpen worden met ACT therapie of er meer over komen te weten? Bekijk dan hier onze ACT-pagina.

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
5 november, 2023

Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Defusie is een cruciale component binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze techniek helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit.

Lees verder
27 oktober, 2023

4 ACT acceptatie oefeningen

Acceptatie speelt een sleutelrol binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT). We verkennen vijf unieke ACT acceptatie oefeningen die individuen ondersteunen bij het omarmen van hun innerlijke ervaringen, zowel positief als negatief, en hen begeleiden naar een volwaardig leven.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie