Defusie, wat betekent het in de context van ACT?

Samenvatting

Defusie is een van de zes hoofdonderdelen van ACT therapie. Het is onderdeel van de zogeheten hexaflex die de kernprocessen van ACT therapie vormen. Dit component van ACT therapie helpt individuen zich te distantiëren van overheersende gedachten en gevoelens. Het uiteindelijke doel van defusie is het vergroten van psychologische flexibiliteit. Met psychologische flexibiliteit kan je met meer veerkracht in het leven staan en beter reageren op uitdagingen die je tegenkomt in je leven.

Wat is defusie?

ACT therapie staat bekend om zijn unieke benadering van psychologische interventies. Eén van de kerncomponenten van ACT is defusie. Maar wat houdt defusie precies in? En waarom is het zo essentieel binnen de ACT-methodologie?

Defusie betekent letterlijk ‘ontkoppeling’. In de context van ACT therapie verwijst het naar het proces van het creëren van afstand tussen onszelf en onze gedachten. In plaats van volledig verstrengeld te raken met onze gedachten en gevoelens, leert defusie ons om deze vanuit een ander perspectief te bekijken. Van een afstand, waar ze ons gedrag en perspectief minder beïnvloeden.

Veel mensen identificeren zich sterk met hun gedachten. Ze nemen aan dat omdat ze een bepaalde gedachte hebben, deze waar moet zijn. “Ik denk dat ik niet goed genoeg ben, dus het moet wel waar zijn.” Defusie helpt ons te realiseren dat gedachten slechts gedachten zijn – ze zijn niet per se waar en ze definiëren ons niet. Deze ontkoppeling kan een bevrijding geven voor veel mensen, omdat ze zolang gefuseerd zijn geweest met hun mentale beleving.

Technieken van defusie in de praktijk

Er zijn diverse technieken die binnen ACT therapie worden toegepast om het proces van defusie te bevorderen:

  1. Metaforische taal gebruiken: Door gedachten te beschrijven als ‘passerende treinen’ of ‘drijvende wolken’, kunnen we ons gemakkelijker distantiëren van hen. Op deze manier worden de gedachten bepaalde voorwerpen die we al als losgekoppeld zien van onze identiteit. Als je je gedachten omschrijft als voorbijgaande wolken, verbind je die loskoppeling aan je gedachten.
  2. Gedachten hardop uitspreken in een ander stemgeluid: Dit kan helpen de kracht van de gedachte te verminderen. Dit kan je zingend doen, met een hoge stem, een lage stem, door heel snel of juist heel langzaam te praten. Of in de stem van een personage in een cartoon. e
  3. Opmerken zonder oordeel: Het simpelweg observeren van een gedachte zonder erop te reageren of er een waardeoordeel aan te hechten.

Deze technieken zijn erop gericht om individuen te helpen hun gedachten te zien als tijdelijke, veranderlijke entiteiten in plaats van vaste waarheden.

Het belang van defusie in ACT therapie

Het idee achter defusie is niet om gedachten of gevoelens te veranderen of te elimineren. In plaats daarvan is het doel om een gezondere relatie met hen te ontwikkelen. Door een stap terug te doen en onze gedachten te observeren zonder erdoor overweldigd te raken, kunnen we meer aanwezig zijn in het huidige moment en effectievere beslissingen nemen die in lijn zijn met onze waarden. Dit geeft ruimte om emoties toe te laten en ze er te laten zijn, zonder dat we met ze worden meegesleurd.

Het ondersteunt ook de bredere doelstellingen van ACT therapie, zoals het bevorderen van psychologische flexibiliteit. Door ons niet vast te klampen aan rigide denkpatronen, staan we open voor nieuwe ervaringen en kunnen we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Conclusie

Defusie is een krachtige tool binnen ACT therapie die ons helpt te navigeren door de complexiteit van onze interne ervaringen. Door te leren ontkoppelen van onze gedachten en een gezonde afstand te creëren van onze emoties, kunnen we een rijker, flexibeler en meer vervuld leven leiden. Wil je ontdekken wat ACT therapie voor jou kan betekenen? Bekijk dan onze ACT-pagina.

Lees meer artikelen
7 november, 2023

Zelf als context, wat houdt dit onderdeel in van ACT therapie?

“Zelf als context” is een kerncomponent binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie) die focust op de relatie die we hebben met onze eigen gedachten en emoties. Dit perspectief helpt ons te beseffen dat we niet worden gedefinieerd door onze interne ervaringen, maar de observator zijn van deze ervaringen die plaatsvinden. Door deze verschuiving in perspectief kunnen we ons losmaken van beperkende zelfbeelden en leven met meer flexibiliteit en aanwezigheid.

Lees verder
2 november, 2023

Waarden en toegewijde actie, hoe worden ze gebruikt in ACT therapie?

Binnen ACT therapie vormen waarden en toegewijde actie de basis voor richting en motivatie in je leven. Ze sturen het gedrag op betekenisvolle wijze en helpen individuen zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven, leidend tot weloverwogen en waardegerichte acties. Met waarden en toegewijde actie leer je om in plaats van zonder doel en richting rond te lopen, te weten waar je heen wil en welwillend te zijn om deze richting ook echt op te gaan.

Lees verder
27 oktober, 2023

4 ACT acceptatie oefeningen

Acceptatie speelt een sleutelrol binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT). We verkennen vijf unieke ACT acceptatie oefeningen die individuen ondersteunen bij het omarmen van hun innerlijke ervaringen, zowel positief als negatief, en hen begeleiden naar een volwaardig leven.

Lees verder
Hulp nodig?
Kies je locatie