99% beveelt ons aan
ACT therapie en krachtige ACT trainingen gratis met STAP-budget

VERBETER JE ZELFMANAGEMENT: GA EFFECTIEF OM MET ANGST EN KOM IN ACTIE

Ga naar de agenda

ACT therapie en ACT training volledig gratis bij StressWise psychologen

Heb je last van angst of negatieve gevoelens? Word je hierdoor belemmerd in je werkzaamheden en je dagelijks leven? Heb je het gevoel dat je wordt geleefd? De druk om te presteren is tegenwoordig heel hoog en dat kan je aardig wat stress opleveren. Als je lichter in het leven wilt staan, je angst de baas wilt worden, zodat je de voor jou belangrijke dingen ook echt gaat doen, doe dan nu ACT therapie, een ACT training of een krachtige combinatie van ACT therapie én training. StressWise psychologen biedt ACT of Acceptance & Commitment Therapy in drie vormen:

ACT THERAPIE PLUS ACT TRAINING:
Een krachtig model voor verandering: 6 uur ACT training op locatie of online en 4 uur (online) therapie. €950. Gratis met STAP-budget.

ACHTWEEKSE ACT TRAINING:
Een uitgebreid ACT programma in 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur op locatie of online. €995. Gratis met STAP-budget.

ACT MIDWEEK TOSCANE (VOORJAAR 2023):
Onze achtweekse ACT training tijdens een geheel verzorgde mini-vakantie van 5 dagen. €1.495. €1.000 korting met STAP-budget.


Ga voor ACT therapie in combinatie met een korte ACT training, gratis met STAP-budget

Tijdens Acceptance & Commitment therapie en training (ACT therapie en training) leer je hoe je ondanks je eigen beperkingen en moeilijke omstandigheden toch waardevolle veranderingen kunt bewerkstelligen. Je leert omgaan met moeilijke emoties (zoals angst) en negatieve gedachten (zoals ‘dat lukt me nooit’). Daarnaast onderzoek je wat jouw waarden zijn en hoe deze aansluiten bij jouw professionele werkzaamheden. ACT therapie en training bestaat uit een groepstraining ACT van 6 uur op een van onze locatie of online plus 4 online therapie sessies.

ACT therapie plus training  is gericht op het vergroten van je algemene inzetbaarheid en met name het verbeteren van je zelfmanagement. Als jij lekker in je vel zit, actief bent en meer regie hebt over je leven heeft dat een positieve invloed op je professionele ambities en je carrière. Daarom kun je deze achtweekse ACT training geheel gratis volgen met je STAP-budget.


Ga voor een uitgebreide achtweekse ACT training, geheel gratis met STAP-budget

In Acceptance & Commitment Training (ACT training) leer je hoe je ondanks je eigen beperkingen en moeilijke omstandigheden toch waardevolle veranderingen kunt bewerkstelligen. Je leert omgaan met moeilijke emoties (zoals angst) en negatieve gedachten (zoals ‘dat lukt me nooit’). Daarnaast onderzoek je wat jouw waarden zijn en hoe deze aansluiten bij jouw professionele werkzaamheden. De ACT training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur op een van onze locaties of online.

ACT training is gericht op het vergroten van je algemene inzetbaarheid en met name het verbeteren van je zelfmanagement. Als jij lekker in je vel zit, actief bent en meer regie hebt over je leven heeft dat een positieve invloed op je professionele ambities en je carrière. Daarom kun je deze achtweekse ACT training geheel gratis volgen met je STAP-budget.

Exclusief: boek een intensieve ACT Midweek in Toscane, Italië met €1.000 korting met je STAP-budget

Leer angst te verminderen en ervaar hoe je een positieve gedragsverandering in gang zet, zodat je de dingen kunt gaan doen die jij graag wilt en die belangrijk voor je zijn. Zet jouw verandering in aan in een ACT Midweek van maandag tot en met vrijdag in het mooie Toscane, in de buurt van Montaione, nabij Florence. Je verblijft een midweek in onze ACT-villa op een berg op minder dan een uur van Florence. De villa heeft een zwembad en alle kamers zijn voorzien van een badkamer. Op deze plek kom je echt los van de normale gang van zaken thuis. Vakantie en tegelijkertijd werken aan je zelfmanagement door het verminderen van angst en positieve gedragsverandering. Boek nu een ACT Midweek op deze geweldige plek in mei of juni 2023. Bekijk de ACT Midweek Toscane-pagina voor alle informatie en om deze mini-vakantie te boeken.

10

“Ik heb ontzettend veel geleerd van Sijmen en van de fijne groep. Sijmen creëerde een veilige en accepterende sfeer. We deden goede oefeningen en er werd met goede vragen op dingen gereflecteerd. Ook de groep was bijzonder en open. Ik kijk er echt met een heel warm hart op terug. Heb veel geleerd en veel acceptatie/ liefde gevoeld!”

10

“Gwen was een erg fijne docente. Ze nam de tijd voor onze ervaringen en zat niet te streng op het vooraf bedachte programma. Ik voelde me op mijn gemak en gehoord. Ze legde duidelijk uit met praktijkvoorbeelden. Gemotiveerd om door te gaan met mindfulness.”

10

“Ik merk dat ik minder stress ervaar, beter dingen kan accepteren en minder oordeel. Dit geeft mij veel rust en ervaar ik als erg prettig. Ik kan iedereen deze cursus aanraden.”

8

“Na een paar wek n oefenen hervond ik mijn vermogen tot nachts doorslapen. Met behiulp van de begeleidende meditaties van Sijmen kreeg ik mijn malende gedachten terug in hun hok en hielden ze zich steeds vaker koest, zodat ik tenminste door kon slapen als ik s nachts wakker werd.”

8

“Hoe ervaar ik mijn dag of dit moment met acceptatie en zonder oordeel. Het mentale, de denkgeest, zien als een proces, iets dat komt en gaat. Meer bewust van de meerwaarde van luisteren naar je lichaam. Een gevoel van je mag er zijn zoals je bent.”

9

“Ik heb de 8 weekse training als leervol en leuk ervaren. Sijmen was een fijne trainer die op een prettige en veilige manier training gaf. Er was ruimte voor persoonlijke beleving en ervaringen. Ik heb geleerd om dichter bij mijzelf te komen, meer in het moment te leven en om minder te oordelen. Voor mij houdt de training na 8 weken niet op, maar neem ik lessen uit de training mee in mijn toekomstige dagelijkse leven.”

10

“Ik vond de cursus 'mindfulness' erg inzicht gevend. Ik heb gemerkt dat ik erg geneigd ben om te willen dat bepaalde gevoelens er niet zijn. Ik vond het mooi om te merken dat je een staat kan bereiken waarin alles er mag zijn. Het blijft oefenen daarmee, maar dat vind ik helemaal niet erg! Ook een erg prettige groep en goeie trainer, die ruimte gaf voor alles wat er was en ook doorvroeg.”

9

“De mindfulness training heeft mij het verschil laten zien (theorie) en voelen (oefeningen) tussen in gedachten verzonken zijn/ op de automatische piloot leven OF het bewust zijn in het moment. Waar ik begon met burnout klachten, angstaanvallen en in de modus van continue ‘aan’ staan zat, heb ik nu ervaren hoe ik mijzelf tot rust krijg. Hoe ik geniet van het NU, niet de hele tijd denk aan ‘wat moet ik zo doen, wat eten we vanavond, wat is de agenda van morgen’… Dit hoort er ook absoluut bij, maar niet 24/7. Met de momenten van rust (bewustzijn van het hier en nu), brengt mij dit kalmte en zijn in 8 weken de angstaanvallen en burnout klachten aanzienlijk minder. Het is geen wonderpil en vergt zelf veel oefening, maar deze manier van leven bevalt mij tot nu toe erg goed!”

10

“Deze training was heel fijn om aan deel te nemen. Ook heel goed te doen online, met alle begeleidende meditaties, bodyscans en andere oefeningen, kon ik vanuit huis makkelijk en comfortabel deelnemen zoals het voor mij goed voelde. Ik heb aan de oefeningen ook veel gehad, ik kon vrij snel deze in mijn dagelijks leven toepassen, oftewel je huiswerk opdrachten doen, alles uitproberen om vervolgens te ervaren wat goed bij me past, of wat bij het moment past. Daarbij kwam er meer bewustzijn van omgeving, focus en alle zintuigen kwamen weer meer naar boven, het ervaren van het hier en nu. Rust in mezelf vinden ook op de stressvolle momenten. Al wordt je misschien niet geheel rustig maar je leert er anders mee om te gaan, het mag zijn wat het is, en dat is voor dat moment goed. De mindfulness trainer Sijmen zorgde voor een relaxte sfeer, gevoel van veiligheid en vertrouwen om te delen wat je wilde. Zeer prettig hoe hij de oefeningen begeleide. Maar ook zijn ervaringen deelde. Open en eerlijk. Het mag zijn wat het is.”


Ervaringen met ACT therapie en ACT training bij StressWise

  • Toen ik aan de cursus begon dacht ik al een beetje te weten wat mindfullness in zou houden, echter niets is minder waar. De 8 weken training geven je “het inzicht” wat je iedereen die je lief is zou gunnen. Niet met woorden te beschrijven of uit te leggen, maar alleen door te ervaren. (Bart)
  • De afgelopen acht weken hebben mij enorm veel gebracht. Het was de moeite waard om er ‘s morgens eerder voor uit mijn bed te komen (8.15 uur weg rijden, cursus begon om 9.15 uur). In deze acht weken krijg je de tools om de rest van je leven bewuster met alles om te gaan. Je leert veel met ademhaling. Afstand nemen van gebeurtenissen. Bewust dingen doen. Ik was altijd bezig met wat ik nog moest doen, of met wat er was gebeurd. (Anita Smits)
  • Een tijdje terug heb ik de cursus gevolgd en zoals eigenlijk bij alle recensies te lezen is, kan óók ik daar met volle tevredenheid op terugkijken. Ik vind dat er bij deze cursus voornamelijk gefocust wordt op wat er écht toe doet binnen ‘mindful’ leven zonder al te veel ‘tierelantijnen’ die men vaak wil vangen onder de noemer ‘zweverig’. Een cursus die naar mijn idee bruikbaar is voor iedereen. (Dagmar Baars)

Het ‘regie over je leven’-plan

Wil je de regie in je leven terug? Wil je beter leren omgaan met de stress van alledag? Onze Servicedesk help je graag op weg. Zij zorgen ervoor dat je in contact komt met een van onze mindfulness trainers die je kan adviseren over een mindfulness training. Ook kun je informatie krijgen over gratis mindfulness training met STAP-budget en onze Mindfulness Week in het buitenland (voorjaar 2023).

1. Neem contact op met Lody en Karin van onze Servicedesk
2. Zij schakelen een van onze mindfulness trainers voor je in
3. De mindfulness trainer neemt contact met je op voor een gratis adviesgesprek
4. Na dit gesprek kun je een goed besluit nemen over wat je nodig hebt

Agenda Mindfulness Trainingen met STAP-Budget
Selecteer locatie
Selecteer training
Sluiten

StressWise geeft in het hele land en online mindfulness MBSR plus training, gratis met STAP-budget

Verlaag nu je stress niveau met mindfulness, het kan geheel gratis

Iedereen kan leren om ‘mindful’ te leven en te werken. Mindfulness is een vaardigheid die je leert in een training. De 8-weekse MBSR training is wetenschappelijk bewezen effectief en wordt over de hele wereld steeds meer ingezet om stress en de gevolgen van stress te verminderen en om kwaliteiten als betere concentratie en beter kunnen omgaan met veranderingen te versterken. Nu kan dat geheel gratis met Mindfulness MBSR Plus of Mindfulness Premium van StressWise. Of boek een mindfulness vakantie met €1.000 korting; onze Mindfulness Week in het buitenland. Verlaag direct je stress niveau door je nu in te schrijven via de agenda.


Vind je mindfulness zweverig en twijfel je?

Mindfulness training wordt wel eens gezien als zweverig, maar bij StressWise houden we juist beide benen stevig op de grond. Mindfulness is aandacht voor wat jij ervaart. En wat is er zweverig aan je eigen ervaring? Door je meer bewust te zijn van jezelf en je omgeving, ga je inzien wat je nodig hebt en kun je de juiste (gezonde) keuzes maken. Door mindfulness raak je meer ontspannen en krijg je meer regie over je eigen leven. Je krijgt ruimte om jezelf te zijn en je stressniveau daalt. Je kunt je beter concentreren en kunt makkelijker omgaan met verandering en uitdagingen. Doe een 8-weekse mindfulness training MBSR Plus of ga voor Premium in een weekend inclusief overnachting. Geheel gratis. Of boek nu al een mindfulness vakantie voor voorjaar 2023.

Iedereen kan leren om ‘mindful’ te leven en te werken. Mindfulness is een vaardigheid die je leert in een training.

Ga effectief om met stress, verandering en uitdagingen

Lichter leven met minder stress, het is echt mogelijk. Met mindfulness training MBSR Plus, Mindfulness Premium en onze Mindfulness Week in het buitenland train je je aandacht, waardoor je bewuster leeft en betere keuzes kunt maken. We willen niet direct beweren dat mindfulness gelukkig maakt, want geluk hangt van vele factoren af. Maar mindfulness brengt je zeker een heel eind in de goede richting.

Heb je vragen? Neem gerust contact op
  • 's-Gravelandseweg 65
  • 1217 EJ Hilversum
Veelgestelde vragen over mindfulness training bij StressWise

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op met onze Servicedesk

Ik wil gratis een mindfulness training volgen, kan dat bij jullie?

Je kunt je STAP-budget inzetten voor MBSR mindfulness training bij StressWise. Je volgt dan geheel gratis een 8-weekse mindfulness training bij een VMBN of VVM geregistreerde professionele mindfulness trainer. Het STAP-budget is bestemd voor iedereen met een relatie tot de arbeidsmarkt, werkende of werkzoekende. Wij helpen je graag bij de aanvraag bij UWV. En we reserveren een plek voor je, want je aanmelding is pas definitief als je budget is toegekend. Je loopt dus geen enkel risico. Schrijf je vrijblijvend in via de agenda op onze website.

Ga naar de website

Kan ik een vergoeding krijgen voor mindfulness?

Bij StressWise psychologen krijg je altijd een vergoeding, ook voor mindfulness training. Vaak vergoed je zorgverzekeraar wel, en dan hoef je geen eigen risico te betalen. Daarnaast krijg je bij ons altijd een gratis kennismaking, geheel vrijblijvend.

Voor Mindfulness training kan je je STAP-budget gebruiken. 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness training. Schrijf je dus snel in.

Neem contact op

Harrie schrijft over 'mindful' leven en werken met een filosofische blik vanuit Hilversum en zijn geliefde Toscane

Lees de Mindfulness blogs van
Harrie Kolsteeg,
mindfulness expert, psycholoog
en directeur StressWise

Harrie schrijft over ‘mindful’ leven en werken met een filosofische blik vanuit Hilversum en zijn geliefde Toscane

Toscane, de plek voor een geweldige Mindfulness Midweek

Waarom studeer je liever in boeken dan in het leven zelf, stop met lezen start met mindfulness | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Boekenwijsheid is tweedehands wijsheid, ofwel platte kennis zonder enige diepte. Alles wat je leest (ook deze tekst) is niet van jou en zal dat ook nooit worden. Het is geleende kennis, kennis zonder echte overtuiging.

Kennis die je opdoet via teksten van een ander zal nooit van jou zijn

Natuurlijk kun je een ambassadeur zijn van hetgeen je leest of van wat je van een ander te horen krijgt. Soms zeggen anderen zinnige dingen. Soms zelfs lijkt hetgeen een ander schrijft of zegt waarachtig of wijs. Soms voelt het zelfs als waarheid aan. Maar het zou nooit en te nimmer jouw waarheid zijn.

De enige manier om wijsheid te vergaren en volkomen, 100% achter hetgeen je zegt te staan is om oprecht je leven te leven met volle aandacht

Dat is waar mindfulness om draait. En dat is de manier om echte, waarachtige wijsheid te vergaren. Mindfulness draait in eerste instantie om het ervaren van wat er is, hier en nu. En in tweede instantie draait mindfulness om het vergaren van wijsheid door de aandacht in het hier en nu te houden, patronen te ontdekken en tegelijkertijd te zien (in te zien) dat elk moment uniek is. Dat is een paradox, maar waarheid is nooit eenduidig, gefixeerd of lineair.

Waarheid is complex, veelduidig en onnavolgbaar

Zij is niet met woorden te beschrijven, behalve met de paradox. Zie bijvoorbeeld ook het paradoxale en onnavolgbare van de zen koan. En juist dat is waardevol. Het onbegrijpelijke, de strijd in jezelf op het moment dat je je ervaring als bron van wijsheid in aanmerking neemt.

Als je gestaag je eigen ervaring als referentie neemt

Zonder deze als de waarheid te omarmen, maar juist kritisch te beschouwen – te observeren zonder oordeel – zul je steeds een beetje wijzer worden Je zult (uiteindelijk) echte wijsheid ontwikkelen, die in schril contrast staat met de kennis die je opdoet uit boeken, kranten of andere bronnen. Je zult voelen dat die kennis van jou is en van niemand anders.

Je zult ook weten dat je die wijsheid met niemand kan delen, helaas

Het is immers jouw wijsheid. Mindfulness, de juiste beoefening ervan, en de juiste omgang met de verkregen kennis via mindfulness, brengt je de rust, het overzicht en de wijsheid om daadwerkelijk gelukkig te kunnen zijn. Met jezelf, je omgeving en de wereld. Wat er ook gaande is.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Kijk eens om je heen wat je allemaal hebt | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Bedenk eens wat je allemaal bezit. Wat een rijkdom! En dan bedoel ik niet alleen je materiële bezit, ook je liefde, je intelligentie, je (fysieke en mentale) kracht, je ethiek, je stoutmoedigheid.

Vraag je jezelf wel eens af waar dat allemaal vandaan komt?

Waarschijnlijk denk je dat je bij je geboorte flink wat eigenschappen hebt meegekregen (‘nature’) en door je opvoeding en bepaalde ervaringen de persoon bent geworden die je bent (‘nurture’) en dat je (naast datgene wat je hebt ‘meegekregen’) zelf hard hebt gewerkt voor alles wat je bezit. Studie, zelfontplooiing, carrière maken, goede investeringen doen, enz.

Je hebt veel bereikt, misschien wel genoeg om enigszins trots op te zijn. Maar is dat ook terecht?

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Je bent misschien niet zo blij met wat je hebt bereikt of niet hebt bereikt. Of je bent niet zo blij met jezelf. Ben je daar zelf verantwoordelijk voor of spelen andere krachten een rol?

Sta daar eens bij stil. Zie wat je hebt bereikt

Of wat je juist niet hebt bereikt, waarin je misschien wel hebt gefaald, en bedenk eens wat jouw aandeel daarin is. Maak het jezelf niet te makkelijk, maar denk eens diep na. Kijk eens of je diep in jezelf kunt graven om tot een antwoord te komen.

In zekere zin zou je kunnen stellen dat alles je overkomt

Dat jij nauwelijks invloed hebt op je situatie en wat je doet, en zelfs niet op wie je bent. Je zou kunnen stellen dat je alles hebt gekregen, zelfs je ontevredenheid over wie je bent en wat je doet, ook dat krijg je er helemaal gratis bij. Dat kan negatief overkomen, maar het kan ook opluchten en rust geven.

Door mindfulness te beoefenen creëer je ruimte

Om diep door te dringen in jezelf en mogelijk antwoorden te vinden op de vragen van het leven. Over wie of wat je bent, en wat je te doen hebt in dit leven.

De gedachte (of liever het inzicht) dat je alles hebt gekregen – wie je bent, wat je doet, waar je bent, wat je kunt, wat je mag, wat je bezit, wie je kent – zou reden kunnen zijn tot dankbaarheid. Grote dankbaarheid. Hoe moeilijk je situatie soms ook is.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

 

Toscane, de plek voor een geweldige mindfulness week

Met mindfulness laat je wat al aanwezig is tot leven komen | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Alles is er al. Alles is al eens bedacht en gedaan. Kijk eens om je heen en zie wat er steeds gebeurt. Het leven is een reeks patronen die zich oneindig manifesteert. Zo veel en zo vaak dat we niet meer in de gaten hebben waar het echt om gaat. Het leven, jouw leven, is een herhaling van steeds dezelfde thema’s in verschillende uitvoeringen.

Het leven bestaat uit zichzelf herhalende patronen die zich vermommen als unieke gebeurtenissen

Veel van wat je doet is routine. Je leeft op de automatische piloot. Ook niet zo gek, want een mens leeft van verwachtingen en anticipatie op die verwachtingen. Als je verwachting niet uitkomt zul je direct gedesoriënteerd of misschien zelfs ontredderd zijn.

Heb je bijvoorbeeld wel eens een glas melk aan je lippen gezet?

Terwijl je in de veronderstelling was dat je frisdrank tot je nam. Je verwachting was de zoete smaak van frisdrank, maar je kwam bedrogen uit. Je wordt op het verkeerde ben gezet en wordt gedwongen na te gaan wat je ervaring van dat moment (de smaak) precies is.

Verwachting speelt altijd een rol, bij alles wat je doet

Je mind sorteert altijd voor op de komende ervaring. Dat maakt het leven voorspelbaar en dat is ook wat we graag willen. Wij mensen houden niet van verassingen en komen in opstand als de dingen anders lopen dan we verwachten. We leven op de automatische piloot en we zijn reactief. Door meer mindfulness in je leven te brengen kun je het anders gaan doen. Mindful leven en werken kan ervoor zorgen dat je minder op basis van verwachtingen door het leven gaat.

Door mindfulness sta je juist bewuster en daardoor meer open in het leven

Wat je daarvoor moet doen? Begin bij het bewust worden en het vervolgens ontdekken van je eigen patronen. Zowel van je automatische piloot – wat je gewend bent om te doen in je dagelijkse leven – als je reactie op indrukken uit de buitenwereld, je reactiviteit. En bedenk hierbij dat het niet zozeer gaat om leren of aanleren, maar juist om afleren.

Je hoeft er niet zoveel aan toe te voegen, immers alles is er al

Je zou er juist flink wat vanaf moeten halen. Minder doen, meer zijn. Opmerkzamer. Stiller. Dan ga je patronen opmerken en ontdek je dat het leven en alles wat je meemaakt helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Door op de automatische piloot te leven zoals je nu waarschijnlijk doet, verbleekt je ervaring van het moment en zoek je steeds weer naar afleiding die je dagelijks leven kleur kan geven. Door mindful, met volle aandacht, te leven laat je wat al aanwezig is tot leven komen. Dat geeft een gevoel van rust, vrijheid en voldaanheid en maakt het zoeken naar meer overbodig.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Toscane, de plek voor een geweldige mindfulness week

Het is wijs om je van een mening te onthouden | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Anderen kunnen dat laf vinden, in feite getuigt het van moed. Vrijwel iedereen heeft een mening en dat is gemakkelijk en veilig. Het is moeilijker om niet mee te gaan in de meningenstrijd van anderen en ook je eigen meningen in twijfel te trekken. Door je mening in twijfel te trekken komt er beweging in je overtuigingen en besef je dat je jezelf (of je gedachten) niet zo serieus hoeft te nemen.

Er wordt nu veel gesproken over democratie, en of de democratie gebaat is bij bepaalde meningen

De democratie wordt aangevallen of moet worden verdedigd. Meningen komen van links en van rechts, van boven en van beneden. Maar weinig mensen lijken echt te luisteren naar anderen die een andere mening zijn toegedaan. Een directe reactie vanuit je eigen positie is gemakkelijker en voelt veilig. Het is wij tegen zij. Dat is altijd zo geweest natuurlijk, maar het valt nu wel erg op. Mede dankzij crises en complotdenken.

Mindfulness is geen wondermiddel en heeft ook niet overal een antwoord op

Het is zelfs in het geheel geen middel tegen wat dan ook en het geeft ook geen antwoorden. Maar door mindfulness oefen je je wel in een kwaliteit die deze wereld heel hard nodig heeft: luisteren. Door mindfulness leer je naar anderen te luisteren. En naar jezelf.

Je gaat door mindfulness inzien wie je werkelijk bent

En komt tot de ontdekking dat de meningen die je verkondigt niet zo waar zijn als je hebt gedacht. Je zou kunnen ontdekken dat dé waarheid als zodanig niet bestaat, tenminste niet in onze duale wereld. Je leert door mindfulness de wereld te zien zoals zij is en je ontdekt welke plaats jij daarin inneemt. Wauw, dat is niet mis! Heb ik ooit betere mindfulness-promotie opgeschreven? Ik denk het niet.

Luister naar anderen én naar jezelf

Observeer je eigen meningen en doe bewust moeite om minder te oordelen. Met of zonder mindfulness. Dat is wanneer het echte leerproces start en wanneer wijsheid zich gaat ontwikkelen. Gun jezelf de ruimte om te luisteren en een wijs persoon te worden. Dat is de enige beweging waarbij democratie is gebaat.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Wat ik mooi vind: groot denken en klein doen – Aan de slag met mindfulness | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Je gedachten zijn grenzeloos, oneindig. Je denken is slechts begrenst door het ondenkbare, datgene wat je voorstellingsvermogen te boven gaat. Denken is dus een enorme kracht en per definitie tot grote dingen in staat. Vaak wordt denken voor de verkeerde zaken aangewend, waardoor denken kan omslaan in piekeren of waardoor je verzandt in dagdromen. Om maar iets te noemen.

Tegenwoordig is het hip om te zeggen wat je denkt; de sociale media getuigen hiervan. Onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ wordt van alles beweerd en geschaad. Grote gedachten verworden tot grote woorden. Grote woorden overschreeuwen functionele en goede daden. Wat ik mooi vind: groot denken en klein doen.

Door de beoefening van mindfulness zie je je gedachten op je neerdwarrelen als bladeren uit een boom. Je komt met mindfulness los van je gedachten. Je ziet dat de bladeren op de grond vallen en dat je er gemakkelijk overheen kunt stappen. Je ervaart dat je je gedachten niet bent, maar dat ze tot je komen en weer verdwijnen. Je gaat met mindfulness van doen naar zijn. Het doen wordt kleiner en verandert in klein doen. Het heeft iets van bescheidenheid. En vanuit kleine daden met de juiste mindfulle aandacht kunnen grote dingen gebeuren. Iets kleins voor de ander doen – een kopje koffie aanbieden – kan leiden tot oprechte interesse en inzet voor een mooi project. Anderen kunnen geïnspireerd raken door je moed om een kleine maar gedurfde stap te zetten, waardoor een grote beweging kan ontstaan. Grote woorden klinken vaak hol en hebben de neiging te vervliegen in de wind. Je gedachten hoef je niet in te perken, dat zou zelfs niet kunnen. Je kunt de boom niet stoppen zijn bladeren te verliezen. Je zou je woorden moeten wegen om de juiste te kunnen kiezen.

Iedereen is tot groot denken in staat. Veel minder mensen zijn in staat grote gedachten te koppelen aan klein doen. Er is een teveel aan grote woorden. Je zou je woorden kunnen zien als je verbale kapitaal. Je geld smijt je niet zo maar in het rond, je woorden ook niet. Creëer schaarste. Reserveer je woorden voor zaken die ertoe doen en/of waar je op basis van deskundigheid of creativiteit iets constructiefs over kunt zeggen. Spreken is wikken en wegen. Volgens Kafka is het woord zelfs ‘een beslissing tussen dood en leven.’ Inspireer anderen, maak mensen enthousiast voor je idealen en wees zelf een voorbeeld door in actie te komen en de juiste stappen te zetten. Dat is in mijn ogen groot denken en klein doen. En een daad van oprechte bescheidenheid.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Wie wil bijleren moet het niet-weten kunnen verdragen, las ik ergens | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Zo’n mooie zin zet direct mijn creatieve brein aan. We denken veel te weten. Ons hoofd zit vol met waardevolle zaken, maar misschien nog wel meer met waardeloze kennis. Iedereen draagt trivialiteiten met zich mee. Je ertegen verzetten zou zinloos zijn en frustratie triggeren. Je gedachten zijn grotendeels onbeduidend. Dat is geen probleem, het is normaal.

Maar het gaat erom wat je ermee doet. Wat doe je met je gedachten? Ga je erin mee of er (zelfs) in op? Gedachten zijn niet alleen vaak triviaal en dus overbodig, maar ook nog eens vaak niet de werkelijkheid. Gedachten over jezelf kloppen niet. Je overschat jezelf of je hebt een te laag zelfbeeld. Je denkt dat je weet wat anderen over je zeggen. Of hoe ze over je denken. Meestal zit je er volledig naast. Je denkt dat je weet hoe bepaalde gebeurtenissen aflopen. Of welke achtergrond iemand heeft. Of hoe haar of zijn familie in elkaar steekt. De werkelijkheid is dat je vaak geen idee hebt. En dat stemt tot bescheidenheid. We weten eigenlijk veel minder van anderen en van de wereld dan we denken. Je weet ook veel minder over jezelf dan je denkt te weten. Weet jij wie je bent? Los van je fysieke kenmerken en sensaties en de emoties die je ervaart? Je bent in ieder geval niet je gedachten. Dat staat vast. Gedachten komen en gaan en zijn vaak tegenstrijdig. Jij bent degene die dit alles ervaart. Gedachten, herinneringen, beelden, emoties en gewaarwordingen.

Is het erg om jezelf niet te kennen? Natuurlijk niet. Je redt je evengoed wel. Je verdient je brood, je hebt lief, je maakt plezier en kunt genieten van een mooie zonsondergang. Maar bij veel mensen gaat het vroeg of laat toch knagen. Veel mensen zijn uiteindelijk toch (vaak zelfs zonder er zich van bewust te zijn) op zoek naar wie ze zijn. Achter alle gedachten en emoties. Al deze mensen zou ik willen aanraden om mindfulness te beoefenen. Om meer mindful door het leven te gaan, en (vooral) om jezelf beter te leren kennen.

Mindfulness is niet per se de weg naar het kennen van jezelf, maar mindfulness kan wel de weg naar jezelf openbaren. Door van binnen stil te zijn en open te staan voor je ervaring in het moment kunnen dingen gaan verschuiven en beetje bij beetje op hun plek vallen. Als je op de juiste manier (o.a. zonder al te veel oordelen) mentaal wat afstand kunt nemen van jezelf, wordt je duidelijk dat je vooral veel níet weet. Dat veel kennis die je hebt triviaal is en dat het er in het leven vooral om gaat jezelf te kennen. Kennis is macht; hoe meer we weten hoe meer invloed we op anderen kunnen uitoefenen. Zelfkennis is liefde. Hoe beter we onszelf kennen, hoe meer we van betekenis kunnen zijn voor anderen.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Mindfulness gaat over aandacht, maar wat is aandacht eigenlijk? | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Aandacht is een zekere actieve passiviteit. Of een passieve activiteit. Aandacht zonder enige activiteit zal verzanden in (dag)dromerij – wat heerlijk kan zijn, maar niets met aandacht te maken heeft, eerder met zweven. Je gééft aandacht, en daardoor is aandacht actief. Je geeft iets van jezelf actief weg.

Aandacht is dus actie, maar zonder enige passiviteit is aandacht hooguit verdeelde aandacht en dus geen echte aandacht. Valse aandacht eigenlijk. De juiste aandacht vereist een juiste verhouding van actief en passief. Een beetje teveel van het een zorgt er al voor dat aandacht zo weer vervliegt. Daarom is het ook zo moeilijk om echte aandacht te genereren en al helemaal om de aandacht vast te houden. Het vergt kortom nogal wat oefening. En daarvoor hebben we mindfulness oefeningen bedacht. Om jezelf te oefenen in het geven van de juiste aandacht.

Waarom zou je je erom bekommeren als het geven van aandacht zo moeilijk lijkt? Omdat het diep en diep menselijk is. Aandacht hebben voor elkaar is misschien wel de menselijkste beweging die we kunnen maken naar elkaar toe. Zonder aandacht ben je alleen en zit je opgesloten in je eigen wereld. Door aandacht ontstaat openheid en met exact de juiste mix van actief en passief ontstaat medeleven en (uiteindelijk) liefdevolle vriendelijkheid. Liefde voor je naasten, voor anderen, voor dieren en de hele wereld. En voor jezelf. Natuurlijk is er oorlog en geweld en vervuiling en lelijkheid. De dag kan niet zonder de nacht. Gelukkig kunnen we voor liefde kiezen. In alle situaties en in alle omstandigheden. Zelfs als het stormt. Zolang je geeft is liefde je deel.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

De Filosoof Ernst Bloch beschouwde ouder worden als levenskunst | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Hij zei daarover: het wezenlijke leven in de ouderdom is het vermogen om geen haast te hebben, het essentiële te zien en het onbelangrijke te vergeten. Deze drie kwaliteiten hangen sterk met elkaar samen en verwijzen wat mij betreft nadrukkelijk naar mindfulness.

Mindful leven en werken houdt onder andere in dat je het essentiële ziet en mede daardoor vrij gemakkelijk hoofdzaken kunt onderscheiden van bijzaken. Doordat je de voor jou belangrijke zaken aandacht geeft worden onbelangrijke kwesties minder relevant. Je gaat inzien dat je leeft om je met voor jou waardevolle zaken bezig te houden. Daardoor kun je steeds beter de juiste keuzes maken. Uiteindelijk ben je door de beoefening van mindfulness uitsluitend bezig met zaken die waardevol zijn, die ertoe doen. Dit werkt dan zo vervullend dat ‘haast’ wegvalt. Want waarom zou je je haasten als je een vervullend en betekenisvol leven leidt?

Geniet dan liever van al die betekenisvolle momenten die zich in het hier en nu van jouw leven afspelen. Zonder voortdurend op de klok te kijken en te streven naar een beter leven in de toekomst. Alles wat je nodig hebt voor ‘het wezenlijke leven in de ouderdom’ is reeds voorhanden. Je hoeft het alleen maar te pakken.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Toscane, de plek voor een geweldige mindfulness week

Mindfulness gaat in eerste én in laatste instantie over vrijheid | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Om vrijheid voor jezelf op te eisen om mindfulness te beoefenen waar en wanneer jij dat wilt. Voor jezelf opkomen en de rust en ruimte vinden om ermee bezig te zijn. Om uiteindelijk min of meer altijd en overal mindful te kunnen zijn.

Dat laatste – altijd en overal mindful te zijn – heeft wel wat voeten in aarde. Want mindfulness is een vaardigheid en mindful leven en werken, een ‘state of mind’ die je verwerft door veel te oefenen. Vergeleken met mindfulness is fietsen een makkie. Viool leren spelen komt al aardig in de buurt van de investering die je voor een mindful leven zou moeten doen, met dit verschil: voor mindfulness hoef je geen speciaal talent te hebben. Iedereen kan het, en je kunt het overal en altijd beoefenen.

Het geheim van het ervaren van vrijheid in het algemeen (als ervaring op zich) en leven en werken in vrijheid in het bijzonder (als keuzevrijheid) is regelmaat. Beoefen minimaal dagelijks mindfulness. Liefst vaker. Gun jij jezelf genoeg ruimte voor beoefening? Eis je voldoende tijd van je omgeving, en van jezelf?

Eis op zachte wijze voldoende ruimte op en je zult steeds meer vrijheid ervaren.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Toscane, de plek voor een geweldige mindfulness week

Het is niet alleen dat we zoveel moeten van anderen | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Ook moeten we van alles en nog wat van onszelf. Het zou zo kunnen zijn dat je leeft in een wereld waarin je altijd van alles moet en overal achteraan loopt, zonder dat je ooit ergens aankomt. En dan hebben we het nog niet eens over wat je allemaal nog wilt!

Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Dat hetgeen je wilt je eigenlijk vastzet, je tegenhoudt in plaats van dat je verder komt? Hoe ziet ‘verder’ er voor jou uit? Wat wil je in of van het leven? Een mooi huis, gelukkig worden, lieve mensen om je heen, om eens iets te noemen. Waarschijnlijk staat vandaag het een op de voorgrond en morgen het ander. Het is eindeloos. En als je krijgt wat je wilt, staat het moment erop al weer in het teken van het volgende.

Het kan allemaal wat onrustig aanvoelen, en afgezien daarvan kan het ook behoorlijk frustreren als je niet krijgt wat je wilt. Sterker – kijk nog eens goed – waarschijnlijk is het zo dat je vrijwel altijd iets anders wilt dan het huidige moment! Als je hier goed mee kunt dealen, geen probleem, maar deze onrust en frustratie leidt vaak tot (flinke) stress. En dan is het geweldig als je kunt zien wat er gebeurt en niet achter je wil aanholt, maar vanuit rust en overzicht kunt werken met wat zich aandient, zodat je wel aankomt. En misschien wel op een plek waarvan je van tevoren nooit had gedacht te zijn. Hier.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Hulp nodig?
Kies je locatie