Acceptance & Commitment therapy (ACT)
Versterk je mentale veerkracht en vind zingeving met behulp van ACT-therapie bij StressWise Nederland

Ga een gezonde relatie aan met jezelf

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Leer effectief omgaan met de uitdagingen in je leven

Het leven kan vol uitdagingen zitten. We kunnen worden overweldigd door allerlei veranderingen, confrontaties en negatieve ervaringen. We kunnen overrompeld worden door dit soort ervaringen, gefrustreerd raken en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. We kunnen het gevoel krijgen dat er steeds te veel op ons bordje ligt, dat we geleefd worden. Het lijkt dan of we geen invloed hebben op ons leven. Er is dan geen ruimte meer om de dingen te doen die we leuk vinden om te doen, die ons leven de moeite waard maken.

Als StressWise werken vanuit het principe wat we wél kunnen doen in dit soort situaties. Waar onze kracht ligt is dat we wel ons eigen gedrag kunnen beïnvloeden. We kunnen ervoor kiezen om vanaf een afstand te kijken naar wat er in onszelf gebeurt en desondanks de negatieve ervaringen de dingen doen die ons betekenis geven. Ik – of een van onze andere therapeuten – ondersteunt je graag in dit proces. Er is een pad om beter met je gedachten en emoties om te gaan en de stappen te nemen die jou een leven vol betekenis geeft. Wil je graag ontdekken wat ACT-therapie voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin mijn collega Frans samen met jou bekijkt hoe ACT-therapie jouw leven kan verrijken en je kan ondersteunen bij de uitdagingen die je momenteel ervaart.

Hënriette Rutten – Mindfulnesstrainer en Psychosociaal therapeut

Neem contact op


ACT therapie bij StressWise overdenken

Wat is ACT-therapie?

ACT, oftewel Acceptance & Commitment Therapy, valt onder de derde generatie van cognitieve gedragstherapieën binnen de psychologie. Het bouwt voort op principes van mindfulness en richt zich daarnaast op het ontdekken van persoonlijke waarden en het handelen naar deze waarden. In ACT-therapie werk je in gemiddeld 8-10 sessies nauw samen met je therapeut. Je maakt tijdens ACT-therapie ruimte voor negatieve gedachten en moeilijke emoties die je in je leven tegenkomt. Je leert jezelf ‘los te haken’ van dit soort moeilijke ervaringen, zodat je je flexibeler op kan stellen.

Je oefent met allerlei oefeningen en tools die nieuw gedrag bij je stimuleren. ACT-therapie is heel praktisch dus. Je leert jezelf gedragingen aan die in lijn zijn met wat jij wilt. Je leert accepteren wat je niet kunt veranderen en om kleine duurzame veranderingen in je dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij je actiegericht bezig gaat met wat er voor jou toe doet.


Het fundament van ACT therapie: de Hexaflex

Het centrale model van ACT-therapie, de hexaflex, omvat zes kernprocessen die je psychologische flexibiliteit verbeteren:

  1. Acceptatie: Actief moeilijke gedachten, gevoelens en sensaties omarmen zonder weerstand, wat meer energie vrijmaakt voor andere zaken en vaak emotionele verlichting brengt.
  2. Defusie: Gedachten zien als tijdelijke mentale gebeurtenissen, niet als absolute waarheden, waardoor je afstand kunt nemen van negatieve gedachten.
  3. Zelf als Context: Jezelf zien als een bewust, waarnemend zelf, los van je gedachten en gevoelens, wat helpt om flexibeler te zijn en makkelijker veranderingen te accepteren.
  4. Hier en Nu: Bewust en open in het huidige moment leven, wat bewustwording en genieten van het moment bevordert.
  5. Waarden: Leven volgens zelfgekozen kwaliteiten die richting geven aan je handelen en een zinvol leven ondersteunen.
  6. Toegewijde Actie: Actief stappen ondernemen die in lijn zijn met je waarden, zelfs onder moeilijke omstandigheden, wat bijdraagt aan voldoening en doelgerichtheid.

In ACT-therapie werk je samen met je therapeut aan een persoonlijke toepassing van deze processen, waardoor je veerkracht ontwikkelt om uitdagingen aan te gaan en persoonlijke groei te bevorderen.


Bij welke soorten hulpvragen is ACT-therapie effectief?

ACT-therapie is geschikt voor een breed groep mensen die worstelen met verschillende uitdagingen. ACT-therapie kan van steun zijn voor mensen met de volgende klachten:

  • Angst(stoornis)
  • Depressieve klachten
  • Stress
  • Burn-out
  • Obsessief-compulsieve stoornis
  • Chronische pijn
  • Verslaving
  • Eetstoornissen
  • Trauma
  • Vermoeidheid
  • Onrust
  • Negatief zelfbeeld
  • Onzekerheid
  • Perfectionisme
  • Prikkelbaarheid
  • Slaapproblemen
  • Tinnitus
  • Je richtingloos voelen
  • Gebrek aan zingeving
  • Relatieproblemen
  • Niet lekker in je vel zitten

ACT-therapie is dus breed inzetbaar. Dit betekent dat ook als je nog niet helemaal kan duiden waar je hulpvraag zit, ACT-therapie een goede optie kan zijn om je levenskwaliteit te verbeteren.


Bij wat voor soort mensen past ACT-therapie?

Als je overweegt om met ACT-therapie te beginnen, is het belangrijk dat je een houding van openheid, bereidheid en acceptatie meebrengt. Deze vorm van therapie vraagt je om je gedachten en gevoelens op een begripvolle en niet-oordelende manier te benaderen. In plaats van te proberen je moeilijke gedachten en gevoelens te verminderen, leer je bij ACT deze te accepteren zoals ze zijn.

ACT richt zich meer op het heden en toekomstige doelen dan op het uitdiepen van het verleden, en het helpt je handelen in lijn te brengen met je persoonlijke waarden en ambities, stap voor stap. Deze therapie past mogelijk niet bij je als je snel resultaat zoekt of vooral je negatieve gevoelens wilt ‘oplossen’. Het is belangrijk om te weten dat ACT een diepgaand proces is, gericht op duurzame verandering en persoonlijke groei.

Hier zijn enkele kenmerken om te overwegen of ACT-therapie iets voor jou zou kunnen zijn:

  • Je bent actiegericht en wil niet eindeloos praten over het verleden en je problemen.
  • Je wil een andere relatie aangaan met de lastige dingen in het leven.
  • Je bent bereid moeilijke emoties toe te laten vanuit het hier en nu.
  • Je zoekt niet naar een ‘quick fix’, maar naar het ontwikkelen van meer veerkracht voor op de lange termijn.
  • Je staat er voor open om ook buiten de therapiesessies actief bezig te gaan met oefeningen en tools.
  • Je bent op zoek naar een nieuwe manier van leven die je na de therapie geheel zelf kan toepassen.

Neem contact op


Resultaten op een rijtje

    • Grotere psychologische flexibiliteit: ACT verbetert het vermogen om in het huidige moment aanwezig te zijn en te handelen naar je waarden, zelfs tijdens onaangename ervaringen, wat mentale veerkracht versterkt.
    • Verhoogde acceptatie: ACT moedigt aan om pijnlijke gedachten en gevoelens te accepteren als een normaal deel van het leven, wat strijd vermindert en een groter gevoel van vrede kan geven.
    • Meer richting in je leven: Door het verhelderen van je waarden en doelen, helpt ACT je om betekenisvolle keuzes te maken, wat leidt tot meer zingeving en doelgerichtheid.
    • Vermindering van vermijdingsgedrag: ACT helpt je vermijdingsgedrag te herkennen en te verminderen door onderliggende emoties te accepteren, wat leidt tot meer actie en minder uitstel.
    • Vergroot gevoel van zelf-effectiviteit: Door actieve stappen richting je doelen te zetten, versterkt ACT het vertrouwen in je vermogens en in je effectiviteit.
    • Verbetering van relaties: Door een verhoogd bewustzijn van je eigen waarden en een grotere openheid, helpt ACT je relaties te verbeteren en minder beïnvloed te worden door interne en externe verstoringen.

Meld je aan


Tarieven en vergoedingen


Tarieven ACT-therapie:
 Gemiddeld 95,- per sessie van een uur. Dit tarief is afhankelijk van de locatie en therapeut en kan variëren tussen 70,- en 110,- per sessie van een uur.

Vergoeding zorgverzekering: Er zijn soms gedeeltelijke vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Gemiddeld gaat dit om 40,- per sessie voor 6-8 sessies per jaar. Je netto investering is dan gemiddeld 55,- per sessie van een uur. Om een beeld te geven welke vergoeding je kan verwachten, kan je hier de vergoedingenlijst bekijken. Let op: deze vergoeding kan verschillen per beroepsvereniging. Neem dus contact op als je zeker wil weten op hoeveel vergoeding je recht hebt.

Vergoeding werkgever: Je kunt je ACT-therapie traject mogelijk door je werkgever laten vergoeden, aangezien veel werkgevers bereid zijn te investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Wij kunnen je ondersteunen bij het aanvragen van deze vergoeding. We bieden de optie om een gedetailleerde offerte op te stellen die je aan je werkgever kunt voorleggen, zodat zij de waarde van deze investering kunnen inzien. Het zakelijke tarief tussen de 125 en 150 euro exclusief BTW, vanwege fiscale voordelen voor bedrijven bij dit soort investeringen.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Twijfel niet langer en maak werk van jezelf. Echt, je bent tot veel meer in staat dan je denkt, en dat ontdek je met de Mentaal fit training.
10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Na Stresswise geschreven te hebben, werd ik snel en efficiënt geholpen en in contact gebracht met persoon( zie hieronder) die meta- cognitieve en ACT therapie doet. Daar ben ik in 6 sessies op een uitstekende, betrokken, kundige manier geholpen om mijn specifieke ‘probleem’ op te lossen. De begeleidende tekst hielp ook zeker.Er was een luisterend oor, met begrip, kennis en ervaring.Ik ben enorm blij dat ik dit traject gevolgd heb en ben dankbaar dat ik nu in betere doen ben.”

9

“Na een eerdere behandeling bij een GZ-psycholoog bleef een onvoldaan gevoel de boventoon voeren. Op eigen initiatief ben ik een zoektocht gestart en zo kwam ik uit bij ACT en Stresswise.De eerste ontmoeting met therapeut Tanya Reitsma voelde meteen al als een grote opluchting. Ze gaf me meteen het gevoel dat ik mezelf kon en mocht zijn. Vanuit mijn eigen ervaringen werd er gekeken hoe ik beter met bepaalde situaties om zou kunnen gaan.Er is door Tanya echt gefocust op het liefhebben van mezelf. In plaats van dat er een 'probleem' werd opgelost, ging het erom te leren mezelf te accepteren.Het is makkelijk om te zeggen dat het goed gaat als er niet verder wordt doorgevraagd door anderen, maar nu gaat het écht goed met me en dat geeft me enorm veel rust en vertrouwen voor de toekomst. Ik mag er zijn!”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

8

“Hele fijne lessen gehad onder de begeleiding van Henriëtte. Zowel tijdens de lessen als daarbuiten, zeer betrokken en empatisch. Haar zou ik 5 sterren geven. De communicatie kan iets beter, vandaar de 4 sterren.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”

10

“De therapie had een fijne opbouw in sessies en sloot goed aan bij wat wij wilde. De therapeut was heel goed in doorvragen, open en ook kritische vragen stellen. Daarnaast was het huiswerk wat we elke keer kregen heel helpend, waardoor we buiten de sessies ook aan de slag gingen. Vaak werd er in de sessie door de therapeut een beknopte samenvatting gegeven van wat we hadden besproken, dit was ook erg fijn. Mijn vriend en ik zijn inmiddels vanuit een zware periode weer het sterkte en liefdevolle team die we daarvoor waren. Dit hebben we zelf gedaan, maar zeker ook goede ondersteuning en coaching gehad vanuit onze therapeut Susanne.”

10

“Mijn ervaring is heel erg positief! Ik vond de inhoud van de therapie en hoe het uitgelegd werd heel erg goed en begrijpbaar.”

8

“Door open te staan om alle oefeningen uit deze cursus te proberen ben ik er achter gekomen dat mindful omgaan met afvallen zijn voordelen heeft. Zo kan ik nu met meer rust en tevredenheid omgaan met afvallen. De oefeningen zijn toegankelijk, het groepsgevoel werkt motiverend en de cursus is leerzaam. Af en toe confronterend maar dat hoort er volgens mij bij om echt gedragsverandering te maken. Ik kan nu met minder stress en angst mijn kleinere doelen behalen. Verwacht alleen niet dat je meteen af gaat vallen. Ik ben wel ietsjes afgevallen (3kg) dankzij de cursus en ik heb een aangepaste lifestyle ontdekt. Daardoor ben ik overtuigd dat ik uiteindelijk mijn streefgewicht zal halen.”


Iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor het STAP-budget.

Verloop van het proces

Met het volgende stappenplan kan je zien hoe het proces verloopt van aanmelding tot ACT-therapie traject.

1. Klik op de onderstaande button;
2. Meld je aan voor ACT-therapie of voor een vrijblijvend adviesgesprek;
3. Vul je persoonsgegevens en je hulpvraag in via het formulier;
4. Je ontvangt een mail met een bevestiging;
5. We nemen contact met je op voor een adviesgesprek of intakegesprek;
6. Je wordt gekoppeld aan Hënriette of een andere ACT-therapeut voor een adviesgesprek of intakegesprek;
7. Je begint met je ACT-therapie traject.

Meld je aan

Gratis ACT e-book
Ontvang het gratis e-book ACT in je mailbox, vol praktische tips en inspiratie.
StressWise biedt je alle kennis rondom therapie.

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over ACT-therapie? Ga dan naar onze kennisbank waar we alle veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank


Meld je nu aan voor een vrijblijvend adviesgesprek

Wacht niet langer en onderneem actie als je vastloopt en er zelf niet meer uitkomt. Het is belangrijk zo snel mogelijk hulp in te roepen en niet te wachten tot je mentale problemen verergeren of je in een burn-out terecht komt. Een (telefonisch) adviesgesprek is geheel vrijblijvend en geeft je informatie over wat StressWise je kan bieden.

Meld je aan

Heb je interesse of een vraag?

Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.

  • 's-Gravelandseweg 65
  • 1217 EJ Hilversum (hoofdkantoor)
Hoe kan ik mijn therapie of coaching laten vergoeden door mijn werkgever?

Therapie en coaching kunnen een behoorlijke investering zijn voor de meeste mensen. Daarom kan je ervoor kiezen om je werkgever te benaderen om te betalen voor de bevordering van jouw mentale gezondheid. Dit kan natuurlijk lastig zijn omdat het iets kwetsbaars is, maar we helpen je graag mee! Als je onzekerheden hebt om dit met je werkgever te bespreken, dan willen we hier graag over met je in gesprek gaan, zodat je je daar veiliger bij voelt. Vervolgens kunnen we een offerte sturen naar je werkgever voor de kosten. We nemen je dus bij de hand in dit proces!

Voor welke klachten kan ik bij jullie terecht?

StressWise biedt hulp bij veel verschillende klachten, zoals chronische stress, burn-out, depressie en angst, maart ook voor relatieproblematiek. Stress ligt ten grondslag aan allerlei stressgerelateerde klachten en mentale en emotionele problematiek, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagd gevoel, onrust, negatief zelfbeeld, onzekerheid, overspannenheid, perfectionisme, piekeren, prikkelbaarheid, psychosomatische klachten, slaapproblemen, tinitus en allerlei vage klachten. StressWise kan je ook goed helpen bij zingevingsvragen en als je niet lekker in je vel zit.

Lees over onze missie

Kan ik ook online therapie volgen?

Ja, dat kan. Online therapie is een praktisch en laagdrempelig alternatief voor fysieke therapie. Bovendien is online therapie vrijwel net zo effectief. We hebben daarnaast een goede beeldverbinding opgezet, zodat je gemakkelijk vanuit huis therapie kunt doen zonder dat dit het proces belemmerd. Je hebt alleen een computer of laptop en goede internetverbinding nodig. Wij zorgen voor de rest. Ook voor online therapie kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via je werkgever of zorgverzekeraar.

Hoe kom ik voor vergoeding in aanmerking?

Voor psychologische hulp Bij StressWise kun je mogelijk een vergoeding via je zorgverzekeraar krijgen. Dit hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Als je aanvullend verzekerd bent zijn er mogelijkheden. Laat ons weten waar je verzekerd bent en wat de naam is van je aanvullende pakket en wij zoeken het voor je uit. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 65 per sessie.

Daarnaast zien we dat steeds meer werkgevers in personeel investeren en de hulp volledig vergoeden. Wil je een offerte ontvangen die je kunt doorsturen naar je leidinggevende? Laat het ons weten.

Waardoor ontstaan relatieproblemen?

Iedere relatie heeft wel eens te maken met tegenslagen. In sommige gevallen worden de ze makkelijk onderling opgelost. Echter, kan het ook voorkomen dat de tegenslagen zo groot worden, dat ze tussen jullie in komen te staan en voor relatieproblemen. Er zijn verschillende soorten oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische problemen bij jou of je partner ervoor dat jullie onzeker in jullie relatie staan. Denk aan een depressie, bindingsangst, autisme, laag zelfbeeld of een burn-out. Andere oorzaken waarin jullie je in kunnen herkennen zijn:

  • karaktereigenschappen, zoals agressie, egoïsme, dominantie en jaloezie;
  • een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid;
  • gebrek aan intimiteit;
  • familieproblemen;
  • te weinig tijd voor elkaar.

 

Waarom krijgen mensen een depressie?

Er is niet één specifieke oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Meestal is het het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. 

Biologische factoren: Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. Zo is er bij de ene familie vaker sprake van een depressie dan bij de andere. Daarnaast zijn vrouwen ook vaker depressief dan mannen. 

Sociale factoren: Grote gebeurtenissen of ernstige stress kunnen ook een oorzaak zijn voor een depressie. Denk aan het overlijden van een ouder of een scheiding. Verder kan seksuele, lichamelijke of geestelijke mishandeling leiden tot een depressie. In beide gevallen komt de depressie enige tijd of jaren na de gebeurtenis pas naar voren. Tot slot kan een lange periode van eenzaamheid ervoor zorgen dat een depressie er langzaam insluipt. 

Psychische factoren: Sommige persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken, zoals angstig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen het risico op een depressie verhogen. 

Het kan ook zijn dat de oorzaak van een depressieve stoornis onduidelijk is of dat het ‘zomaar’ ontstaat. Dit kan vaak voor extra frustraties zorgen. Omdat je een depressie niet aan iemands buitenkant kan zien, is het vaak zo dat je je onbegrepen en alleen voelt.  

Wat kan langdurige stress veroorzaken?

Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.

Hulp nodig?
Kies je locatie