Acceptance & Commitment therapy (ACT)
Versterk je mentale veerkracht en vind zingeving met behulp van ACT therapie bij StressWise Nederland

Verander in je leven wat je graag anders wil zien en accepteer wat je niet kunt veranderen

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Leer effectief omgaan met de uitdagingen in je leven

Het leven kan vol uitdagingen zitten. We kunnen worden overweldigd door allerlei veranderingen, confrontaties en negatieve ervaringen. We kunnen overrompeld worden door dit soort ervaringen, gefrustreerd raken en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. We kunnen het gevoel krijgen dat er steeds te veel op ons bordje ligt, dat we geleefd worden. Het lijkt dan of we geen invloed hebben op ons leven. Er is dan geen ruimte meer om de dingen te doen die we leuk vinden om te doen, die ons leven de moeite waard maken.

Als StressWise werken vanuit het principe wat we wél kunnen doen in dit soort situaties. Waar onze kracht ligt is dat we wel ons eigen gedrag kunnen beïnvloeden. We kunnen ervoor kiezen om vanaf een afstand te kijken naar wat er in onszelf gebeurt en desondanks de negatieve ervaringen de dingen doen die ons betekenis geven. Ik – of een van onze andere therapeuten – ondersteunt je graag in dit proces. Er is een pad om beter met je gedachten en emoties om te gaan en de stappen te nemen die jou een leven vol betekenis geeft. Wil je graag ontdekken wat ACT therapie voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin mijn collega Frans samen met jou bekijkt hoe ACT therapie jouw leven kan verrijken en je kan ondersteunen bij de uitdagingen die je momenteel ervaart.

Hënriette Rutten – Mindfulnesstrainer en Psychosociaal therapeut

Neem contact op


ACT therapie bij StressWise overdenken

Wat is ACT therapie?

ACT, oftewel Acceptance & Commitment Therapy, valt onder de derde generatie van cognitieve gedragstherapieën binnen de psychologie. Het bouwt voort op principes van mindfulness en richt zich tevens op het ontdekken van persoonlijke waarden en het handelen naar deze waarden. In ACT therapie werk je in gemiddeld 8-10 sessies nauw samen met je therapeut. Je maakt tijdens ACT therapie ruimte voor negatieve gedachten en moeilijke emoties die je in je leven tegenkomt. Je leert om afstand te nemen van negatieve gedachten en moeilijke emoties toe te laten.

Je oefent met allerlei oefeningen en tools die nieuw gedrag bij je stimuleren. ACT therapie is heel praktisch dus. Je leert jezelf gedragingen aan die in lijn zijn met wat jij wilt. Je leert accepteren wat je niet kunt veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in je dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij je actiegericht bezig gaat met wat er voor jou toe doet.


Het fundament van ACT therapie: de Hexaflex

Het centrale model dat wordt gebruikt binnen ACT is de hexaflex. Het model bestaat uit zes onderling verbonden kernprocessen die samen je psychologische flexibiliteit bevorderen. Hieronder vind je een samenvatting van elk onderdeel van de hexaflex zodat je een verdiepend beeld krijgt van hoe ACT in elkaar zit en wat het voor jou kan betekenen:

 • Acceptatie: In ACT therapie wordt je begeleid in het actief omarmen van onvermijdelijke interne ervaringen zoals moeilijke gedachten, gevoelens en sensaties die opkomen in je leven. In plaats van deze ervaringen te vermijden of te veranderen, leer je ze met ACT te accepteren. Dit vermindert innerlijke weerstand wat zorgt voor meer energie en ruimte voor andere dingen. Bovendien door moeilijke emoties te accepteren, ontstaat er vaak ook een verlichting van die emoties. Dit betekent dus niet dat je ACT therapie moet gaan doen met de intentie om van emoties en problemen ‘af te komen’. Dat werkt juist averechts. Het gaat om het aangaan van een nieuwe relatie met je problemen en emoties zodat ze minder invloed hebben op je leven.
 • Defusie: Met defusie leer je je gedachten te zien als voorbijgaande mentale gebeurtenissen die aanwezig zijn in je hoofd, niet als absolute waarheden. Dit bevordert afstand van negatieve gedachten en voorkomt dat je vast komt te zitten in je eigen hoofd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de dingen die belangrijk zijn voor jou.
 • Het Zelf als Context: Dit onderdeel van ACT gaat over het leren begrijpen van jezelf als een bewust, waarnemend zelf, los van je gedachten, gevoelens en rollen. Dit helpt bij het ontwikkelen van flexibiliteit en maakt het makkelijker om verandering te accepteren. Dit komt doordat je je identiteit minder kan verbinden aan overtuigingen, dingen en gewoontes die niet passen bij je doelen. Op deze manier kan je jezelf makkelijker transformeren tot de persoon die je wil zijn.
 • Hier en Nu: Dit gaat over het volledig in contact staan met het huidige moment op een bewuste, open en betrokken manier. Dit bevordert je bewustwording, helpt je om bewuste keuzes te maken en om te genieten van positieve ervaringen in het moment.
 • Waarden: Waarden zijn gekozen kwaliteiten die sturing geven aan ons handelen. Door je waarden te identificeren en na te streven, kun je een leven leiden met meer betekenis en bevrediging.
 • Toegewijde Actie: Dit laatste onderdeel gaat om het actief ondernemen van stappen die in lijn zijn met je gekozen waarden, zelfs in het aangezicht van moeilijke of ongemakkelijke ervaringen. Door toegewijde actie kun je vooruitgang boeken in richtingen die voor jou belangrijk zijn, wat bijdraagt aan een gevoel van voldoening en doelgerichtheid.

Als je voor ACT therapie kiest, wordt je geholpen op basis van deze hexaflex. Met je therapeut gebruik je een unieke combinatie van deze hexaflex die passend is voor jouw situatie. Op deze manier ontwikkel jij je veerkracht om het leven (hoe moeilijk soms ook) te omarmen, je persoonlijk te ontwikkelen en met betekenis je dag door te gaan.


Bij welke soorten hulpvragen is ACT therapie effectief?

ACT therapie is geschikt voor een breed groep mensen die worstelen met verschillende uitdagingen. ACT therapie kan van steun zijn voor mensen met de volgende klachten:

 • Angst(stoornis)
 • Depressieve klachten
 • Stress
 • Burn-out
 • Obsessief-compulsieve stoornis
 • Chronische pijn
 • Verslaving
 • Eetstoornissen
 • Trauma
 • Vermoeidheid
 • Onrust
 • Negatief zelfbeeld
 • Onzekerheid
 • Perfectionisme
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapproblemen
 • Tinnitus
 • Je richtingloos voelen
 • Gebrek aan zingeving
 • Relatieproblemen
 • Niet lekker in je vel zitten

ACT therapie is dus breed inzetbaar. Dit betekent dat ook als je nog niet helemaal kan duiden waar je hulpvraag zit, ACT therapie een goede optie kan zijn om je levenskwaliteit te verbeteren.


Bij wat voor soort mensen past ACT therapie?

De houding die je als persoon nodig hebt bij ACT therapie is er een van openheid, bereidheid en acceptatie. Het is belangrijk dat je bereid bent om je gedachten en gevoelens op een niet-oordelende manier te observeren en er te laten zijn. ACT therapie richt zich op het accepteren van negatieve gedachten en moeilijke gevoelens in plaats van ze te verminderen. Daarnaast graaf je in ACT therapie niet oneindig in het verleden, maar helpt het je om je te richten op acties die in lijn zijn met je waarden en doelen op de lange termijn. Stapje voor stapje. ACT therapie is dus niet voor jou als je op zoek bent naar een ‘quick fix’, van je negatieve gedachten en gevoelens ‘af wil komen’ of als je alleen maar over je problemen wil praten. Hieronder staat een opsomming van een aantal kenmerken die laten zien of ACT therapie voor jou is:

 • Je bent actiegericht en wil niet eindeloos praten over het verleden en je problemen.
 • Je wil een andere relatie aangaan met de lastige dingen in het leven.
 • Je bent bereid moeilijke emoties toe te laten vanuit het hier en nu.
 • Je zoekt niet naar een ‘quick fix’, maar naar het ontwikkelen van meer veerkracht voor op de lange termijn.
 • Je staat er voor open om ook buiten de therapiesessies actief bezig te gaan met oefeningen en tools.
 • Je bent op zoek naar een nieuwe manier van leven die je na de therapie geheel zelf kan toepassen.

Neem contact op


Resultaten op een rijtje

 • Grotere Psychologische Flexibiliteit: Een van de kernaspecten van ACT therapie is het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit is het vermogen om in het moment aanwezig te zijn en te handelen in overeenstemming met je waarden, zelfs in de aanwezigheid van onaangename ervaringen. Dit helpt je om op een gezonde manier om te gaan met pijnlijke gedachten en gevoelens en groeit je mentale veerkracht.
 • Verhoogde Acceptatie: In plaats van te vechten tegen of te vluchten voor pijnlijke gedachten en gevoelens, moedigt ACT aan om deze ervaringen te accepteren als een normaal en onvermijdelijk onderdeel van het menselijk leven. Dit helpt om de strijd tegen innerlijke ervaringen te verminderen en kan leiden tot een groter gevoel van vrede en welzijn.
 • Meer richting in je leven: ACT therapie helpt je om je diepste waarden en doelen te identificeren en te verhelderen. Op die manier weet je waar je heen wil in je leven en kan je beter prioriteren op basis van wat jou betekenis geeft. Dit kan leiden tot een groter gevoel van zingeving en doelgerichtheid in je leven.
 • Vermindering van Vermijdingsgedrag: ACT therapie helpt je om vermijdingsgedrag te herkennen en naar de kern te gaan van het vermijdingsgedrag. Vaak als je stilstaat bij vermijdingsgedrag liggen er emoties aan ten grondslag. Door deze emoties ruimte te geven en toe te laten, kunnen we ons vermijdingsgedrag verminderen. Van vermijden naar toelaten en van uitstellen naar actie ondernemen.
 • Vergroot gevoel van Zelf-effectiviteit: Door actieve stappen te ondernemen in de richting van je doelen, kan ACT therapie helpen om het gevoel van zelfwerkzaamheid te vergroten; het geloof dat je in staat bent om effectief te handelen in de wereld. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en productiviteit.
 • Verbetering van Relaties: Door het vergroten van het bewustzijn van de eigen waarden en het bevorderen van openheid en acceptatie, kan ACT therapie je helpen bij het verbeteren van relaties met anderen. Bij het bespreken van je waarden, kan je bijvoorbeeld ontdekken dat je meer wil investeren in de relaties in je leven. Bovendien leer je met ACT om te gaan met je interne beleving, waardoor je minder wordt meegezogen met je gedachten, emoties, ervaringen en omliggend destructief gedrag. Dit geeft ruimte die je kan steken in je relaties.

Meld je aan


Tarieven en vergoedingen


Tarieven ACT therapie:
 De tarieven voor ACT therapie variëren bij StressWise afhankelijk van de therapeut en de locatie. De prijs voor ACT therapie op locatie kan variëren tussen de 70,- en 120,- per sessie van een uur. Gemiddeld is de investering 95,- per sessie. Online ACT therapie heeft wél een vast tarief en bedraagt 95,- per sessie exclusief vergoeding.

Vergoeding zorgverzekering: Wanneer een therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging zijn er in bepaalde gevallen een gedeeltelijke vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering. Vrijwel al onze therapeuten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. De meeste therapeuten bij StressWise zijn aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De vergoedingen van andere beroepsverenigingen komen over het algemeen veel overeen met de vergoedingen van de NFG.  De gemiddelde vergoeding bij veel aanvullende verzekeringen is 40,- per sessie voor 6 sessies per jaar. De gemiddelde prijs met vergoeding is dan 55,- per sessie. Wil je alvast een indicatie in hoeveel vergoeding je krijgt voor ACT therapie? Dan kan je hier de vergoedingenlijst bekijken van de NFG. Let op: deze vergoedingen kunnen dus in enkele gevallen anders zijn wanneer therapeuten zijn aangesloten bij een andere beroepsvereniging. Als je zeker wil weten hoeveel vergoeding je krijgt, dan kan je die vraag indienen via het contactformulier.

Vergoeding werkgever: Daarnaast kan je ook een ACT therapie traject laten vergoeden door je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn bereid om te investeren in de gezondheid van hun werknemers. Het kan natuurlijk spannend zijn om deze stap te zetten, dus ondersteunen we je graag in dat proces. Indien je je ACT therapie traject graag wil laten vergoeden door je werkgever, sturen we je een uitgebreide offerte mee die je naar de werkgever kan sturen. Op deze manier zien ze de waarde in om te investeren in je traject. We kunnen ook zelf de offerte naar je werkgever sturen als dat je voorkeur heeft. Het zakelijke tarief ligt hoger, vanwege belastingvoordelen die bedrijven hebben bij dit soort investeringen. Voor de werkgever is de investering om die redenen 150,- exclusief BTW.

Neem contact op

Twijfel niet langer en maak werk van jezelf. Echt, je bent tot veel meer in staat dan je denkt, en dat ontdek je met de Mentaal fit training.
10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Na Stresswise geschreven te hebben, werd ik snel en efficiënt geholpen en in contact gebracht met persoon( zie hieronder) die meta- cognitieve en ACT therapie doet. Daar ben ik in 6 sessies op een uitstekende, betrokken, kundige manier geholpen om mijn specifieke ‘probleem’ op te lossen. De begeleidende tekst hielp ook zeker.Er was een luisterend oor, met begrip, kennis en ervaring.Ik ben enorm blij dat ik dit traject gevolgd heb en ben dankbaar dat ik nu in betere doen ben.”

9

“Na een eerdere behandeling bij een GZ-psycholoog bleef een onvoldaan gevoel de boventoon voeren. Op eigen initiatief ben ik een zoektocht gestart en zo kwam ik uit bij ACT en Stresswise.De eerste ontmoeting met therapeut Tanya Reitsma voelde meteen al als een grote opluchting. Ze gaf me meteen het gevoel dat ik mezelf kon en mocht zijn. Vanuit mijn eigen ervaringen werd er gekeken hoe ik beter met bepaalde situaties om zou kunnen gaan.Er is door Tanya echt gefocust op het liefhebben van mezelf. In plaats van dat er een 'probleem' werd opgelost, ging het erom te leren mezelf te accepteren.Het is makkelijk om te zeggen dat het goed gaat als er niet verder wordt doorgevraagd door anderen, maar nu gaat het écht goed met me en dat geeft me enorm veel rust en vertrouwen voor de toekomst. Ik mag er zijn!”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

8

“Hele fijne lessen gehad onder de begeleiding van Henriëtte. Zowel tijdens de lessen als daarbuiten, zeer betrokken en empatisch. Haar zou ik 5 sterren geven. De communicatie kan iets beter, vandaar de 4 sterren.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”

10

“De therapie had een fijne opbouw in sessies en sloot goed aan bij wat wij wilde. De therapeut was heel goed in doorvragen, open en ook kritische vragen stellen. Daarnaast was het huiswerk wat we elke keer kregen heel helpend, waardoor we buiten de sessies ook aan de slag gingen. Vaak werd er in de sessie door de therapeut een beknopte samenvatting gegeven van wat we hadden besproken, dit was ook erg fijn. Mijn vriend en ik zijn inmiddels vanuit een zware periode weer het sterkte en liefdevolle team die we daarvoor waren. Dit hebben we zelf gedaan, maar zeker ook goede ondersteuning en coaching gehad vanuit onze therapeut Susanne.”

10

“Mijn ervaring is heel erg positief! Ik vond de inhoud van de therapie en hoe het uitgelegd werd heel erg goed en begrijpbaar.”

8

“Door open te staan om alle oefeningen uit deze cursus te proberen ben ik er achter gekomen dat mindful omgaan met afvallen zijn voordelen heeft. Zo kan ik nu met meer rust en tevredenheid omgaan met afvallen. De oefeningen zijn toegankelijk, het groepsgevoel werkt motiverend en de cursus is leerzaam. Af en toe confronterend maar dat hoort er volgens mij bij om echt gedragsverandering te maken. Ik kan nu met minder stress en angst mijn kleinere doelen behalen. Verwacht alleen niet dat je meteen af gaat vallen. Ik ben wel ietsjes afgevallen (3kg) dankzij de cursus en ik heb een aangepaste lifestyle ontdekt. Daardoor ben ik overtuigd dat ik uiteindelijk mijn streefgewicht zal halen.”


Iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor het STAP-budget.

Verloop van het proces

Met het volgende stappenplan kan je zien hoe het proces verloopt van aanmelding tot ACT therapie traject.

1. Klik op de onderstaande button;
2. Meld je aan voor ACT therapie of voor een vrijblijvend adviesgesprek;
3. Vul je persoonsgegevens en je hulpvraag in via het formulier;
4. Je ontvangt een mail met een bevestiging;
5. We nemen contact met je op voor een adviesgesprek;
6. Je wordt gekoppeld aan Hënriette of een andere ACT-therapeut voor een intakegesprek;
7. Je begint met je ACT therapie traject.

Meld je aan

Gratis ACT e-book
Ontvang het gratis e-book ACT in je mailbox, vol praktische tips en inspiratie.
StressWise biedt je alle kennis rondom therapie.

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over ACT therapie? Ga dan naar onze kennisbank waar we alle veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank


Meld je nu aan voor een vrijblijvend adviesgesprek

Wacht niet langer en onderneem actie als je vastloopt en er zelf niet meer uitkomt. Het is belangrijk zo snel mogelijk hulp in te roepen en niet te wachten tot je mentale problemen verergeren of je in een burn-out terecht komt. Een (telefonisch) adviesgesprek is geheel vrijblijvend en geeft je informatie over wat StressWise je kan bieden.

Meld je aan

Heb je interesse of een vraag?

Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.

 • 's-Gravelandseweg 65
 • 1217 EJ Hilversum (hoofdkantoor)
Hoe kan ik mijn therapie of coaching laten vergoeden door mijn werkgever?

Therapie en coaching kunnen een behoorlijke investering zijn voor de meeste mensen. Daarom kan je ervoor kiezen om je werkgever te benaderen om te betalen voor de bevordering van jouw mentale gezondheid. Dit kan natuurlijk lastig zijn omdat het iets kwetsbaars is, maar we helpen je graag mee! Als je onzekerheden hebt om dit met je werkgever te bespreken, dan willen we hier graag over met je in gesprek gaan, zodat je je daar veiliger bij voelt. Vervolgens kunnen we een offerte sturen naar je werkgever voor de kosten. We nemen je dus bij de hand in dit proces!

Voor welke klachten kan ik bij jullie terecht?

StressWise biedt hulp bij veel verschillende klachten, zoals chronische stress, burn-out, depressie en angst, maart ook voor relatieproblematiek. Stress ligt ten grondslag aan allerlei stressgerelateerde klachten en mentale en emotionele problematiek, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagd gevoel, onrust, negatief zelfbeeld, onzekerheid, overspannenheid, perfectionisme, piekeren, prikkelbaarheid, psychosomatische klachten, slaapproblemen, tinitus en allerlei vage klachten. StressWise kan je ook goed helpen bij zingevingsvragen en als je niet lekker in je vel zit.

Lees over onze missie

Kan ik ook online therapie volgen?

Ja, dat kan. Online therapie is een praktisch en laagdrempelig alternatief voor fysieke therapie. Bovendien is online therapie vrijwel net zo effectief. We hebben daarnaast een goede beeldverbinding opgezet, zodat je gemakkelijk vanuit huis therapie kunt doen zonder dat dit het proces belemmerd. Je hebt alleen een computer of laptop en goede internetverbinding nodig. Wij zorgen voor de rest. Ook voor online therapie kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via je werkgever of zorgverzekeraar.

Hoe kom ik voor vergoeding in aanmerking?

Voor psychologische hulp Bij StressWise kun je mogelijk een vergoeding via je zorgverzekeraar krijgen. Dit hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Als je aanvullend verzekerd bent zijn er mogelijkheden. Laat ons weten waar je verzekerd bent en wat de naam is van je aanvullende pakket en wij zoeken het voor je uit. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 65 per sessie.

Daarnaast zien we dat steeds meer werkgevers in personeel investeren en de hulp volledig vergoeden. Wil je een offerte ontvangen die je kunt doorsturen naar je leidinggevende? Laat het ons weten.

Waardoor ontstaan relatieproblemen?

Iedere relatie heeft wel eens te maken met tegenslagen. In sommige gevallen worden de ze makkelijk onderling opgelost. Echter, kan het ook voorkomen dat de tegenslagen zo groot worden, dat ze tussen jullie in komen te staan en voor relatieproblemen. Er zijn verschillende soorten oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische problemen bij jou of je partner ervoor dat jullie onzeker in jullie relatie staan. Denk aan een depressie, bindingsangst, autisme, laag zelfbeeld of een burn-out. Andere oorzaken waarin jullie je in kunnen herkennen zijn:

 • karaktereigenschappen, zoals agressie, egoïsme, dominantie en jaloezie;
 • een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid;
 • gebrek aan intimiteit;
 • familieproblemen;
 • te weinig tijd voor elkaar.

 

Waarom krijgen mensen een depressie?

Er is niet één specifieke oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Meestal is het het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. 

Biologische factoren: Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. Zo is er bij de ene familie vaker sprake van een depressie dan bij de andere. Daarnaast zijn vrouwen ook vaker depressief dan mannen. 

Sociale factoren: Grote gebeurtenissen of ernstige stress kunnen ook een oorzaak zijn voor een depressie. Denk aan het overlijden van een ouder of een scheiding. Verder kan seksuele, lichamelijke of geestelijke mishandeling leiden tot een depressie. In beide gevallen komt de depressie enige tijd of jaren na de gebeurtenis pas naar voren. Tot slot kan een lange periode van eenzaamheid ervoor zorgen dat een depressie er langzaam insluipt. 

Psychische factoren: Sommige persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken, zoals angstig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen het risico op een depressie verhogen. 

Het kan ook zijn dat de oorzaak van een depressieve stoornis onduidelijk is of dat het ‘zomaar’ ontstaat. Dit kan vaak voor extra frustraties zorgen. Omdat je een depressie niet aan iemands buitenkant kan zien, is het vaak zo dat je je onbegrepen en alleen voelt.  

Wat kan langdurige stress veroorzaken?

Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.

Hulp nodig?
Kies je locatie