Verminder angstige gedachten en gevoelens en leer vrijer te bewegen met therapie of training
Hulp bij gevoelens van angst en paniek bij StressWise®

Wat is angst, wat is een angststoornis

Angst is één van de acht basisemoties die je hebt, naast o.a. jaloezie, liefde en verdriet. Angst is dé motivatie achter je stresssysteem: angst zet je aan tot vechten of vluchten (of bevriezen). In een levensbedreigende situatie is angst van levensbelang; angst kan ook nuttig zijn om je aan te zetten tot de juiste acties, maar in het dagelijks leven is angst vooral problematisch en verlammend. Angst kent vele gedaanten; van het uitstellen van dat moeilijke telefoontje tot de (irrationele) angst voor de moordenaar die je staat op te wachten in een klein steegje. In de huidige tijd waarin het coronavirus ons leven bepaalt, kan angst ineens parten spelen. Wij kunnen je helpen.
Gratis kennismaken met een therapeut

Angst en StressWise®

Afgezien van levensbedreigende situaties is angst, versterkt door de gedachten en gevoelens die je erbij hebt, nutteloos en belemmert angst je juist om vrijuit te leven. StressWise® leert je om met angst om te gaan (angst-gevoelens te accepteren, iets anders zit er eenvoudigweg niet op, echt niet!) en om stap voor stap, ondanks je angst, toch de voor jou belangrijke dingen in je leven te doen. Zo zal je angstgevoel zeker verminderen en zul je de emotie angst rationeler kunnen benaderen. Angst gaat ook vaak samen met depressie. Chronische angst leidt (o.a.) tot piekeren. Specifieke angst leidt (o.a.) tot obsessies en, in het ergste geval, tot fobieën.

Wat is een angststoornis volgens de DSM-V

In de reguliere en specialistische ggz worden de kenmerken van een angststoornis uitgevraagd naar de criteria in de DSM-V met een statische vragenlijst. Dit systeem wordt gezien als een diagnosesysteem voor psychische klachten, maar het is in feite een losse verzameling van symptomen die vaak voorkomen bij mensen die last hebben van overmatige of irreële gevoelens van angst. Aangezien ieder mens uniek is geloven wij niet in een dergelijk systeem. Bovendien is de DSM-V niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook binnen de ggz en de psychiatrie is veel discussie over dit niet-wetenschappelijke classificatiesysteem. StressWise® stelt geen diagnoses, ook niet in het kader van angst. Wij vinden dat mensen die last hebben van overmatige en niet-functionele irreële angstgevoelens of paniek geen stoornis hebben. Zij worden vaak zwaar belemmerd in hun dagelijks leven door ongewenste hevige gevoelens die zichzelf versterken door het gevecht ertegen.

Behandeling van angst bij StressWise®

De behandeling van angst (of een angststoornis) bij StressWise® richt zich in de kern op het open staan en toelaten van angstige gevoelens. De therapeut weet hoe moeilijk dit is en staat je op een warme en menselijke manier bij, waardoor je voelt dat je er niet alleen voor staat. Een geruststellende gedachte! Je leert daarnaast op een andere manier met je gedachten om te gaan. Je gaat namelijk ervaren dat je gedachten een grote invloed hebben op je emoties en je gedrag en gaat mogelijkheden zien om hier mee om te gaan. Je gaat zien dat het vermijden van situaties die angstwekkende gedachten oproepen je angst in stand houden.

StressWise® helpt jou

Als je wilt ontsnappen aan ‘gevaar’ bevestig je eigenlijk de gedachte dat er gevaar dreigt. Terwijl dit niet zo is. Kenmerkend aan zogenaamde angststoornissen is juist dat er sprake is van angstige reacties die niet redelijk zijn. Je hebt last van heftige angsten die niet passend zijn voor de situatie van dat moment; er is geen reëel gevaar. Je angstige reacties kunnen natuurlijk voor grote hinder in je sociaal of beroepsmatig functioneren zorgen. StressWise® helpt je graag van je angsten af. Neem vrijblijvend contact op met onze ServiceDesk voor informatie of het plannen van een gratis kennismakingsgesprek.
Meld je aan
Waar kunnen we je mee helpen?

StressWise brengt psychologische hulp dichterbij: warmer, gemakkelijker, sneller, effectiever en efficiënter.

Neem contact op met onze Servicedesk voor informatie en advies. Bijvoorbeeld voor:

  • Gratis en binnen een week telefonisch kennismaken met een therapeut
  • Therapie op onze praktijklocatie of online via een beeldverbinding
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • 088 20 32 610
Hulp nodig?
Kies je locatie