99% beveelt ons aan
Van behandeling naar verandering

LICHTER LEVEN EN MEER GELUK DOOR MENTALE KLACHTEN TE LEREN MANAGEN

Aangezien de opleiding PSBK verband houdt met het beroep van therapeut, kun je een flink deel van de opleidingskosten ook nog eens aftrekken van je belasting. Zo hou je geld over voor een lekkere kop koffie.

Heb jij last van psychische problemen?

Heb je last van depressieve gedachten, eenzame gevoelens of een laag zelfbeeld? Hebben jouw psychische klachten een negatief effect op je leven en functioneren? Wij kunnen ons voorstellen dat je dan graag hulp zou willen ontvangen, om weer grip op je leven te krijgen en meer geluk te kunnen ervaren. Bij StressWise is er geen sprake van een lange wachtlijst en wordt je niet bestempeld met een diagnose. Onze psychologen hebben een menselijke aanpak en helpen jou bij het (her)vinden van je eigen kracht. Wil je leren omgaan met je psychische klachten en weer lichter en gelukkiger leven? Ontdek hier hoe StressWise jou kan helpen of neem direct contact met ons op!

Neem direct contact op

Onderstaande klachten en problemen kunnen we samen aanpakken

Lees meer over de verschillende psychische klachten. Herken je jezelf of een naaste in één van de klachten? Ontdek dan hoe StressWise je hierbij kan helpen.


EEN EINDE AAN DEPRESSIE EN EEN LICHTER EN ENERGIEKER LEVEN

Heb ik een depressie?

Heb je de hele dag door het gevoel dat je geen energie meer hebt? Heb je last van depressieve gevoelens zoals het gevoel van waardeloosheid of ernstige schuldgevoelens? Heb je moeite om te denken, je te concentreren of merk je besluiteloosheid bij jezelf op? Dan bestaat de mogelijkheid dat je een depressie hebt. Iedereen heeft wel eens gevoelens van verdriet en neerslachtigheid. Wanneer je er steeds frequenter last van hebt en deze gevoelens negatieve effecten hebben op je dagelijks leven, dan kun je in een depressie terecht komen. Een depressie is een psychische toestand waardoor je bijna dagelijks somber bent en je geen zin hebt in de dag. Zowel je emoties als je functioneren kunnen helemaal overhoop komen te liggen, waardoor je je constant moe en gespannen kunt voelen. Wil je meer weten en/of onze hulp inroepen? Lees dan verder.

Lees meer over depressie


LEER OMGAAN MET ANGST EN ZELFS JE ANGSTEN OVERWINNEN

Wat is angst?

Bent je eigenlijk altijd bang? Maak je je constant zorgen over allerlei zaken uit je dagelijks leven? Ervaart je hier veel last van? Dan is het mogelijk dat je een angststoornis hebt. Angst is een beklemmende, onprettige emotionele toestand dat ontstaat bij dreiging of gevaar. Dit is een emotie die iedereen wel eens ervaart. Het zorgt ervoor dat je alert wordt wanneer er sprake is van een gevaarlijke situatie. In zo’n geval is angst een nuttige emotie dat je aanzet tot de juiste acties. Wanneer je ook angst ervaart als er geen dreiging of gevaar is en het een negatief effect heeft op je dagelijks leven, dan wordt angst problematisch. Angst kan ervoor zorgen dat je dingen, mensen of situaties gaat vermijden en/of dat je belast wordt met irrationele gedachten. Scroll naar beneden om meer te lezen over andere mentale klachten en problemen of klik onderstaand om meer te lezen over angst en de oplossing die StressWise aanbiedt. 

Lees meer over angst


LEIDT EEN LICHTER EN MEER ONTSPANNEN LEVEN

Ik heb een burn-out

Voelt je leven zwaarder dan normaal? Vragen problemen, nare gebeurtenissen en/of gebrek aan sociale steun meer van je dan je aankunt? Heb je moeite met het uitvoeren van je normale dagelijkse bezigheden? Dan bestaat de mogelijkheid dat u overspannen bent. Wanneer de klachten langer aanhouden dan een half jaar, is er sprake van een burn-out. In het kort bestaat een burn-out uit spanningsklachten, het gevoel de controle te verliezen over je leven en het niet meer in staat zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Wil je meer weten over burn-out en hoe je bij StressWise effectief geholpen kan worden? Klik dan op onderstaande knop. Voor meer informatie over andere klachten en problemen, kunt u verder scrollen. 

Lees meer over burn-out


Mensen met trauma kunnen zich herkennen in deze foto

Weinig zelfvertrouwen door laag zelfbeeld

Heb je wel eens de neiging om jezelf, de wereld en je toekomst negatiever en kritischer te zien dan deze in werkelijkheid is? Als je voor uitdagingen komt te staan, twijfel je dan erg aan jezelf en vermijd je ze dan? Heb je moeite met het benoemen van goede eigenschappen over jezelf? Dan is het mogelijk dat je een laag zelfbeeld hebt, ook wel negatief zelfbeeld of minderwaardigheidcomplex genoemd. Een onzekerheid waar een ieder wel eens last van heeft, beheerst dan je leven en gedrag. Daarnaast worden je eigenwaarde en zelfvertrouwen aangetast door negatieve gedachten. Liefde voor een ander begint bij liefde voor jezelf, dat is wat we jou ook gunnen! Lees meer over laag zelfbeeld door op onderstaande knop te drukken.

Lees meer over laag zelfbeeld

 


Je hebt moeite met je gewicht. Je hebt al van alles geprobeerd, maar je wordt alleen maar zwaarder. Je moet nu toch echt afvallen.

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Maak je je wel eens zorgen over je lichaam? Merk je dat je gewicht je beperkt in je doen en laten? Heb je gezondheidsklachten door je gewicht? Wanneer je lichaam een abnormale en overmatige vetstapeling heeftdan is er sprake van overgewicht. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten, een verminderde longfunctie en depressie. Daarnaast heeft het verschil tussen overgewicht en obesitas te maken met je Body Mass Index (BMI). De BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en lengte. Er wordt van overgewicht gesproken wanneer de BMI-waarde tussen de 25 en 30 is, bij obesitas is dit hoger dan 30. Op dat moment is er sprake van een chronische ziekte en is je gezondheid ook echt in gevaar. Voorkom dat het bij jou zo ver komt, klik op onderstaande knop om te ontdekken welke oplossingen er zijn.

Lees meer over overgewicht en obesitas


Ik voel me zo eenzaam

Vind je het vervelend om alleen te zijn? Mis je iets in bestaande relaties? Of heb je minder sociale contacten dan dat je graag zou willen? Dan zou het zo kunnen zijn dat je last hebt van eenzaamheid. We kunnen eenzaamheid op twee manieren onderscheiden. Allereerst, heb je emotionele eenzaamheid. Hierbij mis je verbondenheid met anderen, een emotionele band. Je voelt je niet begrepen door anderen en je hebt het gevoel dat je ondanks het bezit van je sociale contacten, je er toch alleen voor staat. Daarnaast heb je bij sociale eenzaamheid een ervaren tekort aan betekenisvolle relaties. Je had graag meer vrienden gehad, meer waardevolle connecties met familieleden of een bijzondere relatie met een partner. Een eenzaam gevoel is niet altijd slecht. Wanneer de eenzaamheid je leven belemmert en je je er ongelukkig door voelt, zou het echter goed voor je zijn om ondersteuning te zoeken. Lees meer over eenzaamheid en/of ontdek hoe StressWise je kan helpen om je niet langer eenzaam te voelen, dat verdien je!

Lees meer over eenzaamheid


Wat is stress?

Ervaar je veel spanning en druk? Heb je het gevoel dat je niet kunt voldoen aan de eisen die aan jou gesteld worden? Dan heb je waarschijnlijk last van stress. Er zijn twee soorten stress: eustress, ook wel gezonde stress genoemd, dit is bijvoorbeeld de ‘gezonde spanning’ die je voor een sollicitatiegesprek ervaart. Wanneer de spannende situatie voorbij is herstelt de balans zich weer en komt het lichaam weer tot rust. Daarentegen heb je ook distress, ofwel ongezonde stress, hierbij ervaar je langdurig stress door bijvoorbeeld een slechte relatie, hoge werkdruk en trauma. Er ontstaat een chronische stress waarbij er geen balans meer is tussen spanning en ontspanning en je lichaam herstelt zich dan niet. Wanneer je langdurig last hebt van stress, is het goed om ondersteuning te zoeken om erger te voorkomen. de therapeuten van StressWise kunnen je hierbij helpen. 

Lees meer over stress


Wat als je er samen niet meer uitkomt?

Hebben jij en je partner verschillende verwachtingen van elkaar? Hebben jullie vaak ruzie of communicatieproblemen? Is er sprake van een opeenstapeling van ergernissen naar elkaar? Dan hebben jullie waarschijnlijk relatieproblemen die hulp behoeven. We kunnen ons voorstellen dat het frustrerend kan zijn dat je tegen problemen aanloopt die onoplosbaar lijken, terwijl je nog ontzettend veel van je partner houdt. Met de relatietherapeut van StressWise kunnen jullie de liefde in jullie relatie weer terugvinden. Jullie kunnen leren om weer naar elkaar te luisteren, beter te communiceren en er samen gelukkiger uit te komen. Dat verdienen jullie!

Lees meer over relatieproblemen


Zo krijg je handvaten aangereikt om de obstakels om af te vallen weg te nemen, krijg je inzicht in voeding en de behoeftes van je lichaam en wordt je gemotiveerd je doelen succesvol te behalen.

Wat is een slaapprobleem? 

Word je slaap verstoord door een onderliggende oorzaak, zoals stress, een druk leven of lawaai in je omgeving? Is een langdurige verstoorde slaap een gewoonte voor je geworden, waardoor het slapen gaan leidt tot frustraties en niet meer lukt? Dan is de kans groot dat er sprake is van een slaapprobleem. Door een langdurig slaaptekort kan je ook problemen krijgen met je dagelijks functioneren. Zo kan je last hebben van vermoeidheid, een suf gevoel, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Met behulp van StressWise kun je anders leren omgaan met slaapproblemen en slapeloosheid. Wil je meer weten over wat StressWise voor je kan betekenen, klik dan op onderstaande knop om daar meer over te lezen. 

Lees meer over slaapproblemen

Hulp van StressWise bij psychische klachten

Psychische klachten zoals bijvoorbeeld somberheid, piekeren, slecht slapen e.d., komen bij iedereen wel eens voor. Wanneer deze klachten zich langdurig aan blijven houden en een negatief effect hebben op je functioneren in het dagelijks leven, is het tijd om aan de bel te trekken. Bij veel mentale problemen is het namelijk zo dat als ze een lange tijd aanhouden en er niks aan wordt gedaan, dat er dan een stoornis kan ontstaan. De psychologen van StressWise kunnen je helpen om om te leren gaan met je psychische klachten. Zo maken zij gebruik van wetenschappelijk bewezen effectieve methodes zoals Acceptatie en Commitment Therapie (ACT), Metacognitieve Therapie (MCT), Mindfulness Based Weight Loss (MBWL) en Intergrative Behavioral Couples Therapy (IBCT). Schakel onze hulp in en pak de controle over je leven weer terug!

Schakel onze hulp in

Plan nu een gratis kennismaking met onze psycholoog
10

“Ik heb ontzettend veel geleerd van Sijmen en van de fijne groep. Sijmen creëerde een veilige en accepterende sfeer. We deden goede oefeningen en er werd met goede vragen op dingen gereflecteerd. Ook de groep was bijzonder en open. Ik kijk er echt met een heel warm hart op terug. Heb veel geleerd en veel acceptatie/ liefde gevoeld!”

10

“Gwen was een erg fijne docente. Ze nam de tijd voor onze ervaringen en zat niet te streng op het vooraf bedachte programma. Ik voelde me op mijn gemak en gehoord. Ze legde duidelijk uit met praktijkvoorbeelden. Gemotiveerd om door te gaan met mindfulness.”

10

“Ik merk dat ik minder stress ervaar, beter dingen kan accepteren en minder oordeel. Dit geeft mij veel rust en ervaar ik als erg prettig. Ik kan iedereen deze cursus aanraden.”

8

“Na een paar wek n oefenen hervond ik mijn vermogen tot nachts doorslapen. Met behiulp van de begeleidende meditaties van Sijmen kreeg ik mijn malende gedachten terug in hun hok en hielden ze zich steeds vaker koest, zodat ik tenminste door kon slapen als ik s nachts wakker werd.”

8

“Hoe ervaar ik mijn dag of dit moment met acceptatie en zonder oordeel. Het mentale, de denkgeest, zien als een proces, iets dat komt en gaat. Meer bewust van de meerwaarde van luisteren naar je lichaam. Een gevoel van je mag er zijn zoals je bent.”

9

“Ik heb de 8 weekse training als leervol en leuk ervaren. Sijmen was een fijne trainer die op een prettige en veilige manier training gaf. Er was ruimte voor persoonlijke beleving en ervaringen. Ik heb geleerd om dichter bij mijzelf te komen, meer in het moment te leven en om minder te oordelen. Voor mij houdt de training na 8 weken niet op, maar neem ik lessen uit de training mee in mijn toekomstige dagelijkse leven.”

10

“Ik vond de cursus 'mindfulness' erg inzicht gevend. Ik heb gemerkt dat ik erg geneigd ben om te willen dat bepaalde gevoelens er niet zijn. Ik vond het mooi om te merken dat je een staat kan bereiken waarin alles er mag zijn. Het blijft oefenen daarmee, maar dat vind ik helemaal niet erg! Ook een erg prettige groep en goeie trainer, die ruimte gaf voor alles wat er was en ook doorvroeg.”

9

“De mindfulness training heeft mij het verschil laten zien (theorie) en voelen (oefeningen) tussen in gedachten verzonken zijn/ op de automatische piloot leven OF het bewust zijn in het moment. Waar ik begon met burnout klachten, angstaanvallen en in de modus van continue ‘aan’ staan zat, heb ik nu ervaren hoe ik mijzelf tot rust krijg. Hoe ik geniet van het NU, niet de hele tijd denk aan ‘wat moet ik zo doen, wat eten we vanavond, wat is de agenda van morgen’… Dit hoort er ook absoluut bij, maar niet 24/7. Met de momenten van rust (bewustzijn van het hier en nu), brengt mij dit kalmte en zijn in 8 weken de angstaanvallen en burnout klachten aanzienlijk minder. Het is geen wonderpil en vergt zelf veel oefening, maar deze manier van leven bevalt mij tot nu toe erg goed!”

10

“Deze training was heel fijn om aan deel te nemen. Ook heel goed te doen online, met alle begeleidende meditaties, bodyscans en andere oefeningen, kon ik vanuit huis makkelijk en comfortabel deelnemen zoals het voor mij goed voelde. Ik heb aan de oefeningen ook veel gehad, ik kon vrij snel deze in mijn dagelijks leven toepassen, oftewel je huiswerk opdrachten doen, alles uitproberen om vervolgens te ervaren wat goed bij me past, of wat bij het moment past. Daarbij kwam er meer bewustzijn van omgeving, focus en alle zintuigen kwamen weer meer naar boven, het ervaren van het hier en nu. Rust in mezelf vinden ook op de stressvolle momenten. Al wordt je misschien niet geheel rustig maar je leert er anders mee om te gaan, het mag zijn wat het is, en dat is voor dat moment goed. De mindfulness trainer Sijmen zorgde voor een relaxte sfeer, gevoel van veiligheid en vertrouwen om te delen wat je wilde. Zeer prettig hoe hij de oefeningen begeleide. Maar ook zijn ervaringen deelde. Open en eerlijk. Het mag zijn wat het is.”

Als je alleen maar werkt aan je lichaam en probeert om een dieet te volgen is de kans groot dat je poging tot afvallen mislukt. Je moet je brein namelijk leren gewoontes te doorbreken en inzicht krijgen in wat werkt voor jouw lichaam.

Het ‘vind je eigen kracht’-plan

Onze Servicedesk helpt je graag. Lody, Lisette en Karin verzorgen voor jou het contact met onze psycholoog. Het is belangrijk dat je een klik voelt, zodat je open kunt zijn over wat je bezighoudt en tegen welke problemen je aanloopt. Het eerste kennismakingsgesprek is helemaal gratis en vrijblijvend.

1.   Neem contact op met onze Servicedesk;
2.   Lody, Lisette of Karin neemt contact op met onze psycholoog;
3.   De psycholoog neemt contact met je op voor een gratis kennismaking;
4.   Als je er een goed gevoel bij hebt kun je vervolgafspraken inplannen.

Neem contact met ons op


Met de begeleid afvallen cursus van StressWise

Plan nu een gratis kennismaking en ervaar hoe wij je kunnen helpen bij psychische klachten

Wacht niet langer en onderneem actie. Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking met onze psycholoog. Laat je informeren, voel of er een klik is en krijg direct wat tips en advies. Aan het eind van het gesprek adviseert de psycholoog je over hoe je het best geholpen kan worden. Daarnaast leer je hoe je met je psychische  problemen kunt omgaan, zodat je de controle over je leven terug krijgt. Plan nu een kennismaking of download alvast de pdf met tips over hoe om te gaan met psychische klachten, voor jou en (eventueel) voor je naasten.

Plan een gratis kennismaking


Het is belangrijk dat je een klik voelt met de psycholoog, zodat je open kunt zijn over wat je bezighoudt en tegen welke problemen je aanloopt.

Wat als je niet leert omgaan met je psychische klachten?

Psychische klachten doen zich bij iedereen voor, bij de een gaan ze na een tijdje over en bij de ander blijven ze langer aanhouden. Wanneer klachten niet vanzelf overgaan en je er ook niet mee om leert gaan, is de kans op een stoornis aanwezig. Zo kunnen depressieve gedachten leiden tot een depressie en een depressie tot een chronische depressie. Verder kunnen angstige gedachten en het vermijden van mensen en situaties leiden tot een angststoornis. Daarnaast kunnen eenzame gevoelens leiden tot gezondheidsrisico’s en isolatie. Iedereen verdient een licht en gelukkig leven, jij ook! De psychologen van StressWise kunnen je echt helpen om het heft weer in eigen handen te nemen. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen, gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op

Wanneer je ook angst ervaart als er geen dreiging of gevaar is en de angst een negatief effect heeft op je dagelijks leven, dan wordt angst problematisch.

Kom in actie en neem de controle terug over jouw eigen leven

Wil je niet langer afhankelijk zijn van je psychische klachten? Wil je ergere belemmeringen voorkomen? Pak dan nu de controle terug over je leven en kom in actie! Leer hoe je met je psychische klachten om kan gaan en vindt het geluk en de rust terug in je leven!

Kom in actie

OP WEG NAAR EEN LICHTER EN GELUKKIG LEVEN

Contact
Waarom krijgen mensen een depressie?

Er is niet één specifieke oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Meestal is het het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. 

Biologische factoren: Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. Zo is er bij de ene familie vaker sprake van een depressie dan bij de andere. Daarnaast zijn vrouwen ook vaker depressief dan mannen. 

Sociale factoren: Grote gebeurtenissen of ernstige stress kunnen ook een oorzaak zijn voor een depressie. Denk aan het overlijden van een ouder of een scheiding. Verder kan seksuele, lichamelijke of geestelijke mishandeling leiden tot een depressie. In beide gevallen komt de depressie enige tijd of jaren na de gebeurtenis pas naar voren. Tot slot kan een lange periode van eenzaamheid ervoor zorgen dat een depressie er langzaam insluipt. 

Psychische factoren: Sommige persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken, zoals angstig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen het risico op een depressie verhogen. 

Het kan ook zijn dat de oorzaak van een depressieve stoornis onduidelijk is of dat het ‘zomaar’ ontstaat. Dit kan vaak voor extra frustraties zorgen. Omdat je een depressie niet aan iemands buitenkant kan zien, is het vaak zo dat je je onbegrepen en alleen voelt.  

Kan depressie overgaan?

Een depressie kan vanzelf overgaan. Echter, is de duur, de aard en de ernst van de symptomen per persoon verschillend. Daarnaast zijn er variërende soorten, bijvoorbeeld chronische depressies of seizoensgebonden depressies. Het erkennen van depressieve klachten is vaak een eerste stap naar herstel. Wanneer hulp te lang afwezig blijft kunnen de klachten flink verergeren en kan het leiden tot een chronische depressie. Het advies is daarom ook om binnen zes maanden na het begin van een depressie te starten met therapie. In 35 tot 50 procent van de gevallen wordt er pas na een jaar hulp gezocht, laat jou dit niet overkomen en wees er op tijd bij.

Wat zorgt voor angst?

Wanneer je geconfronteerd wordt met gevaar of dreiging, ontstaat angst. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een bepaalde paraatheid staat, waarbij besloten wordt of het gevaar ontweken of bestreden moet worden. Dit wordt ook wel de vlucht- of vechtreactie genoemd. Deze staat van paraatheid zorgt voor bepaalde lichamelijk sensaties. Zoals bovenstaand beschreven kan er sprake zijn van symptomen als hartkloppingen, zweten en dergelijke. Angst heeft verschillende niveaus. Zo heb je bijvoorbeeld een lichte vorm van angst, zoals gezonde spanning voor een sollicitatiegesprek. Een hevige vorm van angst is paniek, waarbij iemand het gevoel heeft de controle te verliezen of zelfs gek te worden. Dit kan zo ernstig worden dat het leidt tot een paniekaanval.

Wat te doen als angst je leven beheerst?

Angst is niet altijd slecht voor je. Echter, kan het problematisch worden wanneer er sprake is van angst zonder duidelijke aanleiding en als het je dagelijkse functioneren belemmerd. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, namelijk:

Gegeneraliseerde angststoornis: Bij deze stoornis ben je constant gespannen en maak je je zorgen om gewone dingen. Je piekert bijvoorbeeld over je gezondheid of je werk en gaat uit van de slechtste scenario. Zonder enige aanleiding verwacht je dat er iets vreselijks zal gebeuren.

Paniekstoornis: Bij een paniekstoornis heb je regelmatig last van paniekaanvallen: een korte, hevige angst die vaak onverwachts optreedt. Hierbij heb je naast angstige gevoelens ook lichamelijke klachten waar je ineens en tegelijk last van krijgt. Denk aan hartkloppingen, ademnood, zweten, enzovoort. Soms zijn al deze klachten zo intens dat je bang bent om de controle over jezelf te verliezen, gek te worden, flauw te vallen of zelfs dood te gaan. Hierdoor ontstaat angst voor angst.

Sociale angststoornis: Bij een sociale angststoornis ben je in het algemeen bang voor sociale situaties. Zo kun je heel bang zijn om dingen te doen in het bijzijn van anderen. De angst om ‘af te gaan’ of in verlegenheid te worden gebracht is zo groot, dat je zulke situaties probeert uit de weg te gaan. 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Bij PTSS heb je een schokkende, traumatische gebeurtenis meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld mishandeling, oorlogsgeweld, seksueel geweld of een auto-ongeluk. Wie zoiets niet goed verwerkt, kan er voor lange tijd geestelijke en lichamelijke klachten aan overhouden. Je herbeleeft dan de traumatische gebeurtenis steeds opnieuw en krijgt telkens weer angstige of pijnlijke herinneringen. 

Fobie: Bij een fobie ben je bang voor specifieke dingen of omstandigheden en vermijd je deze dingen of situaties. Vaak weet je dan wel dat de angst overdreven en ongegrond is, maar toch wint de angst bijna altijd van dit besef. Als het vermijden van je fobie mislukt, dan ontstaat er een paniekaanval of extreme angst, met bijbehorende lichamelijke klachten. Enkele voorbeelden van fobieën zijn:

 • Agorafobie: bang zijn een paniekaanval te krijgen in situaties waar je denkt geen hulp te kunnen krijgen of waarin je je schaamt voor je gedrag tijdens een paniekaanval. Je bent bang om je vertrouwde en veilige omgeving te verlaten. Je vermijdt dan allerlei situaties, zoals bijvoorbeeld drukke winkels of het openbaar vervoer. 
 • Specifieke fobie: bang zijn voor specifieke situaties zoals, dieren, insecten, de tandarts, medische ingrepen, kleine ruimtes, grote hoogten en vliegen. Hierbij kan je angst zo groot worden dat je bijvoorbeeld medische ingrepen vermijd, wat uiteindelijk voor meer belemmeringen zorgt. 

Als er sprake is van één of meer van deze stoornissen kan therapie je helpen om deze angsten te verhelpen of ermee om te leren gaan. De psychologen van StressWise kunnen je hierbij helpen. 

Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

De herstelperiode van een burn-out verschilt per persoon. In veel gevallen duurt het herstel ongeveer een jaar. In andere gevallen kan het herstel een paar jaar duren. Een actieve aanpak van een burn-out zorgt ervoor dat de kans dat je sneller herstelt, groter is. Je zou dan na een aantal maanden voorzichtig weer wat bezigheden op kunnen pakken. Tot slot heeft je omgeving ook invloed op je herstel. Het is namelijk van belang om in de beginperiode goed je rust te pakken en te ontspannen. Wanneer dit niet mogelijk is door de omgeving waarin je je bevindt, kan dit je herstel in de weg staan.

Waarom heb ik een laag zelfbeeld?

De oorzaken van een laag zelfbeeld zijn vaak te wijten aan een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Dit kan komen door je opvoeding, de omgeving, waarin je bent opgegroeid en door negatieve ervaringen in je leven. Hierdoor wordt je verlangen naar goedkeuring en verbondenheid verstrekt, maar zo ook je angst voor afkeuring. Het wordt steeds belangrijker voor je hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen.

Waarom heb ik obesitas?

Bij overgewicht of obesitas is er vaak geen duidelijke oorzaak. Doorgaans gaat het om een combinatie van factoren, zoals een overmatige consumptie, ongezond eten (veel suikers en vet) en te weinig beweging. De omgeving waarin iemand zich bevindt, ligt hieraan vaak ten grondslag. Zo is gebleken dat het leef- en eetpatroon van ouders een grote invloed heeft op de het gedrag van kinderen. Het hebben van één of twee obese ouders is één van de belangrijkste determinanten van overgewicht bij kinderen.

Verder is bekend dat een aantal andere factoren de kans op overgewicht sterk kunnen vergroten:

 • Gebruik van medicatie
 • Erfelijkheid
 • (Chronische) ziekte of handicap
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Stoppen met roken
Wat kan langdurige stress veroorzaken?

Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.

Wat kan stress met je lichaam doen?

Je hartslag verhoogt, je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en het lichaam geeft suikers vrij voor meer energie. Tegelijk worden andere lichaamsfuncties die op dat moment minder belangrijk zijn, tijdelijk op een lager pitje gezet, zoals groei, herstel en voortplanting.

Waardoor ontstaan relatieproblemen?

Iedere relatie heeft wel eens te maken met tegenslagen. In sommige gevallen worden de ze makkelijk onderling opgelost. Echter, kan het ook voorkomen dat de tegenslagen zo groot worden, dat ze tussen jullie in komen te staan en voor relatieproblemen. Er zijn verschillende soorten oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische problemen bij jou of je partner ervoor dat jullie onzeker in jullie relatie staan. Denk aan een depressie, bindingsangst, autisme, laag zelfbeeld of een burn-out. Andere oorzaken waarin jullie je in kunnen herkennen zijn:

 • karaktereigenschappen, zoals agressie, egoïsme, dominantie en jaloezie;
 • een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid;
 • gebrek aan intimiteit;
 • familieproblemen;
 • te weinig tijd voor elkaar.

 

Waarom kan ik niet in slaap komen?

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken:

 • Spanningen of zorgen, bijvoorbeeld over het werk;
 • Lichamelijke klachten, zoals benauwdheid of rusteloze benen;
 • Psychische klachten, zoals angst of depressie.

 

Daarnaast kun je ook gewoontes hebben aangeleerd die je ervan weerhouden om goed te slapen en de slaaptekort in stand houden. Denk aan:

 • Verstoring van het dag- en nachtritme door onregelmatige slaaptijden;
 • Koffie of alcohol drinken;
 • Roken
 • Gebruik van bepaalde drugs of medicijnen die stimulerend werken;
 • ‘s Avonds nog een zware maaltijd nemen;
 • ‘s Avonds voor het slapen gaan gebruik maken van digitale apparaten;
 • Veel inspanning vlak voordat je gaat slapen. 
Hulp nodig?
Kies je locatie