Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 6

Als je al 15 jaar bij elkaar bent en de ander wordt maar niet de partner die jij graag wilt of nodig hebt, wat moet je dan nog doen? ‘Opposites Attract’ is een fenomeen wat ik wel eens tegenkom in de praktijk. Je wordt verliefd op een persoon die totaal tegengesteld is aan wie jij bent. Het anders zijn prikkelt je nieuwsgierigheid, het is spannend, vaak is diegene aantrekkelijk of een plezierige seks-partner.

Het lijkt erop dat dit aan de hand is bij het stel dat voor me zit. Zij is een springerige full-time werkende bakfietsmama en hij is een rustige, nuchtere zakenman. Hij is van mening dat het in een relatie allemaal vanzelf moet gaan, zij vindt het belangrijk dat er veel aandacht voor haar is. Ze doet in de sessies vaak voor hoe hij zich zou moeten gedragen en hoe hij haar moet aanspreken: ‘Hi lieverd, wat fijn dat je voor mij hebt gebeld’. ‘Schatje, wat zie je er leuk uit’.

In de afgelopen jaren is ze boos geworden. Hoewel ze is gevallen voor zijn persoonlijkheid – de rust die hij uitstraalt, de rots in de branding – ergert ze zich inmiddels rot aan de rust en het tekort aan aandacht. Het voelt als afwijzing. Ze had verwacht dat hij wel de partner kon worden die zij wilde of nodig had. Ach, dat verandert wel, dacht ze. En zelfs: dat verander ik nog wel aan hem. Maar dit zijn verwachtingen die vaak niet uitkomen en partners raken daardoor vaak teleurgesteld en gefrustreerd.

Hij dacht dat het hele springerige van haar wel zou afnemen met de jaren. Nu wordt hij soms doodmoe van het feit dat er de hele dag aan hem wordt getrokken. Vroeger vond hij dat leuk, maar hij is er klaar mee. En dus is er strijd. De ondertoon van deze strijd is: word anders. Word de persoon die ik graag wil dat je bent. Zie de dingen zoals ik ze zie en pas je aan aan mij.

In de sessie werken we aan vaardigheden om acceptatie van de verschillen te stimuleren. De vraag waarmee ik dit stel naar huis stuur kan een ‘eye-opener’ zijn. Wat voor partner wil ik zijn? Dus niet; wat voor partner wil ik dat jij bent? Reflecteer eens op wat voor partner jij wilt zijn.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie