Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 2

Piepjong zijn ze en al 7 jaar samen. Zij is een knappe Instagrammer, ambitieus en streeft naar meer, mooier, beter en leuker. Hij is een zachtaardige, intelligente en rustige jongeman. Ze hebben een huis gekocht en dat zijn ze aan het opknappen. Ze heeft aan hem opgebiecht dat ze is vreemdgegaan. Een onenightstand. Het betekende niets, maar het verschuift alles. Ineens vraagt ze zich af: ‘is dit het nu?’ Leg ik me nu vast voor de rest van mijn leven? Heb ik genoeg rond gekeken? Geeft deze relatie me alles wat ik nodig heb?

In het zicht van de haven is het niet gek dat deze vragen opkomen. Het aangekochte huis lijkt een definitieve aanlegplaats voor de relatie en de angst slaat om het hart dat het nooit meer anders wordt. Zij is goed in staat om te reflecteren op wat ze ervaart van binnen en is daar kritisch op. Ben ik een Rupsje Nooitgenoeg? Prinses op de erwt? Een verwend nest? Het overgaan van de fase van jong-volwassene naar een volwassen leven met de verantwoordelijkheden die daar bij horen kan spannend zijn.

We komen er achter dat ze nog bezig is met grenzen opzoeken, wat bij de puberale levensfase hoort. In de relatie met deze man die alles oké lijkt te vinden, ervaart ze deze grenzen niet. Ze heeft het nodig om een ‘nee’ te horen. Kaders geven veiligheid en richting. Hij laat deze ‘nee’ niet horen. Hij heeft geleerd dat er altijd drie oplossingen zijn voor een probleem. En komt dus altijd met mogelijkheden. Niet met een grens.

Ze gaan het proberen: hij gaat duidelijk aangeven wanneer hij iets niet wil en zal dan een ‘nee’ laten horen. Zij gaat verantwoordelijkheid nemen voor haar gedrag en die ‘nee’ honoreren.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie