Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 8

Twee stellen hadden zich gemeld voor de Relatie midweek in Bordeaux. Een stel had het jaar daarvoor een traject relatie-therapie gevolgd en kwam de vaardigheden ‘opfrissen’. Ze zagen de week als een APK, als onderhoud voor hun relatie.

Het andere stel had stevige issues, zowel individueel als samen. Zij hadden geen ervaring met therapie. De stellen klikten heel goed met elkaar. Het stel wat nog geen ervaring had met relatietherapie putte hoop uit de ervaring die het andere stel met hen deelde.

’s Morgens na het uitgebreide petit-déjeuner startten we met een plenair deel. Dit deel was gericht op het ontwikkelen van effectieve communicatie-vaardigheden. De stellen deden na ieder training-onderdeel een oefening, zodat ze zelf konden ervaren hoe het was om op een andere manier met elkaar te praten. Meer vanuit behoeften, in plaats vanuit verwijten en beschuldigingen.

Partners ontwikkelen zo meer begrip voor het standpunt van de ander en er ontstaat empathie voor de gevoelens van hun partner. Zo zag ik dat acceptatie op gang kwam. Het besef: mijn partner is anders dan ik en kijkt dus ook met zijn eigen bril naar bepaalde zaken. Dat ‘agree to disagree’ soms prima is.

In de middag maakten we ruimte voor separatie relatietherapie sessies. Daar werden de meer persoonlijke issues besproken, en werden emotionele gevoeligheden duidelijker. Het ontroerde mij om te zien hoe muurtjes afbrokkelden en partners elkaar met een andere blik in de ogen aankeken.

Een van de stellen vertelde bij de evaluatie dat zij deze week weer hadden gelachen met elkaar. Dat was lang geleden….

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie