Het is wijs om je van een mening te onthouden | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Anderen kunnen dat laf vinden, in feite getuigt het van moed. Vrijwel iedereen heeft een mening en dat is gemakkelijk en veilig. Het is moeilijker om niet mee te gaan in de meningenstrijd van anderen en ook je eigen meningen in twijfel te trekken. Door je mening in twijfel te trekken komt er beweging in je overtuigingen en besef je dat je jezelf (of je gedachten) niet zo serieus hoeft te nemen.

Er wordt nu veel gesproken over democratie, en of de democratie gebaat is bij bepaalde meningen

De democratie wordt aangevallen of moet worden verdedigd. Meningen komen van links en van rechts, van boven en van beneden. Maar weinig mensen lijken echt te luisteren naar anderen die een andere mening zijn toegedaan. Een directe reactie vanuit je eigen positie is gemakkelijker en voelt veilig. Het is wij tegen zij. Dat is altijd zo geweest natuurlijk, maar het valt nu wel erg op. Mede dankzij crises en complotdenken.

Mindfulness is geen wondermiddel en heeft ook niet overal een antwoord op

Het is zelfs in het geheel geen middel tegen wat dan ook en het geeft ook geen antwoorden. Maar door mindfulness oefen je je wel in een kwaliteit die deze wereld heel hard nodig heeft: luisteren. Door mindfulness leer je naar anderen te luisteren. En naar jezelf.

Je gaat door mindfulness inzien wie je werkelijk bent

En komt tot de ontdekking dat de meningen die je verkondigt niet zo waar zijn als je hebt gedacht. Je zou kunnen ontdekken dat dé waarheid als zodanig niet bestaat, tenminste niet in onze duale wereld. Je leert door mindfulness de wereld te zien zoals zij is en je ontdekt welke plaats jij daarin inneemt. Wauw, dat is niet mis! Heb ik ooit betere mindfulness-promotie opgeschreven? Ik denk het niet.

Luister naar anderen én naar jezelf

Observeer je eigen meningen en doe bewust moeite om minder te oordelen. Met of zonder mindfulness. Dat is wanneer het echte leerproces start en wanneer wijsheid zich gaat ontwikkelen. Gun jezelf de ruimte om te luisteren en een wijs persoon te worden. Dat is de enige beweging waarbij democratie is gebaat.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie