Met mindfulness laat je wat al aanwezig is tot leven komen | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Alles is er al. Alles is al eens bedacht en gedaan. Kijk eens om je heen en zie wat er steeds gebeurt. Het leven is een reeks patronen die zich oneindig manifesteert. Zo veel en zo vaak dat we niet meer in de gaten hebben waar het echt om gaat. Het leven, jouw leven, is een herhaling van steeds dezelfde thema’s in verschillende uitvoeringen.

Het leven bestaat uit zichzelf herhalende patronen die zich vermommen als unieke gebeurtenissen

Veel van wat je doet is routine. Je leeft op de automatische piloot. Ook niet zo gek, want een mens leeft van verwachtingen en anticipatie op die verwachtingen. Als je verwachting niet uitkomt zul je direct gedesoriënteerd of misschien zelfs ontredderd zijn.

Heb je bijvoorbeeld wel eens een glas melk aan je lippen gezet?

Terwijl je in de veronderstelling was dat je frisdrank tot je nam. Je verwachting was de zoete smaak van frisdrank, maar je kwam bedrogen uit. Je wordt op het verkeerde ben gezet en wordt gedwongen na te gaan wat je ervaring van dat moment (de smaak) precies is.

Verwachting speelt altijd een rol, bij alles wat je doet

Je mind sorteert altijd voor op de komende ervaring. Dat maakt het leven voorspelbaar en dat is ook wat we graag willen. Wij mensen houden niet van verassingen en komen in opstand als de dingen anders lopen dan we verwachten. We leven op de automatische piloot en we zijn reactief. Door meer mindfulness in je leven te brengen kun je het anders gaan doen. Mindful leven en werken kan ervoor zorgen dat je minder op basis van verwachtingen door het leven gaat.

Door mindfulness sta je juist bewuster en daardoor meer open in het leven

Wat je daarvoor moet doen? Begin bij het bewust worden en het vervolgens ontdekken van je eigen patronen. Zowel van je automatische piloot – wat je gewend bent om te doen in je dagelijkse leven – als je reactie op indrukken uit de buitenwereld, je reactiviteit. En bedenk hierbij dat het niet zozeer gaat om leren of aanleren, maar juist om afleren.

Je hoeft er niet zoveel aan toe te voegen, immers alles is er al

Je zou er juist flink wat vanaf moeten halen. Minder doen, meer zijn. Opmerkzamer. Stiller. Dan ga je patronen opmerken en ontdek je dat het leven en alles wat je meemaakt helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Door op de automatische piloot te leven zoals je nu waarschijnlijk doet, verbleekt je ervaring van het moment en zoek je steeds weer naar afleiding die je dagelijks leven kleur kan geven. Door mindful, met volle aandacht, te leven laat je wat al aanwezig is tot leven komen. Dat geeft een gevoel van rust, vrijheid en voldaanheid en maakt het zoeken naar meer overbodig.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie