Mindfulness gaat over aandacht, maar wat is aandacht eigenlijk? | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Aandacht is een zekere actieve passiviteit. Of een passieve activiteit. Aandacht zonder enige activiteit zal verzanden in (dag)dromerij – wat heerlijk kan zijn, maar niets met aandacht te maken heeft, eerder met zweven. Je gééft aandacht, en daardoor is aandacht actief. Je geeft iets van jezelf actief weg.

Aandacht is dus actie, maar zonder enige passiviteit is aandacht hooguit verdeelde aandacht en dus geen echte aandacht. Valse aandacht eigenlijk. De juiste aandacht vereist een juiste verhouding van actief en passief. Een beetje teveel van het een zorgt er al voor dat aandacht zo weer vervliegt. Daarom is het ook zo moeilijk om echte aandacht te genereren en al helemaal om de aandacht vast te houden. Het vergt kortom nogal wat oefening. En daarvoor hebben we mindfulness oefeningen bedacht. Om jezelf te oefenen in het geven van de juiste aandacht.

Waarom zou je je erom bekommeren als het geven van aandacht zo moeilijk lijkt? Omdat het diep en diep menselijk is. Aandacht hebben voor elkaar is misschien wel de menselijkste beweging die we kunnen maken naar elkaar toe. Zonder aandacht ben je alleen en zit je opgesloten in je eigen wereld. Door aandacht ontstaat openheid en met exact de juiste mix van actief en passief ontstaat medeleven en (uiteindelijk) liefdevolle vriendelijkheid. Liefde voor je naasten, voor anderen, voor dieren en de hele wereld. En voor jezelf. Natuurlijk is er oorlog en geweld en vervuiling en lelijkheid. De dag kan niet zonder de nacht. Gelukkig kunnen we voor liefde kiezen. In alle situaties en in alle omstandigheden. Zelfs als het stormt. Zolang je geeft is liefde je deel.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie