Waarom studeer je liever in boeken dan in het leven zelf, stop met lezen start met mindfulness | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Boekenwijsheid is tweedehands wijsheid, ofwel platte kennis zonder enige diepte. Alles wat je leest (ook deze tekst) is niet van jou en zal dat ook nooit worden. Het is geleende kennis, kennis zonder echte overtuiging.

Kennis die je opdoet via teksten van een ander zal nooit van jou zijn

Natuurlijk kun je een ambassadeur zijn van hetgeen je leest of van wat je van een ander te horen krijgt. Soms zeggen anderen zinnige dingen. Soms zelfs lijkt hetgeen een ander schrijft of zegt waarachtig of wijs. Soms voelt het zelfs als waarheid aan. Maar het zou nooit en te nimmer jouw waarheid zijn.

De enige manier om wijsheid te vergaren en volkomen, 100% achter hetgeen je zegt te staan is om oprecht je leven te leven met volle aandacht

Dat is waar mindfulness om draait. En dat is de manier om echte, waarachtige wijsheid te vergaren. Mindfulness draait in eerste instantie om het ervaren van wat er is, hier en nu. En in tweede instantie draait mindfulness om het vergaren van wijsheid door de aandacht in het hier en nu te houden, patronen te ontdekken en tegelijkertijd te zien (in te zien) dat elk moment uniek is. Dat is een paradox, maar waarheid is nooit eenduidig, gefixeerd of lineair.

Waarheid is complex, veelduidig en onnavolgbaar

Zij is niet met woorden te beschrijven, behalve met de paradox. Zie bijvoorbeeld ook het paradoxale en onnavolgbare van de zen koan. En juist dat is waardevol. Het onbegrijpelijke, de strijd in jezelf op het moment dat je je ervaring als bron van wijsheid in aanmerking neemt.

Als je gestaag je eigen ervaring als referentie neemt

Zonder deze als de waarheid te omarmen, maar juist kritisch te beschouwen – te observeren zonder oordeel – zul je steeds een beetje wijzer worden Je zult (uiteindelijk) echte wijsheid ontwikkelen, die in schril contrast staat met de kennis die je opdoet uit boeken, kranten of andere bronnen. Je zult voelen dat die kennis van jou is en van niemand anders.

Je zult ook weten dat je die wijsheid met niemand kan delen, helaas

Het is immers jouw wijsheid. Mindfulness, de juiste beoefening ervan, en de juiste omgang met de verkregen kennis via mindfulness, brengt je de rust, het overzicht en de wijsheid om daadwerkelijk gelukkig te kunnen zijn. Met jezelf, je omgeving en de wereld. Wat er ook gaande is.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie