Wat ik mooi vind: groot denken en klein doen – Aan de slag met mindfulness | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Je gedachten zijn grenzeloos, oneindig. Je denken is slechts begrenst door het ondenkbare, datgene wat je voorstellingsvermogen te boven gaat. Denken is dus een enorme kracht en per definitie tot grote dingen in staat. Vaak wordt denken voor de verkeerde zaken aangewend, waardoor denken kan omslaan in piekeren of waardoor je verzandt in dagdromen. Om maar iets te noemen.

Tegenwoordig is het hip om te zeggen wat je denkt; de sociale media getuigen hiervan. Onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ wordt van alles beweerd en geschaad. Grote gedachten verworden tot grote woorden. Grote woorden overschreeuwen functionele en goede daden. Wat ik mooi vind: groot denken en klein doen.

Door de beoefening van mindfulness zie je je gedachten op je neerdwarrelen als bladeren uit een boom. Je komt met mindfulness los van je gedachten. Je ziet dat de bladeren op de grond vallen en dat je er gemakkelijk overheen kunt stappen. Je ervaart dat je je gedachten niet bent, maar dat ze tot je komen en weer verdwijnen. Je gaat met mindfulness van doen naar zijn. Het doen wordt kleiner en verandert in klein doen. Het heeft iets van bescheidenheid. En vanuit kleine daden met de juiste mindfulle aandacht kunnen grote dingen gebeuren. Iets kleins voor de ander doen – een kopje koffie aanbieden – kan leiden tot oprechte interesse en inzet voor een mooi project. Anderen kunnen geïnspireerd raken door je moed om een kleine maar gedurfde stap te zetten, waardoor een grote beweging kan ontstaan. Grote woorden klinken vaak hol en hebben de neiging te vervliegen in de wind. Je gedachten hoef je niet in te perken, dat zou zelfs niet kunnen. Je kunt de boom niet stoppen zijn bladeren te verliezen. Je zou je woorden moeten wegen om de juiste te kunnen kiezen.

Iedereen is tot groot denken in staat. Veel minder mensen zijn in staat grote gedachten te koppelen aan klein doen. Er is een teveel aan grote woorden. Je zou je woorden kunnen zien als je verbale kapitaal. Je geld smijt je niet zo maar in het rond, je woorden ook niet. Creëer schaarste. Reserveer je woorden voor zaken die ertoe doen en/of waar je op basis van deskundigheid of creativiteit iets constructiefs over kunt zeggen. Spreken is wikken en wegen. Volgens Kafka is het woord zelfs ‘een beslissing tussen dood en leven.’ Inspireer anderen, maak mensen enthousiast voor je idealen en wees zelf een voorbeeld door in actie te komen en de juiste stappen te zetten. Dat is in mijn ogen groot denken en klein doen. En een daad van oprechte bescheidenheid.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie