Je wilt leren accepteren

Om ervaringen, emoties, beperkingen, situaties en/of omstandigheden te leren accepteren is het noodzakelijk ervoor open te staan en er niet voor weg te lopen of ertegen te vechten. Een traject dat hiervoor zeer geschikt is bevat mindfulness. Je kunt een volledige mindfulnesstraining doen in een groep, individueel (solo) of samen met een partner (duo). Of mindfulness als onderdeel van therapie. Mindfulness en andere groepstrainingen vind je in de agenda van jouw locatie of in het zoekvenster op de Home-pagina.

Mindfulness Training – MBSR

De 8-weekse mindfulness training of MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) is een stressreductie training. Door je aandacht te trainen krijg je inzicht in de manier waarop je met jezelf omgaat. Je leert emoties te beheersen, om te gaan met negatieve gedachten en te luisteren naar je lichaam. De mindfulness training van StressWise psychologen is een wetenschappelijk onderbouwde en bewezen training, zonder zweverig gedoe.

Mindfulness Training 8-weeks programma

 1. Herkennen van automatische reacties
 2. Onderzoeken van obstakels
 3. Bewustworden en respecteren van grenzen
 4. Stress leren herkennen
 5. De juiste keuzes leren maken
 6. Gedachten doorzien
 7. Mindfulness in je dagelijks leven integreren
 8. Succesvol toepassen van wat je hebt geleerd

Hieronder een fragment uit de inleiding van het boek: Mindfulnesstraining werkboek door Harrie Kolsteeg. Je krijgt het boek bij een mindfulnesstraining om thuis te bestuderen en oefeningen te doen. Bij het boek zitten QR-codes waarmee je bestanden kunt downloaden of streamen.

‘… We rennen en draven maar door, we hollen blind achter onze doelen aan en laten ons opjutten door onze omgeving. We moeten geld verdienen, onze omgeving tevreden houden, geliefd zijn en van onze onzekerheid zien af te komen. We moeten zelfs gelukkig zijn, omdat alle media uitdragen dat gelukkig zijn de standaard is. Het woord genieten is misschien wel het meest gebruikte werkwoord, op de hulpwerkwoorden na. Ondanks alle pogingen tot verandering zijn we nog steeds wie we zijn, en dat is niet (nooit) goed genoeg! We hebben het gevoel dat er geen uitweg is uit deze race tegen de klok, want elke dag lijkt er wel meer bij te komen. Bij dit alles verliezen we onszelf (natuurlijk, dat kan niet anders) en hebben we weinig aandacht voor elkaar, en vragen we ons af: is dit nou mijn leven? Vervolgens gaan we weer (wanhopig) op zoek om te ontsnappen aan de realiteit van alledag. En wat je ook leest en wat je ook doet, het helpt (uiteindelijk) niet. Sterker, je ervaart steeds meer stress, je wordt ziek of depressief en krijgt een burn-out. Ik overdrijf misschien een beetje, maar je zult vast een zekere herkenning hebben bij deze schets van het dagelijkse leven en misschien herken je jezelf er zelfs wel heel goed in. Als dat zo is, wees dan gerust, je bent niet de enige en bovendien: mindfulnesstraining kan je helpen om hier uit te komen én tot het besef te komen dat je NIET hoeft te veranderen, maar dat je mag zijn wie je bent. Als je nu denkt: wat een cliché, dan zou ik je willen zeggen: je hebt gelijk, maar het is wel de werkelijkheid. Je bent wie je bent en je zult nooit een ander kunnen zijn, ook al wil je dat nog zo graag.

Mindfulness is in feite een methodiek of vaardigheid die je helpt met acceptatie. Het helpt je om dat wat tot je komt te accepteren (ook de moeilijkste situaties en omstandigheden) en jezelf te accepteren zoals je bent. Uiteindelijk zul je merken dat vanuit acceptatie vanzelf ruimte ontstaat voor verandering, zodat verandering een natuurlijk proces kan zijn en geen dwanggedachte. Mindfulnesstraining is aandachttraining. Je leert (o.a.) op een uitnodigende manier om je aandacht te richten en vast te houden. Tijdens de acht bijeenkomsten krijg je input van de trainer en je mede-cursisten en kun je uitgebreid aan de slag met de aangeboden oefeningen. Dit Mindfulnesstraining werkboek begeleidt je daarbij als je thuis bent, en op onze website vind je begeleidende audio-bestanden die je kunt downloaden of streamen.

Zo staat niets je in de weg om mindfulnesstraining te beginnen en te doorlopen. En je kunt natuurlijk altijd de trainer om hulp of raad vragen. Het is onderdeel van onze taak om jouw proces en ontwikkeling te ondersteunen en te stimuleren. Dat doen wij met liefde en met veel plezier.’

Doel Mindfulness Training en Coaching

Inzicht in jezelf, acceptatie.

Resultaat Mindfulness Training en Coaching

Vermindering van stress, relativering, milder/vriendelijker zijn, meer genieten, beter kunnen ontspannen en omgaan met moeilijkheden. Een mindfulness training kan ‘life changing’ zijn.

Focus Mindfulness Training en Coaching

Met aandacht in het hier en nu aanwezig zijn, nadruk op zijn, minder ‘moeten’.

Vergoeding Mindfulness Training en Coaching

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden mindfulness; als je geen recht hebt op vergoeding voor mindfulness kun je een vergoeding krijgen uit ons eigen fonds. Voor info kun je terecht bij de Servicedesk van StressWise psychologen.

Mindfulness Trainers en Coaches

Onze mindfulness trainers hebben jaren ervaring en zijn allen gecertificeerd in de hoogste categorie door de VMBN, vereniging van mindfulness trainers. De mindfulness trainers van StressWise psychologen krijgen gezamenlijk een 9,3 van onze deelnemers (onafhankelijke beoordelingen van Kiyoh).

StressWise Psychologen Servicedesk

Het is altijd verstandig om te overleggen met een van onze mindfulness trainers of een mindfulness training of coachingstraject passend is of dat er misschien iets anders nodig is. Bel of mail met Jennifer, Danielle, Simone of Arjen van de StressWise Servicedesk voor info, overleg of een vrijblijvende afspraak. Sluit deze pop-up en klik op een van de buttons rechtsboven of vul het digitale informatieformulier in aan de onderzijde van de pagina (onder de agenda).

Lees verder

Waar kunnen we je mee helpen?

StressWise brengt psychologische hulp dichterbij: warmer, gemakkelijker, sneller, effectiever en efficiënter.

Neem contact op met onze Servicedesk voor informatie en advies. Bijvoorbeeld voor:

 • Gratis en binnen een week telefonisch kennismaken met een psycholoog of coach
 • Therapie op onze praktijklocatie of online via een beeldverbinding
 • Vergoeding werkgever
 • Vergoeding zorgverzekering
 • Vergoeding StressWise Fonds
 • 088 20 32 610
 • Neem contact op
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie