99% beveelt ons aan
Hulp bij eenzame gevoelens, negatieve gedachten en eenzaamheid

EEN EINDE AAN EENZAAMHEID EN WEER EEN LEVEN MET WAARDEVOLLE RELATIES

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is te onderscheiden in twee soorten, emotionele  en sociale eenzaamheid. Emotionele eenzaamheid zorgt ervoor dat je verbondenheid met anderen mist. Je voelt je niet begrepen door anderen en je hebt het gevoel dat je ondanks het bezit van je sociale contacten, je er toch alleen voor staat. Daartegenover, heb je bij sociale eenzaamheid een ervaren tekort aan betekenisvolle relaties. Je had graag meer vrienden gehad, meer waardevolle connecties met familieleden of een bijzondere relatie met een partner. Een eenzaam gevoel is niet altijd slecht. Wanneer de eenzaamheid je leven belemmert en je je er ongelukkig door voelt, zou het echter goed voor je zijn om ondersteuning te zoeken.

Neem direct contact op


Angst is dé motivatie achter je stresssysteem: angst zet je aan tot vechten of vluchten (of bevriezen). In een levensbedreigende situatie is angst van levensbelang.

Wat zijn symptomen van eenzaamheid? 

Eenzaamheid kan herkent worden in signalen, deze kunnen onderverdeeld worden in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen. Daarnaast kunnen levensgebeurtenissen ook een oorzaak zijn dat iemand eenzaam raakt. De signalen zijn:

Lichamelijk:

  • Verslechterde zelfzorg;
  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn; 
  • Verhoogde spierspanning; 
  • Gebrek aan eetlust. 

 

Psychisch: 

  • Negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen;
  • Gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid;
  • Gevoelens van verlatenheid;
  • Teleurstelling;
  • Verdriet;
  • Boosheid;
  • Verlies van vertrouwen in anderen. 

Sociaal:

  • Weinig sociale contacten;
  • Missen van sociale steun.

 

Gedragsmatig:

  • Gebrek aan sociale vaardigheden;
  • Mensen op afstand houden;
  • Claimgedrag; 
  • Op zichzelf gericht zijn;
  • Overmatig gebruik of verslaving.

 

Levensgebeurtenissen:

  • Overlijden van een naaste;
  • Scheiding;
  • Ziekte of beperking (van zelf of naaste);
  • Verhuizing, migratie of veranderde woonomgeving;
  • Verlies van baan;
  • Financiële problemen.
We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie.

Hulp van StressWise bij gemis aan (betekenisvolle) relaties en eenzaamheid

Een ieder voelt zich weleens eenzaam, het laat je de waarde inzien van het hebben van betekenisvolle relaties. Het is goed om bij lichte eenzaamheid alert te zijn en preventief stappen te ondernemen. Neem het eenzame gevoel serieus en voorkom dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Onze psychologen geven ruimte aan jou en je verhaal, helpen je om te gaan met negatieve gedachten en eenzame gevoelens en zoeken samen met jou naar nieuwe mogelijkheden om je leven zin en betekenis te geven. Zoek op tijd hulp bij eenzame gevoelens, zodat je voorkomt dat je in een negatieve spiraal van eenzaamheid belandt. Want dat gun je niemand, ook jezelf niet.


Onze psychologen werken veelal met ACT cognitieve gedragstherapie

ACT of ‘Acceptance & Commitment Therapy’ is een krachtige methodiek voor positieve verandering. Door ACT therapie leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen en ontwikkel je kracht en wijsheid om positieve verandering aan te brengen. Hierbij gaat het niet alleen om kleine dagelijkse veranderingen, maar ook om grote veranderingen die je leven een nieuwe wending kunnen geven. Door ACT kom je uit de eenzaamheid doordat je leert waarde te geven aan je relaties of zelfverzekerd wordt om nieuwe relaties aan te gaan. Samen met de psycholoog zet je de juiste stappen.


Met relatietherapie van Stresswise op basis van EFT, IBCT en/of ACT kun je samen met je partner op zoek gaan naar manieren om blokkades aan te pakken. Op de manier die bij je past.

En met MCT Metacognitieve therapie bij overmatig piekeren

Wanneer je overmatig veel piekert over hoe eenzaam jij je voelt en daardoor somber of neerslachtig wordt is metacognitieve therapie (MCT) de oplossing. Piekeren kan veel stress opleveren en kan zelfs tot een depressie leiden. Sterker nog, piekeren is vaak de oorzaak van een depressie en andere psychische problemen, zoals angst. Als je niet of nauwelijks piekert maak je je veel minder zorgen en voorkom je dat de eenzaamheid tot andere psychische klachten leidt. Als je piekeren kunt loslaten, maak je al een begin aan het tegengaan van eenzaamheid. MCT therapie helpt je te stoppen met overmatig piekeren, zodat je de neerslagtigheid los kan laten en het sociale leven weer aan kan gaan. 

Als je lichter in het leven wilt staan en meer energie en plezier in je werk wilt ervaren doe dan nu een gratis mindfulness training.

Het ‘samen tegen eenzaamheid’-plan

Onze Servicedesk helpt je graag. Lody, Lisette en Karin verzorgen voor jou het contact met onze therapeut. Het is belangrijk dat je een klik voelt, zodat je open kunt zijn over wat je bezighoudt en tegen welke problemen je aanloopt. Het eerste gesprek is helemaal gratis en vrijblijvend.

1.   Neem contact op met onze Servicedesk;
2.   Lody, Lisette of Karin neemt contact op met onze psycholoog;
3.   De psycholoog neemt contact met je op voor een gratis kennismaking;
4.   Als je er een goed gevoel bij hebt kun je vervolgafspraken inplannen.

Neem contact met ons op


Wil jij van psychologische klachten af? Wil je zelf werken aan een vrijer en gelukkiger leven? Wil je daarbij de hulp van een psycholoog die naast je staat en je als gids de weg wijst? Kies voor ACT therapie bij StressWise.

Plan nu een gratis kennismaking en ervaar hoe wij je kunnen helpen bij eenzaamheid

Wacht niet langer en onderneem actie. Maak nu een afspraak voor gratis en vrijblijvende kennismaking met onze psycholoog. Laat je informeren, voel of er een klik is en krijg direct wat tips en advies. Aan het eind van het gesprek adviseert de psycholoog je over hoe je het best geholpen kan worden. Daarnaast leer je hoe je met eenzame gevoelens en sombere gedachten kunt omgaan, zodat de eenzaamheid geen vat meer op je krijgt. Plan nu een kennismaking. Download eventueel de pdf met tips over hoe om te gaan met eenzaamheid, voor jou en (eventueel) voor je naasten.

Schakel nu onze hulp in


Denk je last te hebben van chronische angst symptomen? Je bent niet de enige. Een op de vijf mensen heeft namelijk wel eens te maken gehad met een angststoornis.

Wat als je de eenzaamheid probeert te negeren?

Eenzaamheid heeft een grote impact. Vooral als het langdurig aanhoudt en er niet vroegtijdig aan wordt gewerkt. Het kan leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een ervaren gebrek aan welzijn of geluk. Je kan in een negatieve spiraal terecht komen, waardoor de gevolgen steeds meer versterkt worden. Als je er vroegtijdig bij bent zou je het zelf nog op kunnen lossen. Wanneer je er zelf niet uitkomt is het zaak om niet te lang te wachten met het inroepen van hulp van een professional. De psychologen van StressWise kunnen je echt helpen om piekergedachten los te laten en de strijd met eenzaamheid aan te gaan. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen, geheel vrijblijvend.

Wanneer je ook angst ervaart als er geen dreiging of gevaar is en de angst een negatief effect heeft op je dagelijks leven, dan wordt angst problematisch.

Neem het heft in eigen handen en breng de waarde terug in sociale relaties 

Wil je je niet langer eenzaam voelen of voorkomen dat het tot ernstige klachten leidt? Wil je de waarde terugbrengen in je sociale relaties? Neem dan nu het heft in eigen handen! Leer hoe je met eenzame gevoelens en negatieve gedachten kunt omgaan, zodat ze je niet langer belemmeren en je weer zin krijgt in het leven.

Neem het heft in eigen handen

OP WEG NAAR EEN LEVEN MET WAARDEVOLLE RELATIES

Contact

Neem contact op met onze servicedesk om je aan te melden of te overleggen wat StressWise voor je kan doen.

 

Hulp nodig?
Kies je locatie