• ACT-therapie

4 ACT acceptatie oefeningen

Op: 5 mrt 2024 • Door: harrie • Leestijd: 4 minuten
Acceptatie oefening doen

Acceptatie speelt een sleutelrol binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT). We verkennen vier ACT acceptatie oefeningen die individuen ondersteunen bij het omarmen van hun innerlijke ervaringen, zowel positief als negatief, en hen begeleiden naar een volwaardig leven.

ACT acceptatie oefeningen: De kracht van omarming

Acceptatie binnen ACT draait om het volledig ervaren van het huidige moment – de fijne, de pijnlijke en alles daartussenin. De volgende ACT acceptatie oefeningen zijn ontworpen om je te helpen een rijk en betekenisvol leven te leiden, ongeacht interne barrières. Acceptatie helpt ons om tevreden te zijn met wat er nu is in dit moment. Als we tevreden zijn met wat er is, stoppen we met ineffectieve strategieën om van onze ervaring ‘af te komen’. Vaak werkt dit averechts. Vanuit deze staat van acceptatie kunnen we betekenisvolle stappen zetten die ons leven mooier maken.

ACT acceptatie oefening 1: Observeer welke zender zich afspeelt op de radio (metafoor)

Sluit je ogen en stel je voor dat het leven een radio is met veel zenders. Er zijn zenders met vrolijke muziek en zenders met verdrietige muziek. In plaats van te proberen van zender te wisselen, luister je naar wat er speelt. Hoe klinkt het nou echt? In de volledigheid van hoe de ervaring nu opkomt. Klinkt het licht of juist zwaar? Welke tonen hoor je? Is het majeur of mineur? Zelfs de zwarte tonen kunnen muziek maken. Dit metafoor kan je vertalen naar het observeren van de gevoelens en andere sensaties die in je ervaring opkomen. In plaats van te oordelen over deze ervaring, kan je ook eens heel goed stilstaan bij hoe die ervaring nou voelt en is. Dit is inderdaad niet altijd leuk, maar je verzetten tegen die ervaring maakt het (op lange termijn) alleen maar erger.

ACT acceptatie oefening 2: Lichaamsscan

Begin bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd. Merk op welke sensaties, emoties of gedachten elk lichaamsdeel met zich meebrengt. In plaats van oordelen of proberen te veranderen wat je voelt, observeer je gewoon wat er aanwezig is. Welke sensaties komen er op? Kan je bepaalde temperaturen, prikkelingen, druk en andere sensaties opmerken? Welke gevoelens zijn er aanwezig? Denk niet over die gevoelens na, sta gewoon er even bij stil. Hoe voelen die gevoelens nou echt aan? En zijn er ook gedachten aanwezig? In plaats van met die gedachten mee te gaan, probeer eens afstand te nemen van die gedachten. Hebben ze bepaalde eigenschappen? Wat gebeurt er met de gedachte als je deze observeert? Dit zijn een hoop vragen, maar ze kunnen je ondersteunen in deze oefening. Als je begeleid wil worden in deze oefening, kan je een begeleide body scan doen.

ACT acceptatie oefening 3: Ruimte maken voor pijn

Wanneer je pijn of ongemak ervaart, probeer dat eens de ruimte te geven. Als je op dit moment geen pijn ervaart, maar deze oefening wel wil proberen, kan je ook denken aan een licht ongemakkelijk moment waar pijn aan verbonden zit. Als je contact hebt gemaakt met het gevoel, probeer eens te voelen hoe deze pijn voelt. Geef het eens de ruimte. Adem de pijn in bij de inademing en laat het vervolgens weer los.

We hebben de neiging om weg te bewegen van pijn, omdat onze hersenen evolutionair pijn associëren met gevaar. Maar vandaag de dag zijn we vaak niet meer in gevaar. Toch kunnen we wel last hebben van de vermijdingsdrang die je brein in je activeert. Door de pijn ruimte te geven, kan je je brein laten zien dat er geen gevaar is. Hierdoor kan je door de pijn heenwerken, in plaats van dat je het onderdrukt. Op deze manier kan je de pijn loslaten, waardoor je je lichter kan gaan voelen en meer energie hebt.

ACT acceptatie oefening 4: blaadjes op de rivier

In deze laatste ACT acceptatie oefeninggebruik je de kracht van visualisatie om acceptatie te cultiveren. In de blaadjes op de rivier oefening sluit je je ogen en visualiseer je je een rivier. Op die rivier liggen allemaal blaadjes. Zie alle gevoelens, gedachten en sensaties als een van die blaadjes. Zet je intentie om alle dingen die je nu ervaart op de blaadjes te leggen. Vervolgens kan je bekijken hoe de blaadjes rustig met de stroom meegaan van de rivier. Het is niet nodig om tegen de stroom in te gaan en te proberen de blaadjes terug te duwen zodat je ze niet ervaart. Ze komen immers toch weer voorbij op de rivier. Door de blaadjes met de stroom te laten gaan, zullen ze even in je bewustzijn zijn, maar vroeg of laat zullen ze ook weer verdwijnen.

Conclusie

De bovengenoemde ACT acceptatie oefeningen bieden methoden om je huidige ervaring volledig te omarmen. Door deze oefeningen te integreren in je dagelijks leven, kun je stappen zetten richting een leven vol betekenis, ongeacht de interne obstakels die je tegenkomt. Spreekt dit onderdeel van ACT je aan? Bekijk dan onze ACT-pagina voor meer informatie over hoe ACT je kan helpen.

Hulp nodig?
Kies je locatie