• ACT-therapie

Hier en nu, wat houdt dit onderdeel van ACT-therapie in?

Op: 28 feb 2024 • Door: harrie • Leestijd: 3 minuten
Hier en nu, hoe deze blaadjes zijn

Hier en nu speelt een belangrijke rol binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie). Het verwijst naar het volledig aanwezig zijn in het huidige moment, in plaats van vast te zitten in het verleden of de toekomst. Deze benadering stelt individuen in staat om zich te verbinden met hun directe ervaringen en op een meer authentieke en responsieve manier te leven. Dit omvat ook de negatieve ervaringen die er aanwezig kunnen zijn.

Samenvatting

Hier en nu speelt een belangrijke rol binnen ACT-therapie. Het verwijst naar het volledig aanwezig zijn in het huidige moment, in plaats van vast te zitten in het verleden of de toekomst. Deze benadering stelt cliënten in staat om zich te verbinden met hun directe ervaringen en op een meer authentieke en responsieve manier te leven. Dit omvat ook bij de negatieve ervaringen kunnen blijven die kunnen opkomen in je ervaring (in een gezonde dosis).

De betekenis van ‘hier en nu’ binnen ACT-therapie

In ACT-therapie, een vorm van cognitieve gedragstherapie, omarm je het belang van leven in het hier en nu. In plaats van te worden meegesleept door gedachten over het verleden of zorgen over de toekomst, moedigt ACT-therapie cliënten aan om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment. Deze aanpak verschilt van traditionele vormen van therapie die zich vaak richten op het analyseren van het verleden of het plannen voor de toekomst. Ook in ACT-therapie kijk je op momenten naar het verleden, maar alleen als het opkomt in het hier en nu. Je gaat dus niet bewust graven naar het verleden. Soms kijk je wel bewust vooruit om betekenisvolle stappen te zetten. Alleen ligt de nadruk niet op het verleden en de toekomst. Het gaat bij ACT om het ervaren en doorleven in het huidige moment en bewuste keuzes maken.

Waarom is het onderdeel ‘hier en nu’ belangrijk?

Leven in het hier en nu kan tal van voordelen bieden:

  1. Het helpt bij het omgaan met stress en angst. Veel stress en angst ontstaat door constant in het verleden en in de toekomst te zitten. Stress en angst worden namelijk vaak veroorzaakt door eindeloos te blijven malen over dingen die er vroeger gebeurd zijn of wat in de toekomst kan gebeuren. Zelfs als dit mogelijk niet gaat gebeuren. Door het leven te benaderen vanuit het hier en nu, kan je onnodige stress en angst voorkomen en bewuster omgaan met de stress en angst die aanwezig is.
  2. Het bevordert een groter bewustzijn van lichamelijke sensaties en emoties. Veel mensen zijn uit contact met hun eigen lichaam. Elk signaal die ons lichaam geeft, heeft een betekenis. Meer in contact te komen met ons lichaam, betekent dus beter signalen oppikken en daar bewuster mee omgaan. Stress is hier een groot voorbeeld van. Soms hebben we niet eens door dat we overmatige stress hebben, maar geeft ons lichaam wel de signalen. Vroegtijdig luisteren naar deze signalen, kan je hierbij helpen om zo veerkrachtiger om te gaan met de uitdagingen die je ervaart.
  3. Het stelt mensen in staat om meer betrokken en verbonden te zijn met hun omgeving en relaties. Je kan je wel voorstellen dat als je veel in het verleden en de toekomst zit, dat dit veel energie en aandacht weghaalt bij je omgeving en je relaties. Je mist kansen die zich voordoen in je omgeving en de kwaliteit van relaties kunnen verminderen. Door de kracht terug te halen en je aandacht tot je beschikking te hebben, kan je je relaties voeden en waardevolle kansen oppikken.

Hoe het onderdeel ‘hier en nu’ te integreren in het dagelijks leven

Het bevorderen van je vaardigheid om meer in het hier en nu te komen vereist oefening en bewuste inspanning. Een paar technieken die kunnen helpen zijn:

  • Aandacht op ademhaling: Deze vorm van meditatie moedigt aan om aandacht te schenken aan de ademhaling. We dragen onze ademhaling altijd mee en is een laagdrempelige manier om in het huidige moment te komen. Je kan hier een begeleide meditatie volgen rondom ademhaling.
  • Body scan: Dit is een oefening waarin je een scan door je gehele lichaam doet. Door op die manier te focussen op het lichaam kunnen individuen zich aarden en contact maken met het huidige moment. Je kan de body scan hier begeleid volgen.
  • Rozijnenoefening: Ook het actief opmerken van zintuigelijke ervaringen, zoals wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft, kan je helpen te verankeren in het hier en nu. Voor een stappenplan kan je op deze pagina terecht.

De uitdagingen van leven in het hier en nu

Hoewel er veel voordelen zijn, kan het leven in het hier en nu voor velen een uitdaging zijn. Onze geest is vaak geneigd te dwalen, vast te houden aan oude patronen, of te anticiperen op toekomstige scenario’s. Het vereist een actieve inzet en oefening om deze natuurlijke neigingen te overwinnen en volledig aanwezig te zijn in het moment. Consistentie is hierin de belangrijkste factor. Elke dag even oefenen is beter dan sporadisch voor een lange tijd.

Conclusie

Het concept van hier en nu binnen ACT-therapie helpt om gecentreerd en met focus door het leven te gaan. Door actief in het huidige moment te leven, kunnen individuen een dieper begrip en verbinding met zichzelf en hun omgeving ervaren, wat leidt tot een rijker en meer vervullend leven. Lijkt het je wat om verder te onderzoeken wat ACT-therapie voor jou kan betekenen? Bekijk dan deze pagina.

Hulp nodig?
Kies je locatie