• ACT-therapie

Kan depressie worden behandeld met ACT-therapie?

Op: 11 jan 2024 • Door: harrie • Leestijd: 3 minuten
EEN EINDE AAN DEPRESSIE EN EEN LICHTER EN ENERGIEKER LEVEN

ACT-therapie biedt een vernieuwende kijk op de behandeling van depressie door zich te richten op psychologische flexibiliteit en een waardengericht leven. Uit onderzoek blijkt dat ACT-therapie een veelbelovende aanpak kan zijn voor mensen met depressieve klachten.

Depressie: ACT tegenover traditionele therapieën

Waar conventionele therapieën vaak inzetten op het verminderen of verlichten van depressieve symptomen, biedt ACT therapie een frisse benadering. ACT onderstreept dat worstelen met of het tegenwerken van depressieve symptomen vaak resulteert in meer lijden. In plaats van de storm van negatieve emoties en gedachten te bestrijden, leer je in ACT therapie om negatieve gedachten los te laten en moeilijke emoties toe te laten. Het gaat om de kunst van acceptatie: het erkennen en omarmen van onze gevoelens zonder oordeel. Daarnaast is het niet het doel om onze pijnlijke gedachten te negeren of te ontkennen, maar om hun invloed op ons leven te verminderen door onze reactie op die gedachten te veranderen. Zo zorgen we ervoor dat de negatieve spiraal die tot depressie leidt, wordt omgezet tot een positieve spiraal van zelfontwikkeling.

Depressie en psychologische flexibiliteit: de sleutel tot welzijn

Psychologische flexibiliteit, de kern van ACT, gaat over het vermogen om:

  • Aanwezig te zijn in het moment.
  • Open te staan voor ervaringen, ook als ze pijnlijk zijn.
  • Afstand te nemen van negatieve gedachten.
  • Doelgericht te handelen in lijn met onze waarden.

Door deze flexibiliteit kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is, zelfs te midden van een depressie. Het vergroten van de betekenis in ons leven, kan ervoor zorgen dat we licht aan de horizon gaan zien. Bovendien kan een depressie worden versterkt door weinig actie te ondernemen. Met ACT therapie leer je juist die kleine stappen te zetten, zodat je niet blijft vastzitten in negatieve patronen zoals inactiviteit. 

Onderzoek en resultaten

Uit onderzoek blijkt dat ACT therapie effectief kan zijn bij depressie. In studies vertoonden deelnemers die ACT ondergingen:

  • Een afname van depressieve symptomen.
  • Een toename in psychologisch welzijn.
  • Een verbeterd gevoel van algemeen welbevinden

Conclusie

Depressie is een complexe aandoening en wat voor de één werkt, is misschien niet effectief voor de ander. Maar de principes van ACT – acceptatie, waardegericht leven en psychologische flexibiliteit – bieden een verfrissend perspectief dat velen kan helpen. ACT kan je leren dat genezing niet alleen gaat over het verminderen van pijn en problemen, maar over het vinden van betekenis en doel te midden van de uitdagingen die je in je leven kan tegenkomen.

Gratis ACT-therapie adviesgesprek

Ervaar je mentale problemen en/of wil je een gelukkiger en rijker leven en beter met tegenslag en obstakels leren omgaan? Dan is ACT-therapie waarschijnlijk de beste optie. Vraag om een adviesgesprek met psycholoog en ACT-therapeut Frans Mooibroek en ontdek of ACT-therapie je kan helpen. Neem nu contact op.

Zoek in onze kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over ACT-therapie, MCT- therapie en relatietherapie. Ook kom je te weten hoe je effectief aan mentale problematiek kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

Hulp nodig?
Kies je locatie