• ACT-therapie

Risico in ACT-therapie, bestaat dat?

Op: 30 jan 2024 • Door: harrie • Leestijd: 3 minuten
Vrouw die op haar tablet kijkt om vast te stellen wat de risico's zijn van ACT-therapie

ACT-therapie heeft zich gevestigd als een evidence-based therapeutische benadering die voor veel mensen effectief is gebleken. Net als bij alle vormen van psychotherapie, zijn er echter uitdagingen en vormen van risico. Zo kan ACT-therapie een intensief proces zijn waarin emoties eerst heftiger kunnen worden ervaren voordat je verlichting van emoties ervaart. Bovendien is het goed om in te zien dat voor de meeste mensen langdurige verandering niet binnen 1 of 2 sessies teweeg is gebracht.

Risico 1: ACT-therapie kan een emotioneel intensieve reis zijn


Diepgaande Confrontatie met Emoties

Een kernprincipe van ACT is het volledig ervaren van wat er op dit moment gebeurt, wat betekent dat cliënten worden aangemoedigd om hun emoties, gedachten en opkomende herinneringen te erkennen en te accepteren zonder oordeel. Dit kan leiden tot intense, emotionele momenten. Soms kunnen oude wonden of trauma’s ontdekt worden, en hoewel dit vaak op termijn een positief effect heeft, kan het proces soms uitdagend en zwaar zijn. Uiteindelijk is het dus juist voor het hogere goed. Maar als je die bereidheid niet hebt, dan is dit een van de vormen van risico van ACT-therapie.

De Reis van Acceptatie

Acceptatie, in de context van ACT, betekent niet passief iets te laten zijn wat er voorbij komt, maar eerder het actief omarmen van ervaringen zonder te proberen ze te veranderen. Dit is een radicaal andere benadering dan veel mensen van nature gewend zijn. Het kan enige tijd kosten om deze houding volledig te omarmen. Een uitdaging in ACT-therapie kan dus zijn dat je de intentie hebt om ‘van dingen af te komen’, terwijl het binnen ACT-therapie gaat om het toelaten van die dingen. Door deze instelling lukt het je juist beter om verlichting te ervaren in je leven.

Risico 2: ACT therapie verandert niet al je problemen na 1 of 2 sessies

In onze huidige samenleving wordt er vaak naar snelle oplossingen gezocht. ACT-therapie is echter een proces. Het doel is niet zozeer symptoomverlichting, maar het bevorderen van psychologische flexibiliteit en het leiden van een leven dat in overeenstemming is met persoonlijke waarden. Dit vereist tijd, geduld en toewijding. Als je dus op zoek bent naar een ‘quick fix’, dan is ACT-therapie niet de juiste weg voor jou. ACT-therapie is een snelwerkende vorm van therapie, maar het kan zijn dat je niet naar enkele sessies geholpen bent met je hulpvraag.

Risico 3: ACT-therapie is niet voor iedereen

Elk individu is uniek, en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Sommige mensen kunnen merken dat ze zich meer aangetrokken voelen tot andere vormen van therapie die zich meer richten op het veranderen of beheersen van symptomen. Traditionele cognitieve therapie (CGT) werkt bijvoorbeeld met het ombuigen en vervangen van gedachten, zodat onze emoties positiever worden. Dit kan voor bepaalde mensen werken, terwijl het voor andere mensen beter werkt om vanuit een accepterende houding naar gedachten en gevoelens te leren kijken. De beste manier om erachter te komen of ACT-therapie wat voor jou is, is door het te onderzoeken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door video’s van Russ Harris op zijn Youtube-kanaal te bekijken. Of meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze medewerkers om vast te stellen of ACT iets voor jou is. 

Openheid en toewijding

Toewijding in ACT-therapie is essentieel. Zonder een sterke toewijding aan het proces en aan persoonlijke waarden kan iemands voortgang in de therapie beperkt zijn. Het is een reis van nieuwsgierigheid, ontdekking en misschien wel verbazing. Je leert nieuwe dingen over jezelf, zowel positief als uitdagend. Als je dit proces niet aan wil gaan met je volledige wezen, dan kan het zijn dat je niet veel uit een ACT-traject haalt. 

Conclusie

Acceptance and Commitment therapy is voor veel mensen krachtig en transformatief. Het biedt een uniek perspectief op welzijn en geestelijke gezondheid, dat verschilt van traditionele therapeutische modellen. Toch kunnen er vormen van risico aan verbonden zijn die onderzocht dienen te worden. Door nuttige kennis te integreren, een accepterende houding aan te nemen en een open dialoog te onderhouden met een therapeut, kun je het meeste uit ACT halen en deze vormen van risico minimaliseren. Durf jij het avontuur aan? Lees dan meer over het afnemen van ACT-therapie op onze ACT-pagina

Hulp nodig?
Kies je locatie