• Relatietherapie

Wat doe je in relatietherapie?

Op: 25 jan 2024 • Door: harrie • Leestijd: 2 minuten
Deelnemers aan Mindfulness Mentaal fit training

De beslissing om relatietherapie te starten is een grote stap die moed en bereidheid vereist om aan je relatie te werken.

Tijdens de eerste kennismakingssessie maken jullie kennis met de relatietherapeut, en vice versa. De therapeut luistert zonder oordeel naar jullie verhaal om jullie achtergrond, de dynamiek in de relatie en jullie zorgen en verwachtingen te begrijpen. Het doel is een veilige ruimte te creëren waarin openheid en begrip centraal staan.

In de volgende sessies verkennen jullie samen met de relatietherapeut de patronen die in jullie relatie zijn ontstaan, zoals communicatiepatronen, gedragingen of emotionele reacties. Het proces in de therapieruimte is intensief en emotioneel, waarbij het openstellen van jezelf en het delen van je mogelijke angsten, twijfels, verwachtingen en verlangens centraal staan. Geduld en begrip voor de gevoelens en perspectieven van je partner zijn cruciaal. Relatietherapie is een leerproces, waarbij de relatietherapeut jullie begeleidt met de nodige tools en inzichten.

Elke relatie is uniek, daarom wordt het therapeutische proces aangepast aan jullie specifieke behoeften en doelen. Dit kan variëren van het leren van nieuwe communicatietechnieken tot het helen van oude wonden. Tijdens het verloop van de relatietherapie sessies merken veel stellen positieve veranderingen op, zoals meer begrip, verbeterde communicatie of een diepere verbondenheid. Relatietherapie is geen ‘one-size-fits-all’ benadering, maar een persoonlijk proces dat leidt tot groei en ontwikkeling in de relatie. Het einde van de relatietherapie markeert vaak een nieuw begin waarin jullie de geleerde lessen kunnen toepassen om jullie relatie (weer) te laten bloeien.

Gratis relatietherapie adviesgesprek

Ervaar je problemen in je relatie en/of wil je je relatie verbeteren? Dan is relatietherapie wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse en ontdek of relatietherapie jullie kan helpen. Neem nu contact op.

Zoek in onze kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over ACT-therapie, MCT- therapie en relatietherapie. Ook kom je te weten hoe je effectief aan mentale problematiek kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

Hulp nodig?
Kies je locatie