Krijg meer rust en ruimte in je hoofd
Metacognitieve therapie, online begeleiding bij het omgaan met piekeren

Ga een gezonde relatie aan met je gedachten

Vrijer leven door je anders te verhouden tot je gedachtes

Het leven kent mooie en minder mooie momenten. Moeilijke situaties zoals plotselinge veranderingen, verlies of pijn horen erbij. We leren om op een bepaalde manier met dit soort situaties om te gaan, we ontwikkelen dan zogenaamde copingstrategieën. Sommige van deze strategieën zijn constructief en helpen ons om de situatie het hoofd te bieden. Soms gebruiken we echter strategieën die minder goed werken, zoals malen, piekeren en zorgen maken. Deze strategieën kunnen op lange termijn bijzonder nadelig zijn voor ons welzijn en kunnen leiden tot overmatige stress, burn-out, angst of depressie. Welke strategie je kiest hangt uiteindelijk af van je overtuigingen over je gedachtes. In MCT ga je je strategieën en overtuigingen onderzoeken en je gaat oefenen met het ontwikkelen van een alternatieve manier van omgaan met moeilijke gedachtes.

Ik – of een van onze andere therapeuten – ondersteunen je graag met dit proces. Wil je in contact met mij komen of een van onze andere therapeuten? Klik dan op onderstaande button om je aan te melden voor een vrijblijvend intakegesprek.

Bree Smej – Psychosociaal therapeut en Mindfulness trainer

Meld je aan voor een intakegesprek


Wat is MCT of Metacognitieve therapie?

Piekeren, zorgen maken en twijfelen – het kan mentaal uitputtend zijn. Onze gedachten kunnen vaak gevuld zijn met negatieve overdenkingen. Hoe kom ik deze maand rond? Waarom voel ik mij zo? Waarom werkt mijn relatie niet zoals ik zou willen? Metacognitieve therapie (MCT) richt zich op het omgaan met piekeren en omliggende gedragingen. Het is een vorm van cognitieve gedragstherapie die begin deze eeuw is ontwikkeld door onder anderen Adrian Wells en Pia Callesen. Metacognitieve therapie is aantoonbaar effectief tegen depressies en angsten zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en kent een sterke wetenschappelijke basis.


Ons denken bevat drie niveaus volgens Metacognitieve therapie

Niveau 1: Het eerste niveau bevat alle automatische gedachten die de hele dag bij je opkomen – positief, neutraal of negatief. Deze gedachtestroom is nou eenmaal onderdeel van wie we zijn als mens en deze stroom kan je niet stoppen.

Niveau 2: Het tweede niveau beslaat de denkstrategieën die je bewust of onbewust kan hanteren, zoals analyseren, redeneren, relativeren en positief denken. En dus ook strategieën zoals piekeren en zorgen maken.

Niveau 3: Metacognitieve therapie kent daarnaast nog een derde niveau, een metacognitief niveau. Dit metacognitieve niveau bevat metacognities (overtuigingen) over jouw gedachten en denkprocessen. Op dit niveau wordt er bepaald welke strategieën goed zijn, of juist schadelijk. Of welke strategieën onder je controle zijn of juist niet. Een voorbeeld van een metacognitie kan zijn: ‘Het is goed om veel te piekeren, om zo problemen op te lossen of emoties te verwerken.’ Het kan ook zijn dat je de overtuiging hebt dat je denkt dat je het piekeren niet kunt stoppen. Dit kan je in de weg zitten, want als je gelooft dat piekeren helpt of als je gelooft dat je er geen controle over hebt, kan je er gemakkelijk uren per dag aan kwijt zijn.


Wanneer je de angst het voortouw laat nemen in jouw leven, kies je ervoor om afhankelijk te zijn en te worden beperkt in je dagelijks leven.

Welke soorten problematiek kunnen worden behandeld met MCT?

 • Overmatig piekeren
 • Negatieve denkpatronen
 • Angst(stoornis)
 • Chronische zorgen
 • Stress
 • Burn-out
 • Depressieve gevoelens
 • Perfectionisme
 • Laag zelfbeeld
 • Onzekerheid
 • Onrust
 • Slaapproblemen
 • Last van negatieve ervaringen
 • Overweldigd voelen door interne beleving
 • Niet lekker in je vel zitten

Metacognitieve therapie (MCT) kan dus effectief zijn voor een verscheidenheid aan mensen die met diverse uitdagingen te maken hebben. Wel is het goed om te onthouden dat MCT bij deze problematieken alleen effectief kan zijn indien er sprake is van specifieke gedragingen zoals piekeren en je overmatig zorgen maken. Ligt je problematiek niet per se ten grondslag aan deze gedragingen? Dan kan Acceptance & Commitment therapy (ACT) wellicht beter bij je passen.

Bekijk onze ACT-pagina


Bij wat voor soort mensen past Metacognitieve therapie?

Metacognitieve therapie (MCT) kan je ondersteunen als je bereid bent met een open en nieuwsgierige blik naar jezelf te kijken. Het is belangrijk dat je je gedachten en gedragingen zonder oordeel observeert. MCT leert je dat niet zozeer wat je denkt, maar hoe je met die gedachten omgaat, invloed heeft op je welzijn. Deze therapie richt zich op het heden en helpt je anders om te gaan met je innerlijke ervaringen. Dit is een geleidelijk proces waarbij je stap voor stap groeit. Als je snel een oplossing verwacht of vooral je verhaal kwijt wilt, is MCT misschien minder geschikt voor je. Hier zijn enkele kenmerken die aangeven of MCT bij je past:

 • Je wilt begrijpen hoe je denkprocessen je beïnvloeden en daar op een gezonde manier mee omgaan.
 • Je bent niet primair gericht op waar je problemen vandaan komen, maar je bent praktisch gericht op hoe je anders kan omgaan met je gedachten en emoties.
 • Je staat open voor het uitdagen en veranderen van de manier waarop je naar je gedachten kijkt en hoe je met ze omgaat.
 • Je zoekt niet naar een ‘quick fix’, maar naar duurzame verandering.
 • Je bent bereid om ook buiten de sessies met de aangereikte tools en oefeningen aan de slag te gaan.
 • Je zoekt naar een benadering die je na de therapie zelfstandig kunt blijven toepassen in je leven.

Hoe metacognities je mentale gezondheid kunnen belemmeren

Metacognities over het nut van piekeren kunnen een mogelijk begin zijn van een vicieuze cirkel. Als je bijvoorbeeld de positieve metacognitie hebt dat ‘piekeren je iets brengt’, gebruik je piekeren als strategie om een probleem op te lossen. Daarbij komt een grote kans dat je blijft nagaan of de situatie al verbeterd is. En als dit niet het geval is, kan de hieruit voortkomende teleurstelling een katalysator zijn. Voor het gebruik van verdovende middelen bijvoorbeeld, of het vermijden van sociaal contact. Voor je het weet, kost piekeren zoveel energie dat er geen kracht over is om de dingen te doen op een dag die goed voor je zijn. Een mogelijke depressie ligt dan op de loer.

Aan de andere kant kunnen er ook negatieve metacognities over piekeren ontstaan, zoals ‘ik kan het piekeren niet stoppen, ik ben gek aan het worden’. We gaan dan piekeren over het piekeren. We worden angstig met betrekking tot ons piekergedrag. Op deze manier kunnen we een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) ontwikkelen, waarin je bang bent voor je eigen gedachten, en je je zorgen maakt over van alles en nog wat in je leven. Je ziet het leven als een grote bedreiging door de angst die de gedachten bij je oproepen. 


Metacognitieve therapie helpt je te soppen met piekeren waardoor je depressie kunt tegengaan

Metacognitieve therapie helpt je deze belemmeringen te overwinnen

Metacognitieve therapie (MCT) helpt je om je bewust te worden van je metacognities rondom strategieën die je gebruikt zoals piekeren en zorgen maken. Je leert inzien dat gedragingen zoals piekeren vaak meer kosten dan dat het oplevert en dat je daadwerkelijk grip kunt krijgen op je piekergedrag. MCT leert je om ineffectieve strategieën te vervangen door effectievere manieren om met je gedachten en problemen om te gaan. Je leert dat je zelf kunt kiezen waar je je aandacht op richt.

Met begeleiding van een therapeut werk je eraan om niet te blijven hangen in negatieve gedachten. Je wordt ondersteund in het erkennen en observeren van je gedachten, en leert om je niet mee te laten slepen. Zo kunnen gedachten voorbijgaan zonder dat ze je beïnvloeden. MCT moedigt je aan om ruimte te geven aan je innerlijke ervaringen en bewust te worden van je mogelijkheden.

Bij StressWise hoef je niet diep in je verleden te graven of eindeloos over problemen te praten om aan je depressie, angst of vermoeidheid te werken. Je leert een gezonde relatie met je innerlijke beleving op te bouwen, gericht op het huidige moment.

Als je merkt dat je vastzit in je piekergedrag, het je veel kost en je misschien wel kampt met depressieve en/of angstige klachten, is wellicht een kennismaking met MCT de juiste stap. Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met onze ervaren therapeute Bree.


Met mindfulness pak je de regie over je eigen leven en kun je meer genieten van de leuke dingen.

Resultaten op een rijtje | Metacognitieve therapie StressWise 

 • Vermindering van piekeren: MCT verhoogt je bewustzijn van denkprocessen, helpt je de triggers van piekeren te herkennen, en leert je om je aandacht anders te richten. Dit bevrijdt je van piekergedrag en de kritische innerlijke stem die piekeren voedt.
 • Afstand van interne beleving: Door een stap terug te doen van je gedachten en gevoelens, krijg je meer afstand tot je interne beleving, wat het makkelijker maakt om automatische reacties te monitoren en ander gedrag te kiezen.
 • Betere focus op belangrijke zaken: MCT creëert meer mentale ruimte, waardoor je je beter kunt concentreren op wat echt belangrijk is, zoals werk, nieuwe projecten, of hobby’s.
 • Verlichting van psychische problematiek: MCT bevordert een gezondere omgang met gedachten, gevoelens en overtuigingen, wat de grip van psychische problemen vermindert en het mentale welzijn verbetert.
 • Verhoogde zelfkennis: Door inzicht in je denkpatronen, gewoontes, en reacties verbetert je zelfkennis, waardoor je bewuster keuzes kunt maken die aansluiten bij je waarden en doelen.
 • Verbeterde relaties: Betere zelfinzicht en handvatten voor het omgaan met uitdagende gedachten en gevoelens verbeteren je interacties en relaties met anderen.

Wil je ontdekken hoe MCT jou specifiek kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Meld je aan voor een intakegesprek


Als je lichter in het leven wilt staan en meer energie en plezier in je werk wilt ervaren doe dan nu een gratis mindfulness training.

Kosten en vergoedingen | Metacognitieve therapie StressWise


Kosten MCT:
 De investering voor online MCT is €95,- per sessie van een uur.

Vergoeding zorgverzekering: Metacognitieve therapie wordt momenteel nog niet vergoed door zorgverzekeraars, aangezien het een relatief nieuwe vorm van therapie is. Wel is het soms mogelijk om een individuele MBSR mindfulness training deels te laten vergoeden door je zorgverzekering. Mindfulness en MCT hebben overlappende eigenschappen. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en aanvullend pakket. De vergoeding varieert van 100,- tot 350,-. Je kan hier bekijken wat de precieze vergoeding is waar je recht op hebt. Een officieel mindfulness traject duurt 8 sessies en zorgverzekeraar declareren de vergoeding vaak na het afronden van dit traject.

Vergoeding werkgever: Daarnaast kan je ook een MCT traject laten vergoeden door je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn bereid om te investeren in de gezondheid van hun werknemers. Het kan natuurlijk spannend zijn om deze stap te zetten, dus we ondersteunen je graag in dat proces. Indien je je MCT traject graag wil laten vergoeden door je werkgever, sturen we je een uitgebreide offerte mee die je naar je werkgever kan sturen. Op deze manier zien ze de waarde in om te investeren in je traject. We kunnen ook zelf de offerte naar je werkgever sturen als dat je voorkeur heeft. Het zakelijke tarief ligt hoger, vanwege belastingvoordelen die bedrijven hebben bij dit soort investeringen. Voor de werkgever is de investering om die redenen 150,- exclusief BTW.

Neem contact op

10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Na Stresswise geschreven te hebben, werd ik snel en efficiënt geholpen en in contact gebracht met persoon( zie hieronder) die meta- cognitieve en ACT therapie doet. Daar ben ik in 6 sessies op een uitstekende, betrokken, kundige manier geholpen om mijn specifieke ‘probleem’ op te lossen. De begeleidende tekst hielp ook zeker.Er was een luisterend oor, met begrip, kennis en ervaring.Ik ben enorm blij dat ik dit traject gevolgd heb en ben dankbaar dat ik nu in betere doen ben.”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”


In de relatietherapie midweek gaan jullie met drie andere stellen aan de slag met het verbeteren van de onderlinge communicatie, acceptatie van zaken die je niet kunt veranderen en het stimuleren van positief gedrag.

Verloop van het proces

Met het volgende stappenplan kan je zien hoe het proces verloopt van aanmelding tot MCT traject.

1. Klik op de onderstaande button;
2. Meld je aan voor MCT online of voor een vrijblijvend intakegesprek;
3. Vul je persoonsgegevens en je hulpvraag in via het formulier;
4. Je ontvangt een mail met een bevestiging;
5. Bree neemt contact met je op;
6. Je plant een intakegesprek in met Bree of een andere MCT-therapeut;
7. Je begint met je MCT traject.

Meld je aan

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over MCT? Ga dan naar onze kennisbank waar we veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank


Verminder piekeren met Metacognitieve therapie, meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met Bree

Je wilt minder piekeren, minder met je problemen bezig zijn, beter slapen, je minder zorgen maken. Je wilt weer de positieve kant van het leven leren zien. Je wil leren omgaan met je depressie, angst, of andere problematiek waar je mee zit. Bree – of een van onze andere collega’s – wil ook jou graag helpen met de moeilijkheden die je momenteel ervaart. Kom in contact met haar door op onderstaande button te drukken.

Grip krijgen op piekeren?

Neem contact op met StressWise voor online MCT Metacognitieve therapie

Hulp nodig?
Kies je locatie