Krijg meer rust en ruimte in je hoofd
Metacognitieve therapie, online begeleiding bij het omgaan met piekeren

Ga een gezonde relatie aan met je gedachten


Bree helpt je graag met het effectief omgaan met de uitdagingen in je leven

Het leven kan soms niet makkelijk zijn. Moeilijke situaties zoals plotselinge veranderingen, onverwachte confrontaties en andere uitdagingen kunnen de kop opsteken in ons leven. We leren om op een bepaalde manier met dit soort uitdagingen om te gaan. Werken deze strategieën niet, dan kunnen we grotere uitdagingen tegenkomen zoals overmatige stress, burn-out, angst en depressie. Twee van die strategieën die veel voorkomen zijn piekeren en zorgen maken, wat de uitdagingen in je leven vaak alleen maar groter kan maken.

Bree en onze andere MCT-therapeuten helpen je graag met deze uitdaging door te begrijpen welke overtuigingen er ten grondslag liggen aan piekeren en zorgen maken, om deze overtuigingen vervolgens uit te dagen en strategieën toe te passen die wél werken. Bree is onze hoofd MCT-therapeut. Wil je in contact met haar komen of een van onze andere therapeuten? Klik dan op onderstaande button om je aan te melden voor een vrijblijvend intakegesprek.

Meld je aan voor een intakegesprek


Wat is MCT of Metacognitieve Therapie?

Piekeren, zorgen maken en twijfelen – het kan mentaal uitputtend zijn. Onze gedachten kunnen vaak gevuld zijn met negatieve overdenkingen. Hoe kom ik deze maand rond? Waarom voel ik mij zo? Waarom werkt mijn relatie niet zoals ik zou willen? Metacognitieve therapie (MCT) is een relatief nieuw soort psychotherapie die zich richt op het omgaan met piekeren en omliggende gedragingen. Het is een vorm van cognitieve gedragstherapie die begin deze eeuw is ontwikkeld door onder anderen Adrian Wells en Pia Callesen. Metacognitieve therapie is aantoonbaar effectief tegen depressies en angsten zoals gegeneraliseerde angststoornis en kent een sterke wetenschappelijke basis.


Ons denken bevat drie niveaus volgens Metacognitieve therapie

Niveau 1: Het eerste niveau bevat alle automatische gedachten die de hele dag bij je opkomen – positief, neutraal of negatief. Deze gedachtestroom is nou eenmaal onderdeel van wie we zijn als mens en deze stroom kan je niet stoppen.

Niveau 2: Het tweede niveau beslaat de denkstrategieën die je bewust of onbewust kan hanteren, zoals analyseren, redeneren, relativeren en positief denken. En dus ook strategieën zoals piekeren en zorgen maken.

Niveau 3: Metacognitieve therapie kent echter nog een derde niveau, een metacognitief niveau. Dit metacognitieve niveau bevat metacognities (overtuigingen) over jouw gedachten en denkprocessen. Op dit niveau wordt er bepaald welke strategieën goed, schadelijk, onder je controle zijn of juist niet. Een voorbeeld van een metacognitie kan zijn: ‘Het is goed om veel te piekeren, om zo problemen op te lossen of emoties te verwerken.’ Het kan ook zijn dat je de overtuiging hebt dat je denkt dat je het piekeren niet kunt stoppen. Dit kan je in de weg zitten, want als je gelooft dat piekeren helpt of als je gelooft dat je er geen controle over hebt, kan je er gemakkelijk uren per dag aan kwijt zijn.


Wanneer je de angst het voortouw laat nemen in jouw leven, kies je ervoor om afhankelijk te zijn en te worden beperkt in je dagelijks leven.

Welke soorten problematiek kunnen worden behandeld met MCT?

  • Overmatig piekeren
  • Negatieve denkpatronen
  • Angst(stoornis)
  • Chronische zorgen
  • Stress
  • Burn-out
  • Depressieve gevoelens
  • Perfectionisme
  • Laag zelfbeeld
  • Onzekerheid
  • Onrust
  • Slaapproblemen
  • Last van negatieve ervaringen
  • Overweldigd voelen door interne beleving
  • Niet lekker in je vel zitten

Metacognitieve therapie (MCT) kan dus effectief zijn voor een verscheidenheid aan mensen die met diverse uitdagingen te maken hebben. Wel is het goed om te onthouden dat MCT bij deze problematieken alleen effectief kan zijn indien er sprake is van specifieke gedragingen zoals piekeren en je overmatig zorgen maken. Ligt je problematiek niet per se ten grondslag aan deze gedragingen? Dan kan Acceptance & Commitment therapy (ACT) wellicht beter bij je passen.

Bekijk onze ACT-pagina


Bij wat voor soort mensen past Metacognitieve therapie?

In Metacognitieve therapie (MCT) is het van belang dat je een nieuwsgierige en open houding aanneemt. Je moet bereid zijn om op een niet-oordelende manier naar je gedachten en omliggende gedragingen te kijken. MCT helpt je in te zien dat niet zozeer de inhoud, maar de manier waarop je met je gedachten omgaat, van invloed is op je welzijn. In plaats van diepgravende analyses van het verleden, focust MCT op het hier en nu en op het veranderen van hoe je je verhoudt tot je interne beleving. Dit is een proces, waar je stap voor stap in groeit. Als je hoopt op een ‘quick fix’ of voornamelijk je verhalen wilt delen, dan is MCT misschien minder geschikt. Hieronder een overzicht van kenmerken die bij je passen als MCT iets voor jou is:

  • Je wilt begrijpen hoe je denkprocessen je beïnvloeden en daar op een gezonde manier mee omgaan.
  • Je bent niet primair gericht op waar je problemen vandaan komen, maar je bent praktisch gericht op het anders omgaan met je gedachten en emoties.
  • Je staat open voor het uitdagen en veranderen van de manier waarop je naar je gedachten en emoties kijkt.
  • Je zoekt niet naar een ‘quick fix’, maar naar duurzame verandering.
  • Je bent bereid om ook buiten de therapiesessies met de aangereikte tools en oefeningen aan de slag te gaan.
  • Je zoekt naar een benadering die je na de therapie zelfstandig kunt blijven toepassen in je leven.

Hoe metacognities je mentale gezondheid kunnen belemmeren

Metacognities over het nut van piekeren kunnen een mogelijk begin zijn van een vicieuze cirkel. Als je bijvoorbeeld de positieve metacognitie hebt dat ‘piekeren je iets brengt’, gebruik je piekeren als strategie om een probleem op te lossen. Daarbij komt een grote kans dat je blijft nagaan of de situatie al verbeterd is. En als dit niet het geval is, kan de hieruit voortkomende teleurstelling een katalysator zijn. Voor het gebruik van verdovende middelen bijvoorbeeld, of het vermijden van sociaal contact. Voor je het weet, kost piekeren zoveel energie dat er geen kracht over is om de dingen te doen op een dag die goed voor je zijn. Een mogelijke depressie ligt dan op de loer.

Aan de andere kant kunnen er ook negatieve metacognities over piekeren ontstaan, zoals ‘ik kan het piekeren niet stoppen, ik ben gek aan het worden’. We gaan dan piekeren over het piekeren. We worden angstig met betrekking tot ons (onbewuste) piekergedrag. Op deze manier kunnen we een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) ontwikkelen, waarin je bang bent voor je eigen gedachten, en je je zorgen maakt over van alles en nog wat in je leven. Je ziet het leven als een grote bedreiging door de angst die de gedachten bij je oproepen. 


Metacognitieve therapie helpt je te soppen met piekeren waardoor je depressie kunt tegengaan

Metacognitieve therapie helpt je deze belemmeringen te overwinnen

Metacognitieve therapie helpt je je bewust te worden van je metacognities over piekeren en omliggende strategieën, zodat je in gaat zien dat piekeren je meer kost dan oplevert én dat je grip kan krijgen op je piekergedrag. In de therapie leer je om ineffectieve strategieën zoals piekeren om te zetten in het effectief omgaan met je gedachten en de problemen die je ervaart. MCT stelt dat je zelf kan kiezen waar je aandacht aan schenkt. Met hulp van een therapeut kan je ervoor gaan kiezen om niet eindeloos met je aandacht in negatieve gedachten te blijven hangen. Je wordt geholpen in het erkennen van je gedachten, bij het observeren, om vervolgens te kiezen om je niet mee te laten slepen met die gedachten. Zo zullen de gedachten weer voorbij varen. Ruimte geven aan je innerlijke beleving en bewust worden van de mogelijkheden die je hebt, dat is de boodschap. Bij StressWise hoef je dus niet eindeloos in het verleden te graven of te praten over je problemen om te werken aan je depressie, angst en vermoeidheid. Je leert een gezonde relatie te krijgen met je eigen innerlijke beleving in het huidige moment.

Als je merkt dat je vastzit in je piekergedrag, het je veel kost en je misschien wel kampt met depressieve en/of angstige klachten, is wellicht een kennismaking met MCT de juiste stap. Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met onze ervaren therapeute Bree.


Met mindfulness pak je de regie over je eigen leven en kun je meer genieten van de leuke dingen.

Resultaten op een rijtje | Metacognitieve therapie StressWise 

  • Minder Piekeren: Centraal in MCT staat de vermindering van piekergedrag. Je wordt je bewuster van je denkprocessen, leert je triggers van piekeren te herkennen en te kiezen om wat anders te doen met je aandacht. Op deze manier wordt je bevrijdt uit de greep van piekeren en de kritische stem in je hoofd die het piekeren voedt.
  • Afstand van Interne Beleving: MCT helpt je om een stap terug te doen van je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor ervaar je meer afstand in je interne beleving, kun je automatische reacties beter monitoren en te kiezen voor ander gedrag.
  • Betere focus op wat belangrijk is: Door meer afstand te creëren in je hoofd, komt er meer ruimte, tijd en focus in handen. Dit stelt je in staat om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dit kan iets zijn als het opnieuw oppakken van je werk, het beginnen met een nieuw project of meer tijd besteden aan een hobby die bij je past.
  • Verlichting van Problematiek: MCT kan bijdragen aan de verlichting van de psychische problemen die eerder op deze pagina zijn benoemd. Door een andere relatie met je gedachten, gevoelens, reacties en overtuigingen aan te gaan, kunnen deze problemen minder grip krijgen op je leven en wordt je mentale welzijn verbeterd.
  • Verhoogde Zelfkennis: Je creëert bewustwording rondom je denkpatronen, gewoontes, reacties en overtuigingen. Hierdoor krijg je een beter inzicht in jezelf, wat bijdraagt aan een verhoogde zelfkennis. Met dit nieuwe bewustzijn kan je bewuste keuzes maken die passen bij je waarden en doelen.
  • Verbeterde Relaties: Door jezelf beter te begrijpen en te leren hoe je kunt reageren op uitdagende gedachten en gevoelens, kun je ook beter omgaan met de ervaringen die je hebt samen met de mensen om je heen. Dit kan leiden tot gezondere en meer bevredigende relaties.

Wil je ontdekken hoe MCT jou specifiek kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Meld je aan voor een intakegesprek


Als je lichter in het leven wilt staan en meer energie en plezier in je werk wilt ervaren doe dan nu een gratis mindfulness training.

Kosten en vergoedingen | Metacognitieve therapie StressWise


Kosten MCT:
 De investering voor online MCT is €95,- per sessie van een uur.

Vergoeding zorgverzekering: Metacognitieve therapie wordt momenteel nog niet erkend door zorgverzekeraars, aangezien het een relatief nieuwe vorm van therapie is. Wel is het soms mogelijk om een individuele mindfulness training deels te laten vergoeden door je zorgverzekering. Mindfulness en MCT hebben grote overlappende eigenschappen. Bovendien kan een mindfulness traject aangevuld worden met elementen van MCT. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en aanvullend pakket. De vergoeding varieert van 100,- tot 350,-. Je kan hier bekijken wat de precieze vergoeding is waar je recht op hebt.

Vergoeding werkgever: Daarnaast kan je ook een MCT traject laten vergoeden door je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn bereid om te investeren in de gezondheid van hun werknemers. Het kan natuurlijk spannend zijn om deze stap te zetten, dus we ondersteunen je graag in dat proces. Indien je je MCT traject graag wil laten vergoeden door je werkgever, sturen we je een uitgebreide offerte mee die je naar je werkgever kan sturen. Op deze manier zien ze de waarde in om te investeren in je traject. We kunnen ook zelf de offerte naar je werkgever sturen als dat je voorkeur heeft. Het zakelijke tarief ligt hoger, vanwege belastingvoordelen die bedrijven hebben bij dit soort investeringen. Voor de werkgever is de investering om die redenen 150,- exclusief BTW.

Neem contact op

10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”

9

“Een praktische cursus om te leren om gaan met mindfulness. Hoe kan je mindfulness toepassen in het dagelijks leven om meer in het hier en nut te zijn ipv in het hoofd. Hoe om te gaan met de vele gedachten. De sessies zijn een soort feestje voor het hoofd.Leef je te veel in het hoofd en/of heb je last van pijn in het lichaam zonder dat deze een aanwijsbare reden hebben, kan ik je deze cursus zeker aanraden.Wil je gewoon meer mindful door het leven gaan, kan ik je deze cursus zeker ook aanraden.”

8

“Door open te staan om alle oefeningen uit deze cursus te proberen ben ik er achter gekomen dat mindful omgaan met afvallen zijn voordelen heeft. Zo kan ik nu met meer rust en tevredenheid omgaan met afvallen. De oefeningen zijn toegankelijk, het groepsgevoel werkt motiverend en de cursus is leerzaam. Af en toe confronterend maar dat hoort er volgens mij bij om echt gedragsverandering te maken. Ik kan nu met minder stress en angst mijn kleinere doelen behalen. Verwacht alleen niet dat je meteen af gaat vallen. Ik ben wel ietsjes afgevallen (3kg) dankzij de cursus en ik heb een aangepaste lifestyle ontdekt. Daardoor ben ik overtuigd dat ik uiteindelijk mijn streefgewicht zal halen.”

8

“Ik zat vanwege mijn depressie bij Stresswise, ik had therapie van Silvia. Een hele aardige vrouw die de tijd voor je neemt als ik me verhaal vertelde. Ook komt Silvia rustig over wat mij ook rustig maakte. Ik volgde een Act therapie wat erg fijn bij haar was, ik had het gevoel dat ik er toe deedt. Act therapie heeft mij daarbij goed geholpen, je zit in een warm ingerichte kamer waardoor ik me snel op me gemak voelde.Silvia is een spontane vrouw die af en toe een grapje met me maakte om me even van me gedachte weg te houden waarna ze act therapie gaf, wat mij erg rustig maakte.”

9

“Mijn ervaring met Stresswise omschrijf ik als zeer positief. Ik heb geleerd om om te gaan met de chaos, stress en knelpunten in mijn leven. Daarnaast heb ik geleerd en handvatten gekregen om alles uit het leven te halen.”

9

“Ik ben te zwaar, heb diabetes en ik heb vele soorten diëten geprobeerd. Veel methodes gevolgd, veel lijstjes gemaakt, mezelf veel restricties opgelegd en vooral veel plannen gemaakt.En elke keer liep ik toch weer tegen dat ene keuze moment. Ik ben moe: ga ik nu slapen of ga ik nog een filmpje kijken? Ik heb al gegeten: ga ik nog iets snaaien of laat ik het erbij? En elke keer weer is het patroon: 2 weken goed gedrag om vervolgens 3 weken slecht te gaan met als resultaat: een zwaarder lichaam en een negatief zelfbeeld.Diep van binnen wist ik dat ik handvaten nodig had voor dat keuze moment en toen kwam ik uit op StressWise: Begeleid Afvallen en lieve Hanna :-). Die handvaten heb ik nu gekregen en daar ben ik StressWise en Hanna zo ongelooflijk dankbaar voor.In 8 mooie sessies heb ik kennis gemaakt met de wereld van Mindfullness en ACT. In die 8 sessies heb ik geleerd hoe om te gaan met dat ene keuze moment.Eerder had ik al gehoord van termen zoals: leven in het hier en nu, acceptatie en commitment. Maar het wordt echt pas duidelijk in een traject zoals deze waarbij je elke week op onderzoek gaat. Je krijgt huiswerk mee en je leert jezelf helemaal opnieuw kennen. Het was echt precies wat ik nodig had.Ik ben al afgevallen en mn suikerspiegel is gedaald: en nog belangrijker: ik ben weer een stuk aardiger tegen mezelf.In die 8 sessies kom je zeker tot een resultaat, maar het echte werk begint uiteraard erna. In mijn reis naar een gezonder levensstijl ben ik nu in ieder geval een stap verder, een flinke stap verder!”


In de relatietherapie midweek gaan jullie met drie andere stellen aan de slag met het verbeteren van de onderlinge communicatie, acceptatie van zaken die je niet kunt veranderen en het stimuleren van positief gedrag.

Verloop van het proces

Met het volgende stappenplan kan je zien hoe het proces verloopt van aanmelding tot MCT traject.

1. Klik op de onderstaande button;
2. Meld je aan voor MCT online of voor een vrijblijvend intakegesprek;
3. Vul je persoonsgegevens en je hulpvraag in via het formulier;
4. Je ontvangt een mail met een bevestiging;
5. Bree neemt contact met je op;
6. Je plant een intakegesprek in met Bree of een andere MCT-therapeut;
7. Je begint met je MCT traject.

Meld je aan

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over MCT? Ga dan naar onze kennisbank waar we veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank


Verminder piekeren met Metacognitieve therapie, meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met Bree

Je wilt minder piekeren, minder met je problemen bezig zijn, beter slapen, je minder zorgen maken. Je wilt weer de positieve kant van het leven leren zien. Je wil leren omgaan met je depressie, angst, of andere problematiek waar je mee zit. Bree – of een van onze andere collega’s – wil ook jou graag helpen met de moeilijkheden die je momenteel ervaart. Kom in contact met haar door op onderstaande button te drukken.

Grip krijgen op piekeren?

Neem contact op met StressWise voor online MCT Metacognitieve therapie

Hulp nodig?
Kies je locatie