Vernieuwde hulpverlening van de tijd
Krijg grip op piekeren, depressie en angst met Metacognitieve therapie Assen (online).

Bewezen effectief voor depressie, angst en piekeren

Plan een vrijblijvend intakegesprek in met Bree

Wat is MCT of Metacognitieve therapie?

Metacognitieve therapie (MCT) is meer dan alleen therapie; het is een training om je anders te verhouden tot je innerlijke beleving, vooral met betrekking tot je gedachten. Over het algemeen leer je in slechts 6-10 sessies afstand te nemen van overmatig piekeren door je gedachten anders te benaderen. Elke week heb je een online sessie van een uur met onze gespecialiseerde MCT-therapeute Bree. Samen onderzoek je diepgewortelde overtuigingen over piekeren, daag je ze uit en krijg je praktische tools aangereikt om grip te krijgen op je piekergedrag. In een MCT-traject draait het allemaal om het beheersen van je aandacht. Want dat is waar het om gaat: wat je doet met je aandacht. Als je piekert wordt je aandacht opgeslokt door je gedachten. Door te kiezen om wat anders te doen met je aandacht, verminder je piekeren en omliggende gedragingen. Ontdek hoe je je aandacht reguleert en verminder piekeren met Metacognitieve therapie Assen.

Neem nu contact op


Bij welke soorten problematiek is Metacognitieve therapie effectief?

Metacognitieve therapie (MCT) is effectief voor een verscheidenheid aan mensen die met diverse uitdagingen te maken hebben. MCT kan in het bijzonder effectief zijn voor mensen die worstelen met overmatig piekeren, negatieve denkpatronen, angststoornissen, chronische zorgen, stress, burn-out, depressieve gevoelens, perfectionisme, laag zelfbeeld, onzekerheid, onrust en slaapproblemen. Ook voor mensen die de neiging hebben om te blijven hangen in negatieve ervaringen van vroeger of zich overweldigd voelen door hun eigen gedachten, biedt MCT concrete tools en inzichten. Metacognitieve therapie is dus breed inzetbaar. Wel is het goed om te onthouden dat MCT bij deze problematieken alleen effectief kan zijn indien er sprake is van specifieke gedragingen zoals piekeren en je overmatig zorgen maken. Ligt je problematiek niet per se ten grondslag aan deze gedragingen? Dan kan Acceptance & Commitment therapy (ACT) wellicht beter bij je passen.

Bekijk hier onze ACT-pagina


Voor wie is Metacognitieve therapie? | Metacognitieve therapie Assen

In Metacognitieve therapie (MCT) is het van belang dat je een nieuwsgierige en open houding aanneemt. Je moet bereid zijn om op een niet-oordelende manier naar je gedachten en omliggende gedragingen te kijken. MCT helpt je in te zien dat niet zozeer de inhoud, maar de manier waarop je met je gedachten omgaat, van invloed is op je welzijn. In plaats van diepgravende analyses van het verleden, focust MCT op het hier en nu en op het veranderen van hoe je je verhoudt tot je interne beleving. Dit is een proces, waar je stap voor stap in groeit. Als je hoopt op een ‘quick fix’ of voornamelijk je verhalen wilt delen, dan is MCT misschien minder geschikt. Hieronder een overzicht van kenmerken die bij je passen als MCT iets voor jou is:

 • Je wilt begrijpen hoe je denkprocessen je beïnvloeden en daar op een gezonde manier mee omgaan.
 • Je bent niet primair gericht op waar je problemen vandaan komen, maar je bent praktisch gericht op het anders omgaan met je gedachten en emoties.
 • Je staat open voor het uitdagen en veranderen van de manier waarop je naar je gedachten en emoties kijkt.
 • Je zoekt niet naar een ‘quick fix’, maar naar duurzame verandering.
 • Je bent bereid om ook buiten de therapiesessies met de aangereikte tools en oefeningen aan de slag te gaan.
 • Je zoekt naar een benadering die je na de therapie zelfstandig kunt blijven toepassen in je leven.

Resultaten op een rijtje | Metacognitieve therapie Assen

 • Minder Piekeren: Centraal in MCT staat de vermindering van piekergedrag. Je wordt je bewuster van je denkprocessen, leert je triggers van piekeren te herkennen en te kiezen om wat anders te doen met je aandacht. Op deze manier wordt je bevrijdt uit de greep van het piekeren en de kritische stem die het piekeren voedt.
 • Afstand van Interne Beleving: MCT helpt je om een stap terug te doen van je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor ervaar je meer afstand in je interne beleving, kun je automatische reacties beter monitoren en voor ander gedrag kiezen.
 • Betere focus op wat belangrijk is: Door meer afstand te creëren in je hoofd, komt er meer ruimte, tijd en focus in handen. Dit stelt je in staat om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dit kan iets zijn als het opnieuw oppakken van je werk, het beginnen met een nieuw project of meer tijd besteden aan een hobby die bij je past.
 • Verlichting van Problematiek: MCT kan bijdragen aan de verlichting van de psychische problemen die eerder op deze pagina zijn benoemd. Door een andere relatie aan te gaan met je gedachten, gevoelens, reacties en overtuigingen, kan de grip van die problemen op je leven minder worden en verbetert je mentale welzijn.
 • Verhoogde Zelfkennis: Je creëert bewustwording rondom je denkpatronen, gewoontes, reacties en overtuigingen. Hierdoor krijg je een beter inzicht in jezelf, wat bijdraagt aan een verhoogde zelfkennis. Met dit nieuwe bewustzijn kan je bewuste keuzes maken die passen bij wie je bent als persoon en wat je wilt bereiken.
 • Verbeterde Relaties: Door jezelf beter te begrijpen en te leren hoe je kunt reageren op uitdagende gedachten en gevoelens, kun je ook beter omgaan met de ervaringen die je hebt samen met de mensen om je heen. Dit kan leiden tot gezondere en meer bevredigende relaties.

Wil je ontdekken hoe MCT jou specifiek kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek met onze MCT-therapeute Bree.

Maak een afspraak


Kosten en vergoeding | Metacognitieve therapie Assen


Kosten MCT:
De investering voor online MCT is €95,- per sessie van een uur.


Vergoeding zorgverzekering: Metacognitieve therapie wordt momenteel nog niet vergoed door zorgverzekeraars, aangezien het een relatief nieuwe vorm van therapie is. Wel is het soms mogelijk om een individuele MBSR mindfulness training deels te laten vergoeden door je zorgverzekering. Mindfulness en MCT hebben overlappende eigenschappen. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en aanvullend pakket. De vergoeding varieert van 100,- tot 350,-. Je kan hier bekijken wat de precieze vergoeding is waar je recht op hebt. Een officieel mindfulness traject duurt 8 sessies en zorgverzekeraar declareren de vergoeding vaak na het afronden van dit traject. Deze vergoeding geldt dus niet voor MCT zelf!

Vergoeding werkgever: Daarnaast kan je ook een MCT traject laten vergoeden door je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn bereid om te investeren in de gezondheid van hun werknemers. Het kan natuurlijk spannend zijn om deze stap te zetten, dus we ondersteunen je graag in dat proces. Indien je je MCT traject graag wil laten vergoeden door je werkgever, sturen we je een uitgebreide offerte mee die je naar de werkgever kan sturen. Op deze manier zien ze de waarde in om te investeren in je traject. We kunnen ook zelf de offerte naar je werkgever sturen als dat je voorkeur heeft. Het zakelijke tarief ligt hoger, vanwege belastingvoordelen die bedrijven hebben bij dit soort investeringen. Voor de werkgever is de investering om die redenen 150,- exclusief BTW.

Neem contact op

Stel niet langer uit. Uitstelgedrag maakt dat je hoofd vol komt te zitten en je stressniveau stijgt. Als je veel uitstelt kom je niet echt meer tot rust, tenminste als je eronder gebukt gaat, als je je erover schuldig voelt bijvoorbeeld.
10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”

9

“Een praktische cursus om te leren om gaan met mindfulness. Hoe kan je mindfulness toepassen in het dagelijks leven om meer in het hier en nut te zijn ipv in het hoofd. Hoe om te gaan met de vele gedachten. De sessies zijn een soort feestje voor het hoofd.Leef je te veel in het hoofd en/of heb je last van pijn in het lichaam zonder dat deze een aanwijsbare reden hebben, kan ik je deze cursus zeker aanraden.Wil je gewoon meer mindful door het leven gaan, kan ik je deze cursus zeker ook aanraden.”

8

“Door open te staan om alle oefeningen uit deze cursus te proberen ben ik er achter gekomen dat mindful omgaan met afvallen zijn voordelen heeft. Zo kan ik nu met meer rust en tevredenheid omgaan met afvallen. De oefeningen zijn toegankelijk, het groepsgevoel werkt motiverend en de cursus is leerzaam. Af en toe confronterend maar dat hoort er volgens mij bij om echt gedragsverandering te maken. Ik kan nu met minder stress en angst mijn kleinere doelen behalen. Verwacht alleen niet dat je meteen af gaat vallen. Ik ben wel ietsjes afgevallen (3kg) dankzij de cursus en ik heb een aangepaste lifestyle ontdekt. Daardoor ben ik overtuigd dat ik uiteindelijk mijn streefgewicht zal halen.”

8

“Ik zat vanwege mijn depressie bij Stresswise, ik had therapie van Silvia. Een hele aardige vrouw die de tijd voor je neemt als ik me verhaal vertelde. Ook komt Silvia rustig over wat mij ook rustig maakte. Ik volgde een Act therapie wat erg fijn bij haar was, ik had het gevoel dat ik er toe deedt. Act therapie heeft mij daarbij goed geholpen, je zit in een warm ingerichte kamer waardoor ik me snel op me gemak voelde.Silvia is een spontane vrouw die af en toe een grapje met me maakte om me even van me gedachte weg te houden waarna ze act therapie gaf, wat mij erg rustig maakte.”

9

“Mijn ervaring met Stresswise omschrijf ik als zeer positief. Ik heb geleerd om om te gaan met de chaos, stress en knelpunten in mijn leven. Daarnaast heb ik geleerd en handvatten gekregen om alles uit het leven te halen.”

9

“Ik ben te zwaar, heb diabetes en ik heb vele soorten diëten geprobeerd. Veel methodes gevolgd, veel lijstjes gemaakt, mezelf veel restricties opgelegd en vooral veel plannen gemaakt.En elke keer liep ik toch weer tegen dat ene keuze moment. Ik ben moe: ga ik nu slapen of ga ik nog een filmpje kijken? Ik heb al gegeten: ga ik nog iets snaaien of laat ik het erbij? En elke keer weer is het patroon: 2 weken goed gedrag om vervolgens 3 weken slecht te gaan met als resultaat: een zwaarder lichaam en een negatief zelfbeeld.Diep van binnen wist ik dat ik handvaten nodig had voor dat keuze moment en toen kwam ik uit op StressWise: Begeleid Afvallen en lieve Hanna :-). Die handvaten heb ik nu gekregen en daar ben ik StressWise en Hanna zo ongelooflijk dankbaar voor.In 8 mooie sessies heb ik kennis gemaakt met de wereld van Mindfullness en ACT. In die 8 sessies heb ik geleerd hoe om te gaan met dat ene keuze moment.Eerder had ik al gehoord van termen zoals: leven in het hier en nu, acceptatie en commitment. Maar het wordt echt pas duidelijk in een traject zoals deze waarbij je elke week op onderzoek gaat. Je krijgt huiswerk mee en je leert jezelf helemaal opnieuw kennen. Het was echt precies wat ik nodig had.Ik ben al afgevallen en mn suikerspiegel is gedaald: en nog belangrijker: ik ben weer een stuk aardiger tegen mezelf.In die 8 sessies kom je zeker tot een resultaat, maar het echte werk begint uiteraard erna. In mijn reis naar een gezonder levensstijl ben ik nu in ieder geval een stap verder, een flinke stap verder!”


Verloop van het proces

Met het volgende stappenplan kan je zien hoe het proces verloopt van aanmelding tot MCT traject.

1. Klik op de onderstaande button;
2. Meld je aan voor MCT online of voor een vrijblijvend intakegesprek;
3. Vul je persoonsgegevens en je hulpvraag in via het formulier;
4. Je ontvangt een mail met een bevestiging;
5. Bree neemt contact met je op;
6. Je plant een intakegesprek in met Bree;
7. Je begint met je MCT traject.

Meld je aan


StressWise biedt je alle kennis rondom therapie.

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over MCT? Ga dan naar onze kennisbank waar we veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank

Verminder piekeren met Metacognitieve therapie, meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met Bree

Je wilt minder piekeren, minder met je problemen bezig zijn, beter slapen, je minder zorgen maken. Je wilt weer de positieve kant van het leven leren zien. Je wil leren omgaan met je depressie, angst, of andere problematiek waar je mee zit. Bree wil ook jou graag helpen met de moeilijkheden die je momenteel ervaart. Kom in contact met haar door op onderstaande button te drukken.

Wil jij je kracht weer terug in eigen hand nemen?

Meld je hier aan voor Metacognitieve therapie (MCT) of voor een vrijblijvend intakegesprek. Heb je een vraag? Dan kan je die ook stellen via dit formulier.

Hulp nodig?
Kies je locatie