Kort, krachtig, de essentie van ACT
ACT Basis opleiding, 4 dagen

Start ACT Basis Opleiding woensdag 25 augustus 2021 (volgende opleiding vanaf 27 oktober)


De vierdaagse ACT basisopleiding wordt ook in Groningen gegeven

ACT Basis Opleiding van 4 dagen bij StressWise Academy

Een korte en krachtige ervaringsgerichte opleiding van vier dagen waarin je je de principes van Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt door zelf te ervaren. Dat is onze ACT Basis opleiding, opgezet voor coaches, trainers, therapeuten, maatschappelijk werkers, (ortho)pedagogen, docenten, praktijkondersteuners of andere mensen met een enigszins coachend beroep. De opleiding is ook een mooi schakeltraject voor studenten die in aanmerking willen komen voor onze opleiding ACT Therapeut en nog niet over de nodige ACT kennis en ervaring beschikken. De ACT Basis opleiding is een waarde(n) volle aanvulling op je ‘toolbox’ als je beroepsmatig anderen ondersteunt.


ACT is kijken met nieuwe ogen

De focus ligt bij ACT op een combinatie van stoppen en bewegen. Van binnen stil zijn en aan de buitenkant actief bijdragen. Je leert in onze ACT Basis Opleiding met volle aandacht hier en nu aanwezig te zijn. Opmerkzaam te zijn bij voelen (bij jezelf en de ander) en te handelen. Actief zijn, voelen en doen wat de ander nodig heeft op basis van de door zijn of haar gevoelde behoeften is essentieel bij Acceptance & Commitment Therapy. ACT helpt het zelfaccepterend, zelfsturend, zelflerend en zelfoplossend vermogen te vergroten. Je wordt uitgedaagd om met ‘nieuwe ogen’ te kijken en spontaan te handelen.

Vraag om info of reserveer je plek


ACT Basis Opleiding, in 4 dagen naar de essentie

In onze ACT Basis Opleiding ontdek je in vier dagen de essentie van ACT en ervaar je de rijkdom ervan. De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is. En dus belangrijk. Ook richten we ons op het belang van ongemak accepteren en hindernissen overbruggen. Op de eerste dag nemen we je mee in een verkenning van de rijkdom en de vrijheid die ACT kan brengen. Op dag 2 leer je hoe te leven en te werken vanuit waarden, hoe waarden een richtsnoer kunnen worden. ‘Zijn met wat is’ en het toelaten daarvan staat centraal op de derde dag van onze ACT Basis Opleiding. Op de laatste dag onderzoek je hoe je een andere relatie kunt aangaan met je gedachten en een flexibele en vriendelijke relatie kunt aangaan met jezelf. StressWise Academy biedt hiermee een ACT Basis opleiding die richting kan geven aan de rest van je leven.


Begin van een carrière in ACT

De ACT Basis Opleiding duurt slechts vier dagen. Deze opleiding is uitermate geschikt om kennis te maken met Acceptance & Commitment Therapy en er ervaring mee op te doen. Juist doordat je ACT echt belééft. Daarin onderscheiden wij ons van andere opleidingsinstituten. Onze ACT Basis Opleiding is een startpunt en een ontwikkelingskans in je carrière. Deze korte ACT opleiding kan tevens als voorbereiding op onze andere ACT opleidingen worden doorlopen, zoals onze tweejarige opleiding ACT Therapeut of de opleiding Relatietherapeut ACT.

Terug naar alle opleidingen


Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.


Alle gedrag heeft invloed op het brein en laat daar (zichtbaar) sporen na. Dit kan op zichzelf ook weer een motivatie tot gedrag zijn.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.


In relatietherapie sta je soms recht tegenover elkaar

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.


ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.


StressWise Academy is Onderdeel van StressWise Psychologen Nederland

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Neem contact op met onze Academy

Heb je interesse in onze ervaringsgerichte opleidingen?

Neem dan contact op met Simone Neijts voor alle informatie via het formulier. Of bel haar.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie