In je eigen praktijk of een baan bij StressWise
Opleiding ACT Coach hbo niveau, 1 jaar

Start opleiding ACT Coach donderdag 23 september 2021 (vol, meld je aan voor februari)


De eenjarige opleiding ACT Coach van StressWise is een groot succes

Ervaringsgerichte opleiding ACT Coach van 1 jaar bij StressWise

In onze ACT Coach opleiding leer je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maken en ermee te werken. Het is een volwaardige coach opleiding waarin je creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken leert en volop de ruimte krijgt om ermee te oefenen. Je zet een belangrijke en ingrijpende stap in verbinding met jezelf en je omgeving. Het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT. Ook als je je verder wilt verdiepen in ACT en/of een coachend beroep hebt is onze ACT Coach opleiding een geweldige aanvulling.


Wat kun je verwachten van onze ACT Coach opleiding?

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen: vanuit een ‘hart zo groot als de wereld’. Bij StressWise Academy werken we vanuit vijf waarden: betekenis, verbinding, kwetsbaarheid, compassie en ontwikkeling. Je vergroot je persoonlijke en professionele ruimte. Je leert te werken met de basisvaardigheden van ACT om effectief als ACT coach te kunnen werken. Je doet ruime ervaring op met mindfulness en doet kennis op van de nieuwste stroming binnen de psychologie, positieve psychologie.

Vraag om info of reserveer je plek


Coaching en Gesprekstechnieken

Hoe voer je een gesprek? Welke interventie is nodig? Hoe ondersteun je een ander om in zijn of haar kracht te zijn, onafhankelijk en in verbinding met het eigen liefdevolle hart. Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach en aan een compassievolle benadering met creativiteit, inventiviteit en diversiteit in interventiemogelijkheden. Met ‘een hart zo groot als de wereld’ als basis voor elke ondersteuning.


De opleiding bestaat uit 14 lesdagen

Dag 1. Coachen met een hart zo groot als de wereld
Dag 2. Hexaflex
Dag 3. Coaching en coachingsvaardigheden
Dag 4. Mindfulness en coachingsvaardigheden
Dag 5. Waarden en toegewijde actie
Dag 6. Communicatie en coachingsvaardigheden
Dag 7. Defusie
Dag 8. Zelf en creativiteit in coachen
Dag 9 en 10. Retraite: compassie en meditatie
Dag 11. Filosofie – ontspanning en adem
Dag 12. Positieve Psychologie en coachingsvaardigheden
Dag 13. Alles bij elkaar laten komen
Dag 14. Afsluiting


Alle gedrag heeft invloed op het brein en laat daar (zichtbaar) sporen na. Dit kan op zichzelf ook weer een motivatie tot gedrag zijn.

ACT Coach, lestijden, investering en studiebelasting

Lestijden:
10:00 – 13:00 uur
14:00 – 17:00 uur
18:00 – 21:00 uur

Het lesgeld bedraagt €2.985. Gespreide betaling in tien keer is mogelijk middels automatische incasso.

De studiebelasting bedraagt ongeveer zes uur per week.


In relatietherapie sta je soms recht tegenover elkaar

Literatuur voor de opleiding ACT Coach

Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven
Joost Crasborn & Ellis Buis (2015), Doe boek voor de coach
Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk
Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid
Irene Kyojo Bakker, de kracht van aandacht (hand-out)
Harrie Kolsteeg (2017), Mindfulnesstraining werkboek (wordt uitgereikt)


Na de Opleiding ACT Coach

Na afronding van de opleiding ACT Coach kun je professioneel aan de slag als coach, voor jezelf of de organisatie of instelling waar je werkt. Als zelfstandig professional heb je de mogelijkheid om een samenwerking met StressWise aan te gaan. Ook kun je solliciteren naar een baan bij ons. De ACT coaches van StressWise zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven waar veel vraag is naar coaches. Volgend jaar starten we met de opleiding tot WerkGeluk Coach, een mooi vervolg op de ACT Coach opleiding. Ook kun je besluiten om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.

Terug naar alle opleidingen


Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.


ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.


ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.


ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.


StressWise Academy is Onderdeel van StressWise Psychologen

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Neem contact op met onze Academy

Heb je interesse in onze ervaringsgerichte opleidingen?

Neem dan contact op met Simone Neijts voor alle informatie via het formulier. Of bel haar.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hulp nodig?
Kies je locatie