Erkend en met laagste prijsgarantie
Erkende PSBK opleiding Psychosociale Basiskennis, CPION, 12 dagen

Start PSBK Psychosociale Basiskennis opleiding vrijdag 17 september 2021


De PSBK Opleiding van StressWise Academy is CPION erkend en voldoet aan alle PLATO eisen

Opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis – CPION erkend en laagste prijsgarantie

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Dit is tevens een voorwaarde om lid te worden van een beroepsvereniging. Psychosociale Basiskennis van StressWise Academy is een CPION erkende registeropleiding volgens PLATO normen. Je krijgt een officieel diploma. Onze PSBK is ervarings- en praktijkgericht. Na afronding voldoe jij 100% aan de eisen en kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars.


Onze PSBK opleiding is licht verteerbaar, voedzaam én verbonden met de praktijk

Tijdens de 12 opleidingsdagen Psychosociale Basiskennis doe je ruime, brede en tegelijkertijd verdiepende kennis op van het vakgebied van de psychologie. Daarnaast behoort een ruime medische basiskennis tot het curriculum. Je krijg les in psychopathologie, ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie en neurologie. We behandelen het menselijk geheugen en bekijken hoe het kan dat we als mens kunnen leren. We staan stil bij verschillende visies op het mens zijn, persoonlijkheidsontwikkeling, emoties en stress. Je leert basale gespreksvaardigheden aan en je houding als therapeut te vinden. En je verkent het werkveld binnen het psychosociale domein. Tijdens de lessen wordt aan de hand van casussen de leerstof tot leven gebracht. Een opleiding PSBK kan taaie stof zijn, dus maken we het lichter voor je door de inhoud te verbinden met de praktijk.

Vraag om info of reserveer je plek


Voor de PSBK opleiding doe je veel kennis op over psychologie en medische wetenschap

PSBK opleiding in vogelvlucht

Dag 1. Inleiding in de psychologie
Dag 2. Ontwikkelingspsychologie en leren
Dag 3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie
Dag 4. Geheugen, emotie en stress
Dag 5. Basisbegrippen, kritisch denken, zorgstelsel, verwijzing
Dag 6. Fysiologie en anatomie
Dag 7. Hart en longen
Dag 8. Neurologie | Endocrinologie
Dag 9. Dermatologie | Geriatrie
Dag 10. Psychopathologie 1
Dag 11. Psychopathologie 2
Dag 12. Herkansingen


Na de eerste lesdag PSBK ga je thuis aan de slag met de voorbereiding van de tweede lesdag.

PSBK, de eerste lesdag en corona

Op de eerste lesdag maak je kennis met de hoofddocent en je medestudenten. Wij streven ernaar de opleiding PSBK zoveel mogelijk op onze locatie te geven, ook in tijden van corona. Mocht dit niet lukken vanwege de maatregelen van de overheid dan verzorgen we een goede livestream via Zoom. We hebben daar inmiddels goede ervaringen mee. Bij de start van de PSBK opleiding krijg je inzicht in de opbouw van de opleiding en de eisen die gesteld worden voor het behalen van je officiële diploma van de stichting SHO. Na de eerste lesdag ga je thuis aan de slag met de voorbereiding van de tweede lesdag. Thuisstudie maakt een belangrijk deel uit van de PSBK opleiding. Meestal betreft dit het lezen van de lesstof die in de opleidingsdagen aan bod komt. De lesstof wordt in de lessen veelal aan de hand van praktijkcassussen en voorbeelden behandeld. Je hoeft je niet voor te bereiden op de start van onze PSBK opleiding. Op de eerste dag wordt alles duidelijk uitgelegd.


In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden

PSBK opleiding deel 1: Psychosociale Basiskennis

De PSBK opleiding is opgedeeld in drie delen met een ruime spreiding over negen maanden, zodat je ruim de tijd hebt de stof tot je te nemen en te verwerken. In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden. Wat kunnen we zeggen over gedragingen, gevoelens en gedachten van het individu in relatie tot anderen en groepen. We worden voortdurend beïnvloed door anderen, ideeën en beelden. Je persoonlijkheid bepaalt mede je waarneming. Stress is een belangrijke factor voor gedrag, mentale problemen en psychosociale- en psychosomatische klachten. De rol van stress verklaart veel van onze problemen. We oefenen met verwijsgesprekken. Ter voorbereiding op de lesdagen medische basiskennis worden er een aantal medische begrippen en constructen behandeld.


Alle gedrag heeft invloed op het brein en laat daar (zichtbaar) sporen na. Dit kan op zichzelf ook weer een motivatie tot gedrag zijn.

PSBK opleiding deel 2: Medische Basiskennis

Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen – naast basale anatomie en functies – verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. De werking van het hart, prikkelgeleiding en de interactie met de longen en ademhaling zijn complexe systemen. De werking en de meest voorkomende ziekten, afwijkingen en klachten worden uitgelicht. Hormonen zijn belangrijk in de motivatie voor en in de aansturing van gedrag. We zien dit bijvoorbeeld heel duidelijk op het gebied van verslaving. Alle gedrag heeft invloed op het brein en laat daar (zichtbaar) sporen na. Dit kan op zichzelf ook weer een motivatie tot gedrag zijn. Een interessante interactie die kan leiden tot bezoek aan een therapeut. De huid is het grootste(!) en ook nog eens het meest zichtbare orgaan. Het is belangrijk om te herkennen wanneer er sprake is van een huidziekte vanwege de invloed op de conditie van het individu. Zie hier een greep uit de interessante onderwerpen die we behandelen.


Onze PSBK opleiding een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%. Wij loodsen je succesvol door deze opleiding heen.

PSBK opleiding deel 3: Psychosociale Basiskennis en afsluiting

Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen. Er zijn ook stoornissen met een bijzondere verschijningsvorm die niet zo vaak voorkomen. De belangrijkste stoornissen leer je allemaal te herkennen. Je eigen inbreng en een afsluitende ‘pub-quiz’ over de opgedane kennis psychopathologie maken deze lessen tot een enerverende ervaring. Om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten binnen het psychosociale werkveld is het zaak vakliteratuur bij te houden. Je leert ook om goed te kunnen reflecteren op je eigen werk. De laatste dag van de opleiding PSBK staat in het teken van terugblikken, reflectie en toetsen. Je maakt de eindtoets voor een officieel diploma. Mocht het tegen zitten, dan kun je altijd nog herkansen. Onze PSBK opleiding een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%. Wij loodsen je succesvol door deze opleiding heen.


Aangezien de opleiding PSBK verband houdt met het beroep van therapeut, kun je een flink deel van de opleidingskosten ook nog eens aftrekken van je belasting. Zo hou je geld over voor een lekkere kop koffie.

Lesgeld en studiekosten PSBK

StressWise Academy is een CRKBO erkend opleidingsinstituut. Dit zegt iets over de kwaliteit van ons instituut en daardoor zijn onze opleidingen vrijgesteld van BTW. Hierdoor en doordat onze opleidingen in samenhang worden ontwikkeld kunnen wij de opleiding Psychosociale Basiskennis met laagste prijsgarantie aanbieden. De kosten voor de volledige opleiding PSBK van 12 lesdagen inclusief examengeld bedragen slechts €1485. Mocht je elders een officieel CPION erkend PSBK diploma kunnen halen voor minder, dan betalen wij het verschil aan jou terug. En je krijgt van ons dan ook nog een presentje. Aangezien de opleiding PSBK verband houdt met het beroep van therapeut, kun je een flink deel van de opleidingskosten ook nog eens aftrekken van je belasting. Voor de meeste mensen geldt hierbij het basistarief van 37,1% waardoor je uiteindelijk maximaal €1027 betaalt voor de PSBK opleiding.


We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie.

PSBK literatuur, wat moet je bestuderen?

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. Als je deze boeken nieuw aanschaft ben je een flink bedrag kwijt, zo’n €250. Advies: probeer ze tweedehands te verkrijgen. Wij werken uit de laatste edities, je kunt eventueel gebruik maken van een eerdere druk als je wilt besparen op de aanschaf. De (nieuwe) boeken kun je (net als het lesgeld) aftrekken van de belasting, waardoor je een flink deel van de aanschafprijs kunt terugkrijgen.

Nevid, Rathus & Green (2020), Psychiatrie een inleiding
Zimbardo, Johnson & Mc Cann (2020), Psychologie een inleiding
Grégoire, Van Straaten, Huygens & Trompert (2017) Anatomie en fysiologie
Jungen, Zaagman & Van Buuren (2004) Pathologie

Terug naar alle opleidingen


Student is blij met de ACT opleiding van StressWise

Waarom kiezen veel cursisten voor onze PSBK opleiding?

Onze PSBK opleiding trekt cursisten en (aankomend) therapeuten uit heel Nederland. Logisch, onze opleiding Psychosociale Basiskennis voldoet aan de PLATO eisen en is erkend door CPION. Voor sommigen is PSBK een ‘moetje’ en wij snappen dat heel goed. Daarom brengen onze docenten de leerstof op een leuke aansprekende manier, mét behoud van kwaliteit. PSBK op een ervaringsgerichte manier met een verhaal hier en een ‘pubquiz’ daar. StressWise Academy is CRKBO erkend en daardoor zijn al onze opleidingen BTW-vrijgesteld, wat direct al ruim 20% scheelt in het lesgeld. Interesse? Neem gerust contact op.

Neem contact op met onze Academy

Heb je interesse in onze ervaringsgerichte opleidingen?

Neem dan contact op met Simone Neijts voor alle informatie via het formulier. Of bel haar.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie