In je eigen praktijk of een baan bij StressWise
Opleiding Relatietherapeut ACT, IBCT & EFT, 4 dagen

Start opleiding relatietherapie IBCT maandag 8 november 2021


De relatietherapie opleiding van StressWise biedt ACT, IBCT en EFT relatietherapie

Opleiding Relatietherapie op hbo niveau, 3 compacte modules

Onze volledige opleiding relatietherapie bestaat uit drie compacte modules van vier dagen die je los van elkaar kunt volgen. Het betreft een serie modules relatietherapie op basis van ACT, IBCT en EFT. Module 1 is gebaseerd op ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT). Een moderne, kortdurende en zeer effectief gebleken vorm van relatietherapie gefundeerd op de derde generatie gedragstherapie. Module 2 is reeds ontwikkeld en wordt binnenkort aangeboden. Module 3 is in voorbereiding. Vestig je zelfstandig als relatietherapeut met onze kortdurende relatietherapie opleidingen. Of ga aan de slag als relatietherapeut bij StressWise.


In relatietherapie sta je soms recht tegenover elkaar

Relatietherapie module 1 IBCT voor hbo en wo geschoolde professionals

De eerste module relatietherapie van StressWise Academy omvat een complete training in Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT). De opleiding wordt gegeven door de pionier van deze nieuwe methodiek in Nederland, Pieternel Dijkstra. Pieternel heeft het begeleidende handboek en werkboek geschreven dat je bij deelname voor de start van de opleiding krijgt thuisgestuurd. De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis over ACT hebben. Voor iedereen met een hbo of wo achtergrond die zich graag een gestructureerde, praktische en innovatieve werkwijze eigen wil maken om te werken met relatieproblemen in partnerrelaties.


Om je partner te accepteren moet je goed luisteren naar hem of haar

Relatietherapie IBCT, eerst accepteren, daarna veranderen

Volgens IBCT komen veel relatieproblemen voort uit verschillen tussen partners die zij niet goed van elkaar kunnen accepteren. Partners verzanden hierdoor in een strijd, in plaats van dat ze samen de problemen van het leven aanpakken. In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT de partners daarom eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen waar mogelijk te accepteren. Daarna wordt gewerkt aan wat stellen wél kunnen en willen veranderen. Deze combinatie van acceptatie en verandering is kenmerkend voor IBCT (en ACT). En uniek binnen de relatietherapie. De werkwijze en effectiviteit van IBCT kan bogen op stevige wetenschappelijke evidentie.


Nader tot elkaar komen in relatietherapie vergt ook wat tijd

Relatietherapie module 1 een kleine schets van de opleiding

De opleiding is bedoeld voor hbo- en wo-geschoolde professionals die (willen) werken met stellen. In deze korte opleiding leer je hoe je de partners kunt helpen om:

  • Onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren;
  • Negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen;
  • Open en eerlijk te verwoorden wat ze voelen en willen;
  • ‘Oud zeer’ in de relatie te verwerken;
  • Samen op een constructieve manier problemen op te lossen;
  • Toekomstbestendige afspraken en compromissen te maken die recht doen aan beider behoeften.

De opleiding relatietherapie IBCT vindt plaats op onze locatie in Hilversum, voor intervisie kom je bij elkaar

Een opleiding relatietherapie van vier lesdagen en intervisie

In de opleiding krijg je een heldere leidraad  aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De opleiding vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. De opleiding wordt afgesloten met een praktische toets waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling maar om een extra leerervaring. Na afloop van de opleiding krijgt je een IBCT-certificaat en kun je zelfstandig aan de slag. En als je wilt ook met cliënten van StressWise, en dat is uniek.

Terug naar alle opleidingen


Alle materialen zijn inbegrepen bij de opleiding relatietherapie IBCT

Je krijgt deze boeken en online toegang tot materialen

  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De investering voor deze boeiende relatietherapie opleiding bedraagt €995. Dit bedrag is inclusief boeken en toegang tot het digitale opleidingsportaal voor meer materialen. Je hoeft zelf dus niets meer aan te schaffen.


De relatietherapeuten van StressWise maken onder andere gebruik van Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), waarin je werkt aan acceptatie van onderlinge verschillen, het verbeteren van communicatie en het leren samenwerken bij het oplossen van problemen.

Accreditaties van de IBCT relatietherapie opleiding

De opleiding Relatietherapie IBCT bestaat uit vier lesdagen van 9.30 tot 16.30 uur op de maandagen 8, 15, 22 en 29 november 2021. Op de locatie van StressWise Academy, ‘s-Gravelandseweg 65 te Hilversum. De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten.

Neem contact op met onze Academy

Heb je interesse in onze ervaringsgerichte opleidingen?

Neem dan contact op met Simone Neijts voor alle informatie via het formulier. Of bel haar.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie