Voorwoord
In deze periode van terugkijken en de balans opmaken willen wij niet achterblijven, ook al is onze jonge organisatie vooral gericht op (het) hier en nu – acceptatie door mindfulness – en de (zeer) nabije toekomst – gedragsverandering door ACT. Een keer per jaar willen we terugkijken om te zien waar we staan, in financieel, relationeel en persoonlijk opzicht. Het was een bewogen jaar met veel veranderingen, wisselingen en financiële druk. Als een organisatie menselijke trekken heeft – en dat heeft t! – dan kunnen we gerust stellen dat we flinke groeipijnen hebben ervaren. Tijd en geld blijken keer op keer schaarse middelen bij de groei naar volwassenheid.
Maar hoe cruciaal dat ook moge zijn, daarover gaat het niet in een betekenisvolle organisatie. Wij zijn niet op de wereld om geld te verdienen of om te klagen over te weinig tijd. Wij zijn op de wereld om onze medemens te ondersteunen in moeilijke tijden, om een gids te zijn in een verwarrende periode, om eeuwenoude wijsheid te vermengen met moderne wetenschap en om deze ‘substantie’ in de juiste hoeveelheid en verhouding toe te dienen aan iedereen die een beroep op ons doet. Om dat allemaal te kunnen doen en om echt een verschil te kunnen maken hebben we ‘excellente’ partners nodig en een flinke dosis lef. En om dat ook op de lange termijn te kunnen doen, is het evenwel noodzakelijk om op een gezonde financiële basis te steunen. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt.
In dit persoonlijk jaarverslag proberen we verantwoording af te leggen over dat wat ons bezighoudt: hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken, hoe vertellen we ons verhaal van eenvoud en kracht en hoe brengen we dat in de praktijk. Voor dit verslag heeft de directie aan verschillende collegae gevraagd om te vertellen over een bijzondere gebeurtenis, een mooie ontwikkeling of een product waarop hij of zij in het bijzonder trots is. Deze rondvraag heeft 18 mooie verhalen opgeleverd.
Wat ik zo geweldig vind aan StressWise, is dat iedereen binnen onze organisatie doordrongen is van ons doel, bijdragen aan een rijk, zinvol en waardevol leven voor iedereen. Geluk is maar in zeer beperkte mate afhankelijk van welvaart; welzijn is juist bij uitstek van belang voor het geluk in het leven van de westerse mens. Persoonlijke ontwikkeling en de zorg voor jezelf (voor elkaar) geven het persoonlijke en algemene welzijn een ‘boost’ van heb ik jou daar! Waar het om gaat is om in actie te komen, en dat doen we van harte.
En dat lijkt steeds belangrijker te worden. Er is iets geks aan de hand. Enerzijds scoort Nederland altijd hoog in de lijstjes van gelukkigste landen in de wereld. Anderzijds is de druk om te presteren nog nooit zo hoog geweest met veel stress als gevolg, en zijn ‘ziektes’ als depressie en angst, nog nooit zo alomtegenwoordig geweest als nu. Ook op andere gebieden heerst verwarring in de wereld, in de politiek, op economisch vlak, in de zin van migratie, op het gebied van milieu en klimaat. Het lijkt erop alsof de zekerheden die in decennia langzaam zijn opgebouwd nu weer verdwijnen, als sneeuw voor de zon.
De grootste bedreiging waar wij nu mee te maken hebben is zonder twijfel de klimaatverandering. Alle andere problematiek – van micro tot macro niveau – lijkt daarbij van ondergeschikt belang. Ondanks de consensus hierover is er een flink aantal prominente wereldburgers die ontkennen dat er iets aan de hand is, terwijl zij er wellicht wat tegen kunnen doen omdat zij de macht hebben. In onze eigen omgeving kunnen we hooguit duurzame maatregelen nemen en de bronnen van onze aarde met mate consumeren. En dat is in deze tijden van (extreme!) overvloed al een behoorlijke opgave. Veel verschil zullen we op wereldschaal niet kunnen maken. Maar dat neemt niet weg dat we voor onze directe omgeving een goed voorbeeld kunnen zijn.
Op het gebied van mentale gezondheid en geluk kunnen we echter wel degelijk het verschil maken in deze onzekere tijden. En dat begint gek genoeg met de acceptatie van het feit dat zekerheid niet bestaat. ‘Panta rhei’, alles stroomt, dixit Heracleitos. Alles is in voortdurende verandering, niets blijft ooit hetzelfde. In de rivier van het leven stroomt voortdurend ‘nieuw’ water, maar toch lijkt de rivier de rivier te zijn. Als door extreme omstandigheden de rivier toch zichtbaar van vorm verandert – als stemmingswisselingen optreden, een ingrijpend ‘life-event’ plaats heeft – hoeven we daar niet van te schrikken. Het hoort bij het leven, sterker, dit is leven in zijn meest optimale vorm. En bovendien, het was al nooit wat je dacht dat het was, je leven was altijd al in transitie, in wording. Je bent steeds aan het gebeuren. Zie, ervaar en verwonder je erover.
Het is aan ons – trainers, therapeuten, coaches – om deze wijsheid te delen met onze omgeving en de mensen die naar ons toekomen. Om vertrouwen te geven en te behouden. Om te luisteren en te steunen. En om te bewegen, van een klein naar een breed perspectief, van vastzitten naar flexibel zijn, van dicht naar openheid, van controle naar loslaten, en van ontkennen naar kwetsbaar zijn. En daar zit een mooie opdracht in, namelijk: om een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld, om een waarlijk ‘mindvol leven’ te leiden, waarbij je precies datgene doet wat jij belangrijk vindt.
Ik bied jullie, mede namens mijn directe collegae en de mensen van de ServiceDesk, met trots en in bescheidenheid dit persoonlijk jaarverslag aan.
Harrie Kolsteeg, CEO StressWise