StressWise
Persoonlijk Jaarverslag 2018

Voorwoord

In deze periode van terugkijken en de balans opmaken willen wij niet achterblijven, ook al is onze jonge organisatie vooral gericht op (het) hier en nu – acceptatie door mindfulness – en de (zeer) nabije toekomst – gedragsverandering door ACT. Een keer per jaar willen we terugkijken om te zien waar we staan, in financieel, relationeel en persoonlijk opzicht. Het was een bewogen jaar met veel veranderingen, wisselingen en financiële druk. Als een organisatie menselijke trekken heeft – en dat heeft t! – dan kunnen we gerust stellen dat we flinke groeipijnen hebben ervaren. Tijd en geld blijken keer op keer schaarse middelen bij de groei naar volwassenheid.

Maar hoe cruciaal dat ook moge zijn, daarover gaat het niet in een betekenisvolle organisatie. Wij zijn niet op de wereld om geld te verdienen of om te klagen over te weinig tijd. Wij zijn op de wereld om onze medemens te ondersteunen in moeilijke tijden, om een gids te zijn in een verwarrende periode, om eeuwenoude wijsheid te vermengen met moderne wetenschap en om deze ‘substantie’ in de juiste hoeveelheid en verhouding toe te dienen aan iedereen die een beroep op ons doet. Om dat allemaal te kunnen doen en om echt een verschil te kunnen maken hebben we ‘excellente’ partners nodig en een flinke dosis lef. En om dat ook op de lange termijn te kunnen doen, is het evenwel noodzakelijk om op een gezonde financiële basis te steunen. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt.

In dit persoonlijk jaarverslag proberen we verantwoording af te leggen over dat wat ons bezighoudt: hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken, hoe vertellen we ons verhaal van eenvoud en kracht en hoe brengen we dat in de praktijk. Voor dit verslag heeft de directie aan verschillende collegae gevraagd om te vertellen over een bijzondere gebeurtenis, een mooie ontwikkeling of een product waarop hij of zij in het bijzonder trots is. Deze rondvraag heeft 18 mooie verhalen opgeleverd.

Wat ik zo geweldig vind aan StressWise, is dat iedereen binnen onze organisatie doordrongen is van ons doel, bijdragen aan een rijk, zinvol en waardevol leven voor iedereen. Geluk is maar in zeer beperkte mate afhankelijk van welvaart; welzijn is juist bij uitstek van belang voor het geluk in het leven van de westerse mens. Persoonlijke ontwikkeling en de zorg voor jezelf (voor elkaar) geven het persoonlijke en algemene welzijn een ‘boost’ van heb ik jou daar! Waar het om gaat is om in actie te komen, en dat doen we van harte.

En dat lijkt steeds belangrijker te worden. Er is iets geks aan de hand. Enerzijds scoort Nederland altijd hoog in de lijstjes van gelukkigste landen in de wereld. Anderzijds is de druk om te presteren nog nooit zo hoog geweest met veel stress als gevolg, en zijn ‘ziektes’ als depressie en angst, nog nooit zo alomtegenwoordig geweest als nu. Ook op andere gebieden heerst verwarring in de wereld, in de politiek, op economisch vlak, in de zin van migratie, op het gebied van milieu en klimaat. Het lijkt erop alsof de zekerheden die in decennia langzaam zijn opgebouwd nu weer verdwijnen, als sneeuw voor de zon.

De grootste bedreiging waar wij nu mee te maken hebben is zonder twijfel de klimaatverandering. Alle andere problematiek – van micro tot macro niveau – lijkt daarbij van ondergeschikt belang. Ondanks de consensus hierover is er een flink aantal prominente wereldburgers die ontkennen dat er iets aan de hand is, terwijl zij er wellicht wat tegen kunnen doen omdat zij de macht hebben. In onze eigen omgeving kunnen we hooguit duurzame maatregelen nemen en de bronnen van onze aarde met mate consumeren. En dat is in deze tijden van (extreme!) overvloed al een behoorlijke opgave. Veel verschil zullen we op wereldschaal niet kunnen maken. Maar dat neemt niet weg dat we voor onze directe omgeving een goed voorbeeld kunnen zijn.

Op het gebied van mentale gezondheid en geluk kunnen we echter wel degelijk het verschil maken in deze onzekere tijden. En dat begint gek genoeg met de acceptatie van het feit dat zekerheid niet bestaat. ‘Panta rhei’, alles stroomt, dixit Heracleitos. Alles is in voortdurende verandering, niets blijft ooit hetzelfde. In de rivier van het leven stroomt voortdurend ‘nieuw’ water, maar toch lijkt de rivier de rivier te zijn. Als door extreme omstandigheden de rivier toch zichtbaar van vorm verandert – als stemmingswisselingen optreden, een ingrijpend ‘life-event’ plaats heeft – hoeven we daar niet van te schrikken. Het hoort bij het leven, sterker, dit is leven in zijn meest optimale vorm. En bovendien, het was al nooit wat je dacht dat het was, je leven was altijd al in transitie, in wording. Je bent steeds aan het gebeuren. Zie, ervaar en verwonder je erover.

Het is aan ons – trainers, therapeuten, coaches – om deze wijsheid te delen met onze omgeving en de mensen die naar ons toekomen. Om vertrouwen te geven en te behouden. Om te luisteren en te steunen. En om te bewegen, van een klein naar een breed perspectief, van vastzitten naar flexibel zijn, van dicht naar openheid, van controle naar loslaten, en van ontkennen naar kwetsbaar zijn. En daar zit een mooie opdracht in, namelijk: om een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld, om een waarlijk ‘mindvol leven’ te leiden, waarbij je precies datgene doet wat jij belangrijk vindt.

Ik bied jullie, mede namens mijn directe collegae en de mensen van de ServiceDesk, met trots en in bescheidenheid dit persoonlijk jaarverslag aan.

Harrie Kolsteeg, CEO StressWise

Zeventien bijzondere verhalen

Collegae en mensen die dicht bij ons staan vertellen waarom een gebeurtenis, ontmoeting of project hen zo raakte, of wat een van hun bijdragen zo bijzonder maakte.

Met veel plezier kijk ik nu terug

2018, een jaar waarin ik de sprong in het diepe heb gewaagd: van een vast contract in loondienst, naar het werken als zzp-er voor MindfulnessFabriek en StressWise. Dit was soms best even spannend, omdat je met een organisatie in ontwikkeling natuurlijk nooit alle gevolgen kunt overzien en omdat we het soms best even krap hebben gehad op financieel gebied. Maar ik ben zo blij en dankbaar dat ik het gedurfd heb! Ik ben steeds opnieuw geïnspireerd door de cliënten waarmee ik mag werken en het geeft me enorm veel energie om een bijdrage te mogen leveren aan de organisatie als operationeel coördinator. Ik geloof echt in wat we met elkaar aan het doen zijn. En ik vind het heel inspirerend om te zien hoe we daar met elkaar ook steeds beter in worden.

Ik ben ervan onder de indruk hoe het management met zeer beperkte middelen een enorme professionaliseringslag heeft kunnen maken. Zonder onverantwoorde risico’s te nemen hebben zij ervoor gezorgd dat we landelijk beschikken over trainers en therapeuten met de juiste kwalificaties, voldoende goede medewerkers op de servicedesk, mooie nieuwe websites, werkboeken en flyers, prachtige locaties door het hele land met de juiste materialen, goede samenwerkingen met partners, een verbetering van de procedures en rapportages en vast nog een heleboel dingen waar ik niet aan denk of niet eens vanaf weet. Ook is het prachtig om te zien hoe goed de ServiceDesk medewerkers, trainers en therapeuten zich hebben ingezet om onze cliënten echt van hart tot hart te helpen. De reviews die we het afgelopen jaar hebben gekregen gaan ons vast weer veel enthousiaste nieuwe klanten opleveren.

Ik wens iedereen toe dat dit nieuwe jaar waardevol en vervullend mag zijn. Zo komen we van zaaien tot oogsten. Van momenten om te investeren tot momenten dat wij, onze cliënten en de organisatie zullen bloeien, waardoor we allemaal de vruchten van ons mooie werk mogen plukken.

Jen van Horen, Coördinator en mindfulnesstrainer

Streetwise, oh, nee!! StressWise!!

Aan het begin van 2018 had ik een goed voornemen. Ik schreef me in bij een uitzendbureau voor 65+. Naast mijn kleine administratiekantoor en vele hobby’s wilde ik – als pensionado van 68 – wel weer aan het werk. Enkele maanden later kreeg ik een aanbod als chauffeur. Op zich vind ik autorijden leuk, maar vijf dagen voor anderhalf uur vastzitten? Nee. Ook werd ik gevraagd bij te dragen aan het opzetten van een kattenpension voor ‘ouden-van-dagen’, die zelf niet meer voor een poes kunnen zorgen. Een nobel streven, maar het ging mij allemaal wat te ver. ‘Wil je met een jonge, kleine organisatie in Groningen in gesprek om het bedrijf door te lichten en verbeteringen door te voeren’, werd me daarna gevraagd. Enige scepsis bekromp me toen wel.

Ik bekeek de website, het zag er prachtig uit! De online marketing optima forma. Flink wat locaties door het hele land. Veel goed gekwalificeerde trainers, hoezo kleine organisatie? Mijn interesse was gewekt en ik ging op pad.

Het eerste gesprek bevestigde mijn eerste indruk: dit is een veelbelovende organisatie met veel drive en passie. Ook daarna, in de gesprekken met diverse medewerkers zag ik de potentie. Niet alleen bij Stresswise, maar ook bij MindfullnessFabriek, StressWise in Business en (ook nog) StressWise Academy. En mij werd vergeven dat ik in het eerste gesprek minimaal vier keer Streetwise zei in plaats van StressWise.

Inmiddels draag ik eraan bij deze mooie organisatie op een hoger plan te tillen. Althans, dat probeer ik. Een prachtige uitdaging voor mij als 65+-er in deze jonge organisatie. Ik blijf er zelf jong bij!

Johan Hidskes, Organisatieadviseur

Hoe ben ik bedoeld?

Onbedoeld waren we in een kerkdienst terecht gekomen. De aankondiging van het Gloria D van Vivaldi door het Luthers Bach Ensemble had ons daarheen gelokt. Mijn man weet dat ik met Kerst ‘iets’ moet doen om het ware kerstgevoel te laten ontwaken en dit leek hem een mooie stap daarin. Hij had gelijk! We zaten op zo’n oude rechte en dus ongemakkelijke kerkbank en ik genoot van schoonheid. Schoonheid van barokke muziek uit oude tijden, schoonheid van het oude kerkgebouw met prachtige gekleurde glas-in-loodramen, de schoonheid van het samen zingen over het oude en het nieuwe, het donker en het licht en het kwetsbare en het krachtige.

De predikant had een mooi verhaal en daarvan haakte één zin zich vast in mijn geest. Hoe ben ik bedoeld? Een vraag die uitnodigt tot reflectie. Iets minder religieus zou de vraag ook kunnen klinken als: wie ben ik bedoeld te zijn? Of nog meer concreet: wat is mijn (levens)doel? Deze vragen nodigen mij uit om vandaag – op de opéénnalaatste dag van het jaar na te denken over het jaar dat achter mij ligt (en ook nog even te fantaseren over het jaar dat aanstaande is).

Het jaar dat achter mij ligt was woelig. Veel grote besluiten zijn genomen en een groot verlies is geleden. Er is ontwikkeling geweest, professioneel en ook privé. Er was kwetsbaarheid en van daaruit was er verbinding mogelijk. Er waren zorgen, er was verdriet en er was vreugde.

Het jaar dat voor mij ligt zal ook wel weer woelig zijn. Die woeligheid loopt als een rode draad door mijn leven. Never a dull moment! Wie zou ik willen zijn, het komende jaar? De neiging is nu om een soort ideaalplaatje te bedenken – 10kg minder, een fantastische therapeut en trainer, een liefdevolle partner en moeder, goed gemutst, krachtig, een doorzetter, wereldverbeteraar, empathisch zijn, en zo kan ik nog wel even verder fantaseren. Wat dat is het, fantaseren. Het heeft weinig met de realiteit te maken.

Hoe dan wel? Mijn bedoeling is om komend jaar steeds meer mezelf te zijn, met alle eigenaardigheden en kwetsbaarheden, met mogelijkheden voor groei en ontwikkeling en ruimte nemend voor stilstand en rust, met een open hart waarin ruimte is voor een ieder die verbinding met mij wil aangaan, met een open blik om te kunnen zien wat nodig is, met energie om te kunnen doen wat nodig is.

Ik ben eruit. Ik ben bedoeld om het leven te leven en het te nemen zoals het komt, daarin iets te betekenen voor een ander en volkomen aanwezig te zijn in dit leven.

Mariëtte Huibrechtse, Mindfulnesstrainer ACT & relatietherapeut

Veilig in Verbinding

Ik kwam stilletjes binnen, op die mooie zolderkamer op de Nieuwegracht. Er was een groepje aan het oefenen met een op het oog simpele oefening, de drie minuten ademruimte. Ze leken te stralen. Niet omdat ze het format zo goed hadden gevolgd, maar om een een veel diepere reden. Er leek wel iets van liefde te zijn onder deelnemers die elkaar nauwelijks kenden. In die kleine oefening waren er heftige emoties naar boven gekomen, en dit werd gedragen door dit oefengroepje. Het mocht er zijn. Ontroerd keek ik naar de veiligheid die er was om echte verbinding te maken en ik realiseerde me hoe dankbaar ik was om dit prachtige werk te mogen doen.

Ik zie ook een link met duurzaamheid. Door aandachtig met onszelf en onze omgeving om te gaan, zullen we meer verbinding ervaren met alles om ons heen, en wellicht liefde voor dat alles. We kunnen door mindfulness meer bewust worden dat alles wat we doen een impact heeft op iets of iemand anders. Mijn tip: koop een duurzaam matje en kies voor een groene internetprovider. Misschien niet de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing, maar op termijn zeker de beste. Voor de toekomst van onze kinderen.

Joris Gresnigt, Mindfulnesstrainer

On The Road: Operation Market Garden

Samen, met vrienden heb ik in september 2018 de route van Operation Market Garden gestept. De route die de geallieerden volgden vanaf ‘Joe’s Bridge’ in Lommel (B), tot aan de brug in Arnhem – om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetters. In Oosterbeek hebben we bloemen gelegd bij de graven van de tweelingbroers Thomas en Claude Gronert. Net geland op vreemde bodem, vechtend zij aan zij bij het treinstation Oosterbeek-Hoog, wordt Thomas geraakt en roept zwaargewond om hulp. Claude probeert zijn broer te helpen. Als de gevechten zijn beëindigd, worden de broers dood naast elkaar gevonden. Gestorven in de bloei van hun leven, 21 jaren jong. Zij rusten nu, zij aan zij.

Mijn vriend René, die deze reis heeft georganiseerd, is oud-militair en heeft eveneens een tweelingbroer. René’s leven staat in het teken van verbinden, vanuit het motto ‘never to forget’ (renevosbudel.nl). Hij weet mij en vele anderen telkens opnieuw te ontroeren, door verhalen uit het verleden te verbinden met het Nu.

  • Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
  • Vrijheid is een keuze en vergt bewust handelen.
  • Vrijheid vergt eenzelfde kwetsbaarheid, moed en volharding als die van de gebroeders Gronert.

Met dankbaarheid voor de vrijheid, die ik al vanaf 2014 heb mogen ervaren in al mijn contacten en activiteiten voor MindfunessFabriek, zet ik mijn reis voort in 2019.

Ad van Knippenberg, Mindfulnesstrainer

Thanks 2018 – You Have Given Us An Amazing Online Year

Zo hebben we in het afgelopen jaar maar liefst 32.929 bezoekers mogen verwelkomen op de StressWise-site. In 2018 zijn we online gegroeid van pakweg 1000 naar meer dan 3000 online bezoekers per maand. Een verdriedubbeling! Gaaf is ook dat hebben we inmiddels 19 top-3 posities in Google organisch weten te hebben realiseren. Waaronder de 3e positie op ‘Psycholoog Groningen’.

In totaliteit bemachtigen we op dit moment 698 organische StressWise-noteringen in Google: dat betekent dat we op 698 zoektermen worden gevonden.

En uiteraard willen we komend jaar meer. En dat gebeurt ook: we zetten in op het publiceren van extra relevante StressWise-content en zullen het aanbod van onze dienstverlening krachtiger naar onze websitebezoekers communiceren. Hiermee verwachten we hogere posities in Google, meer online verkeer en uiteindelijk een (flinke) toename in het aantal contactmomenten met potentiële clienten.

Peter Jan Kooijenga, Online marketeer

Het gebeurde in 2018

Het was het jaar waarin ik de eerste mindfulnesstrainingen en mindfulness-coaching gaf voor MindfulnessFabriek. Ik maakte ook voor het eerst kennis met ACT, iets waarvan ik alleen nog maar had gehoord. Wanneer potentiële deelnemers aan een training mij vroegen wat het verschil was tussen een mindfulnesstraining en een ACT-training moest ik ze terugverwijzen naar de Servicedesk. In februari kreeg ik van een van de deelnemers het ACT-werkboek van StressWise in mijn handen gedrukt. Ze had het per abuis ontvangen en gaf het aan mij met de vraag of ik het terug wilde bezorgen aan de organisatie. Ik beloofde dat, maar heb me er niet aan gehouden. In plaats daarvan heb ik in de weken daarna het hele werkboek doorgewerkt (en alle opdrachten uitgevoerd) om er achter te komen wat ACT is en wat het te bieden heeft naast mindfulness.

Sceptisch en nieuwsgierig was ik aan het begin, aan het eind was ik om. Een mindfulnesstraining biedt veel, maar een ACT training biedt meer! Tijdens het doen van de oefeningen ontdekte ik opnieuw wat ik waardevol vind in mijn leven en dat ik voor die dingen te weinig tijd neem. De ‘ja-maars’ waren te vaak de baas. Mijn onzekerheid bepaalde dat ik de dingen niet deed. Ik ben me nog verder gaan verdiepen in ACT en heb besloten dat 2018 het jaar zou worden waarin ik de dingen zou gaan doen die ik echt wilde, dat onzekerheid niet meer zou bepalen wat er wel en niet ging gebeuren en dat iedere ‘ja-maar …’ zou veranderen in ‘ja-en …’.

In september ben ik gestart met de opleiding tot ACT-coach/therapeut aan StressWise Academy. Een opleiding die alle onzekerheden en ‘ja-maars’ in me naar boven haalt, én die me precies biedt wat ik wat ik nu nodig heb en waardevol vind. Dankzij die ene vergissing en het ACT-werkboek dat ik in mijn handen gedrukt kreeg, ben ik naar mijn waarden gaan leven. Wie weet wordt 2019 wel het jaar waarin ik mijn eerste ACT-training en ACT-coaching geef binnen StressWise. Ik ga ervoor.

Suzanne Bos, Mindfulnesstrainer

Verlate Kiyoh-recensie

Na elk traject stuur ik de klant een mail om een Kiyoh-recensie te schrijven over onze organisatie, de training en mijzelf:

Beste X.
Ik heb je de laatste sessie gevraagd om een beoordeling te schrijven over de mindfulnesstraining.
Hoe gaat dit in zijn werk: … En dan volgt de uitleg.

Vaak reageren cliënten binnen een week, soms na een aantal weken. Regelmatig stuur ik herinneringen en ook dan kan het nog een tijdje duren voordat er een reactie komt (of helemaal niet). Wat me opviel, afgelopen jaar waren de reacties die een tijd op zich lieten wachten voor mij extra inspirerend, verrassend en verheugend. Deze twee kwamen na 8 maanden nog mijn mailbox binnen:

Hi Hester,
Eindelijk heb ik dan de review geschreven. Ik ben nu bijna een jaar weg en sta heel anders in het leven. Ik maak nog wekelijks gebruik van je oefeningen en er is een hoop veranderd in mij als persoon. Ik voel mij er beter door en kan dingen beter inschatten en accepteren. Ik ben ontzettend blij dat ik de training gedaan heb. Dankjewel voor de sessies, gesprekken en je geduld.

Dag Hester,
Het heeft even geduurd, maar ik heb een beoordeling gegeven. We zitten hier nu alweer bijna 3 maanden in het buitenland en het is hier fijn. We hadden een bumpy begin: mijn partner had haar knie uit de kom na 4 dagen, waardoor het verhuizen nogal een opgave was. Onderhand kan ze weer aardig lopen, dus is het voor haar ook wat leuker. Een stressvolle situatie dus, maar dat kan ik nu prima aan :-).

Het verraste me dat er toch nog reacties kwamen. Het inspireert me dat beiden na 8 maanden het geleerde uit de training nog volop gebruiken. Ik word er blij van dat deze mensen het voor zichzelf in kunnen zetten en er blij mee zijn. Dit geeft mij weer de bevestiging dat we blijvende impact kunnen hebben op iemands leven met mindfulness en ACT-training, met coaching, en onze eigen betrokken persoonlijke aanpak! Ik wens iedereen een heel goed 2019 en veel mooi en goed werk! En … Schroom niet om een herinnering voor Kiyoh te verzenden ;-).

Hester Noort, Mindfulnesstrainer ACT coach

De revolutie van 2019

Vanuit SWiB (StressWise in Business) geef ik opvolging en invulling aan de vragen vanuit het bedrijfsleven. Mindfulness in organisaties staat nog op een laag en onbekend pitje in ons land. Mindfulness is voor het bedrijfsleven een raar maar lief weeskindje dat op zoek is naar zijn of haar moeder. Wie omarmt hem of haar? Is het de arbo-dienst? De directie? De medewerker zelf? Of de directe leidinggevende? Of toch de HRM afdeling? Eigenlijk weet niemand goed wat hij of zij ermee aan moet. Lief en raar. Wie wil of durft?

De vraag die oprijst: wat kan dat weeskind zelf doen? Is het een standaard achtweekse training van 2,5 uur aanbieden? Of een zesweekse van een uur? Of juist alleen een hele goede digitale app? En waar? Op kantoor, in de fabriek of yogastudio? Wie wil naast zijn collega of chef zitten? En ga je op een kussen zitten, of op een stoel? Hou je privé en zakelijk uit elkaar? Blijf je alleen trainer of ben je ook organisatieadviseur, cultuur-veranderaar, business of personal coach, teamconsultant, mediator, HR specialist, lifestyle designer, therapeut of een trainer?

En hoeveel alimentatie vraag je eigenlijk?

Net als ieder kind zal mindfulness in organisaties zelf moeten groeien en ontwikkelen. Vallen en opstaan. Net als StressWise en MindfulnesFabriek. Mindfulness is continu in beweging. Zoals we zelf prediken: niets op een vaste en rigide manier, maar met een open mind en bewust van beperkende automatische patronen. Juist het bedrijfsleven is dynamisch en bewegelijk. Creatieve hulpeloosheid is het mooiste wat er is, want daardoor krijg je het inzicht dat een expert-mind zoooo beperkend is. Mindfulness in organisaties biedt kansen en oplossingen, maar vraagt om een andere benadering en invulling. De wereld, de economie en daarmee organisaties zijn in transitie en deze keer begint de revolutie van bovenaf. En daarmee bedoel ik niet een hogere macht, maar simpelweg ‘de boardroom.’ (Totdat wellicht ooit een hogere macht het overneemt ;-).)

Wil je meedoen met een revolutie in 2019? Ik wel!

Guido Wuner, Mindfulnesstrainer

Johan

Ik had jullie graag willen vertellen over het bijzondere eerste jaar van onze ACT coach opleiding. Met name over het prachtige afsluitende weekend van het eerste jaar, waarin de studenten, op hun eigen unieke wijze, lieten zien hoe zij met ACT een bijdrage kunnen leveren aan een wereld waar mensen vanuit hun waarden leven, opnieuw zin en betekenis ontdekken en energie krijgen. Een leven leiden dat ertoe doet. Ik was ontroerd door zoveel creativiteit en betrokkenheid vanuit ieders hart ‘zo groot als de wereld’. Mijn droom, deze opleiding, is vorm aan het krijgen in de realiteit.

Maar nu huil ik. Huil om het onvermogen, wat ook deel van ons kan zijn. Om mijn lieve vriend Johan, die op 30 december besloot niet verder te kunnen leven en niet anders kon dan een eind aan zijn leven te maken.

Ik huil om deze lieve vriend, die zich altijd inzette om de wereld een beetje mooier te maken, maar die het uiteindelijk niet lukte om zijn wereld van binnen een beetje mooier te maken. Werken met ACT en mindfulness houdt onder andere in onze verhouding met onze demonen te veranderen. Dat is mooi werk en we boeken er resultaten mee, waardoor mensen een leven kunnen leiden dat prettiger is, zinvoller voor zichzelf, anderen en de wereld. Maar des te groter is het verdriet als het dan uiteindelijk mijn lieve vriend Johan niet lukt en de demonen hem hebben overmeesterd.

Johan heeft zo hard gewerkt. Voor het goede. Aan het motiveren van anderen. Aan licht brengen in duistere tijden. Hij heeft zo hard gewerkt. Aan zichzelf. Via heel veel wegen, ook via ACT en mindfulness. Ik mis hem heel erg en hij is dichtbij in m’n hart. Mogen mijn tranen een ingang zijn voor compassie voor het leven én het niet kunnen leven. Laten we alles doen om licht te brengen. En laten we alle mededogen op kunnen brengen voor als het niet lukt.

Alexander van Kleef, Hoofdopleider StressWise Academy

Een luchtballonnetje

Het logo van StressWise niet zomaar uit de lucht komen vallen. Bij het creëren van een logo wil ik graag dat het beeldmerk samengaat met de naam of de doelstelling van de onderneming. Of dat in de vorm van een letter of woord het karakter van de onderneming zichtbaar is. Ik houd van logo’s die stáán. Van logo’s die ook duidelijk en logisch zijn wanneer je ze in zwart-wit ziet. Geen tekeningetje van een abstract mannetje met de armpjes in de lucht dus. Je ziet dat veel, maar dat is voor mij een te makkelijke oplossing.

Het creëren van een logo is als het oplossen van een wiskundig probleem. Gesprekken met de opdrachtgever worden gefilterd. Waar voelt hij of zij zich tot aangesproken? Waar staat hij of zij voor? Wat zijn z’n/haar waarden en normen? Hoe wil de onderneming zich uiten? Wat is de visie? Wat is de doelgroep?Voor StressWise zag ik mezelf geconfronteerd met een vrijwel onmogelijk op te lossen wiskundig probleem. Want wat associeer je met ‘wijs omgaan’ met stress?

Weken gingen voorbij terwijl er niets bij me opkwam. Ten einde raad (stress!!) ben ik bij mezelf te rade gegaan. Ik had enkele jaren geleden een zeer stressvolle periode. Onder hoogspanning stond ik. Ik voelde me opgejaagd en had geen overzicht. Ik kreeg geen lucht meer, letterlijk en figuurlijk. Het stressgevoel van toen kon ik me weer helemaal voor de geest halen en ik kwam op het idee om een symbool te vinden wat aan al deze negatieve emoties tegenovergesteld is.

Een boom: symboliseert veiligheid, stevigheid, plaats, rust. Als je eronder gaat staan wordt je niet nat. Maar een boom ligt te veel voor de hand. Hoeveel bedrijven hebben een boom als logo? Veel! Vervolgens dacht ik aan een paraplu. Je wordt niet nat. Maar het heeft niks met ‘stresswijs’ te maken. Een soort paraplu dan, een parachute. Maar uit een vliegtuig springen levert vooral spanning op. Maar ik voelde dat ik in de goede richting zat. Zodra de parachute open is zweef je. Ik moest nog een stapje verder.

En zo kwam ik bij de luchtballon. Symbool voor alles wat ‘stresswijs’ is: lucht, stilte, overzicht, langzaamaan, loslaten. Het heeft alleen lucht nodig om te stijgen, wind om te bewegen. Je ervaart een vredige stilte. Je hebt overzicht: zicht op de wereld onder je. Een ballon beweegt zich langzaam voort, waar de wind hem naartoe brengt. Je laat de grond los en laat het over aan de wind. Je hebt geen haast meer. Je krijgt letterlijk en figuurlijk lucht. Zo zou het moeten zijn!

Anja de Boer, Designer

Jezelf thuis weten

St Jansstraat Groningen, voorjaar 2018. Een heel klein kneuterig huisje was het, dat Marc neerzette in het midden van de kring. Het was zijn symbool voor wat de ACT training hem had gebracht. ‘Ik heb nooit een plek gehad’ zei hij ‘en nu heb ik mij op mijn 45e voor het eerst thuis gevoeld’.

Het raakte me hoe diep en omvattend zijn bevinding was en hoe hij uitsprak wat ten diepste het gemis is van zo velen. Spreken mensen in onze groepen immers niet van gevoelens van leegte, uit contact zijn met zichzelf en afgesplitst zijn van het grotere geheel? Voelen mensen zich niet alleen, verlaten, in de steek gelaten of verweesd?

Ergens in het leven ervaren velen van ons (soms geleidelijk, soms plotseling) vervreemding en toenemende afstand tot de harmonie van ons oorspronkelijke, natuurlijke zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze zeggen dat het tijd wordt om volwassen te worden, dat we realistisch moeten zijn, dat we ons moeten gedragen of dat we onszelf proberen aan te passen om er bij te horen. Misschien vroeg je omgeving je je kwaliteiten aan de kant te zetten omdat er iets belangrijkers nodig was. Of misschien werden jouw kwaliteiten niet gezien of niet begrepen en deed je er afstand van. Het zijn allemaal momenten waarop je je eigen thuis verlaat. Allemaal momenten waarop ongemak ontstaat. En daarmee vermijding! Momenten waarop je je volledigheid verruild voor ledigheid die gevuld moet worden met ‘iets’ waardoor we…. tja.. er mogen zijn of zo?

Op het moment dat Marc zijn woorden sprak realiseerde ik me dat we vaak op zoek zijn. Op zoek naar die speciale mysterieuze plek, ergens in de buitenwereld, waar je met alles samenvalt. Gaat het er in werkelijkheid eigenlijk niet om dat we stoppen met zoeken? Of met wachten? Is ‘jezelf thuis weten’ niet meer een vaardigheid dan een plek. Het viel mij in dat ‘jezelf thuis weten’ misschien vooral gaat over jezelf toestemming geven om thuis te zijn. Het is er al, wanneer alles er mag zijn. En juist daar ondersteunen we onze cliënten bij StressWise mee! #ilovemyjob

Maaike Welfing, ACT trainer

Goed idee!

Eind 2017 bedacht ik dat het wel een goed idee zou zijn om me als mindfulnesstrainer aan te sluiten bij een grotere organisatie die mindfulnesstrainingen organiseert. Voor ik het wist gaf ik – nu precies een jaar geleden – een groepstraining voor MindfulnessFabriek in Utrecht. De groep zat met 12 deelnemers vol; dat was me als ‘eenpitter’ de jaren daarvoor niet gelukt. En er volgden meer trainingen.

Eind 2018 kwam vanuit StressWise de vraag of ik mindfulness vervolgtrainingen (ACT trainingen) wilde gaan geven; dat leek me opnieuw een goed idee. Inmiddels staat deze training op de site en zou het zomaar kunnen dat ik, samen met een collega, in januari start met het geven van een ACT training.

Eind 2019 kijk ik dan misschien wel terug op een jaar waarin ik niet alleen mindfulnesstrainingen, maar ook mijn eerste ACT training voor StressWise ben gaan geven (en hopelijk volgen er dan ook meer ☺).

Prachtig om te zien hoe StressWise – MindfulnessFabriek groeit en vele mogelijkheden biedt. Mogelijkheden voor de organisatie en de mensen die daarvoor werken, maar bovenal voor alle cliënten die kunnen groeien in hun ontwikkeling. Voor mijzelf geldt dat ik daarin graag meegroei.

Isabella Schmidt, Mindfulnesstrainer ACT trainer

Het (menselijke) gezicht van een bijzondere organisatie

Je hebt maar een kans op een goede eerste indruk. Dit is natuurlijk een cliché, maar zoals alle clichés is het wel waar. Voor een webdesigner is het altijd weer een uitdaging om een organisatie het gezicht te geven dat recht doet aan de mensen die het uiteindelijk het echte werk doen.

Voor de website van StressWise is dat niet altijd makkelijk. Het is een plek waar menselijkheid en commercie samenkomen, twee werelden die vaak op gespannen voet lijken te leven met elkaar. Natuurlijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk aanvragen via de website binnen te halen, maar hoe doe je dat wanneer het gaat om persoonlijke problemen?

Elke maandag probeer ik samen met de mensen van StressWise hier een antwoord op te vinden. Er wordt weleens gezegd dat een website nooit echt af is, en in dit geval klopt dat zeker. Het afgelopen jaar is de StressWise website volwassen geworden. Stapje voor stapje, met vallen en opstaan. Nieuwe ideeën zijn uitgeprobeerd, vaak gebaseerd op harde cijfers, soms puur door een spontane ingeving. En elke keer weer is het spannend wat de resultaten zullen zijn. De ene keer pakt het uit naar verwachting en de andere keer wordt het al snel weer teruggedraaid.

Het komende jaar zal het niet anders zijn. De zoektocht zal blijven doorgaan, er weer flink wat verbeteringen op stapel en streven we ernaar om weer mooie progressie te boeken. Met plezier en met liefde. Uiteindelijk is de menselijke factor toch weer doorslaggevend.

Bouwyn Stellingwerf, Webdesigner & developer

ServiceDesk, een kleine ode

Vaarwel beste 2018, dankjewel voor de lessen die je me hebt gebracht! Een kleine greep:

  • – De wetten van het universum zijn niet te omzeilen – er bestaat geen pauzeknop, geen terugspoel-functie en geen fastforward. Alles gebeurt op zijn eigen moment en in zijn eigen tempo.
  • – Peuters zijn geweldige mindfulnesstrainers!
  • – Hoe goed ideeën en intenties ook zijn, de weg naar succes blijft een combinatie van haalbare doelen stellen, gestructureerd werken en geduld.
  • – Als je het niet meer weet, is het beste dat je kunt doen in vertrouwen loslaten. Als je het wel denkt te weten, ook.
  • – Multitasken werkt écht niet. Ook niet als ik het heel hard probeer? Nee ook dan niet!
  • – Ontvang! Ontvang! Ontvang! Pas dan heb je iets te geven.
  • – Full. Body. Presence.

Begin 2018 werd ik actief bij StressWise. Wat mij vanaf het begin af aan opviel was de ongecompliceerdheid en efficiëntie van het contact met cliënten. Binnen tien minuten was de beller niet alleen gehoord en erkend, maar er was tevens een perspectief geschetst en een concreet plan gemaakt: de client kon binnen enkele dagen een telefoontje verwachten van de therapeut zelf en daarna direct aan de slag! In de GGZ gaat er vaak maanden voorbij voordat dit punt bereikt wordt.

Ik raakte direct enthousiast over deze wijze van hulpverlening en zag een wereld aan mogelijkheden. Gelijkwaardig, laagdrempelig, efficiënt. Het voelde bevrijdend, eerlijk en respectvol. Geen kloof tussen hulpverlener en ‘patiënt’. Geen nummers en wachtlijsten. Gewoon twee mensen die elkaar bij de voornaam noemen en waarbij de één tijdelijk de ander kan ondersteunen in zijn/haar levensloop. Prachtig!

In 2018 is er van Groningen tot Zaandam tot Maastricht hard gewerkt om deze service op steeds grotere schaal te kunnen leveren. Er komen dagelijks lovende Kiyoh recensies binnen van tevreden cliënten. Lager dan een 8 is uitzondering.

Wat inmiddels omgedoopt is tot ServiceDesk is een enthousiast team, waaronder twee stagiaires, die dagelijks tientallen zoekende mensen helpen hun klacht om te zetten naar actie: de eerste stap richting herstel en/of verandering. Ondanks de groei blijft laagdrempelige, gelijkwaardige communicatie de norm. Evenals efficiëntie en snelle service. In al deze dingen willen we ons onderscheiden. Ik ben trots en dankbaar onderdeel te zijn van deze beweging en zie uit naar wat 2019 mogelijk gaat maken!

Daniella Waley, Medewerker ServiceDesk

Het kan gewoon

Ergens in april, geloof ik, kwam ik voor het eerst in aanraking met StressWise. Ik had Mariëtte een mail gestuurd met de vraag of we een kennismakingsgesprek konden hebben. Dat kon gewoon.

Ik was inmiddels een klein jaar zelfstandig ondernemer in de zorg (coach). Veel netwerkgesprekken die ik tot dan toe had gehad verliepen, ach, een beetje stroef. Het contact was allemaal vrij moeilijk, want ja, waarom eigenlijk? Maar bij Mariëtte was dat niet zo. Zij was simpelweg geïnteresseerd. Dat kon blijkbaar dus.

Niet veel later hadden we eigenlijk al besloten dat we gingen samenwerken. Ik maakte een afspraak met René voor een debriefing, en ik kwam op de website. Kort daarop ontmoette ik Arjen, Harrie en Ruth, niet omdat dat moest ofzo, maar gewoon, omdat ze mij wilden leren kennen. Ik was even vergeten dat dat ook nog kon, maar dat kon gewoon.

Ik heb vanaf het begin deze mentaliteit gevoeld. Een doenersmentaliteit. Een mentaliteit waarin we niet wachten totdat we alles zeker weten, want dat kan toch niet. We springen er in, met goed vertrouwen, en een geslepen intuïtie. Want we kunnen mindfulness en ACT ook inzetten om goed te ondernemen. Dat kan gewoon.

En naast een doenersmentaliteit is er vooral ook warmte binnen StressWise. Dat is die andere kant, een waardige kant. We nemen tijd voor elkaar. Dat kan gewoon. En ook al gaat het niet altijd even soepel, en snap ik nog steeds niet hoe Wunderlist precies werkt… StressWise bewijst voor mij dat het gewoon kan. Een schaalbare organisatie binnen de zorg, zonder onnodige regels en bureaucratie, met een hart zo groot als de wereld.
Het kan gewoon.

Lex van den Oever, ACT coach

Met een koud voorhoofd maar een warm lijf

Struinend loop ik met mijn kin diep in mijn kraag door de snijdende wind rond een meer in Groningen. Het is begin januari en waterkoud. Mijn wollen jas is niet winddicht. Dorre, bruine planten om mij heen, soms platgedrukt door windstoten, maar onder de grond in rust en voorbereidend op het nieuwe groeiseizoen. In het water drijven groepen ganzen, overwinterend. Het landschap om mij heen verandert. In 2010 was dit meer er nog niet. Er was grasland, moerasland. Nu is er een meer met daaromheen al meer dan 200 woningen. Jan modaal en Jan bovenmodaal betrekt een nieuw gebied. Hopelijk blijven de ganzen komen. Ik probeer wat om mij heen te kijken, maar ik merk dat mijn aandacht vooral bij StressWise is. En dat is prima. Er is zoveel gebeurd en gezegd in 2018 en ook dat verdient een plaats.

Net zoals dit landschap dynamisch is, de wereld dynamisch is, zo besef ik dat ik dynamisch ben. Ik kan niet anders; heb ook nooit anders gekund. Nu handelend met de kennis en wijsheid van nu. Soms zo anders dat er momenten zijn dat ik mezelf niet begrijp hoe ik gisteren was.

In 2018 is er veel dynamiek geweest bij StressWise. Ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van een bevlogen, pro-actief team dat niet bang is om groot te dromen en hard te werken. We nemen geen veilige routes, maar durven af te wijken van de gebaande paden. Dit maakt ons creatief, authentiek en rebels. En daar ben ik trots op.

Deze manier van werken resulteert in betekenisvolle cijfers. Er zijn in 2018 179 groepen mindfulness gestart. Dat is een gemiddelde van ten minste vier groepen per week. In totaal zaten er 1187 mensen in deze groepen. Via StressWise Academy zijn 34 mensen gestart met de opleiding tot ACT-coach/therapeut en StressWise inBusiness heeft ongeveer 24 workshops verzorgd voor bedrijven. Het aantal mensen in loondienst is gegroeid van 0.8 FTE naar 3.9 FTE. Momenteel komen er per dag gemiddeld 35 aanvragen voor MindfulnessFabriek binnen en de dagelijkse aanvragen bij StressWise nemen gestaag toe. Partners leveren hoogwaardige kwaliteit trainingen en therapieën en ik merk dat veel mensen betrokken willen zijn bij de organisatie. Hiervoor mijn dank. En bedankt voor het meebewegen en je begrip in 2018. Samen staan we sterk.

Met een koud voorhoofd maar een warm lijf kom ik uit bij een sluisje in winterslaap. Het is fijn dat de sluis er is. Hierdoor is het mogelijk om met je bootje naar de stad Groningen te varen en blijft de waterstand van het meer op peil. De druk van het water is geen probleem voor de stevige sluisdeuren. Ik hou van beweging, van stromend water en kijk in de zomer graag naar bootjes die door de sluis gaan. Waterkracht dat vrij komt door machines door mensen in werking gezet. Laat StressWise ook zo zijn. Kracht vrijgezet door menselijk handelen.

Arjen Hartsema, COO StressWise

Waar kunnen we je mee helpen?

StressWise brengt psychologische hulp dichterbij: warmer, gemakkelijker, sneller, effectiever en efficiënter.

Neem contact op met onze Servicedesk voor informatie en advies. Bijvoorbeeld voor:

  • Gratis en binnen een week telefonisch kennismaken met een psycholoog of coach
  • Therapie op onze praktijklocatie of online via een beeldverbinding
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding StressWise Fonds
  • 088 20 32 610
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie