Persoonlijk leiderschap
Kleine gedachten over moedig leiderschap 3

Vrijwel altijd ligt een of andere vorm van stress aan de basis van psychische problemen of een bezwaard gemoed. In de maatschappij bestaat geen enkele scholing om met stress om te gaan. De afgelopen decennia is onze samenleving drastisch veranderd. De relatieve rust of saaiheid van voorheen is verdwenen.

Vrijwel altijd ligt een of andere vorm van stress aan de basis van psychische problemen of een bezwaard gemoed. In de maatschappij bestaat geen enkele scholing om met stress om te gaan. De afgelopen decennia is onze samenleving drastisch veranderd. De relatieve rust of saaiheid van voorheen is verdwenen. Daarvoor in de plaats is een enorme strijd verschenen. De strijd van allen tegen allen. Iedereen vecht voor zijn plek en om het meeste uit het leven te halen. Ten koste van anderen. Want we hebben alleen oog voor onszelf. Uitputtend en uiteindelijk onzinnig, want aan het eind van de rit sta je met lege handen. En onderweg loop je van de ene stresssituatie in de andere. Ten koste van jezelf. Vaak vermomd als neerslachtigheid, depressie, angst of paniek. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk heeft deze problematiek grote invloed op ons. In negatieve zin. Hoog tijd voor een omslag, waarin menselijkheid en niet effectiviteit op de voorgrond staat. Wellicht dat we ooit zo wijs worden om onze kinderen te beschermen door het onderwijs aan te passen aan onze snelle, kortzichtige maatschappij. Want de samenleving zullen we niet snel kunnen veranderen. Zelfs als we gedwongen worden is (collectieve) verandering moeizaam, zo niet onmogelijk. Dus het gaat om individuele aanpassing. Voorlopig. Een aanpassing die jij nu direct kunt doen is om een meester te worden in het hanteren van stress. Besluit om niet mee te gaan in triggers uit je omgeving, om niet reactief te zijn. En in plaats daarvan vanuit jezelf te handelen. Om diep in jezelf te duiken en met de informatie die jij in je hebt te handelen. Laat je niet gek maken. Neem nu de leiding.

Harrie Kolsteeg is psycholoog en executive coach en schrijft over moedig leiderschap

Harrie Kolsteeg is executive coach en directeur van StressWise en StressWise Academy. Hij schrijft regelmatig over moedig leiderschap. Naar aanleiding van de actualiteit of een gedachte aan kleine of grote thema’s. Wil je deze kleine gedachten ontvangen in je inbox? Laat dan je e-mailadres achter.

Hulp nodig?
Kies je locatie