Persoonlijk leiderschap
Kleine gedachten over moedig leiderschap 4

Stel niet langer uit. Uitstelgedrag maakt dat je hoofd vol komt te zitten en je stressniveau stijgt. Als je veel uitstelt kom je niet echt meer tot rust, tenminste als je eronder gebukt gaat, als je je erover schuldig voelt bijvoorbeeld.

Stel niet langer uit. Uitstelgedrag maakt dat je hoofd vol komt te zitten en je stressniveau stijgt. Als je veel uitstelt kom je niet echt meer tot rust, tenminste als je eronder gebukt gaat, als je je erover schuldig voelt bijvoorbeeld. Uitstelgedrag is per definitie niet goed voor je, in tegenstelling tot ‘uitstellen’, dat heel zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je op vakantie zult gaan en een beslissing hierover nog even niet neemt. Uitstelgedrag gaat altijd over zaken die (eigenlijk) moeten, waarbij je jezelf onder druk zet en schade toebrengt. En soms zelfs ook anderen. In de kern heeft uitstelgedrag te maken met angst en vereist het dus een zekere mate van moed om daadwerkelijk in actie te komen. Probeer je angst te overwinnen en stel niet langer uit wat nu moet gebeuren.

Harrie Kolsteeg is psycholoog en executive coach en schrijft over moedig leiderschap

Harrie Kolsteeg is executive coach en directeur van StressWise en StressWise Academy. Hij schrijft regelmatig over moedig leiderschap. Naar aanleiding van de actualiteit of een gedachte aan kleine of grote thema’s. Wil je deze kleine gedachten ontvangen in je inbox? Laat dan je e-mailadres achter.

Hulp nodig?
Kies je locatie