Persoonlijk leiderschap
Kleine gedachten over moedig leiderschap 5

Moed is de deugd der deugden. Moed tonen is het tegenovergestelde van angstig zijn. Angst zit in jou en in mij. Om te leven is het nodig om de angst te overwinnen. Niet definitief, dat is immers niet mogelijk. Maar steeds weer, telkens opnieuw.

Moed is de deugd der deugden. Moed tonen is het tegenovergestelde van angstig zijn. Angst zit in jou en in mij. Om te leven is het nodig om de angst te overwinnen. Niet definitief, dat is immers niet mogelijk. Maar steeds weer, telkens opnieuw. Angst blijft je plagen en vastzetten, hoe dan ook. Maar door moedig te zijn kun je de angst telkens de mond snoeren. Moed dient in het teken te staan van het goede, en daartoe dient moed altruïstisch van aard te zijn. Moed bestaat ook in het kader van eigenbelang. Het vereist enige moed, en dus het overwinnen van angsten, om een bank te beroven. Moedig leiderschap is dan ook gebaat bij empathie – het meevoelen en meedenken met de ander. Alleen zo is moed waarlijk de deugd der deugden. Moed is namelijk op zichzelf een deugd, maar om andere deugden ten uitvoer te brengen is moed noodzakelijk. Zonder moed geen enkele deugd. Moed is net als leiderschap alleen zichtbaar in gedrag. Het gaat erom het juiste te doen, de juiste keuzes te maken, keuzes die in het teken staan van het juiste. Dat vereist moedig leiderschap. Daadkrachtig optreden in het belang van anderen of het grotere geheel. En niet, je laten afleiden door andersdenkenden of je laten afstoppen door weerstand uit je directe omgeving. Moeilijk? Jazeker! Moedig zijn roept altijd angst op in jezelf en weerstand uit de omgeving. Dat houdt nooit op.

Harrie Kolsteeg is psycholoog en executive coach en schrijft over moedig leiderschap

Harrie Kolsteeg is executive coach en directeur van StressWise en StressWise Academy. Hij schrijft regelmatig over moedig leiderschap. Naar aanleiding van de actualiteit of een gedachte aan kleine of grote thema’s. Wil je deze kleine gedachten ontvangen in je inbox? Laat dan je e-mailadres achter.

Hulp nodig?
Kies je locatie