ACT, MCT en IBCT: hulpverlening van de tijd
Moderne Psycholoog Assen | Actiegerichte therapie op basis van de nieuwste methodieken.

Leer effectief omgaan met de uitdagingen in je leven

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Vrouw die kijkt naar tarieven en vergoedingen

De moderne psycholoog Assen – Snel effectieve psychologische hulp

Iedereen gaat in zijn leven wel eens door een moeilijke periode. Je zit niet lekker in je vel, je hebt te maken met een tegenslag of een nare gebeurtenis, of je voelt je gestresst, angstig, somber of onzeker. Misschien heb je een verlies geleden, sta je op een kruispunt in je leven of worstel je met een ander obstakel. Bij StressWise willen we je graag ondersteunen in je proces. Onze therapeuten luisteren actief met een open hart en een open mind. Je onderzoekt samen welke obstakels ervoor zorgen dat je het moeilijk hebt. Ook als je denkt dat jouw omstandigheden niet te veranderen zijn kunnen we je helpen. We helpen je met de insteek dat je na de therapie voor jezelf kan zorgen. Therapie met dat doel voor ogen.

We bieden vernieuwende therapieën die passen bij de tijd waarover je hieronder meer kan lezen. Je hoeft niet alleen te staan in de moeilijkheden die je momenteel ervaart. Wil je direct in contact komen met een van onze medewerkers om te kijken wat jou kan helpen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek welke hulp bij jou past.

Plan een adviesgesprek in


De trainer van Mindfulness Mentaal fit training

Bij welke soorten problematiek is ACT effectief? | Moderne Psycholoog Assen

Mensen met uiteenlopende uitdagingen vinden baat bij ACT therapie. Of je nu te maken hebt met gevoelens van angst, depressie, (werkgerelateerde) stress, burn-out, OCD, chronische pijn, verslaving, eetproblemen, trauma’s, vermoeidheid, een negatief zelfbeeld of zelfs slaapproblemen en tinnitus, ACT kan je rondom deze uitdagingen bijstaan. Ook als je worstelt met existentiële vragen, relatieproblemen of je gewoon niet lekker voelt, kan ACT therapie je ondersteunen. Het voordeel van ACT therapie is dat het een veelzijdige benadering heeft, waardoor het zelfs nuttig is als je nog niet precies weet waar je tegenaan loopt. Met ACT werk je aan een betere algehele levenskwaliteit.

Ga naar onze ACT therapie pagina


Resultaten ACT therapie | Moderne psycholoog Assen

 • Grotere Psychologische Flexibiliteit: Een van de kernaspecten van ACT therapie is het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit is het vermogen om in het moment aanwezig te zijn en te handelen in overeenstemming met je waarden, zelfs in de aanwezigheid van onaangename ervaringen. Dit helpt je om op een gezonde manier om te gaan met pijnlijke gedachten en gevoelens en bevordert je mentale veerkracht.
 • Verhoogde Acceptatie: In plaats van te vechten tegen of te vluchten voor pijnlijke gedachten en gevoelens, moedigt ACT aan om deze ervaringen te accepteren als een normaal en onvermijdelijk onderdeel van het menselijk leven. Dit helpt om de strijd tegen innerlijke ervaringen te verminderen en kan leiden tot een groter gevoel van vrede en welzijn.
 • Meer richting in je leven: ACT therapie helpt je om je diepste waarden en doelen te identificeren en te verhelderen. Op die manier weet je waar je heen wil in je leven en kan je beter prioriteren op basis van wat jou betekenis geeft. Dit kan leiden tot een groter gevoel van zingeving en doelgerichtheid in je leven.
 • Vermindering van Vermijdingsgedrag: ACT therapie helpt je om vermijdingsgedrag te herkennen en naar de kern te gaan van het vermijdingsgedrag. Vaak als je stilstaat bij vermijdingsgedrag liggen er emoties aan ten grondslag. Door deze emoties ruimte te geven en toe te laten, kunnen we ons vermijdingsgedrag verminderen. Van vermijden naar toelaten en van uitstellen naar actie ondernemen.
 • Vergroot gevoel van Zelfeffectiviteit: Door actieve stappen te ondernemen in de richting van je doelen, kan ACT therapie helpen om het gevoel van zelfwerkzaamheid te vergroten; het geloof dat je in staat bent om effectief te handelen in de wereld. Dit heeft een positief effect op je zelfvertrouwen en productiviteit.
 • Verbetering van Relaties: Door het vergroten van het bewustzijn van de eigen waarden en het bevorderen van openheid en acceptatie, kan ACT therapie je helpen bij het verbeteren van relaties met anderen. Je leert anders met je problemen om te gaan, waardoor je meer ruimte vrijmaakt voor de dingen die echt belangrijk zijn, zoals het aangaan van gezonde relaties met andere mensen.

Ga naar onze ACT-pagina


StressWise geeft in het hele land en online mindfulness MBSR plus training, gratis met STAP-budget

Bij welke soorten problematiek is MCT effectief? | Moderne Psycholoog Assen

Metacognitieve therapie (MCT) biedt ondersteuning aan tal van mensen die verschillende levensuitdagingen ervaren. MCT is bijzonder waardevol voor mensen die te maken hebben met aanhoudend piekeren, gevoelens van angst, aanhoudende zorgen, stress, burn-out symptomen, sombere stemmingen, perfectionistische neigingen, een gebrek aan zelfwaardering, gevoelens van onzekerheid, onrust en slaapproblemen. Bovendien biedt het hulp en perspectief voor mensen die moeite hebben om los te komen van pijnlijke herinneringen en zich overspoeld voelen door hun gedachten en emoties.

Ga naar onze MCT-pagina


Resultaten MCT | Moderne Psycholoog Assen

 • Minder Piekeren: Centraal in MCT staat de vermindering van piekergedrag door onderliggende overtuigingen (metacognities) uit te dagen. Je wordt je bewuster van je denkprocessen, leert je triggers van piekeren te herkennen en te kiezen om wat anders te doen met je aandacht. Op deze manier wordt je bevrijdt uit de greep van het piekeren en de kritische stem die het piekeren voedt.
 • Afstand van Interne Beleving: MCT helpt je om een stap terug te doen van je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor ervaar je meer afstand in je interne beleving, kun je automatische reacties beter monitoren en te kiezen voor ander gedrag.
 • Betere Focus op wat Belangrijk is: Door meer afstand te creëren in je hoofd, komt er meer ruimte, tijd en focus in je handen. Dit stelt je in staat om te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dit kan iets zijn als het opnieuw oppakken van je werk, het beginnen met een nieuw project of meer tijd besteden aan een hobby die je aan de kant hebt geschoven.
 • Verlichting van Problematiek: MCT kan bijdragen aan de verlichting van de psychische problemen die eerder op deze pagina zijn benoemd. Door een andere relatie aan te gaan met je gedachten, gevoelens, reacties en overtuigingen, kunnen deze problemen minder grip krijgen op je leven en stijgt je mentale welzijn.
 • Verhoogde Zelfkennis: Je creëert bewustwording rondom je denkpatronen, gewoontes, reacties en overtuigingen. Hierdoor krijg je een beter inzicht in jezelf, wat bijdraagt aan een verhoogde zelfkennis. Met dit nieuwe bewustzijn kan je bewuste keuzes maken die passen bij wie je bent en wat je wilt bereiken.
 • Verbeterde Relaties: Door jezelf beter te begrijpen en te leren hoe je kunt reageren op uitdagende gedachten en gevoelens, kun je ook beter omgaan met de ervaringen die je hebt met de mensen om je heen. Dit kan leiden tot gezondere en meer bevredigende relaties.

Ga naar onze MCT-pagina


ACT en MCT naast elkaar | Moderne Psycholoog Assen

ACT (Acceptance and Commitment Therapy):

 • Focus: ACT legt de nadruk op het accepteren van moeilijke gevoelens, loslaten van negatieve gedachten en het verbinden van acties met persoonlijke waarden.
 • Kernconcept: Psychologische flexibiliteit; het vermogen om in het huidige moment te blijven en volgens je waarden te handelen, zelfs in het aangezicht van moeilijke emoties of situaties.
 • Doel: Cliënten helpen om een rijk en zinvol leven te leiden, terwijl ze de pijn accepteren die onvermijdelijk bij het leven komt kijken.

MCT (Metacognitieve Therapie):

 • Focus: MCT is gericht op hoe mensen denken over hun eigen denkprocessen (metacognities), het uitdagen van deze metacognities en het integreren van effectieve strategieën.
 • Kernconcept: Het onderzoeken en uitdagen van metacognities over het denken zelf, met name in relatie tot gedragingen als piekeren en rumineren.
 • Doel: Cliënten helpen hun relatie met hun eigen gedachten te veranderen, zodat ze minder piekeren en hun aandacht beter kunnen beheren.

In essentie concentreert ACT zich op het accepteren van gedachten en gevoelens en het handelen volgens waarden, terwijl MCT zich richt op het veranderen van de manier waarop men denkt over denken en op het verminderen van piekeren.

MCT-pagina  ACT-pagina


Wat moet ik kiezen? ACT of MCT? | Moderne psycholoog Assen

ACT en MCT zijn over het algemeen effectief voor vergelijkbare soorten problematiek. ACT is daarbij het meest breed inzetbaar. MCT kan wel effectiever zijn bij mensen die problematiek ervaren die gerelateerd zijn aan strategieën zoals piekeren en overmatig zorgen maken. MCT gaat gericht in op deze strategieën en helpt je om dit belemmerende gedrag te transformeren tot helpend gedrag.

Je kan de volgende vuistregel aanhouden:

 • MCT is vaak de betere optie als je 1) veel piekert en/of zorgen maakt, en 2) als dit sterk samenhangt met de problematiek waarmee je geholpen wilt worden.
 • ACT is in de andere gevallen vaak de betere optie, doordat het verder kijkt dan het veranderen van denkstrategieën.

Het voordeel van MCT bij StressWise is wel dat je geholpen kan worden door een therapeute die óók gespecialiseerd is in ACT. Zo kan je dus het beste van beide werelden meekrijgen.

MCT-pagina  ACT-pagina


Relatietherapie: voorbij individuele therapie | Moderne Psycholoog Assen

Op het moment dat er grote problemen zijn in je relatie, is het beter om samen in therapie te gaan. ACT en MCT kunnen je wel helpen om zelf beter om te gaan met de situatie, maar vaak zijn er twee mensen nodig om een relatie weer op de rails te krijgen. In dat geval is de beste keuze om samen in relatietherapie te gaan.

Ga naar onze relatietherapie pagina

10

“Vanaf de eerste sessie voelde ik me op mijn gemak, en in de maanden daarna heb ik van Claudia heel gericht hulp gekregen. Ze was heel begripvol en snapte duidelijk waar ik hulp bij zocht. Ik heb nu het idee dat ik door middel van dit traject zelf verder kan.”

10

“Na Stresswise geschreven te hebben, werd ik snel en efficiënt geholpen en in contact gebracht met persoon( zie hieronder) die meta- cognitieve en ACT therapie doet. Daar ben ik in 6 sessies op een uitstekende, betrokken, kundige manier geholpen om mijn specifieke ‘probleem’ op te lossen. De begeleidende tekst hielp ook zeker.Er was een luisterend oor, met begrip, kennis en ervaring.Ik ben enorm blij dat ik dit traject gevolgd heb en ben dankbaar dat ik nu in betere doen ben.”

9

“Na een eerdere behandeling bij een GZ-psycholoog bleef een onvoldaan gevoel de boventoon voeren. Op eigen initiatief ben ik een zoektocht gestart en zo kwam ik uit bij ACT en Stresswise.De eerste ontmoeting met therapeut Tanya Reitsma voelde meteen al als een grote opluchting. Ze gaf me meteen het gevoel dat ik mezelf kon en mocht zijn. Vanuit mijn eigen ervaringen werd er gekeken hoe ik beter met bepaalde situaties om zou kunnen gaan.Er is door Tanya echt gefocust op het liefhebben van mezelf. In plaats van dat er een 'probleem' werd opgelost, ging het erom te leren mezelf te accepteren.Het is makkelijk om te zeggen dat het goed gaat als er niet verder wordt doorgevraagd door anderen, maar nu gaat het écht goed met me en dat geeft me enorm veel rust en vertrouwen voor de toekomst. Ik mag er zijn!”

10

“Jeroen Kortooms wist op een professionele wijze mij de juiste vragen voor te leggen, waardoor ik ontzettend veel inzicht in mijn casuïstiek heb gekregen. Zijn relaxte, onbevangen manier van benaderen zorgde ervoor dat ieder gesprek snel diepgang had, zonder te forceren. Een hele positieve ervaring.”

8

“Hele fijne lessen gehad onder de begeleiding van Henriëtte. Zowel tijdens de lessen als daarbuiten, zeer betrokken en empatisch. Haar zou ik 5 sterren geven. De communicatie kan iets beter, vandaar de 4 sterren.”

10

“Ik heb dmv mijn sessies met Tanya veel kunnen ontdekken over diepzittende emoties en hoe ik hier aandacht aan kan geven. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij haar en heb waardering voor hoe ze mij heeft kunnen helpen inzien dat ik mezelf tijd mag gunnen om dit proces te doorlopen. Eveneens zijn haar holistische blik en behandelmethodes verfrissend na de standaard ggz gesprekken die ik eerder heb ervaren. Dit heeft mij meer ruimte geboden om precies te werken aan de kwesties die mij in de weg zaten.Ik kan nu zeggen dat ik meer open sta voor mijn eigen emoties, ze beter een plek kan geven/verwerken en ze minder wegdruk wat voorheen stress veroorzaakte (terwijl ik niet wist waar die stress vandaan kwam).”

10

“De therapie had een fijne opbouw in sessies en sloot goed aan bij wat wij wilde. De therapeut was heel goed in doorvragen, open en ook kritische vragen stellen. Daarnaast was het huiswerk wat we elke keer kregen heel helpend, waardoor we buiten de sessies ook aan de slag gingen. Vaak werd er in de sessie door de therapeut een beknopte samenvatting gegeven van wat we hadden besproken, dit was ook erg fijn. Mijn vriend en ik zijn inmiddels vanuit een zware periode weer het sterkte en liefdevolle team die we daarvoor waren. Dit hebben we zelf gedaan, maar zeker ook goede ondersteuning en coaching gehad vanuit onze therapeut Susanne.”

10

“Mijn ervaring is heel erg positief! Ik vond de inhoud van de therapie en hoe het uitgelegd werd heel erg goed en begrijpbaar.”

9

“Ik heb 5 sessies gehad bij Hester en vind haar heel doortastend en ze komt op een respectvolle manier snel tot de kern van moeilijkheden. Het is een zeer professionele therapie maar met een laagdrempelige aanpak, wat zorgt voor een fijne sfeer waarbij je je op je gemak voelt. Ik heb nuttige inzichten gekregen tijdens de therapie, die ik goed kan gebruiken in de relatie maar ook daarbuiten. Ik kan stellen deze therapie aanbevelen die bereid zijn om eerlijk naar zichzelf te kijken en tot de kern van hun problemen willen komen. De methodieken die Hester gebruikt zijn interactief en en praktisch en bieden goede handvatten voor het verdere leven.”


Ervaringen met therapie | Moderne psycholoog Assen

 • Ik heb bij StressWise aangeklopt omdat ik vastliep in mijn dagelijks leven. Ik ben razendsnel in contact gebracht met de psycholoog die mij op meerdere vlakken heel veel inzichten heeft laten krijgen. Een fijne, inlevende therapeute die echt naar je luistert, snel tot de kern kan komen (wat mij zelf niet lukte) en daarna praktische handvatten geeft om direct aan de slag te gaan. Ongelofelijk blij dat ik bij hen hulp heb gevonden en daarmee mijn overspannen situatie de deur heb kunnen wijzen! (Frederique Dittrich, 40+)
 • De afgelopen paar weken een heel fijn traject gevolgd bij Mariëtte Huibrechste: Acceptance & Commitment Therapy. Deze therapie motiveert écht om actie te ondernemen. Ik heb meer psychologische flexibiliteit en veel minder stress. Ik kijk zeer positief terug op dit traject en ben weer in balans. Mariëtte is erg prettig in de communicatie, luistert goed, maakt het traject persoonlijk/op maat en geeft goede tips, tricks en inzichten om toe te passen in het dagelijks leven. Fijn dat je een werkboek krijgt om alles nog eens na te lezen en aan de slag te gaan met oefeningen. (RB, 50+)
 • Via StressWise kon ik snel aan de slag met een korte intensieve therapie die de juiste tools geeft om inzicht te krijgen in denkpatronen, het signaleren van de lichamelijke signalen die daarbij horen en hoe daar naar te handelen op momenten van aanhoudende stress en de daarbij voor ieder persoonlijk bijkomende klachten. Vooral het geven van inzicht en de goed overal toepasbare technieken maken dat ACT een hele werkbare en toegankelijke methode is. De persoonlijke aandacht maakt de methode nog sterker en effectiever. (Andrea, 40+)

Ons eigen opleidingsinstituut StressWise Academy leidt ACT therapeuten op, met ‘een hart zo groot als de wereld’. Zo kunnen we garanderen dat onze ACT therapeuten goed zijn opgeleid en veel liefde stoppen in hun werk als therapeut.

Onze StressWise Academy

De kwaliteit van onze hulpverlening wordt gewaarborgd door ons eigen NRTO erkende opleidingsinstituut StressWise Academy. Van elke therapie die we bij StressWise aanbieden, hebben we ook een gecertificeerde opleiding. Onze therapeuten worden daarbij voornamelijk bij onze eigen Academy opgeleid. Op deze manier kunnen we jou op de beste manier helpen. Het motto van de StressWise Academy is: therapie met een hart zo groot als de wereld. Kijk op onze site meer informatie over onze Academy door op de button hieronder te drukken.

StressWise Academy


Iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor het STAP-budget.

Onze kennisbank

Heb je nog meer vragen over onze diensten? Ga dan naar onze kennisbank waar we alle veelgestelde vragen in detail bespreken.

Ga naar de kennisbank


Meld je nu aan voor een vrijblijvend adviesgesprek

Wil je samen met een van onze medewerkers doorbespreken wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Meld je dan aan voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvend adviesgesprek

Met hernieuwde energie en plezier aan de slag bij de Moderne psycholoog Assen

Wil je een diepgaande verandering in je persoonlijke leven en weer volop genieten van elk moment? Leren accepteren, je verbinden met je waarden en meer aanwezig zijn in het nu? Verlang je ernaar om van betekenis te zijn voor je dierbaren en effectiever met je energie om te gaan? Ontdek dan wat we voor jou kunnen betekenen. Neem nu contact op met de moderne psycholoog assen.

Contact
 • Beilerstraat 24
 • 9401 PL Assen
Voor welke klachten kan ik bij jullie terecht?

StressWise biedt hulp bij veel verschillende klachten, zoals chronische stress, burn-out, depressie en angst, maart ook voor relatieproblematiek. Stress ligt ten grondslag aan allerlei stressgerelateerde klachten en mentale en emotionele problematiek, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagd gevoel, onrust, negatief zelfbeeld, onzekerheid, overspannenheid, perfectionisme, piekeren, prikkelbaarheid, psychosomatische klachten, slaapproblemen, tinitus en allerlei vage klachten. StressWise kan je ook goed helpen bij zingevingsvragen en als je niet lekker in je vel zit.

Lees over onze missie

Kan ik ook online therapie volgen?

Ja, dat kan. Online therapie is een praktisch en laagdrempelig alternatief voor fysieke therapie. Bovendien is online therapie vrijwel net zo effectief. We hebben daarnaast een goede beeldverbinding opgezet, zodat je gemakkelijk vanuit huis therapie kunt doen zonder dat dit het proces belemmerd. Je hebt alleen een computer of laptop en goede internetverbinding nodig. Wij zorgen voor de rest. Ook voor online therapie kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via je werkgever of zorgverzekeraar.

Hoe kom ik voor vergoeding in aanmerking?

Voor psychologische hulp Bij StressWise kun je mogelijk een vergoeding via je zorgverzekeraar krijgen. Dit hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Als je aanvullend verzekerd bent zijn er mogelijkheden. Laat ons weten waar je verzekerd bent en wat de naam is van je aanvullende pakket en wij zoeken het voor je uit. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 65 per sessie.

Daarnaast zien we dat steeds meer werkgevers in personeel investeren en de hulp volledig vergoeden. Wil je een offerte ontvangen die je kunt doorsturen naar je leidinggevende? Laat het ons weten.

Hulp nodig?
Kies je locatie