StressWise Relatietherapie
Relatietherapie in Laren Blaricum Relatietherapeuten Register

WEER GELUKKIG IN JE RELATIE

Plan een adviesgesprek met Mariëtte

Duurzaam samenleven met een partner draagt bij aan een gelukkig leven

En het draagt zelfs bij aan een gezonder leven. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dit is ook waar we als sociaal wezen sterk naar verlangen. En toch is het niet altijd makkelijk of zelfs heel moeilijk om een bevredigende liefdesrelatie te onderhouden. Ik ben relatietherapeut bij StressWise Relatietherapie Laren Blaricum en heb ruim 15 jaar ervaring met het geven van relatietherapie in Laren Blaricum. Ik ben geregistreerd in het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten. Ik help jou en je partner graag om zicht te krijgen op jullie relatieproblemen en ze waar mogelijk op te lossen. Ik help jullie aan een nieuw perspectief. Zo krijg je het gevoel van ‘samen ervoor gaan’ stap-voor-stap weer terug. Aarzel niet om een adviesgesprek met mij in te plannen. Vrijblijvend en kosteloos.

Mariëtte Huibrechtse
Geregistreerd relatietherapeut te Laren Blaricum

Plan een adviesgesprek


Een partnerrelatie gaat door verschillende fases heen

Verliefd worden, samenleven, tropenjaren met jonge kinderen in combinatie met carrière, ouder worden. In al deze fases ontstaan gewoontepatronen. Sommige zijn effectief en handig in het samenleven. Andere patronen blijken minder handig en op den duur destructief. Denk aan communicatie die lijkt te bestaan uit aanvallen en verdedigen. Of aandringen en terugtrekken. Irritatie, kritisch zijn, belangrijke zaken niet meer bespreken. Er ontstaat verwijdering, de intimiteit verdwijnt, met alle risico’s die daarbij horen. Je dreigt elkaar te verliezen. En wil je dat? Besef dat snel ingrijpen van groot belang is. Start op tijd met relatietherapie in Laren Blaricum.

Neem contact op


Relatietherapie in Laren Blaricum bij Mariëtte Huibrechtse: ga op onderzoek uit en er komt ruimte voor verandering

Vragen die kunnen ontstaan zijn: Hoe stoppen we de ruzies? Hoe gaan we om met spanning? Hoe kunnen we ons opnieuw met elkaar verbinden? Hoe blijven we bij elkaar? En als we besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan, hoe kunnen we dat op een gezonde manier aanpakken? In relatietherapie onderzoeken jullie met mij als relatietherapeut te Laren Blaricum wat er nu gebeurt en wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Wellicht doe je ontdekkingen over jezelf in interactie met de ander en krijg je zicht op patronen in gedrag en/of communicatie.


Mariëtte Huibrechtse, StressWise Relatietherapie Laren Blaricum: een gekwalificeerde relatietherapeut

Ik werk als relatietherapeut in Laren Blaricum voor StressWise Relatietherapie. Al onze relatietherapeuten zijn goed geschoold en houden zich aan de Beroepscode voor Relatietherapeuten van het Relatietherapeuten Register. Door met mij als relatietherapeut het onderzoek aan te gaan ontstaat bewustwording en inzicht en komt er ruimte voor verandering en verbetering. Je krijgt tools aangereikt om ander gedrag te oefenen. Dat betekent dus experimenteren met nieuwe ervaringen en zoeken naar dat wat werkt. Zo krijgt jullie relatie weer betekenis of wordt duidelijk dat er naar andere oplossingen moet worden gekeken.

Neem contact op


Moderne relatietherapie in Laren Blaricum met gebruik van wetenschappelijk bewezen methodieken

Ik gebruik als relatietherapeut verschillende methodieken, waarvan IBCT of Integrative Behavioral Couple Therapy de meest vooraanstaande is. Deze methodiek is gebaseerd op acceptatie van de verschillen die er tussen partners zijn. Je stopt wederzijds met het willen veranderen van de ander. IBCT helpt jullie om je te richten op problemen die je kunt oplossen. Daarnaast gebruik ik methodieken uit Geweldloze Communicatie om op een effectieve manier te leren communiceren. ACT of Acceptance & Commitment Therapy zetten we in om gezamenlijke waarden te ontdekken.


Wat kun je verwachten bij StressWise Relatietherapie Laren Blaricum?

In enkele sessies relatietherapie maken we dat wat onder de oppervlakte zit zichtbaar en bespreekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld gebeurtenissen en pijnlijke gevoelens die daardoor zijn ontstaan. Jullie leren écht te luisteren naar elkaar en open te staan voor de gevoelsbeleving van je partner. Thuis gaan jullie aan de slag met concrete oefeningen en gedragsverandering. Gemiddeld zijn er acht sessies nodig om duidelijkheid te creëren en op een goede manier samen verder te kunnen. Uiteraard zijn er stellen die sneller weer op weg kunnen. Bij StressWise Relatietherapie Laren Blaricum doen we wat nodig is.

Neem contact op

10

“Ik heb ontzettend veel geleerd van Sijmen en van de fijne groep. Sijmen creëerde een veilige en accepterende sfeer. We deden goede oefeningen en er werd met goede vragen op dingen gereflecteerd. Ook de groep was bijzonder en open. Ik kijk er echt met een heel warm hart op terug. Heb veel geleerd en veel acceptatie/ liefde gevoeld!”

10

“Gwen was een erg fijne docente. Ze nam de tijd voor onze ervaringen en zat niet te streng op het vooraf bedachte programma. Ik voelde me op mijn gemak en gehoord. Ze legde duidelijk uit met praktijkvoorbeelden. Gemotiveerd om door te gaan met mindfulness.”

10

“Ik merk dat ik minder stress ervaar, beter dingen kan accepteren en minder oordeel. Dit geeft mij veel rust en ervaar ik als erg prettig. Ik kan iedereen deze cursus aanraden.”

8

“Na een paar wek n oefenen hervond ik mijn vermogen tot nachts doorslapen. Met behiulp van de begeleidende meditaties van Sijmen kreeg ik mijn malende gedachten terug in hun hok en hielden ze zich steeds vaker koest, zodat ik tenminste door kon slapen als ik s nachts wakker werd.”

8

“Hoe ervaar ik mijn dag of dit moment met acceptatie en zonder oordeel. Het mentale, de denkgeest, zien als een proces, iets dat komt en gaat. Meer bewust van de meerwaarde van luisteren naar je lichaam. Een gevoel van je mag er zijn zoals je bent.”

9

“Ik heb de 8 weekse training als leervol en leuk ervaren. Sijmen was een fijne trainer die op een prettige en veilige manier training gaf. Er was ruimte voor persoonlijke beleving en ervaringen. Ik heb geleerd om dichter bij mijzelf te komen, meer in het moment te leven en om minder te oordelen. Voor mij houdt de training na 8 weken niet op, maar neem ik lessen uit de training mee in mijn toekomstige dagelijkse leven.”

10

“Ik vond de cursus 'mindfulness' erg inzicht gevend. Ik heb gemerkt dat ik erg geneigd ben om te willen dat bepaalde gevoelens er niet zijn. Ik vond het mooi om te merken dat je een staat kan bereiken waarin alles er mag zijn. Het blijft oefenen daarmee, maar dat vind ik helemaal niet erg! Ook een erg prettige groep en goeie trainer, die ruimte gaf voor alles wat er was en ook doorvroeg.”

9

“De mindfulness training heeft mij het verschil laten zien (theorie) en voelen (oefeningen) tussen in gedachten verzonken zijn/ op de automatische piloot leven OF het bewust zijn in het moment. Waar ik begon met burnout klachten, angstaanvallen en in de modus van continue ‘aan’ staan zat, heb ik nu ervaren hoe ik mijzelf tot rust krijg. Hoe ik geniet van het NU, niet de hele tijd denk aan ‘wat moet ik zo doen, wat eten we vanavond, wat is de agenda van morgen’… Dit hoort er ook absoluut bij, maar niet 24/7. Met de momenten van rust (bewustzijn van het hier en nu), brengt mij dit kalmte en zijn in 8 weken de angstaanvallen en burnout klachten aanzienlijk minder. Het is geen wonderpil en vergt zelf veel oefening, maar deze manier van leven bevalt mij tot nu toe erg goed!”

10

“Deze training was heel fijn om aan deel te nemen. Ook heel goed te doen online, met alle begeleidende meditaties, bodyscans en andere oefeningen, kon ik vanuit huis makkelijk en comfortabel deelnemen zoals het voor mij goed voelde. Ik heb aan de oefeningen ook veel gehad, ik kon vrij snel deze in mijn dagelijks leven toepassen, oftewel je huiswerk opdrachten doen, alles uitproberen om vervolgens te ervaren wat goed bij me past, of wat bij het moment past. Daarbij kwam er meer bewustzijn van omgeving, focus en alle zintuigen kwamen weer meer naar boven, het ervaren van het hier en nu. Rust in mezelf vinden ook op de stressvolle momenten. Al wordt je misschien niet geheel rustig maar je leert er anders mee om te gaan, het mag zijn wat het is, en dat is voor dat moment goed. De mindfulness trainer Sijmen zorgde voor een relaxte sfeer, gevoel van veiligheid en vertrouwen om te delen wat je wilde. Zeer prettig hoe hij de oefeningen begeleide. Maar ook zijn ervaringen deelde. Open en eerlijk. Het mag zijn wat het is.”


Ervaringen met relatietherapie van StressWise in Laren Blaricum

  • We zijn ontzettend goed geholpen: communicatie, intimiteit en plezier zijn weer volledig terug in onze relatie! We begrijpen elkaar weer en genieten elke dag. Van bijna ‘uit elkaar’ naar weer ‘gelukkig zijn mét elkaar’: het bestaat! Absoluut een aanrader voor stellen met relatieproblemen. Maar ik denk zelfs prettig voor koppels die hun relatie nóg beter willen krijgen. (DB, 50+)
  • Samen met mijn man meerdere prettige gesprekken gehad bij de relatietherapeut van Stresswise. We zijn door haar hulp beter gaan communiceren en nemen nu meer tijd om echt naar elkaar te luisteren. (Melissa R, 40+)
  • De relatietherapeut heeft ons inzicht gegeven in onze communicatie en hoe we met elkaar omgaan en de patronen waarin we zaten. Dat was erg leerzaam. Wij zijn een dankbaar stel! (Thijs Last 30+)

Maak je relatie belangrijk bij StressWise Relatietherapie Laren Blaricum

In vier eenvoudige stappen naar een traject om je relatie te verbeteren en weer gelukkig te zijn in je relatie. Plan eenvoudig een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met Mariëtte Huibrechtse van StressWise Relatietherapie Laren Blaricum.

1.   Klik op de button
2.   Vul het digitale formulier in en verstuur het
3.   Je ontvangt een bevestiging via WhatsApp
4.   Mariëtte neemt contact met je op

Plan een adviesgesprek met Mariëtte


Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan met Mariëtte Huibrechtse, register-relatietherapeut te Laren Blaricum

Wacht niet langer en onderneem actie als je relatie niet loopt zoals je wilt. Veel stellen wachten helaas te lang met het inroepen van hulp, dus zorg ervoor dat het jou niet overkomt. Vraag een adviesgesprek aan met mij. Als gekwalificeerd register-relatietherapeut kan ik jullie waarschijnlijk goed helpen. Je kunt delen waar je mee zit en onderzoeken of er een ‘klik’ is met mij als relatietherapeut. Ik zal je informeren over de manier waarop wordt gewerkt en het verwachtte aantal gesprekken. En jullie kunnen al je vragen stellen. Vraag nu een adviesgesprek aan of meld je direct aan voor relatietherapie in Laren Blaricum.

Neem contact op


Moderne relatietherapie in Laren Blaricum: eerst accepteren, dan veranderen

Wat is IBCT? Veel problemen in partnerrelaties komen voort uit verschillen tussen partners die zich slecht laten veranderen. Denk aan verschillen in voorkeuren, persoonlijkheid en diepgaande overtuigingen. Bijvoorbeeld, de een heeft veel oog voor netheid en de ander weinig of de een blijft graag samen thuis terwijl de ander liever de deur uitgaat en dingen onderneemt. Er kan dan ruzie ontstaan, je kunt elkaar gaan bekritiseren, je aan elkaar gaan ergeren of elkaar onder druk zetten om te veranderen. Met bepaalde onderlinge verschillen kunnen stellen maar beter leren leven, als je tenminste met elkaar verder wilt, zonder de hele tijd te ruziën. Anders verzand je in een strijd tegen elkaar.

Neem contact op met Mariëtte Huibrechtse, de relatietherapeut en psycholoog van StressWise

Weer gelukkig in je relatie met relatietherapie in Laren Blaricum

Partners kunnen zo worden opgeslokt door hun onderlinge strijd dat ook problemen die zich wél laten oplossen niet effectief worden aangepakt. Denk aan problemen met werk, de school van de kinderen, geld of familie. Het oplossen van dat soort problemen vraagt om onderling overleg en een gezamenlijke houding, niet om onderlinge strijd. Door een gebrek aan acceptatie kunnen de dagelijkse problemen zich opstapelen en ontstaat nog meer relatiestress. Daarom dus eerst accepteren, of op zijn minst tolereren. Dat laatste betekent dat je onderlinge verschillen weliswaar niet leuk vindt en er soms ruzie over hebt, maar je maakt je er dan niet meer zo druk om. Als je dat bereikt – acceptatie of tolerantie – gaat veranderen een stuk makkelijker. Wil je meer tips of informatie over relatietherapie in Laren Blaricum bij StressWise? Neem vrijblijvend contact met mij op. Nog niet overtuigd? Lees dan de blogs met verhalen uit mijn relatietherapie praktijk in Laren Blaricum onderaan deze pagina. Veel leesplezier. En misschien spreken we elkaar binnenkort wel.

Mariëtte Huibrechtse
Geregistreerd relatietherapeut te Laren Blaricum

Plan een adviesgesprek

Contact
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Veelgestelde vragen over relatietherapie bij StressWise
Wanneer is relatietherapie een goede oplossing?

Partnerrelaties kunnen een bron van liefde, plezier en voldoening zijn, én tevens een bron van stress, frustratie of verdriet. Het kan voorkomen dat je vastloopt in ruzies en niet-effectieve communicatie. Of dat er sprake is (geweest) van een affaire. Of je merkt dat je gevoel voor je partner is afgenomen. Misschien zijn er grote verschillen in thema’s als financiën, intimiteit of de manier waarop je je kinderen wilt opvoeden. Blijf niet zitten met relatieproblemen, maar geef relatietherapie een kans. Er valt vaak veel te verbeteren. Onze relatietherapeuten helpen je daar graag bij.

Lees hoe wij te werk gaan

Krijg ik een vergoeding voor relatietherapie?

Bij de relatietherapeuten van StressWise krijg je mogelijk een vergoeding voor relatietherapie. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je kans op een gedeeltelijke vergoeding. Bij online relatietherapie krijg je altijd een vergoeding. Je krijgt bij StressWise sowieso een gratis adviesgesprek. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk wat onze relatietherapeut voor jullie kan betekenen en of er een klik is. Plan bij onze Servicedesk een adviesgesprek in.

Neem contact op

Waardoor ontstaan relatieproblemen?

Iedere relatie heeft wel eens te maken met tegenslagen. In sommige gevallen worden de ze makkelijk onderling opgelost. Echter, kan het ook voorkomen dat de tegenslagen zo groot worden, dat ze tussen jullie in komen te staan en voor relatieproblemen. Er zijn verschillende soorten oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische problemen bij jou of je partner ervoor dat jullie onzeker in jullie relatie staan. Denk aan een depressie, bindingsangst, autisme, laag zelfbeeld of een burn-out. Andere oorzaken waarin jullie je in kunnen herkennen zijn:

  • karaktereigenschappen, zoals agressie, egoïsme, dominantie en jaloezie;
  • een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid;
  • gebrek aan intimiteit;
  • familieproblemen;
  • te weinig tijd voor elkaar.

 

Mariëtte schrijft over haar ervaringen in haar relatietherapie praktijk

Lees de blogs van
Mariëtte Huibrechtse
relatietherapeut
bij StressWise
in Laren Blaricum, Het Gooi

Mariëtte schrijft over haar ervaringen
in haar relatietherapie praktijk.

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 8

Twee stellen hadden zich gemeld voor de Relatie midweek in Bordeaux. Een stel had het jaar daarvoor een traject relatie-therapie gevolgd en kwam de vaardigheden ‘opfrissen’. Ze zagen de week als een APK, als onderhoud voor hun relatie.

Het andere stel had stevige issues, zowel individueel als samen. Zij hadden geen ervaring met therapie. De stellen klikten heel goed met elkaar. Het stel wat nog geen ervaring had met relatietherapie putte hoop uit de ervaring die het andere stel met hen deelde.

’s Morgens na het uitgebreide petit-déjeuner startten we met een plenair deel. Dit deel was gericht op het ontwikkelen van effectieve communicatie-vaardigheden. De stellen deden na ieder training-onderdeel een oefening, zodat ze zelf konden ervaren hoe het was om op een andere manier met elkaar te praten. Meer vanuit behoeften, in plaats vanuit verwijten en beschuldigingen.

Partners ontwikkelen zo meer begrip voor het standpunt van de ander en er ontstaat empathie voor de gevoelens van hun partner. Zo zag ik dat acceptatie op gang kwam. Het besef: mijn partner is anders dan ik en kijkt dus ook met zijn eigen bril naar bepaalde zaken. Dat ‘agree to disagree’ soms prima is.

In de middag maakten we ruimte voor separatie relatietherapie sessies. Daar werden de meer persoonlijke issues besproken, en werden emotionele gevoeligheden duidelijker. Het ontroerde mij om te zien hoe muurtjes afbrokkelden en partners elkaar met een andere blik in de ogen aankeken.

Een van de stellen vertelde bij de evaluatie dat zij deze week weer hadden gelachen met elkaar. Dat was lang geleden….

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen in onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 7

Ze komen vertellen dat ze uit elkaar gaan. Zij heeft haar trouwring afgedaan en met dit symbolische gebaar aangegeven dat ze het niet meer kan. Ze kan niet meer leven met een partner die niet gemotiveerd is om aan de relatie te werken. Die met één been in de relatie is en met het andere been buiten de relatie staat.

Het koppel heeft zes sessies relatietherapie gevolgd en soms is dit het resultaat.

Hij vertelt dat hij jaren geleden een verandering merkte bij haar. Vanwege fysieke- en mentale problemen ging ze in therapie en daardoor veranderde ze nogal. Ze werd meer weerbaar en uitte dat door voortdurend in de aanval te gaan. Deze verbale agressie werd versterkt door alcohol.

Vaak vertelde hij haar de volgende dag wat ze tegen hem had gezegd, hoe ze had geschreeuwd en gescholden en hem kleineerde. Zij kon zich dat niet meer herinneren… En er was ook geen gesprek over mogelijk. Hij trok zich terug in de jaren die volgden, gaf zijn grenzen niet voldoende aan. Hij werd somber, zag de relatie niet meer zitten, maar sprak dat niet uit.

En toen was daar een lieve collega met een gewillig oor en een warm lichaam. Bij haar voelde hij zich een man, door haar werd hij serieus genomen, bij haar was het niet nodig om zich terug te trekken en kon hij zichzelf zijn. Toen deze affaire uitkwam kwamen ze in therapie.

Deze stap zetten ze te laat. De schade was te groot en de verwijdering had te lang geduurd. De terugweg lag misschien nog wel open, alleen voelde hij de motivatie niet meer.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 6

Als je al 15 jaar bij elkaar bent en de ander wordt maar niet de partner die jij graag wilt of nodig hebt, wat moet je dan nog doen? ‘Opposites Attract’ is een fenomeen wat ik wel eens tegenkom in de praktijk. Je wordt verliefd op een persoon die totaal tegengesteld is aan wie jij bent. Het anders zijn prikkelt je nieuwsgierigheid, het is spannend, vaak is diegene aantrekkelijk of een plezierige seks-partner.

Het lijkt erop dat dit aan de hand is bij het stel dat voor me zit. Zij is een springerige full-time werkende bakfietsmama en hij is een rustige, nuchtere zakenman. Hij is van mening dat het in een relatie allemaal vanzelf moet gaan, zij vindt het belangrijk dat er veel aandacht voor haar is. Ze doet in de sessies vaak voor hoe hij zich zou moeten gedragen en hoe hij haar moet aanspreken: ‘Hi lieverd, wat fijn dat je voor mij hebt gebeld’. ‘Schatje, wat zie je er leuk uit’.

In de afgelopen jaren is ze boos geworden. Hoewel ze is gevallen voor zijn persoonlijkheid – de rust die hij uitstraalt, de rots in de branding – ergert ze zich inmiddels rot aan de rust en het tekort aan aandacht. Het voelt als afwijzing. Ze had verwacht dat hij wel de partner kon worden die zij wilde of nodig had. Ach, dat verandert wel, dacht ze. En zelfs: dat verander ik nog wel aan hem. Maar dit zijn verwachtingen die vaak niet uitkomen en partners raken daardoor vaak teleurgesteld en gefrustreerd.

Hij dacht dat het hele springerige van haar wel zou afnemen met de jaren. Nu wordt hij soms doodmoe van het feit dat er de hele dag aan hem wordt getrokken. Vroeger vond hij dat leuk, maar hij is er klaar mee. En dus is er strijd. De ondertoon van deze strijd is: word anders. Word de persoon die ik graag wil dat je bent. Zie de dingen zoals ik ze zie en pas je aan aan mij.

In de sessie werken we aan vaardigheden om acceptatie van de verschillen te stimuleren. De vraag waarmee ik dit stel naar huis stuur kan een ‘eye-opener’ zijn. Wat voor partner wil ik zijn? Dus niet; wat voor partner wil ik dat jij bent? Reflecteer eens op wat voor partner jij wilt zijn.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 5

Ze komen in relatietherapie vanwege de escalatie nog niet zolang geleden. Hij botvierde hierbij zijn woede in de schuur. Het bloed stroomde uit de knokkels van zijn hand vanwege de klap die hij gaf op de werkbank en daar is hij erg van geschrokken. Zij ook. Het werkte echter als een wake-up call, zo kan het niet langer en zo willen we het ook niet langer, was de boodschap.

We werken verschillende conflicten uit op de flip-over en er ontstaat inzicht in de keten van gedragingen en interactie tussen deze partners. Zij is van nature een oplosser en regelaar. Hij is wat meer laid-back, kan afwachten hoe de dingen lopen. Deze eigenschappen konden zij lange tijd van elkaar waarderen en daardoor was de relatie in evenwicht.

Toen er eenmaal een gezin ontstond en er veel meer praktische zaken geregeld moesten worden, veranderde dat. Waar hij nog steeds wat relaxed was en afwachtte hoe zaken zich ontvouwde, trok zij steeds meer taken naar zich toe. Totdat zij het gevoel had dat ze de kar alleen trok en hij het gevoel had geen stem te hebben. En als hij iets oppakte, dan deed hij het toch niet goed, want zij deed het altijd op haar manier. En haar manier was de juiste. En zo ontstond er een patroon van aandringen en terugtrekken. Gevolg: uitputting bij haar en bij hem het gevoel dingen niet te kunnen doen op zijn manier en op zijn tijd.

Door relatietherapie leert zij om haar behoefte uit te spreken: ‘ik heb behoefte aan hulp bij de kinderen naar bed brengen. Wil jij er één voor je rekening nemen?’ Hij doet dit met plezier nu hij weet dat hij dat op zijn eigen manier mag doen. Zoonlief moet wel om 19.30 uur in bed liggen …

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 4

Hij nuchtere Hollander, zij temperamentvolle Zuid Amerikaanse. Als ze praat moet ik aan Koningin Maxima denken. Ontmoetten elkaar op vakantie en de vonk sloeg over. De vonk is in de laatste jaren ontaard in een stevige vlam in de pan. Irritaties, frustraties en woede worden geuit in felle ruzies. Hij weet niet meer hoe hij het tij moet keren en zij denkt dat taal of communicatie het grootste probleem is.

Hij haalde haar destijds naar Nederland en daar moest veel voor worden geregeld. Eenmaal in Nederland hielp hij haar met de taal, het zoeken naar een baan en introduceerde hij haar bij zijn vrienden en familie. Hij kreeg als vanzelf de leiding over haar en hun leven. Zij volgde een studie en kreeg een goede baan. Er kwamen kinderen en zo kwam zij in aanraking met moeders op het consultatiebureau, de kinderopvang en op het schoolplein.

Ze kreeg vriendinnen, haar Nederlands werd beter, ze maakte promotie en werd steeds minder afhankelijk van haar partner. Ze pakte de leiding over haar eigen leven en ook de leiding in het gezin. De rollen van deze partners veranderden. Waar hij eerste leidde en zij volgde, leidt zij steeds meer en zal hij moeten volgen.

Als leiden en volgen uit balans is, gebeurt er iets in de de beleving van gelijkwaardigheid. In relatietherapie onderzoek je hoe je die disbalans kunt herstellen. Om de beurt nemen deze partners een avond de leiding. Degene die de leiding heeft bepaalt wat er gebeurt (binnen acceptabele grenzen), de ander volgt. Beiden voelen hoe dit is. Een andere avond keren ze de rollen om en ervaren beiden weer hoe dit voelt. Daarna evalueren partners samen hoe deze oefening is beleefd. Er is weer een  opening gecreëerd.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 3

Uitgeput zitten ze voor me, eind dertig, begin veertig. En ze hebben twee jonge kinderen waarvan de jongste een nachtbrakertje is. Hij is twee jaar en wordt 3 à 4 keer per nacht wakker en wil dan een flesje melk … en het liefst bij pappa en mamma in bed. Zij is inmiddels zo moe dat ze overdag, naast de zorg voor het kleine nachtbrakertje, geen energie heeft om het huishouden op orde te krijgen en te houden. Hij is net gestart met een eigen onderneming en heeft voor thuis überhaupt geen energie. Als hij thuiskomt uit zijn werk en hij treft chaos aan, dan flipt hij.

Ze praten alleen nog in verwijten en beschuldigingen. Hij verwijt haar dat het zo’n zooitje is: je hebt geen baan, je kunt toch wel de vuilniszak verschonen? Zij verwijt hem dat hij geen tijd en aandacht heeft voor haar en het gezin: Is je werk dan belangrijker dan wij?

Verwijten en beschuldigingen worden geuit in harde emoties. Denk aan woede, irritatie en frustratie. Harde emoties zijn meestal gericht op de ander en dagen de ander uit tot een gelijke tegenreactie. Aanval en tegenaanval. Of aanval en verdediging. Deze strategieën zijn niet effectief en leiden tot polarisatie. Onder die harde emoties zitten zachte emoties, veel pijnlijker om te voelen. Denk aan gekwetstheid, angst of machteloosheid. Als je deze zachte emoties verwoordt leidt dat tot meer begrip en empathie. Je weet beter wat er bij de ander gebeurt en kan daarop aansluiten. En die ander bij jou.

Dit stel gaat er mee oefenen. En ze gaan aan de slag met slaaptraining voor het nachtbrakertje. Uitputting is een love-killer.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 2

Piepjong zijn ze en al 7 jaar samen. Zij is een knappe Instagrammer, ambitieus en streeft naar meer, mooier, beter en leuker. Hij is een zachtaardige, intelligente en rustige jongeman. Ze hebben een huis gekocht en dat zijn ze aan het opknappen. Ze heeft aan hem opgebiecht dat ze is vreemdgegaan. Een onenightstand. Het betekende niets, maar het verschuift alles. Ineens vraagt ze zich af: ‘is dit het nu?’ Leg ik me nu vast voor de rest van mijn leven? Heb ik genoeg rond gekeken? Geeft deze relatie me alles wat ik nodig heb?

In het zicht van de haven is het niet gek dat deze vragen opkomen. Het aangekochte huis lijkt een definitieve aanlegplaats voor de relatie en de angst slaat om het hart dat het nooit meer anders wordt. Zij is goed in staat om te reflecteren op wat ze ervaart van binnen en is daar kritisch op. Ben ik een Rupsje Nooitgenoeg? Prinses op de erwt? Een verwend nest? Het overgaan van de fase van jong-volwassene naar een volwassen leven met de verantwoordelijkheden die daar bij horen kan spannend zijn.

We komen er achter dat ze nog bezig is met grenzen opzoeken, wat bij de puberale levensfase hoort. In de relatie met deze man die alles oké lijkt te vinden, ervaart ze deze grenzen niet. Ze heeft het nodig om een ‘nee’ te horen. Kaders geven veiligheid en richting. Hij laat deze ‘nee’ niet horen. Hij heeft geleerd dat er altijd drie oplossingen zijn voor een probleem. En komt dus altijd met mogelijkheden. Niet met een grens.

Ze gaan het proberen: hij gaat duidelijk aangeven wanneer hij iets niet wil en zal dan een ‘nee’ laten horen. Zij gaat verantwoordelijkheid nemen voor haar gedrag en die ‘nee’ honoreren.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk

Ervaringen uit onze relatietherapie praktijk | Blog 1

Ik ben niet tevreden over de relatie met mijn partner. Moeten we uit elkaar? Doormodderen vanwege de kinderen of de financiën? Zou relatietherapie helpen? Het zijn grote vragen en ik denk dat het altijd zinvol is om met een relatietherapeut te praten. Samen kunnen jullie onderzoeken wat er precies aan de hand is. De meeste stellen willen eigenlijk niet uit elkaar, maar zijn ontevreden over ‘hoe het nu gaat’. Alsof het script dat is ontstaan, niet meer werkt.

IBCT-relatietherapie is een moderne vorm van relatietherapie die helemaal past in deze tijd. Het gaat uit van de leertheorie. Dat betekent dat het mogelijk is om vaardigheden aan te leren in communicatie en vaardigheden in samen problemen oplossen. Volgens IBCT is het onzinnig om te blijven strijden om de ander te willen veranderen, en dat het beter is om de ander te accepteren waar dat mogelijk is. En om positief gedrag te stimuleren.

Ook kun je met een relatietherapeut onderzoeken of er nog voldoende liefde is wederzijds. Soms ben je zo uit elkaar gegroeid of zijn de verschillen te groot geworden, dat het wellicht beter is om de relatie te beëindigen. Ook dan is het zinvol om een paar sessies te volgen, bv als je moet blijven samenwerken vanwege het opvoeden van de kinderen. Investeren in effectieve communicatie kan dan veel pijnlijke situaties voorkomen.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Hulp nodig?
Kies je locatie