€1.495 inclusief overnachtingen, ontbijt, lunch, 1 diner en wijnproeverij
Intensieve relatietherapie midweek 1-5 mei 2023 in Zuid-Frankrijk bij Chateau Ilja Gort

WEER GELUKKIG MET JE PARTNER EN JE RELATIE

Ga naar de agenda
Kom je relatie verbeteren of verdiepen in een 'relatieweekend' van maandag tot vrijdag in de mooie omgeving van Bordeaux.

Relatietherapie, relatieweekend in Zuid-Frankrijk bij het Chateau van Ilja en Klaas Gort van 1 tot en met 5 mei 2023

Kom je relatie verbeteren of verdiepen in een ‘relatieweekend’ van maandag tot vrijdag in de mooie omgeving van Bordeaux. De B&B waar jullie vier nachten verblijven ligt aan de rivier de Dordogne en hoort bij het wijnkasteel van Ilja Gort en zoon Klaas. Deze plek biedt jullie een warme basis, waar je kunt loskomen van de normale gang van zaken thuis. Wij zorgen voor een optimale omgeving om aan je relatie te werken. Deze relatie-miniretraite kost €1.495 per persoon. Interesse en heb je vragen? Stuur relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse rechtstreeks een bericht.


In het relatieweekend gaan jullie met drie andere stellen aan de slag met het verbeteren van de onderlinge communicatie.

Het verbeteren van de communicatie in intensieve relatietherapie is de snelste route naar een betere relatie

In het relatieweekend gaan jullie met drie andere stellen aan de slag met het verbeteren van de onderlinge communicatie, acceptatie van hetgeen je niet kunt veranderen en het stimuleren van positief gedrag. Deze thema’s worden in de ochtend plenair behandeld. De meerwaarde van het werken met andere stellen is het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid om elkaar tips te geven. Na de lunch is er ruimte voor 1-op-1 begeleiding in de vorm van relatiecoaching of relatietherapie. De middag en avond kun je gebruiken om het geleerde te oefenen en in praktijk te brengen.


Het relatieweekend-programma is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen methode: Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT)

Relatieweek in Frankrijk gebaseerd op relatietherapie die bewezen effectief is

Het ‘relatieweekend’-programma is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen methode: Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), een vorm van relatietherapie die gebaseerd is op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Dit programma helpt jullie om beter naar elkaar te luisteren, elkaar beter te begrijpen en waar mogelijk verschillen te accepteren. Daarnaast leren jullie op een positieve manier te verwoorden waar je mee zit en samen te kijken naar wat er wel mogelijk is. Zo kom je uit oude gedragspatronen en wordt het mogelijk om je relatie duurzaam te verbeteren en/of te verdiepen. Effectieve communicatie loopt als een rode lijn door dit programma heen.

Op maandag, de dag van aankomst, dineren we samen, maken we kennis met elkaar en bespreken we het relatieweekend-programma.

Geheel verzorgd relatieweekend (midweek) in Frankrijk met ‘bourgondisch’ tintje

Op maandag 1 mei, de dag van aankomst, dineren we samen, maken we kennis met elkaar en bespreken we het ‘relatieweekend’-programma. Onze gastvrouw Meriam verzorgt dagelijks een uitgebreid ontbijt en een echte Franse Gort & Gort-lunch. In de omgeving zijn verschillende leuke restaurants te vinden om op dinsdag, woensdag en donderdag te dineren. Op vrijdag 5 mei sluiten we af met een lunch en wijnproeverij op het wijnkasteel van Ilja Gort en zijn zoon Klaas. Er zijn maar 4 plekken beschikbaar, dus reserveer nu je plek als je interesse hebt. Geheel vrijblijvend.


We maken kennis met elkaar en bespreken het ochtend-programma van onze relatieweekend-midweek.

Relatietherapie programma maandag: welkom met een ‘bourgondisch’ diner

Op maandag zijn jullie in de loop van de middag van harte welkom in de B&B en starten we hier met een drankje en een gezamenlijk diner. We maken kennis met elkaar en bespreken het ochtend-programma van onze relatieweekend-midweek. Er is volop ruimte om vragen te stellen en de activiteiten voor de komende week in kaart te brengen. Onze relatietherapeut Mariëtte maakt ruimte om afspraken voor relatietherapie en relatiecoaching met jullie afzonderlijk te plannen.


In het eerste deel van de training communicatie met focus op relaties vindt plaats op dinsdagochtend leren we over persoonlijkheid, wat wel en niet te veranderen is, wat emotionele acceptatie inhoudt en hoe je dat doet.

Relatietherapie programma dinsdag: begrip en empathie ontwikkelen

Het eerste deel van de training communicatie met focus op relaties vindt plaats op dinsdagochtend van 9:30 tot 12:30. We leren over persoonlijkheid, wat wel en niet te veranderen is, wat emotionele acceptatie inhoudt en hoe je dat doet. Ook wordt duidelijk wat empathie precies inhoudt en hoe je dat kunt oefenen. Oprechte empathie hebben voor de ander en dat kunnen uiten schept veiligheid.
Na de lunch is er dus ruimte voor de reeds geplande relatietherapie-gesprekken. Voor de andere stellen is er vrije tijd en ruimte voor het in de praktijk brengen van het geleerde.


Op woensdagochtend werken we, waar nodig, de begrippen verbinding, veiligheid en vertrouwen verder uit. Daarnaast maken we een start met het verbeteren van communicatie.

Relatietherapie programma woensdag: veiligheid, vertrouwen en verbinding

Op dinsdag hebben jullie gewerkt aan het vernieuwen van het fundament onder jullie relatie. Het fundament bestaat uit veiligheid, vertrouwen en verbinden en wordt gevoed door empathie en emotionele acceptatie. Het besef dat je in deze relatie mag zijn wie je bent. Je ervaart meer begrip voor elkaar en weet beter hoe met elkaar om te gaan. Op woensdagochtend werken we, waar nodig, de begrippen verbinding, veiligheid en vertrouwen verder uit. Daarnaast maken we een start met het verbeteren van communicatie. Je leert effectief gevoelens verwoorden en naar elkaar luisteren.


De StressWise training communicatie in relaties kun je gratis volgen bij gebruik van je STAP-budget

Relatietherapie programma donderdag: uitwisselen van positief gedrag in je relatie

We gaan verder met het oefenen van effectieve communicatie. Hoe is dat gelukt na de sessie van gisteren? Waar schuurt het nog? Nu we handiger worden in het verwoorden van wat ons bezighoudt komt er ruimte om te onderzoeken waar we gelukkig van worden in de relatie. Door met elkaar te praten krijgen we inzicht in wat de ander gelukkig maakt. Welk positief gedrag kunnen we verhogen, waardoor we meer geluk ervaren en we meer tevreden zijn over onszelf, elkaar en onze interactie?


Op de laatste ochtend onderzoeken we met elkaar manieren om effectief problemen op te lossen. Je krijgt handvaten om in de toekomst problemen om te kunnen zetten in acties waardoor je relatie sterker wordt.

Relatietherapie programma vrijdag: effectief relatieproblemen oplossen en afscheid met wijn en spijs

Op de laatste ochtend onderzoeken we met elkaar manieren om effectief problemen op te lossen. Je krijgt handvaten om in de toekomst problemen om te kunnen zetten in acties waardoor je relatie sterker wordt. De middag staat in het teken van evalueren, afronden en afscheid nemen. Daarbij genieten we van een lunch en een wijnproeverij op het wijnkasteel van Ilja Gort. Daarna nemen we afscheid van elkaar. Degenen die graag nog het weekend in de B&B willen doorbrengen zijn van harte welkom.

Agenda relatietherapie
2 plekken beschikbaar
Midweek 1/05 - 5/05
Intensieve relatietherapie midweek Zuid-Frankrijk
Chauteau Gort & Gort
Saint-Romain-La-Virvée
Exclusieve relatie-midweek van maandag tot en met vrijdag bij Chateau Gort
Info & aanmelden
Midweek Intensieve relatietherapie midweek Zuid-Frankrijk

Exclusieve relatie-midweek in Zuid-Frankrijk bij het Chateau van Ilja Gort en zijn zoon Klaas in de mooie wijnstreek Bordeaux. We verwachten je op maandag 1 mei 2023 in de namiddag. De B&B waar jullie vier nachten verblijven ligt aan de rivier de Dordogne. Hier kom je los van de normale gang van zaken thuis en kun je je volledig wijden aan het verbeteren van (de communicatie in) je relatie. We nemen afscheid met een bourgondische Gort & Gort lunch en wijnproeverij op vrijdagmiddag 5 mei 2023.

Inclusief: welkomstdiner op maandag, vier overnachtingen, ontbijt en lunch op de overige dagen en op vrijdag een bourgondische Gort & Gort lunch en wijnproeverij op het Chateau.

Investering

€1.495 pp

Tijden en data

Van maandagmiddag 16:00 tot vrijdagmiddag 14:00

1 mei - 2 mei - 3 mei - 4 mei - 5 mei
Sluiten

Relatietherapie in Frankrijk bij relatietherapeuten Mariëtte Huibrechtse en Harrie Kolsteeg

Mariëtte begeleid koppels naar meer begrip en meer acceptatie, naar betere communicatie en meer verbinding en intimiteit. In relatietherapie en communicatietraining. In Hilversum en in Zuid-Frankrijk. Zij staat samen met Harrie aan de basis van de Communicatie in relaties-training. Mariëtte is naast relatietherapeut ook ACT therapeut en supervisor aan de opleiding ACT Therapie van StressWise Academy en tevens mindfulness trainer.

Harrie is psycholoog en directeur van StressWise en StressWise Academy, en echtgenoot van Mariëtte. Hij brengt samen met Mariëtte relatietherapie naar een hoger plan door de nieuwste kennis en ‘best practices’ over relaties en relatietherapie te integreren in een effectieve training. Daarnaast is hij steeds weer op zoek naar mogelijkheden om partners dichter bij elkaar te brengen en relaties te versterken en te verdiepen. Mariëtte & Harrie zien ernaar uit om je te ontmoeten op het Chateau van Ilja Gort en zoon Klaas. Voor alle informatie kun je rechtstreek met Mariëtte mailen.

10

“De groep was erg fijn en divers. We hebben van elkaars ervaringen geleerd. Sijmen begeleide de trainingen erg prettig en rustig. Ik heb veel geleerd over mindfulness en hoe ik dit kan toepassen. Bedank!”

9

“Wij hadden al wat (slechte) therapie-ervaringen dus we waren een beetje afwachtend toen we voor het eerst bij Mariëtte kwamen. Die twijfels waren echter snel verdwenen. Mariëtte is een prettige therapeute die haar afspraken nakomt en zegt waar het op staat. Ze is absoluut niet zweverig, integendeel: ze weet snel door te dringen tot de kern van de problemen. Bovendien prikkelde ze ons voortdurend om anders te kijken naar ons eigen gedrag. Mariëtte heeft ons in een aantal sessies geholpen om beter met elkaar te communiceren. Met haar tips en adviezen kunnen we samen weer vooruit.”

10

“Mijn relatie stond op de brink van de afgrond toen ik begon, maar is nu weer dusdanig hersteld dat er volledige liefde tussen ons is. Als beide personen er open minded in gaan en bereid zijn aan zichzelf te werken, dan is deze therapie zeker de moeite waard om goede handvaten te geven tot herstel!”

10

“We zijn erg blij met de gesprekken! Het heeft ons geholpen in onze relatie. Ilse is zeker aan te raden.”

10

“Jeroen heeft mij doormiddel van ACT geholpen met inzicht krijgen in mijn denken. Door goed aan te sluiten bij waar ik behoefte aan had heb ik de gesprekken als zeer positief ervaren.”

10

“Mariëtte heeft me erg goed geholpen bij het (her)zien van opvattingen over mijn identiteit; hoge verwachtingen; "success" en belangrijkste waarden. ACT therapie biedt een heldere aanpak met concreet resultaat. Daarnaast heeft Mariëtte een fijne, open en empathische persoonlijkheid. Kortom; aanrader.”

10

“Het waren 8 intensieve sessies waar de resultaten al heel snel merkbaar waren. De scherpe kantjes verdwenen al snel en mijn zin om activiteiten te ondernemen kwam terug. Ik ben bijzonder blij met de wisselwerking tussen de therapeut en mij. Veel vernieuwende inzichten ben ik rijker geworden, en, voor mij heel belangrijk, de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van mindfulness werd niet vergeten. Ik ben dan ook naar huis gegaan met een boekenlijst van haar om mijn nieuwsgierigheid naar het vakgebied te bevredigen. Ik ben zeer blij met de oefeningen die ik elke dag trouw doe. Ze zijn een opstartpunt voor mijn dagen geworden”

10

“Heb het gevoel dat zowel therapeut Sylvia als ikzelf op een hele fijne en open manier doelgericht hebben samengewerkt, zonder gevoelige punten te omzeilen. Het voelde echt als maatwerk, waardoor zeer veel is bereikt en ik met een roadmap voor jaren weet wat me verder te doen staat. ACT is voor mij een grote eye opener gebleken naar oplossingsrichtingen... Voel nu veel meer ruimte, rust en perspectief, hartelijk dank!”

9

“Bij aanmelden gelijk reactie van stressWise en binnen 2 weken kennismaking en start online training 1x per week met Bree, wat ik als een hele prettige samenwerking heb ervaren door het aanbieden van de juiste trainingen, info + filmpjes ter ondersteuning van de theorie en betrokken houding . In vijf sessies heb ik geleerd om controle te krijgen over mijn gedachten door piekertijd te beperken, aandacht op afstand en aandachtstrainingen te doen, keuze te maken om wel of niet in de gedachtentrein te stappen en de focus te verplaatsen buiten mezelf. Voor mij resulteert dit in verbetering van stemming, slaap, energie en levenslust. Als ik kon kiezen uit face to face therapie of online, had ik face to face gekozen, maar MCT training online was toch helemaal oké !!”


De relatietherapeut heeft ons inzicht gegeven in onze communicatie en hoe we met elkaar omgaan en de patronen waarin we zaten. Dat was erg leerzaam. Wij zijn een dankbaar stel!

Ervaringen met relatietherapie bij StressWise

  • We zijn ontzettend goed geholpen: communicatie, intimiteit en plezier zijn weer volledig terug in onze relatie! We begrijpen elkaar weer en genieten elke dag. Van bijna ‘uit elkaar’ naar weer ‘gelukkig zijn mét elkaar’: het bestaat! Absoluut een aanrader voor stellen met relatieproblemen. Maar ik denk zelfs prettig voor koppels die hun relatie nóg beter willen krijgen. (DB, 50+)
  • Samen met mijn man meerdere prettige gesprekken gehad bij Mariëtte van Stresswise. We zijn door haar hulp beter gaan communiceren en nemen nu meer tijd om echt naar elkaar te luisteren. (Melissa R, 40+)
  • De relatietherapeut heeft ons inzicht gegeven in onze communicatie en hoe we met elkaar omgaan en de patronen waarin we zaten. Dat was erg leerzaam. Wij zijn een dankbaar stel! (Thijs Last 30+)
Je kunt je plek voor de relatietherapie midweek in Zuid-Frankrijk direct reserveren.

Boek een midweek Intensieve relatietherapie in Frankrijk en beleef een unieke ervaring

Je kunt je plek voor de relatietherapie midweek van 1 tot en met 5 mei 2023 in Zuid-Frankrijk direct reserveren in de agenda hierboven. Als je vragen hebt over de communicatie in je relatie-training (ochtendprogramma) en de relatietherapie sessies (middag programma) kun je je vragen rechtstreeks stellen aan de relatietherapeut, Mariëtte Huibrechtse. Voordat je je definitief aanmeldt heb je nog een kennismaking met Mariëtte.

1.   Reserveer je plek (onder voorbehoud) via de agenda, of
2.   Stel je vragen direct aan Mariëtte via de rode button
3.   Na reservering/contact word je gebeld door Mariëtte
4.   Samen bekijken jullie of de relatie-midweek bij jullie past


Onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse nodigt je van harte uit om in een midweek in Frankrijk je relatie te verbeteren op deze bijzondere locatie

De relatie-midweek start op maandag 1 mei en eindigt op vrijdag 5 mei 2023. Er zijn enkele activiteiten op het Chateau van Ilja Gort in Saint-Romain-La-Virvée. Je slaapt in de B&B van zoon Klaas en schoondochter Meriam aan de rivier de Dordogne. Er is slechts ruimte voor vier stellen, dus als je deze intensieve relatieweek op deze bijzondere locatie wilt meemaken, reserveer dan spoedig je plek. Je inschrijving is in eerste instantie onder voorbehoud en wordt pas definitief na de telefonische kennismaking met onze relatietherapeut Mariëtte.


Veel relatieproblemen en misverstanden in een relatie zijn te voorkomen en op te lossen door een betere communicatie tussen de partners.

Bedenk bij jezelf eens wat je mist als je niet deelneemt aan deze relatie-midweek in Zuid-Frankrijk

Bijna 40 procent van de relaties eindigt tegenwoordig in een scheiding. Veel relatieproblemen en misverstanden in een relatie zijn te voorkomen en op te lossen door een betere communicatie tussen de partners. Ons relatieweekend focust op deze communicatie. Door met andere stellen te werken onder leiding van een ervaren relatietherapeut zie je hoe andere stellen het doen. Je leert van elkaar en van de relatietherapeut. In de individuele sessies is er volop aandacht voor jouw relatie en tijdens het gehele verblijf in Zuid-Frankrijk oefen je met hetgeen je hebt geleerd. Zo verdiep je je relatie wederzijds, zodat jullie relatie weer helemaal opbloeit.

Relatietherapie, relatieweekend in Frankrijk bij Chateau Gort & Gort in de tweede week van november 2022

Weer gelukkig zijn in je relatie, het kan met intensieve relatietherapie in Zuid-Frankrijk

Wil jij weer goed communiceren met je partner? Wil jij dat er weer echt naar jou word geluisterd en wil je dat jullie elkaar weer goed begrijpen? Wil je je relatie verbeteren en weer gelukkig zijn met elkaar? Het kan! Met relatietherapie in een midweek in Zuid-Frankrijk. Zet de eerste week van mei alvast in je agenda.

De B&B waar jullie overnachten ligt in het pittoreske vissersdorp Asques vlakbij het Chateau

Gastvrouw Meriam ontvangt jullie op maandagmiddag 1 mei 2023 met een glaasje op de B&B in het pittoreske vissersdorp Asques aan de rivier de Dordogne. Zij zit klaar om jullie vragen over de reis, de aankomst en het verblijf te beantwoorden. Jullie verblijven in totaal vier nachten in de B&B. Op vrijdagmiddag is er een speciale Gort & Gort lunch op het Chateau. Mochten jullie vragen hebben over de B&B en het Chateau dan kun je je rechtstreeks wenden tot Meriam.

De B&B van Chateau Gort met terras aan de rivier de Dordogne bevindt zich in Asques, nabij Bordeaux, op 11 uur rijden van Utrecht
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Veelgestelde vragen over relatietherapie bij StressWise

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op met onze Servicedesk

Mariëtte schrijft over haar ervaringen in haar relatietherapie praktijk en verzorgt intensieve relatietherapie in Toscane

Lees de blogs van
Mariëtte Huibrechtse,
relatietherapeut
bij StressWise

Mariëtte schrijft over haar ervaringen in haar relatietherapie praktijk en verzorgt de relatiemidweek in Toscane

Ze komen vertellen dat ze uit elkaar gaan | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

Zij heeft haar trouwring afgedaan en met dit symbolische gebaar aangegeven dat ze het niet meer kan. Ze kan niet meer leven met een partner die niet gemotiveerd is om aan de relatie te werken. Die met één been in de relatie is en met het andere been buiten de relatie staat.

Het koppel heeft zes sessies relatietherapie gevolgd en soms is dit het resultaat.

Hij vertelt dat hij jaren geleden een verandering merkte bij haar. Vanwege fysieke- en mentale problemen ging ze in therapie en daardoor veranderde ze nogal. Ze werd meer weerbaar en uitte dat door voortdurend in de aanval te gaan. Deze verbale agressie werd versterkt door alcohol.

Vaak vertelde hij haar de volgende dag wat ze tegen hem had gezegd, hoe ze had geschreeuwd en gescholden en hem kleineerde. Zij kon zich dat niet meer herinneren… En er was ook geen gesprek over mogelijk. Hij trok zich terug in de jaren die volgden, gaf zijn grenzen niet voldoende aan. Hij werd somber, zag de relatie niet meer zitten, maar sprak dat niet uit.

En toen was daar een lieve collega met een gewillig oor en een warm lichaam. Bij haar voelde hij zich een man, door haar werd hij serieus genomen, bij haar was het niet nodig om zich terug te trekken en kon hij zichzelf zijn. Toen deze affaire uitkwam kwamen ze in therapie.

Deze stap zetten ze te laat. De schade was te groot en de verwijdering had te lang geduurd. De terugweg lag misschien nog wel open, alleen voelde hij de motivatie niet meer.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Toscane, de plek voor intensieve relatietherapie

Als je al 15 jaar bij elkaar bent en de ander wordt maar niet de partner die jij graag wilt of nodig hebt, wat moet je dan nog doen? | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

‘Opposites Attract’ is een fenomeen wat ik wel eens tegenkom in de praktijk. Je wordt verliefd op een persoon die totaal tegengesteld is aan wie jij bent. Het anders zijn prikkelt je nieuwsgierigheid, het is spannend, vaak is diegene aantrekkelijk of een plezierige seks-partner.

Het lijkt erop dat dit aan de hand is bij het stel dat voor me zit. Zij is een springerige full-time werkende bakfietsmama en hij is een rustige, nuchtere zakenman. Hij is van mening dat het in een relatie allemaal vanzelf moet gaan, zij vindt het belangrijk dat er veel aandacht voor haar is. Ze doet in de sessies vaak voor hoe hij zich zou moeten gedragen en hoe hij haar moet aanspreken: ‘Hi lieverd, wat fijn dat je voor mij hebt gebeld’. ‘Schatje, wat zie je er leuk uit’.

In de afgelopen jaren is ze boos geworden. Hoewel ze is gevallen voor zijn persoonlijkheid – de rust die hij uitstraalt, de rots in de branding – ergert ze zich inmiddels rot aan de rust en het tekort aan aandacht. Het voelt als afwijzing. Ze had verwacht dat hij wel de partner kon worden die zij wilde of nodig had. Ach, dat verandert wel, dacht ze. En zelfs: dat verander ik nog wel aan hem. Maar dit zijn verwachtingen die vaak niet uitkomen en partners raken daardoor vaak teleurgesteld en gefrustreerd.

Hij dacht dat het hele springerige van haar wel zou afnemen met de jaren. Nu wordt hij soms doodmoe van het feit dat er de hele dag aan hem wordt getrokken. Vroeger vond hij dat leuk, maar hij is er klaar mee. En dus is er strijd. De ondertoon van deze strijd is: word anders. Word de persoon die ik graag wil dat je bent. Zie de dingen zoals ik ze zie en pas je aan aan mij.

In de sessie werken we aan vaardigheden om acceptatie van de verschillen te stimuleren. De vraag waarmee ik dit stel naar huis stuur kan een ‘eye-opener’ zijn. Wat voor partner wil ik zijn? Dus niet; wat voor partner wil ik dat jij bent? Reflecteer eens op wat voor partner jij wilt zijn.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Ze komen in relatietherapie vanwege de escalatie nog niet zolang geleden | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

Hij botvierde hierbij zijn woede in de schuur. Het bloed stroomde uit de knokkels van zijn hand vanwege de klap die hij gaf op de werkbank en daar is hij erg van geschrokken. Zij ook. Het werkte echter als een wake-up call, zo kan het niet langer en zo willen we het ook niet langer, was de boodschap.

We werken verschillende conflicten uit op de flip-over en er ontstaat inzicht in de keten van gedragingen en interactie tussen deze partners. Zij is van nature een oplosser en regelaar. Hij is wat meer laid-back, kan afwachten hoe de dingen lopen. Deze eigenschappen konden zij lange tijd van elkaar waarderen en daardoor was de relatie in evenwicht.

Toen er eenmaal een gezin ontstond en er veel meer praktische zaken geregeld moesten worden, veranderde dat. Waar hij nog steeds wat relaxed was en afwachtte hoe zaken zich ontvouwde, trok zij steeds meer taken naar zich toe. Totdat zij het gevoel had dat ze de kar alleen trok en hij het gevoel had geen stem te hebben. En als hij iets oppakte, dan deed hij het toch niet goed, want zij deed het altijd op haar manier. En haar manier was de juiste. En zo ontstond er een patroon van aandringen en terugtrekken. Gevolg: uitputting bij haar en bij hem het gevoel dingen niet te kunnen doen op zijn manier en op zijn tijd.

Door relatietherapie leert zij om haar behoefte uit te spreken: ‘ik heb behoefte aan hulp bij de kinderen naar bed brengen. Wil jij er één voor je rekening nemen?’ Hij doet dit met plezier nu hij weet dat hij dat op zijn eigen manier mag doen. Zoonlief moet wel om 19.30 uur in bed liggen …

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Hij nuchtere Hollander, zij temperamentvolle Zuid Amerikaanse | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

Als ze praat moet ik aan Koningin Maxima denken. Ontmoetten elkaar op vakantie en de vonk sloeg over. De vonk is in de laatste jaren ontaard in een stevige vlam in de pan. Irritaties, frustraties en woede worden geuit in felle ruzies. Hij weet niet meer hoe hij het tij moet keren en zij denkt dat taal of communicatie het grootste probleem is.

Hij haalde haar destijds naar Nederland en daar moest veel voor worden geregeld. Eenmaal in Nederland hielp hij haar met de taal, het zoeken naar een baan en introduceerde hij haar bij zijn vrienden en familie. Hij kreeg als vanzelf de leiding over haar en hun leven. Zij volgde een studie en kreeg een goede baan. Er kwamen kinderen en zo kwam zij in aanraking met moeders op het consultatiebureau, de kinderopvang en op het schoolplein.

Ze kreeg vriendinnen, haar Nederlands werd beter, ze maakte promotie en werd steeds minder afhankelijk van haar partner. Ze pakte de leiding over haar eigen leven en ook de leiding in het gezin. De rollen van deze partners veranderden. Waar hij eerste leidde en zij volgde, leidt zij steeds meer en zal hij moeten volgen.

Als leiden en volgen uit balans is, gebeurt er iets in de de beleving van gelijkwaardigheid. In relatietherapie onderzoek je hoe je die disbalans kunt herstellen. Om de beurt nemen deze partners een avond de leiding. Degene die de leiding heeft bepaalt wat er gebeurt (binnen acceptabele grenzen), de ander volgt. Beiden voelen hoe dit is. Een andere avond keren ze de rollen om en ervaren beiden weer hoe dit voelt. Daarna evalueren partners samen hoe deze oefening is beleefd. Er is weer een  opening gecreëerd.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Toscane, de plek voor intensieve relatietherapie

Uitgeput zitten ze voor me, eind dertig, begin veertig | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

En ze hebben twee jonge kinderen waarvan de jongste een nachtbrakertje is. Hij is twee jaar en wordt 3 à 4 keer per nacht wakker en wil dan een flesje melk … en het liefst bij pappa en mamma in bed. Zij is inmiddels zo moe dat ze overdag, naast de zorg voor het kleine nachtbrakertje, geen energie heeft om het huishouden op orde te krijgen en te houden. Hij is net gestart met een eigen onderneming en heeft voor thuis überhaupt geen energie. Als hij thuiskomt uit zijn werk en hij treft chaos aan, dan flipt hij.

Ze praten alleen nog in verwijten en beschuldigingen. Hij verwijt haar dat het zo’n zooitje is: je hebt geen baan, je kunt toch wel de vuilniszak verschonen? Zij verwijt hem dat hij geen tijd en aandacht heeft voor haar en het gezin: Is je werk dan belangrijker dan wij?

Verwijten en beschuldigingen worden geuit in harde emoties. Denk aan woede, irritatie en frustratie. Harde emoties zijn meestal gericht op de ander en dagen de ander uit tot een gelijke tegenreactie. Aanval en tegenaanval. Of aanval en verdediging. Deze strategieën zijn niet effectief en leiden tot polarisatie. Onder die harde emoties zitten zachte emoties, veel pijnlijker om te voelen. Denk aan gekwetstheid, angst of machteloosheid. Als je deze zachte emoties verwoordt leidt dat tot meer begrip en empathie. Je weet beter wat er bij de ander gebeurt en kan daarop aansluiten. En die ander bij jou.

Dit stel gaat er mee oefenen. En ze gaan aan de slag met slaaptraining voor het nachtbrakertje. Uitputting is een love-killer.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Toscane, de plek voor intensieve relatietherapie

Piepjong zijn ze en al 7 jaar samen | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

Zij is een knappe Instagrammer, ambitieus en streeft naar meer, mooier, beter en leuker. Hij is een zachtaardige, intelligente en rustige jongeman. Ze hebben een huis gekocht en dat zijn ze aan het opknappen. Ze heeft aan hem opgebiecht dat ze is vreemdgegaan. Een onenightstand. Het betekende niets, maar het verschuift alles. Ineens vraagt ze zich af: ‘is dit het nu?’ Leg ik me nu vast voor de rest van mijn leven? Heb ik genoeg rond gekeken? Geeft deze relatie me alles wat ik nodig heb?

In het zicht van de haven is het niet gek dat deze vragen opkomen. Het aangekochte huis lijkt een definitieve aanlegplaats voor de relatie en de angst slaat om het hart dat het nooit meer anders wordt. Zij is goed in staat om te reflecteren op wat ze ervaart van binnen en is daar kritisch op. Ben ik een Rupsje Nooitgenoeg? Prinses op de erwt? Een verwend nest? Het overgaan van de fase van jong-volwassene naar een volwassen leven met de verantwoordelijkheden die daar bij horen kan spannend zijn.

We komen er achter dat ze nog bezig is met grenzen opzoeken, wat bij de puberale levensfase hoort. In de relatie met deze man die alles oké lijkt te vinden, ervaart ze deze grenzen niet. Ze heeft het nodig om een ‘nee’ te horen. Kaders geven veiligheid en richting. Hij laat deze ‘nee’ niet horen. Hij heeft geleerd dat er altijd drie oplossingen zijn voor een probleem. En komt dus altijd met mogelijkheden. Niet met een grens.

Ze gaan het proberen: hij gaat duidelijk aangeven wanneer hij iets niet wil en zal dan een ‘nee’ laten horen. Zij gaat verantwoordelijkheid nemen voor haar gedrag en die ‘nee’ honoreren.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Toscane, de plek voor intensieve relatietherapie

Ik ben niet tevreden over de relatie met mijn partner | Relatietherapie blog van onze relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse

Moeten we uit elkaar? Doormodderen vanwege de kinderen of de financiën? Zou relatietherapie helpen? Het zijn grote vragen en ik denk dat het altijd zinvol is om met een relatietherapeut te praten. Samen kunnen jullie onderzoeken wat er precies aan de hand is. De meeste stellen willen eigenlijk niet uit elkaar, maar zijn ontevreden over ‘hoe het nu gaat’. Alsof het script dat is ontstaan, niet meer werkt.

IBCT-relatietherapie is een moderne vorm van relatietherapie die helemaal past in deze tijd. Het gaat uit van de leertheorie. Dat betekent dat het mogelijk is om vaardigheden aan te leren in communicatie en vaardigheden in samen problemen oplossen. Volgens IBCT is het onzinnig om te blijven strijden om de ander te willen veranderen, en dat het beter is om de ander te accepteren waar dat mogelijk is. En om positief gedrag te stimuleren.

Ook kun je met een relatietherapeut onderzoeken of er nog voldoende liefde is wederzijds. Soms ben je zo uit elkaar gegroeid of zijn de verschillen te groot geworden, dat het wellicht beter is om de relatie te beëindigen. Ook dan is het zinvol om een paar sessies te volgen, bv als je moet blijven samenwerken vanwege het opvoeden van de kinderen. Investeren in effectieve communicatie kan dan veel pijnlijke situaties voorkomen.

Heb je een vraag over relatietherapie? Stuur een e-mail naar Mariëtte en krijg persoonlijk antwoord.

mariette@stresswise.nl

Hulp nodig?
Kies je locatie