Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:
- Informatie of advies over een training
- Onze tarieven
- Vergoeding werkgever
- Vergoeding zorgverzekering
- Vergoeding eigen fonds
Angst is niet altijd slecht voor je. Echter, kan het problematisch worden wanneer er sprake is van angst zonder duidelijke aanleiding en als het je dagelijkse functioneren belemmerd. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, namelijk:
Gegeneraliseerde angststoornis: Bij deze stoornis ben je constant gespannen en maak je je zorgen om gewone dingen. Je piekert bijvoorbeeld over je gezondheid of je werk en gaat uit van de slechtste scenario. Zonder enige aanleiding verwacht je dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Paniekstoornis: Bij een paniekstoornis heb je regelmatig last van paniekaanvallen: een korte, hevige angst die vaak onverwachts optreedt. Hierbij heb je naast angstige gevoelens ook lichamelijke klachten waar je ineens en tegelijk last van krijgt. Denk aan hartkloppingen, ademnood, zweten, enzovoort. Soms zijn al deze klachten zo intens dat je bang bent om de controle over jezelf te verliezen, gek te worden, flauw te vallen of zelfs dood te gaan. Hierdoor ontstaat angst voor angst.
Sociale angststoornis: Bij een sociale angststoornis ben je in het algemeen bang voor sociale situaties. Zo kun je heel bang zijn om dingen te doen in het bijzijn van anderen. De angst om ‘af te gaan’ of in verlegenheid te worden gebracht is zo groot, dat je zulke situaties probeert uit de weg te gaan.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Bij PTSS heb je een schokkende, traumatische gebeurtenis meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld mishandeling, oorlogsgeweld, seksueel geweld of een auto-ongeluk. Wie zoiets niet goed verwerkt, kan er voor lange tijd geestelijke en lichamelijke klachten aan overhouden. Je herbeleeft dan de traumatische gebeurtenis steeds opnieuw en krijgt telkens weer angstige of pijnlijke herinneringen.
Fobie: Bij een fobie ben je bang voor specifieke dingen of omstandigheden en vermijd je deze dingen of situaties. Vaak weet je dan wel dat de angst overdreven en ongegrond is, maar toch wint de angst bijna altijd van dit besef. Als het vermijden van je fobie mislukt, dan ontstaat er een paniekaanval of extreme angst, met bijbehorende lichamelijke klachten. Enkele voorbeelden van fobieën zijn:
Als er sprake is van één of meer van deze stoornissen kan therapie je helpen om deze angsten te verhelpen of ermee om te leren gaan. De psychologen van StressWise kunnen je hierbij helpen.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor: