Wie wil bijleren moet het niet-weten kunnen verdragen, las ik ergens | Mindfulness blog van Harrie Kolsteeg

Zo’n mooie zin zet direct mijn creatieve brein aan. We denken veel te weten. Ons hoofd zit vol met waardevolle zaken, maar misschien nog wel meer met waardeloze kennis. Iedereen draagt trivialiteiten met zich mee. Je ertegen verzetten zou zinloos zijn en frustratie triggeren. Je gedachten zijn grotendeels onbeduidend. Dat is geen probleem, het is normaal.

Maar het gaat erom wat je ermee doet. Wat doe je met je gedachten? Ga je erin mee of er (zelfs) in op? Gedachten zijn niet alleen vaak triviaal en dus overbodig, maar ook nog eens vaak niet de werkelijkheid. Gedachten over jezelf kloppen niet. Je overschat jezelf of je hebt een te laag zelfbeeld. Je denkt dat je weet wat anderen over je zeggen. Of hoe ze over je denken. Meestal zit je er volledig naast. Je denkt dat je weet hoe bepaalde gebeurtenissen aflopen. Of welke achtergrond iemand heeft. Of hoe haar of zijn familie in elkaar steekt. De werkelijkheid is dat je vaak geen idee hebt. En dat stemt tot bescheidenheid. We weten eigenlijk veel minder van anderen en van de wereld dan we denken. Je weet ook veel minder over jezelf dan je denkt te weten. Weet jij wie je bent? Los van je fysieke kenmerken en sensaties en de emoties die je ervaart? Je bent in ieder geval niet je gedachten. Dat staat vast. Gedachten komen en gaan en zijn vaak tegenstrijdig. Jij bent degene die dit alles ervaart. Gedachten, herinneringen, beelden, emoties en gewaarwordingen.

Is het erg om jezelf niet te kennen? Natuurlijk niet. Je redt je evengoed wel. Je verdient je brood, je hebt lief, je maakt plezier en kunt genieten van een mooie zonsondergang. Maar bij veel mensen gaat het vroeg of laat toch knagen. Veel mensen zijn uiteindelijk toch (vaak zelfs zonder er zich van bewust te zijn) op zoek naar wie ze zijn. Achter alle gedachten en emoties. Al deze mensen zou ik willen aanraden om mindfulness te beoefenen. Om meer mindful door het leven te gaan, en (vooral) om jezelf beter te leren kennen.

Mindfulness is niet per se de weg naar het kennen van jezelf, maar mindfulness kan wel de weg naar jezelf openbaren. Door van binnen stil te zijn en open te staan voor je ervaring in het moment kunnen dingen gaan verschuiven en beetje bij beetje op hun plek vallen. Als je op de juiste manier (o.a. zonder al te veel oordelen) mentaal wat afstand kunt nemen van jezelf, wordt je duidelijk dat je vooral veel níet weet. Dat veel kennis die je hebt triviaal is en dat het er in het leven vooral om gaat jezelf te kennen. Kennis is macht; hoe meer we weten hoe meer invloed we op anderen kunnen uitoefenen. Zelfkennis is liefde. Hoe beter we onszelf kennen, hoe meer we van betekenis kunnen zijn voor anderen.

Heb je een vraag over mindful leven en werken? Stuur een e-mail naar Harrie en krijg persoonlijk antwoord.

harrie@stresswise.nl

Waarmee kunnen we je helpen?

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met onze ServiceDesk. Bijvoorbeeld voor:

  • Informatie of advies over een training
  • Onze tarieven
  • Vergoeding werkgever
  • Vergoeding zorgverzekering
  • Vergoeding eigen fonds
  • Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Kies je locatie